Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Hipertansiyon ve Beslenme
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 9 Nisan 2011 SAMSUN
2
Plan Özet Beslenmenin önemi Hipertansiyon ve beslenme
DASH: Genel bilgiler DASH: İp uçları Tuz Şekerli gıdalar-içecekler ve hipertansiyon Diyete uyum Pratik konular
3
Kanıta dayalı öneriler
Tuz azaltılması Potasyum alımının arttırılması Kilo kaybı Alkolün sınırlandırılması DASH diyeti Şekerli içeceklerin azaltılması
4
Yetersiz kanıtı olanlar
Lif Balık yağı Kalsiyum Magnezyum Karbonhidrat Kolesterol C vitamini
5
Bunları herkes biliyor ama uygulamıyor, uygulayamıyor, uygulatamıyor
SON Bunları herkes biliyor ama uygulamıyor, uygulayamıyor, uygulatamıyor
6
Plan Özet Beslenmenin önemi Hipertansiyon ve beslenme
DASH: Genel bilgiler DASH: İp uçları Tuz Şekerli gıdalar-içecekler ve hipertansiyon Diyete uyum Pratik konular
7
Hipokrat Tıbbın amacı uygun diyet ve hijyenle sağlığa kavuşturmaktır
Eğer hastayı gıda ile iyileştirebiliyorsanız ilaçları kimyagerin kabında bırakınız Hippocrates “The goal of medicine is to assure health through proper diet and hygiene.”* “Leave your drugs in the chemist’s pot if you can heal the patient with food.” From the Greek Diaita (GR): a healthful way of living through selection of food and shelter* Ancient Chinese Proverbs Food is god to the people. Food and medicine are of the same origin.
8
Çin atasözü Gıda kişiler için kutsaldır Gıda ve ilaç aynı kökten gelir
10
Yanomamo yerlileri Brezilyada yaşar Günlük Na tüketimi 1 mmol
Ortalama kan basıncı: Erkeklerde 107/67 mm Hg Kadınlarda 98/62 mm Hg Hipertansiyon izlenmiyor
11
Epidemiyolojik çalışmalar
Hipertansiyon olmayan toplumlarda: Tuz tüketimi arttıkça Modern yaşam stili yaygınlaştıkça Kan basıncı yükseliyor Hipertansiyon ortaya çıkıyor.
12
Hipertansiyon ve beslenme
Hipertansiyon önlenmesi Hipertansiyon tedavisi Diğer kardiyovasküler risk faktörleri tedavisi: Obesite, hiperlipidemi, şeker hastalığı
13
Kanıta dayalı öneriler
Tuz azaltılması Potasyum alımının arttırılması Kilo kaybı Alkolün sınırlandırılması DASH diyeti Şekerli içeceklerin azaltılması
14
Yetersiz kanıtı olanlar
Lif Balık yağı Kalsiyum Magnezyum Karbonhidrat Kolesterol (Kan basıncı ile ilgili) C vitamini
15
DASH: Genel bilgiler
16
DASH eating plan Dietary Approaches to Stop Hypertension
Hipertansiyonu durdurmak için diyetsel yaklaşımı yeme planı
17
Hipertansiyon ve beslenme
DASH yeme planı Diyetteki tuzun azaltılması Her 2 yaklaşımda tek başına etkilidir ama birlikte uygulanırsa yarar daha fazladır
18
DASH yeme planı (1) Doymuş yağ, kolesterol ve toplam yağdan fakir
Sebze, meyve ve düşük yağlı çiftlik ürünleri önemli Hububat, balık, kümes hayvanları, fındık, fıstık, ceviz gibi yemişler de önemli Kırmızı et, tatlı ve şekerli içecekler kısıtlı
19
DASH yeme planı (2) Magnezyumdan zengin Kalsiyumdan zengin
Potasyumdan zengin Proteinden zengin Liften zengin
20
DASH 1 Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, Vollmer WM, Svetkey LP, Sacks FM, Bray GA, Vogt TM, Cutler JA, Windhauser MM, Lin PH, Karanja N. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group. N Engl J Med Apr 17;336(16): Hasta sayısı 459 Welch Center for Prevention, Epidemiology, and Clinical Research, Johns Hopkins University, Baltimore, MD, USA. BACKGROUND: It is known that obesity, sodium intake, and alcohol consumption factors influence blood pressure. In this clinical trial, Dietary Approaches to Stop Hypertension, we assessed the effects of dietary patterns on blood pressure. METHODS: We enrolled 459 adults with systolic blood pressures of less than 160 mm Hg and diastolic blood pressures of 80 to 95 mm Hg. For three weeks, the subjects were fed a control diet that was low in fruits, vegetables, and dairy products, with a fat content typical of the average diet in the United States. They were then randomly assigned to receive for eight weeks the control diet, a diet rich in fruits and vegetables, or a "combination" diet rich in fruits, vegetables, and low-fat dairy products and with reduced saturated and total fat. Sodium intake and body weight were maintained at constant levels. RESULTS: At base line, the mean (+/-SD) systolic and diastolic blood pressures were /-10.8 mm Hg and 84.7+/-4.7 mm Hg, respectively. The combination diet reduced systolic and diastolic blood pressure by 5.5 and 3.0 mm Hg more, respectively, than the control diet (P<0.001 for each); the fruits-and-vegetables diet reduced systolic blood pressure by 2.8 mm Hg more (P<0.001) and diastolic blood pressure by 1.1 mm Hg more than the control diet (P=0.07). Among the 133 subjects with hypertension (systolic pressure, > or =140 mm Hg; diastolic pressure, > or =90 mm Hg; or both), the combination diet reduced systolic and diastolic blood pressure by 11.4 and 5.5 mm Hg more, respectively, than the control diet (P<0.001 for each); among the 326 subjects without hypertension, the corresponding reductions were 3.5 mm Hg (P<0.001) and 2.1 mm Hg (P=0.003). CONCLUSIONS: A diet rich in fruits, vegetables, and low-fat dairy foods and with reduced saturated and total fat can substantially lower blood pressure. This diet offers an additional nutritional approach to preventing and treating hypertension.
21
DASH: 3 grup hasta Alışılmış Amerikan diyeti
Alışılmış Amerikan diyeti fakat sebze, meyveden zengin DASH diyeti Her 3 grupta da günlük Na tüketimi 3000 mg, yaklaşık 7.5 gram NaCl (sofra tuzu)
22
DASH sonuçlar DASH grubu ve sebze-meyveden zengin grupta kan basıncı dramatik şekilde düştü DASH grubunda etki daha fazla Etkinin başlaması 2 hafta kadar erken
23
DASH: Kan basıncı değişiklikleri
Kontrol Sebze & meyve DASH
24
DASH: Kan basıncında iyileşme
All subjects Subjects with hypertension
25
DASH: Lipidlere etki
26
DASH 2 Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, Appel LJ, Bray GA, Harsha D, Obarzanek E, Conlin PR, Miller ER 3rd, Simons-Morton DG, Karanja N, Lin PH; DASH-Sodium Collaborative Research Group. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH-Sodium Collaborative Research Group. N Engl J Med Jan 4;344(1):3-10. Hasta sayısı 412
27
DASH-Tuz 2 ana grup: Alışılmış Amerikan diyeti DASH diyeti
Günlük Na tüketimine göre 3 alt grup: 3300 mg (Tipik Amerikan tüketimi) 2400 mg: Yaklaşık 6 gram sofra tuzu (1 çay kaşığı) 1500 mg: Yaklaşık 4 gram sofra tuzu (2/3 çay kaşığı)
28
DASH-Tuz: Sonuç Tuz tüketimi azaldıkça kan basıncı 2 grupta da azalıyor DASH grubunda daha fazla En belirgin azalma DASH-1500 mg Na
29
DASH: Tuz kısıtlaması Sacks, F. M. et al. N Engl J Med 2001;344:3-10
30
Hastalarımıza ne önerelim
DASH yeme planı Tuzun azaltılması
31
Beslenme uzmanı Kalorisi önemli 2000 kalori/gün porsiyonlar
32
2000 kalori (günlük porsiyon sayısı)
Hububat Sebze Meyve Düşük yağlı/yağsız çiftlik ürünleri 2-3 Et, kümes hayvanı, balık 2 veya daha az Fındık, ceviz… /hafta Yağ Tatlı /hafta
33
DASH: İpuçları (1) Meyveyi arttırın: 4 bisküit yerine orta boy elma
Yağsız/az yağlı çiftlik ürünleri: Yağsız yoğurt Sebzeyi arttırın: Hamburgerin köftesini azaltıp yanına ıspanak
34
DASH: İpuçları (2) Yağı azaltılmış sosları seçin, hatta yağsız
Küçük porsiyonlar seçin Gıda etiketlerine dikkat edin
36
DASH: İpuçları (3) Şeker eklenmiş gıdaların tüketimini azaltın: dondurma, şerbet, şekerli yoğurt, meyve suları Yoğurdunuza meyve ekleyin Su veya şekersiz yumuşak içecek Meyve, sebze, yağsız/tuzsuz patlamış mısır, ekmek çubukları atıştırın
37
DASH: Uyarı Diyette meyve, sebze ve baklagillerin çok olması nedeni ile lif çoktur Bazı hastalarda gaz, ishal olabilir Bu nedenle meyve, sebze ve baklagiller yavaşça arttırılmalıdır
38
DASH: İpuçları (4) Gıda etiketlerinin tuz içeriğine bakın
Taze/dondurulmuş sebze kullanın (tuz eklenmiş konserveden kaçının) Taze et, balık tercih edin (işlenmişten kaçının) Tuz yerine baharat, sirke, limon tercih edin
39
DASH: İpuçları (5) Pilav, makarna tuzsuz pişirin
Konserveleri iyice yıkayın
40
DASH: İpuçları (6) Porsiyon sayıları günler arasındaki değiştirilebilir, arttırılıp azaltılabilir Önemli olan haftalık/aylık porsiyon sayısıdır DASH diyeti yapılıyor gerekçesi ile ilaç bırakılmamalıdır
41
Tuz=NaCl 5000 yıl önce günlük tuz tüketimi günde 100 mg
Günümüzde gram Türkiye’de 18 gram
42
Sesi veya sahnesi kötü şarkıcı ne yapar?
Bu artış neden? En büyük gıda koruyucu Kokuşmuş, bozuk gıdayı düzeltir TADI TUZU YOK TUZ AYIP ÖRTER Sesi veya sahnesi kötü şarkıcı ne yapar? Kötü ahçı ne yapar?
43
Tuz 5000 yıl önce Çinlilerin tuzu keşfinden sonra tuz ekonomik önem kazandı Gıdalar kışın korunabildi, yerleşik düzene geçmeye yardımcı oldu 1870li yıllarda en çok ticareti yapılan, vergi alınan maldı
44
Tuz Fazla tuz kullanınca damak tadı değişmiş, daha fazla tuz eklemişler
45
Tuz Günümüzde derin dondurucu var Dolayısı ile tuza gerek yok
Biz tuz almaya devam ediyoruz; gıda endüstrisinin ikramı
46
Alınan tuzun % 80’i İşlenmiş gıda Fast food Lokanta Kantin
47
Alınan tuzun % 15’i Kişi tarafından ekleniyor
49
Tuz 1 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği ( tarafından gerçekleştirilen Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışmasında (SALTurk, 2008) göre Türk toplumunda ortalama tuz tüketiminin günde 18 gram olduğu bulunmuştur. Tuz hipertansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa yol açar ve günlük 18 gram tuz tüketimi çok yüksektir.
50
Tuz 2 Ülkemizde başlıca tuz alım kaynakları beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır.
51
Tuzun önemi Batı toplumlarında günlük tuz alımı ortalama 9-12 gram
DASH diyetinde izin verilen miktar 5-6 gram Türkiye’de günlük tuz alımı ortalama 18 gram
52
Ekmek-Tuz Ortalama ekmek tüketimi 402 gram
Ekmekte ortalama tuz 1.8 gr/100 gram Ekmekle alınan tuz ortalama 7.2 gr/gün DASH diyetinde izin verilen miktar 5-6 gram Akpolat, AJKD 2009
57
Yapay tuz Bir kısmı azaltılmış da olsa NaCl içerir
Potasyumlu tuzlar ACEİ/ARB kullananda sorun yaratabilir Hiporeninemik aldosteronizm varsa da sorun olabilir
58
% 70 sodyum azaltılmış tuz
% 70 az tuz Normal Tuz g/100 g g/100 g Sodyum Potasyum Her ikisi de klorür içerir
59
Yapay tuz Azaltılmış NaCl KCl CaCl AlCl
60
Himalaya tuzu (http://www.himalayatuzu.biz/)
62
Bu sunum toplumsal bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır.
Hz.Muhammed "Ya Ali yemekten önce ve yemekten sonra bir miktar tuz seni 70 tür Hastalığa karşı korur" boşuna dememiştir. Bu sunum toplumsal bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır.
63
Tuz kısıtlaması Tuz eklemeyi kaldır Tuzdan kaçın
Tuzdan zengin gıdaların alımını sınırlandır
64
DASH diyeti Dietary Approaches to Stop Hypertension eating plan (Hipertansiyonu durdurmak için diyetsel yaklaşımı yeme planı) Sık, günde 5-6 öğün Potasyum, kalsiyumdan zengin diyet (bol sebze-meyve) Tuzdan kısıtlı Doymuş yağdan fakir diyet
65
Yaşam düzeninin değiştirilmesi
Değişiklik Yaklaşık SKB azalması (aralık) Kilo kaybı 5–20 mmHg/10 kg kaybı DASH diyeti 8–14 mmHg Tuz kısıtlaması 2–8 mmHg Egzersiz 4–9 mmHg Alkol tüketiminin azaltılması 2–4 mmHg
66
Özet
67
KAYNAKLAR
68
Şekerli gıdalar-içecekler ve hipertansiyon
Kilo artışı Şekerin sempatik sinir sistemi uyarısını artırması Tuz atılımını azaltması Fruktozun ürik asiti artırarak vasküler hasara yol açması
69
Fruktoz 1 Pürin ürik asit kaynağı Fruktoz da ürik asit kaynağı
Fruktoz basit şeker, meyve ve balda bulunur Kullandığımız şekerde sukroz vardır, sukrozda glukoz-fruktoz oranı eşittir
70
Fruktoz 2 Amerika Birleşik Devletlerinde diğer bir fruktoz kaynağı mısır şurubundan oluşan bir tatlandırıcı olan yüksek fruktozlu mısır şurubudur: % 55 fruktoz, % 45 glukoz Fruktoz ürik asiti artırır
71
Ürik asit Bazı maymunlarda ve insanlarda milyonlarca yıl önce bir mutasyon olmuş Bu mutasyon sonucu ürik asiti yıkan ürikaz enzim aktivitesi azalmış Ürik asit hayvanlarda fruktozun metabolik etkilerine duyarlılığı artırır Doğrudan da kilo alımı ve yağ birikimine yol açabilir Ürik asit nitrik oksit azaltır
72
Fruktozun metabolik etkileri
Yağ depolanmasını artırır Hayvanlar fruztoz ve glukozla beslenirlerse sadece fruktozla beslenenlerde belirgin hipertrigliseridemi ve yağlı karaciğer oluşur
73
Fruktoz - ürik asit Yağ depolanmasının artması global soğuma ve açlık dönemlerinde koruyucu etkiye sahip Ürik asit hayvanlarda fruktozun metabolik etkilerine duyarlılığı artırır Ürikaz enzim aktivitesindeki azalma ile ilgili mutasyon o dönemde koruyucu ama günümüzde?
74
Günümüzde bu mutasyona gerek var mı?
Son 100 yılda ürik asit kaynağı olan protein alımı genel olarak azaldı, peki ürik asit niye yükseliyor? Son 100 yılda şeker alımında artış var 1700lerde Amerika ve İngiltere’de yıllık şeker alımı 4 pound (yaklaşık 2 kg) iken günümüzde 150 pounddan (yaklaşık 68 kg)
75
Ucuz Hızlı Lezzetli Pahalı Hazırlaması uzun Lezzetlendirilmesi gerekir
76
Diyete uyum
77
http://www. hurriyet. com. tr/magazin/yazarlar/17491914. asp
78
Diyete uyum neden sorunlu?
Ekonomik Alışkanlık Damak tadı Sosyal nedenler Ne bulursak onu yiyoruz
79
Mazeretim Var Diyet yapamıyorum 1
1- Mazeret: Egzersiz yapmak için vaktim yok 2- Mazeret: Çocuklarım ve erkek arkadaşım için etrafta abur cubur bulundurmak zorundayım. 3- Mazeret: Daha önce de kilo vermeye çalıştım ama yapamıyorum.
80
Mazeretim Var Diyet yapamıyorum 2
4- Mazeret: Bir çok iş yemeği ve sosyal aktivite içinde bulunuyorum. Bu çevre içinde kilo veremem. 5- Mazeret: Çok seyahat ediyorum ve bunu bir rutine dönüştüremiyorum
81
Mazeretim Var Diyet yapamıyorum 3
6- Mazeret: Arkadaşlarım yetersiz yiyecekler tüketiyorlar ve benimde onların yanında sağlık yiyecekler yemem zor oluyor. 7- Mazeret: Sevdiğim kişiler kilom hakkında durmadan beni azarlıyorlar ve bu benim isyan etmeme neden oluyor.
82
Seçme şansının olmadığı/sınırlı olduğu yerler
Yemekhane Ekmek Lokanta? Fast food Hazır gıdalar Davetler
83
Mazeretim Var Spor Yapamıyorum 1
Egzersiz bana yardımcı olmuyor Ben daha önce yapmıştım işe yaramıyor Egzersiz çok sıkıcı Çok sık seyahat ediyorum ve evimde kalmıyorum Hergün egzersize ayıracak yarım saatim yok
84
Mazeretim Var Spor Yapamıyorum 2
Egzersizin beni acıktırmasından korkuyorum Bir spor salonuna gidebilmek için yeterli birikimim yok Egzersiz sonrası her yerim ağrıyor Hava çok soğuk / çok sıcak
85
Erişkin eğitimi Bilgi Beceri Tutum (asıl sorun burada)
86
Bu eğitimi kim yapacak? SGK Performans puanı
87
PUANLAR Diyabetli hasta eğitimi: Bir hasta için ömrü boyunca bir kez faturalanabilir (3 puan) KOAH’lı hasta eğitimi: Bir hasta için ömrü boyunca bir kez faturalanabilir (3 puan) Ev programı/aile eğitimi: Fiziksel tıp ve rehabilitasyon programları (10 puan) İşitme eğitimi, çocuk (seansı): (0 puan) YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEMENİN DAĞITILMASINDA UYULACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK
88
İnsan Bildiklerini Neden Yapamaz (1)?
Çoğu konuda hepimiz doğrunun ve yanlışın ne olduğunu biliyoruz aslında. Ama doğruyu bilmekle, doğruyu yapmak arasında fark var. Kime sorarsanız sorun herkes, okuyup kendini geliştirmenin saatlerce TV seyretmekten daha faydalı olduğunu bilir. Herkes sigaranın zararlarını, düzenli spor yapmanın yararlarını, fazla kilolardan kurtulmak gerektiğinin farkındadır.
89
İnsan Bildiklerini Neden Yapamaz (2)?
Bence, bildiklerimizi yapamıyor olmamızın önündeki en önemli engel, "mevcut durumun yarattığı alışkanlıklara teslim olmak" ve "değişimin getireceği bilinmezlikten korkmaktır."
90
İnsan Bildiklerini Neden Yapamaz (3)?
İnsanlar, mutsuz oldukları halde, kendilerini mevcut ilişkilerinin içine hapsediyorlar. Bu kötü ilişkileri değiştirme gücüne sahip olmalarına rağmen daha iyi bir hayat için adım atamıyorlar. Alışkanlıklarından kurtulup yeni bir hayata geçmek için davranamıyorlar. Çünkü bütün olumsuzluklara, başarısızlıklara ve mutsuzluklara rağmen içinde bulundukları koşullara alışmışlar. Bunları değiştirmek üzere bilinmez olana doğru bir adım atmak onları çok korkutuyor.
91
İnsan Bildiklerini Neden Yapamaz (4)?
Doğrunun hayata geçirilmesi için önce kendi rahatımızı bozmamız, alışkanlıklarımızı terk etmemiz, bazı ilişkileri bitirmemiz gerekiyor ki sonrasında elde edeceğimiz yeni ilişkiler ve yeni düzen bize daha fazla başarı ve mutluluk versin. Ama bu adımları atmak yerine çoğunluk yanlışları sürdürmeyi tercih ediyor.
92
Unutmayayım engeller çoğu zaman sadece bizim kafamızın içinde.
Çok iyi biliyoruz ki başarılı olanlar, düşüncelerini hayata geçirenlerdir. Unutmayayım engeller çoğu zaman sadece bizim kafamızın içinde. Onları yıkmak da bizim elimizde.
93
Nereden başlayalım
94
Glisemik indeks nedir Sindirim süreci çok kısa ve böylece emilim ve kana karışma süreci çok hızlı olan gıdalar kan şekerini çok hızla yükseltirler. Böyle gıdalara GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK GIDALAR denir.
95
Bu tür gıdaların alınması
Kan şekerinde ani yükselme ve ani azalmalara yol açarlar Kısa aralıklar ile sizi istemeden tekrar yemeye iterek aşırı kalori alımına yol açarlar. Glisemik indeksi yüksek gıdaların çoğu fabrikasyon yani doğal olmayan gıdalardır (beyaz ekmek, çaya atılan şeker, reçeller, şekerlemeler, beyaz undan yapılan ürünler...) Pankreası yorarlar Yağ deposunu arttırma özelliğine sahiptirler Barsak içeriği bırakmazlar yani posaları azdır
96
En gerçekçi çözüm Sık yemek ve acıkmamak
Tok tutan gıdaları tercih etmek Tuz kontrolü: Size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekleyebiliyorlar? Buna izin vermeyelim, sağlığımızı koruyalım..
97
Pratikte neler oluyor
98
Yaşam düzeni değişiklikleri zordur, alternatifleri:
İdeal kilo Egzersiz Sigara Alkol İlaç Doğal! tedaviler
100
Vatan gazetesi, 5 Aralık 2009 Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, eski eşi Arzu Saraçoğlu: Buradan Sağlık Bakanlığı’na sesleniyorum; Bu adam tıp doktoru değil, kimyacı. Saraçoğlu’nun otları hangi hastalığa şifa oldu? Bu otlar nerede analiz ediliyor? Türk halkı otun peşinde koştu İbrahim Bey 3 yılda zengin oldu. Kazandığı paraları da kumara yatırdı. 2-3 milyon dolar batırdı.
104
Tuzsuz Deli Bekir Elinde içki şişesi, bir elinde tabanca ya da kama vardır. Mahallenin kabadayısıdır, belalı bir adamdır. Olayların karmaşıklaştığı anda gelip kaba kuvvetle olayı çözer. Niye bu isim verilmiş?
105
Tuzsuz Deli Bekir Tuz yemediği için delirmiş.
Bu nedenle hipertansiyonu olan hastalarda tuz kısıtlaması yapılmamalı!!! (önemli olan mesaj, algılanma)
109
The Rheos system is a pacemakerlike device intended for surgical implantation in the carotid with the aim of activating the baroreflex and reducing blood pressure. At the ESH meeting, Bakris told heartwire, "The data safety monitoring board said the study was not going to meet its primary end point. It's clear a number of people did respond, but a lot of people didn't; hence, statistically, it's not going to be meaningful."
110
Erişkin eğitimi Bilgi Beceri Tutum (asıl sorun burada)
113
Projected Annual Reductions in Cardiovascular Events Given a Dietary Salt Reduction of 3 g per Day in Black Men, Black Women, Nonblack Men, and Nonblack Women, According to Age Group Figure 1. Projected Annual Reductions in Cardiovascular Events Given a Dietary Salt Reduction of 3 g per Day in Black Men, Black Women, Nonblack Men, and Nonblack Women, According to Age Group. Panel A shows changes in the incidence of coronary heart disease, Panel B changes in the rates of new and recurrent myocardial infarctions, Panel C changes in the incidence of stroke, and Panel D changes in the rate of death from any cause. The projections are based on a reduction in dietary salt of 3 g per day and on the high estimate for the effect of salt reduction on systolic blood pressure. Total myocardial infarction includes new and recurrent myocardial infarctions. I bars indicate standard errors of the Monte Carlo simulation. Bibbins-Domingo K et al. N Engl J Med 2010;362:
114
Projected Estimates of the Cost and Effectiveness of Salt Reduction and Hypertension Treatment Annually and Cumulatively, Table 4. Projected Estimates of the Cost and Effectiveness of Salt Reduction and Hypertension Treatment Annually and Cumulatively, Bibbins-Domingo K et al. N Engl J Med 2010;362:
115
Sonuç olarak Tuzun günde 3 gr azaltılması
Binlerce kardiyovasküler olayı önler ve yaşamları kurtarır Sağlık harcamasını yılda milyar dolar azaltır
118
http://www. radikal. com. tr/Radikal. aspx
119
Az tuzlu/tuzsuz ve şekersiz ama TATLI günler, haftalar, aylar, yıllar
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.