Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş."— Sunum transkripti:

1 Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş şekilde inceleyeceğiz. belirteç

2 ZARFLAR Durum Zarfı Zaman Zarfı Miktar Zarfı Soru Zarfı Yer-Yön Zarfı

3 İşin , hareketin veya oluşun ne zaman yapıldığını bildiren zarflardır.
Başlıca zaman zarfları şunlardır : Bugün, dün , yarın , şimdi , sonra , yazın,kışın , seneye , akşama , sabahtan , henüz ... Bir cümlede zaman ifadesi taşıyan her sözcük zaman zarfıdır. Zaman Zarfı

4 Örnekler Akşamları mahallede kedi kovalıyor.
Sabahtan akşama kadar oyun oynadı. Buraya henüz öyle biri gelmedi. Tatile yazın değil kışın çıkacağım.

5 UYARI Zaman anlamı taşımayan sözcüklerle
zaman zarflarını birbirine karıştırmayınız. Örnek : Sabahları on dakika koşarım. ( zarf ) Sabahlar, beni her zaman sıkar. ( isim )

6 ZARFLAR Durum Zarfı Zaman Zarfı Miktar Zarfı Soru Zarfı Yer-Yön Zarfı

7 Fiil ve fiilimsileri yer-yön bakımından belirten zarflardır.
Başlıca yer-yön zarfları şunlardır : Yukarı , aşağı , ileri , geri , içeri , dışarı ... Yer-Yön Zarfı

8 Örnekler yukarı Aşağı geri İleri Siz çıkın ben geliyorum.
inen kardeşin değil miydi? Biraz git de ben de geçeyim. gitmeyen bir ulus yok olur. Örnekler yukarı Aşağı geri İleri

9 UYARI Zarflar (Zaman zarfları hariç) çekim eki almaz.Alırsa isim olur.Bu kurala bağlı olarak yer-yön zarfları “ye , ya” eklerini aldığı zaman artık zarf olmaktan çıkıp isim haline gelirler. Örnek : İçeri girmeyi bekliyor. İçeriye girmeyi bekliyor. ( Zarf ) ( İsim )

10 ZARFLAR Durum Zarfı Zaman Zarfı Miktar Zarfı Soru Zarfı Yer-Yön Zarfı

11 MİKTAR ZARFI Miktar zarfının diğer ismi de azlık-çokluk zarfıdır. Yapılan veya yapılacak olan işin ne kadar olduğunu ifade eder. Miktar zarflarını bulmak için anlamını etkilediği sözcüğe “ Ne kadar” sorusu sorulur.

12 ÖRNEKLER Bu işten pek hoşlanmadım. Biraz çalışmayla başarabilirsin.
Az yersen şişmanlamazsın. Bu, çok pahalı bir arabadır. Ben yine çok konuştum. Sana, kalemin en iyisini verdim. Fazla koşma, yorulursun. Çocuk, çok güzel konuştu. Biraz gezelim, sonra eve gideriz. Yemek gayet iyi olmuş.

13 UYARI ( Zaman zarfı ) ( Miktar zarfı )
“Daha” sözcüğü “henüz” anlamında kullanılırsa zaman zarfı , “başka” anlamında kullanılırsa miktar zarfıdır. Örnek : Daha buraya gelmedi. Doymadım, daha isterim. ( Zaman zarfı ) ( Miktar zarfı )

14 ZARFLAR Durum Zarfı Zaman Zarfı Miktar Zarfı Soru Zarfı Yer-Yön Zarfı

15 HÂL ZARFI Hal zarfının diğer ismi de “durum zarfı”dır. İş,oluş,hareketin nasıl yapıldığını anlatan zarflardır. Fiile nasıl sorusu yöneltilir. Başlıca durum zarfları şunlardır : Yavaş,hızlı,iyi,kötü,güzel,çabuk,gülerek, koşarak, konuşa konuşa, istemeyerek…

16 ÖRNEKLER Topa yavaş vurmalısın. Güle oynaya tatile çıktık.
Sınıftakilerle iyi anlaşıyorum. İçeri gülerek girdi. Seninle güzel güzel anlaşıyoruz. O, çok kötü konuşuyor. Hızlı gittiği için kaza yapmış. Çocuk, çok güzel konuştu. Yemek gayet iyi olmuş. Ardına bakmadan gitti.

17 ZARFLAR Durum Zarfı Zaman Zarfı Miktar Zarfı Soru Zarfı Yer-Yön Zarfı

18 ? ? SORU ZARFI Fiillerin anlamını soru yoluyla niteleyen zarflardır.
Başlıca soru zarfları şunlardır : Nasıl,niçin,ne, ne kadar, ne zaman, ne biçim, neden.

19 Örnekler nasıl Ne Neden ne kadar Bu soruyu çözdün? bakıyorsun bana ?
peşimden geliyorsun? Yemekten yedin? Örnekler nasıl Ne Neden ne kadar

20 UYARI ( sıfat ) ( zamir ) ( zarf )
Bazı soru sözcükleri, hem soru sıfatı, hem de soru zarfı olarak kullanılmaktadır. Bu sözcükler çekim eki aldıkları takdirde zamir de olabilir. Örnek: Okullar ne gün açılıyor? O adam sana ne dedi? Ne bakıyorsun? ( sıfat ) ( zamir ) ( zarf )

21 UYARI ( sıfat ) ( zarf ) ( zamir ) Örnek: Ne kadar şeker alırsınız?
Bu kaleme ne kadar ödedin? Bu paranın ne kadarı senin? ( sıfat ) ( zarf ) ( zamir )

22 ALIŞTIRMALAR Aşağıdaki cümlelerde yer alan zarfları bulunuz.
* Yarın okula gelmeyebilirim. * İçeri gelin ama etrafı kirletmeyin. *Hepsinden biraz verin. *Yıldız Dünya’ya yakın geçmiş. *O güzel çiçeğe nasıl kıydın? *Dün bahçeden içeri nasıl girdiğini bilmiyorum ama iyi etmemişsin. *Biraz ekmek verecekti, hemen dışarı çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum .

23 Mustafa Serkan ŞENÖZ’e teşekkür ederiz
Sunuslayt.gen.tr


"Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları