Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğr. Gör. Yusuf Bahadır Kavas

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğr. Gör. Yusuf Bahadır Kavas"— Sunum transkripti:

1 Öğr. Gör. Yusuf Bahadır Kavas
İSTATİSTİK Öğr. Gör. Yusuf Bahadır Kavas

2 İstatistiğin Tarihsel Gelişimi
İstatistik sözcüğü İtalyan kökenlidir. İtalyancada devlet işleriyle uğraşan kişi anlamına gelen “statista” ile devlet ve durum anlamına gelen “stato” sözcüklerinden türetilmiştir. İstatistiğin orijinal anlamı, devlet adamının ilgilendiği durumlarla ilgili toplanan bilgidir. İstatistik, 17. ve 18. yüzyıllarda üniversitelerde öğretilmeye başlandı.

3 İstatistiğin Tarihsel Gelişimi
50 asır önce eski Mısır’da yaşamış bir kralın mezarındaki şekiller incelendiğinde, savaş esirlerinin, ele geçirilen sığır ve keçilerin sayıları, ilk istatistik kayıtları için örnek verilebilir. Roma Cumhuriyetinde, her bir ailenin bireyleri ile birlikte mal ve arazi miktarı beş yılda bir kaydedilirdi. Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Askerlik ve vergi alma amaçlı düşünülen ve başarı ile sonuçlandırılan ilk nüfus sayımı 1831 de yapılabilmiştir. Günümüzde ise istatistik, alınacak kararların doğruluğunu desteklemek için kullanılan büyülü bir sözcük oldu.

4 İstatistik Nedir? İstatistik, bir ülkenin yönetimi için belirlenen ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak, kısa ve uzun dönem planları yapmak ve ortak standartları belirlemek için bir araçtır. Gözlem ve deneye dayalı bilimsel çalışma sonuçlarının istatistiksel değerlendirme yapılmaksızın bilim dünyasında kabul görmediği bir gerçektir.

5 İstatistik Neden Önemlidir?
Kesin belirlemeyi yapmamıza izin verir.  Düşünce ve yöntemlerimizde kesin ve kararlı olmaya zorlar.  Sonuçlarımızı anlamlı ve kullanışlı şekilde özetlememizi sağlar.  Genel sonuçlar çıkarmamızı sağlar.  Tahmin yapmamızı sağlar.  Karmaşık olayların altında yatan nedenleri analiz etmemizi sağlar.

6 Günlük Hayatımızda İstatistiğin Yeri
Aktüerya Biyolojide Demografide Ekonomide İşletmecilikte Kalite kontrolde Mühendislikte Sağlıkta Pazarlama ve tüketim araştırmasında Psikoloji ve psikometride Sigortacılıkta Sosyal bilimlerde Tarım ve balıkçılıkta Tıpta Uzay bilimlerinde

7


"Öğr. Gör. Yusuf Bahadır Kavas" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları