Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Verem SAVAŞ Haftası (1-7 OCAK).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Verem SAVAŞ Haftası (1-7 OCAK)."— Sunum transkripti:

1 Verem SAVAŞ Haftası (1-7 OCAK)

2 VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR ?
Koch basili denilen mikrobun solunum,sindirim veya deri yoluyla vücuda girip hastalık yapmasına denir. En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.).

3 Verem hastalığı kalıtsal (ırsi) bir hastalık değildir.
Verem ,kişiden kişiye bulaşabilen tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Verem hastalığı kalıtsal (ırsi) bir hastalık değildir.

4 VEREM NASIL BULAŞIR? Verem mikrobunun en sık karşılaşılan bulaşma şekli solunum yolu ile olanıdır. Mikrop ;hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması ile havaya yayılır.Vereme, genellikle verem hastası ile uzun süre kapalı yerde kalmak suretiyle yakalanılır.

5 Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir.
Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık % 5-10’u daha sonraki yıllarda VEREM HASTASI olabilir.

6 Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır.

7 HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

8 ÖKSÜRÜK: 2-3 haftadan fazla süren ve inatçı karakterde öksürük en sık görülen belirtidir.
BALGAM ÇIKARMA, KAN TÜKÜRME: Bazı durumlarda, özellikle teşhis ve tedavide geç kalınırsa, kanlı balgam görülebilir.

9 ATEŞ(özellikle akşama doğru yükselen) ve GECE TERLEMESİ
YORGUNLUK,ZAYIFLA-MA ve İŞTAHSIZLIK KİLO KAYBI

10 VEREM HASTALIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

11 BALGAM MUAYENESİ: Verem teşhisinde en önemli yöntemdir
BALGAM MUAYENESİ: Verem teşhisinde en önemli yöntemdir. Verem şüphesi olanlarda mutlaka yapılmalıdır. Balgamında mikrop görülen hastalar bulaştırıcıdır. RÖNTGEN FİLMİ: Veremli bir hastanın akciğer grafisi

12 AKCİĞER hastalıklı OMURGA OMURGA sağlam sağlam hastalıklı

13 TÜBERKÜLİN CİLT TESTİ (PPD):
Özellikle çocuklarda anlamlı olan bu test, kişinin verem mikrobu ile karşılaşıp karşılaşmadığını öğrenmemizi sağlar. Sol kola yapılan test saat sonra ölçülür.

14 Özellikle 5 yaş altı çocuklar, bebekler ve yaşlılar
VEREME KİMLER YAKALANABİLİR? Özellikle 5 yaş altı çocuklar, bebekler ve yaşlılar Sigara,alkol ve uyuşturucu madde kullananlar Sağlık görevlileri Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler Genel yaşam standardının altında,kalabalık ortamlarda yaşayanlar, ağır böbrek,karaciğer hastalığı,şeker hastalığı olanlar.

15 İlaçlarını düzenli kullanan hastalar başkalarına hastalık bulaştırmaz.
VEREM HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR? Verem tedavisi olan bir hastalıktır. Bu hastalığın takip ve tedavisini Verem Savaş Dispanserleri ücretsiz olarak yapmaktadır. Hastanelerde göğüs hastalıkları uzmanları da bu hastalığın takip ve tedavisini gerçekleştirir. İlaçlarını düzenli kullanan hastalar başkalarına hastalık bulaştırmaz. Verem hastası olanlar en az kesintisiz 6-9 ay ilaç tedavisi görmelidir.

16 Düzenli bir tedavi ile % 95-99 iyileşme sağlanır.
Tedavi başlandıktan gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkar.

17 Doğrudan Gözetimli Tedavi: Verem ilaçları imkan bulunan yerlerde her gün sağlık personelinin gözetimi altında içilir. Bu sayede tedaviye uyum sağlanır.

18 VEREM TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Çevresindekilere verem mikrobunu saçmaya devam eder. Yetersiz tedavi görürse, hastalığı ilaçlara karşı direnç kazanır ve daha sonra tedavi olma şansı kaybolabilir. Tedaviyi reddeden bir hasta için ölüm kaçınılmazdır.

19                                                        VEREM AŞISI (BCG ) Ülkemizde tüm bebeklere doğumdan 2 ay sonra verem aşısı zorunlu olarak yapılmaktadır ve 7 yaşında tekrarlanır. Aşı, çocukları verem hastalığından korur.

20 En iyi korunma, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve etkili tedavisidir.

21 Hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir.
Verem hastalığına yakalananların aileleri ve yakınları Verem Savaş Dispanserlerine davet edilerek kontrol edilir. Hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç verilir.

22 VEREMDEN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
Verem aşısını yaptırmalıyız. Düzenli ve dengeli beslenmeliyiz Havasız yerlerde kalmamalıyız Açık ve temiz havada dolaşmalı,güneş almalıyız Öksüren hapşıran insanlardan uzak durmalıyız Uyku düzenimize ve kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz Veremli kişilerin kaşık,çatal,tabak, havlu vb. eşyalarını kullanmamalıyız Sigara,alkol ve uyuşturucu maddeden uzak durmalıyız

23 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
Perihan TAMGAÇ

24


"Verem SAVAŞ Haftası (1-7 OCAK)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları