Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru"— Sunum transkripti:

1 DOMUZ GRİBİ 28.10.2009 Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
TEİAŞ 4.İLETİM TESİS VE İŞLETME GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

2 CANLI HASTALIK ETKENLERİ Bakteriler Mantarlar Virüsler

3 HİPOKRAT'IN ALTIN KURALI
‘’ Primum non nocere ‘’ ‘’Önce zarar verme’’

4 DOMUZ GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR ?
Domuz gribi, A/H1N1 tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD ‘de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüsün neden olduğu hastalığa ‘’domuz gribi’’ denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır.Bu yeni virüs, insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır. Domuz gribi A/H1N1 virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

5 DOMUZ GRİBİ A/H1N1 NASIL BULAŞMAKTADIR?
Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra , eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

6 GRİP NASIL GEÇER ??? TOKALAŞMA KAPI KOLU KALABALIKTA BULUNMAK
HAVAYA HAPŞIRMAK-ÖKSÜRMEK KAPI KOLU KALABALIKTA BULUNMAK

7 Nasıl Önlenir??? Nasıl Korunuruz??? Ellerimizi sık sık yıkamalıyız.
Sık tokalaşmamalıyız. Kapı kollarını dışarıdaki muslukları havlu kağıt ile tutmalıyız. Çok kalabalık ortamlarda durmamalıyız. Her zaman peçeteye hapşırmalı yada öksürmeliyiz. Soğuktan kaçınmalı, üşümemeye çalışmalıyız.

8 DOMUZ GRİBİ'NİN A/H1N1 BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ateş(3 günü ve 38 dereceyi aşan) Öksürük Boğaz ağrısı Yaygın vücut ağrıları Baş ağrısı Üşüme ve yorgunluk Kusma ve ishal(nadiren)

9 HASTALIĞA YAKALANAN KİŞİLER
NE KADAR SÜREYLE BULAŞTIRICIDIR? Kişiler , belirtilerin başlamasından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

10 DAHA ÇOK HANGİ YÜZEYLER
BULAŞMA KAYNAĞIDIR? Öksürük ve hapşırma yoluyla , hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye , masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi , virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına , gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı , nem oranı , yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur.

11 EV VE EŞYALARIMIZIN TEMİZLİĞİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Grip virüsünün yayılmasını önlemek için , yüzeylerin(masalar , kapı kolları , banyo yüzeyleri , mutfak tezgahı , oyuncaklar vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor , hidrojen peroksit , iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.

12 KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Modern tedavi yöntemleri:
Profilaktik tedavi Semptomatik tedavi Reel tedavi(Rasyonel tedavi) Destek tedavisi

13 Profilaktik Tedavi Aşı tedavisi Hamileler
5 yaşından küçük çocuklar(0-6 ay hariç) 5-24 yaş arasında olanlar 25-50 yaş ve de kronik solunum hastalığı olanlar

14 KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Modern tedavi yöntemleri:
Profilaktik tedavi Semptomatik tedavi Reel tedavi(Rasyonel tedavi) Destek tedavisi

15 KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ?
Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız , mendilinizi tek bir kere kullanıp , çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize , burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden 1 gün sonrasına kadar istirahat ediniz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

16 ELLERİMİZİ NASIL YIKAMALIYIZ?
Ellerimizi saniye süreyle su ve sabunla ovarak yıkamalıyız. Su ve sabuna ulaşamadığımız yerlerde alkol bazlı el antiseptikleri de kullanılabilir.

17 ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER
1. Düşmeyen yüksek ateş. 2. Zor nefes almak veya nefes darlığı 3. Bilinç bulanıklığı 4. Sık ve uzun süreli kusma

18 ÇOCUKLARDA ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN BELİRTİLER
Hızlı veya zor nefes alma Vücutta solgunluk yada morarma Beslenememe Uyarılara cevapta azalma ve uykuya eğilim Huzursuzluk Ateşle beraber döküntü görülmesi

19 Aşının kimlere yapılacağı ve neyin hedeflendiği çok iyi belirlenmelidir.
Ülkemizin her bakımdan kıt kaynakları son derece dikkatli kullanılmalıdır. Gereksiz tek tableti de gereksiz tek doz aşıyı da harcamamalıyız. Ne yazık ki sağlık konusunda da dışa bağımlı olduğumuzu asla unutmamalıyız.

20 HİPOKRAT'IN ALTIN KURALI
‘’ Primum non nocere ‘’ ‘’Önce zarar verme’’

21 ULUSÇA SAĞLIKLI GÜNLER DİLEKLERİMLE...


"DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları