Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EŞİMİ SEÇERKEN Kazanım: Eş seçiminin önemini ve eş seçiminde dikkate alınacak unsurları açıklar. 12. Sınıf 50 nolu kazanım etkinliği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EŞİMİ SEÇERKEN Kazanım: Eş seçiminin önemini ve eş seçiminde dikkate alınacak unsurları açıklar. 12. Sınıf 50 nolu kazanım etkinliği."— Sunum transkripti:

1 EŞİMİ SEÇERKEN Kazanım: Eş seçiminin önemini ve eş seçiminde dikkate alınacak unsurları açıklar. 12. Sınıf 50 nolu kazanım etkinliği

2 İnsan hayatında iki büyük seçim vardır? Bunlar; İş seçimi ve Eş seçimi

3 İş ve Eş seçimi neden bu kadar önemli?
Bir insanın kendini gerçekleştirmesi, hayatından mutlu ve başarılı olması, yeteneklerine uygun sevdiği bir işi yapmasıyla mümkün görülmektedir. Aynı şekilde mutlu, huzurlu ve başarılı hayatın diğer bir şartı da kendisine uygun bir eş seçmesidir.

4 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ülkemizde, aile üzerinde araştırma yapan bilim adamları; eş seçiminde, insanların (hele son yıllarda) yeterli araştırma yapmadan ve doğru bilgi edinmeden evlendiklerini ve bu yüzden boşanmaların arttığını, aile içi çatışmaların çoğaldığını belirtmişlerdir. Bu nedenle eş seçimini, sadece fiziki beğeni ile onarılması çok zor hatalara sebep olmaktadır. Bu hatalardan bilhassa kadınlar ve çocuklar ağır yaralar almaktadır. Fiziki beğeni ile yapılan evliliklerin çok kısa sürdüğü görülmüştür. Bir ömür boyu mutlu olmak adına kurulan yuvaların birden bire çatırdayıp çöküvermesini önlemek için tedbiri ta baştan almak gerekmektedir.

5 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Öyleyse eş seçiminde, adaylar, aralarındaki denklik ve uyuma azami önemi göstermelidir. Eş seçiminde, adaylar arasındaki denkliği şu başlıklar altında özetleyebiliriz Psikolojik denklik  2- Fizyolojik denklik  3- Sosyal denklik  4- Ekonomik denklik  5- Kültürel denklik  6- İnanç denkliği

6 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1- Psikolojik denklik Psikolojik denklik deyince aklımıza, ruhların ve huyların anlaşması ve uyumu gelmelidir. Ruhuyla tanışmadığımız bir insanla evlenmemeliyiz. Peki, bir insanın ruhuyla nasıl tanışılır? Kendi ruhumuzu iyi tanıtmakla yani ne isteyip ne istemediğimizi açık ve net söylemekle... Yalan söz ve ifadeler üzerine yapılan tanışmalar çabuk yozlaşır ve bozulur. İlişki çabuk sona erer. Ruhların anlaştığı birliktelikleri atalarımız; “iki gönül bir olunca samanlık seyran olur” demişlerdir.  Burada duygusallığın ağır bastığını görüyoruz. Bu yüzden de sakıncaları başlangıçta pek görülmez. Eğer diğer denklikler yok veya oluşmamış ise, bu tür evlilikler kısa sürer. 

7 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
2- Fizyolojik Denklik  Fizyolojik denklik, psikolojik denkliğe destek veren en önemli etkendir. Fizyolojik uyum içinde olan eşlerin daha iyi anlaştığı, aşağılık veya üstünlük kompleksine (duygusuna) kapılmadıkları görülmüştür. Bu denklikte en önemli etken, eşler arasında görülen elektriklenmedir. Eşler (adaylar), birbirlerini bakışlarıyla, dokunuşlarıyla veya değişik şekillerle pozitif elektrik yüklenebiliyorlarsa mesele yoktur. Ama bir de tersi olan negatif elektriklenme varsa o çok tehlikelidir. Negatif elektriklenmeler sevgi değerlerini kemirir durur. İlişkiler, zamanla kemikleşen nefrete dönüşebilir. 

8 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
3- Sosyal Denklik Aynı ortamda büyüyen, aynı gelenek ve görenekleri paylaşan, kısaca sosyal hayatın değerlerini içinde taşıyan ve yaşayan insanlar arasında sosyal denklik var demektir. Zaten bu denkliğe psikolojik ve fizyolojik denklikler sağlam destek verirler.  Eğer sosyal denklik yoksa, aday veya eşler arasında zamanla kıskançlıklar, hor ve hakir görmeler gündeme gelir. Aileler arasında bu denklik çok önemlidir. İnsanlar birbirlerini,  bilhassa küçük yerleşim bölgelerinde, sosyal denkliğe göre değerlendirirler. Sosyal denkliği olmayan evliliklerde, psikolojik ve fizyolojik denklikler zamanla zaafa uğramaya başlar.

9 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
4- Ekonomik Denklik Hayatımızı devam ettirmek için ÇALIŞMALIYIZ. Evlilik hayatının devamı için evin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gerektiğinde herkesin sorumlu davranması şarttır. Eşlerin çalışması ve evlerinin ihtiyaçlarını karşılamalarının yanında kazandıklarını harcarken de sorumlu davranmaları çok önemlidir. Son yıllarda artan boşanma olaylarının nedenleri arasında en fazla ekonomik nedenler gösterilmektedir. Evlenecek eşlerin aile bütçesini yönetme konusunda birlikte hareket edebilecek sorumluluğu taşımaları gerekir.

10 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
5- Kültürel Denklik Kültür, gelenek ve göreneklerin maddi veya manevi değerler içinde kullanılmasıdır. Doğu Anadolu’da terlik deyince, boyunda taşınan, sıcaklardan dolayı insan terlediği zaman terini sildiği kocaman bez parçaları akla gelirken, batı bölgelerinde, sıcaklardan dolayı ayağını rahatlatmak adına ayağına giydiği yazlık ayakkabılardır. Buna benzer onlarca, yüzlerce örnekler verilebilir. Kıyafet bazında bu böyleyken, hitabet bazında da pek çok farklılıklar vardır. Kimi yörenin insanı bağırarak konuşmayı yaşayarak öğrenmişken, kimi yörenin insanı da yavaş ve sakin konuşmayı öğrenmiştir. Aynı ortamlarda yetişen insanların denkliklerinde uyum ve hoşgörüler varken, farklı veya ayrı ortamlarda yetişen insanların denkliklerinde uyumsuzluk veya hor görüler meydana gelmektedir. Böyle bir denkliğin sağlanması için tarafların çok büyük fedakarlıklara katlanması gerekir. Bir taraf fedakarlık ederken diğer taraf adam sendeci ve umursuz davranırsa denklik yine sağlanmaz. Kültürel denklik yoksa kültürel huzur da olmaz.

11 Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
6- İnanç Denkliği Evlenecek insanların diğer denkliklerde olduğu gibi dini inanışları bakımından benzer yapıda olmaları gerekir. Diğer denklikler ne kadar benzer olursa olsun dini inançları bakımından farklı insanların uzun vadede evliliklerinde problemler çıktığı görülebilmektedir. Birlikte aynı evi paylaştığınız insanın inançlarınıza gösterdiği saygı ve benzer dünya görüşlerine sahip olması mutlu ve huzurlu bir evlilik sürdürmeleri için çok önemlidir.

12 Hangi özellikler? Size göre evleneceğiniz kişilerde aradığınız özellikler nelerdir? Bu özelliklerden hangileri «mutlaka olmalı» dediğiniz özellikler nelerdir? Bu özelliklerden hangileri «olursa iyi olur ya da şart değil» dediğiniz özellikler nelerdir?

13 Saygıyla Kalın… Katılımlarınız için teşekkürler…


"EŞİMİ SEÇERKEN Kazanım: Eş seçiminin önemini ve eş seçiminde dikkate alınacak unsurları açıklar. 12. Sınıf 50 nolu kazanım etkinliği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları