Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE"— Sunum transkripti:

1 OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
DYT.HİLAL ACAR

2 OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) NEDİR?
VÜCUTTA FAZLA MİKTARDA YAĞ DOKUSU BİRİKMESİ SONUCU ORTAYA ÇIKAN VE MUTLAKA TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIKTIR. YAĞ DOKULARININ ORANI DİĞER DOKULARA GÖRE ARTMIŞTIR.

3 TÜRKİYEDE ERKEKLERİN %21.2’Sİ KADINLARIN %41.5’İ OBEZ

4 ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?
KİŞİNİN BOY VE AĞIRLIĞI ÖLÇÜLEREK STANDARTLARLA KIYASLANIR(BEDEN KİTLE İNDEKSİ). KİLO (kg) BEDEN KİTLE İNDEKSİ = BOYUN KARESİ(m2)

5 BKİ(kg/m2) DURUM 18.5 > ZAYIF NORMAL KİLOLU HAFİF ŞİŞMAN ŞİŞMAN AĞIR DERECE ŞİŞMAN 40 < SÜPER ŞİŞMAN

6

7 ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?
KİŞİNİN BEL VE KALÇA ÇEVRESİ ÖLÇÜLEREK STANDARTLARLA KIYASLANIR. BEL ÇEVRESİ(cm) = KALÇA ÇEVRESİ(cm) 0.8 KADINLARDA 1.0 ERKEKLERDE

8 SADECE BEL ÇEVRESİ ÖLÇÜMÜ DE OBEZİTENİN TESPİTİ İÇİN KULLANILABİLİR.
102 cm 88 cm ERKEKLERDE KADINLARDA

9 OBEZİTE TİPLERİ YAĞLARIN İÇ ORGANLARDA VE KARINDA TOPLANIĞI ŞİŞMANLIK
ERKEK TİPİ ŞİŞMANLIK (ELMA TİPİ) YAĞLARIN KALÇA VE UYLUKTA TOPLANDIĞI ŞİŞMANLIK KADIN TİPİ ŞİŞMANLIK (ARMUT TİPİ)

10 ÇOCUKLUK TİPİ ŞİŞMANLIK YAĞ HÜCRESİ SAYISI ARTAR. ERİŞKİN TİPİ ŞİŞMANLIK YAĞ HÜCRESİ HACMİ ARTAR.

11 OBEZİTE KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
ENDÜSTRİLEŞMİŞ, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DAHA SIKTIR. ŞEHİRLERDE KÖYLERE GÖRE DAHA SIKTIR. KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE DAHA SIK GÖRÜLÜR. KISA VE ORTA BOYLULARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR. YAŞ ARTTIKÇA ŞİŞMANLIK ARTAR. SİGARA BIRAKANLARDA VE ALKOL ALANLARDA DAHA SIKTIR.

12 OBEZİTENİN NEDENLERİ Fazla yemek yeme Fiziksel hareket azlığı
Sosyoekonomik ve psikolojik faktörler Metabolik ve hormonal bozukluklar Genetik faktörler

13 ŞİŞMANLIĞIN ZARARLARI
Ağır bir vücudun taşınması güçtür.Özellikle yaşlılar ve orta yaşlıların ağır bir vücudu taşıması eklemlerde ağrılara yol açar. Şişmanlık kişilerin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olur. Şişmanlık kas hareketlerinin verimini azaltır,fiziksel hareketsizliğe yol açar. Şişmanlık çeşitli hastalıklara zemin hazırlayarak,yaşam süresinin kısalmasına yol açar.

14 OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
ŞEKER HASTALIĞI KALP HASTALIKLARI HİPERTANSİYON KARACİĞER YAĞLANMASI SAFRA KESESİ TAŞI GUT-ARTRİT KANSER REFLÜ-ÜLSER PSİKOLOJİK SORUNLAR ADET DÜZENSİZLİKLERİ FELÇ-İNME UYKU APNESİ

15 OBEZİTENİN TEDAVİSİ DİYET EGZERSİZ DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ İLAÇ TEDAVİSİ
CERRAHİ TEDAVİ

16 DİYET TEDAVİSİ ŞİŞMANLIĞIN DÜZELTİLMESİ İÇİN EN ÖNEMLİ ADIMDIR.
DİYET TEDAVİSİNE BAŞLAMADAN ÖNCE KİŞİNİN ŞİŞMANLIĞININ NEDENİ BELİRLENMELİDİR. KAN RUTİNLERİ VE TROİD FONKSİYON TESTLERİ YAPILMALIDIR.

17 TESTLER DEĞERLENDİRİLDİKTEN SONRA KİŞİYE HARCADIĞI ENERJİDEN DAHA AZ ENERJİ İÇEREN,DENGELİ BİR BESLENME PROGRAMI HAZIRLANMALIDIR. BESLENME PROGRAMI PROTEİN,KARBONHİDRAT,YAĞ, VİTAMİN VE MİNERALLERİ YETERLİ DÜZEYDE İÇERMELİDİR. KİŞİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARINA UYGUN BİR BESLENME PROGRAMI PLANLANMALIDIR.

18 DİYET TEDAVİSİNİN BAŞARILI OLABİLMESİ İÇİN:
Bireyin tedaviyi istiyor olması, Bireye uzun sürede yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması, Bilinçli ve sabırlı olması, Zayıflama süresinin doğru saptanması, Sık aralıklarla beslenmesi gerekir.

19 ŞİŞMAN KİŞİLERİN YİYECEK SEÇERKEN DİKKAT EDECEĞİ NOKTALAR
ŞEKER,TATLI,PİLAV,MAKARNA,BÖREK GİBİ YİYECEKLER AZALTILMALIDIR. YEMEKLERE EKLENEN YAĞ MİKTARI AZALTILMALI VE ET YEMEKLERİNE YAĞ İLAVE EDİLMEMELİDİR. KIZARTILMIŞ YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALIDIR.

20 DOYGUNLUK SAĞLAMASI İÇİN ENERJİ DEĞERİ DÜŞÜK SEBZE VE MEYVELER
DAHA SIK KULLANILMALIDIR. KEPEKLİ,ÇAVDAR VE TAM TAHILLI EKMEK TERCİH EDİLMELİDİR. İÇECEK OLARAK SU,AYRAN VE MADEN SUYU TERCİH EDİLMELİDİR.

21 ÇAY VE KAHVE ŞEKERSİZ İÇİLİRSE ENERJİ VERMEZ.
MEŞRUBAT VE ALKOLLÜ İÇECEKLERİN ENERJİSİ YOĞUN OLDUĞU İÇİN TÜKETİLMEMELİDİR. MEYVE SUYU YERİNE MEYVENİN KENDİSİ TÜKETİLMELİDİR.

22 KURUBAKLAGİLLERE VE BULGURA DİYETTE DAHA ÇOK YER VERİLMELİDİR.
YEMEK TABAĞI KÜÇÜK SALATA TABAĞI BÜYÜK TUTULMALIDIR.

23 EGZERSİZ ŞİŞMANLIĞIN EN BÜYÜK NEDENLERİNDEN BİRİ HAREKETSİZLİKTİR.
SADECE DİYET TEDAVİSİ İDEAL KİLOYA ULAŞMAK İÇİN YETERLİ DEĞİLDİR. HERGÜN DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAK HEM İDEAL KİLOYA ULAŞMAK HEMDE SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GEREKLİDİR.

24 GÜNLÜK 30 DAKİKA FİZİKSEL
AKTİVİTE YAPMAK ZORMU?

25 3km. den kısa mesafelerde taşıta binmeyin
Eşyalarınızı kendiniz taşıyın Her gün en az 1 saat hızlı yürüyüş yapın Dört ve daha az katlı daireler için asansör kullanmayın Yürüyen merdiven yerine merdivenleri kullanın Ailenizle birlikte aktif bir hafta sonu planı yapın.

26 Daha uzun bir yürüyüş için arabanızı en
uzak park yerine park edin. Otobüsten bir durak önce inin ve gideceğiniz yere yürüyün. Televizyon seyrederken, ev işlerinizi (mutfağı silmek gibi) yapın. Bir bebeğiniz varsa ve daha fazla enerji harcamak istiyorsanız, bebek arabası yerine kucağınızda taşıyarak yürüyüşünüzü yapın.

27 İLAÇ TEDAVİSİ EGZERSİZ VE DİYET TEDAVİSİNİN ETKİLİ OLMADIĞI DURUMLARDA, AMELİYAT GİBİ NEDENLERLE ANİ ZAYIFLAMA GEREKTİĞİNDE, DOKTOR KONTROLÜNDE İLAÇ TEDAVİSİ KULLANILABİLİR .

28 ZAYIFLAMA İLAÇLARI MECBUR KALINMADIKÇA KULLANILMAMALIDIR.
AĞRI KESİCİLERİN BİLE ÖNEMLİ YAN ETKİLERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNECEK OLURSAK; ZAYIFLAMA İLAÇLARI MECBUR KALINMADIKÇA KULLANILMAMALIDIR.

29 CERRAHİ TEDAVİ BKİ’Sİ 40 IN EN AZ 3 18-60 YAŞ ÜZERİNDE YILDIR OBEZ
OLANLARA EN AZ 3 YILDIR OBEZ OLANLARA 18-60 YAŞ ARASI KİŞİLERE ALKOL VE İLAÇ BAĞIMLISI OLMAYANLARA HORMONAL HASTALIĞI OLMAYANLARA KABUL EDİLEBİLİR AMELİYAT RİSKİ OLANLARA İLAÇ VE DİYETE RAĞMEN 1 YILDIR KİLO VEREMEYENLERE

30 Cerrahi yöntemlere başvurmadan önce hasta detaylı analizlerden geçirilmeli ve obezitenin herhangi bir genetik, endokrin, nörolojik (hipotalamik fonksiyon bozukluğu gibi) patolojiden veya ilaç kullanımından kaynaklanmadığı ortaya konmalıdır.

31 DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YETERLİ HAREKETLİ VE DENGELİ YAŞAM BESLENME YAŞAM
TARZI

32 KİLO VERME UZUN VADEYE YAYILMALIDIR.
Hızlı verilen kilolar kısa sürede geri alınır. Haftada kg veya ayda 3-4 kg dan fazlası verilmemelidir.

33 Sadece %5-10’ luk bir kilo kaybı
Kiloyla ilişkili metabolik hastalıkların riskini Kan basıncını Kan glikoz düzeyini Kandaki kolesterol ve trigliseritleri Erken ölüm riskini AZALTIR.

34 UNUTULMAMALIDIRKİ; HER DİYET KİŞİYE MUCİZE DİYET YOKTUR ÖZELDİR
ŞİŞMANLIKLA MÜCADELE ‘GELİN SİZİ 15 GÜNDE TIĞ GİBİ YAPALIM’ MERKEZLERİYLE BAŞARILABİLECEK BİR İŞ DEĞİLDİR

35 BAŞARI; Sadece kişinin kendi isteği ve beslenme uzmanlarının desteği ile, yaşamınızda yapacağınız küçük ama önemli değişikliklerle sağlanabilir. SU İÇSEM YARIYOR

36 ÖNERİLER ALIŞVERİŞ YAPARKEN Açken alışveriş yapmayın,
Bir liste hazırlayın ve listenizde olmayan yiyecekleri almayın, Listenizde bol miktarda sebze, meyve ve tahıl bulunmasına özen gösterin,

37 Paket etiketlerini okumayı öğrenin ve 1 gr
Paket etiketlerini okumayı öğrenin ve 1 gr. yağın 9 kalori olduğunu unutmayın. Yağ oranı düşük alternatifler bulmaya çalışın, Önceden hazırlanmış gıdalar genellikle yağ ve kalori açısından zengindir, bunlardan kaçının.

38 YEMEK HAZIRLARKEN Yemeklerde yağ kullanmayın, yapışmayan tencereleri tercih edin, Kızartmalardan uzak durun, yerine fırın ya da ızgarayı tercih edin,

39 Etin yağlı kısımlarını ve tavuğun derisini pişirmeden önce ayırın,
Yemeklere sos gibi şeyler eklemeyin, basit bir şekilde hazırlayın, Gereğinden fazla yemek hazırlamayın.

40 YEMEK YERKEN Yemeği hiçbir zaman ayakta ya da televizyon karşısında yemeyin. Her zaman masada oturarak yiyin, Yemeğe başlamadan önce bir bardak su için, Yemeğe yağdan fakir bir çorba ve/veya salata ile başlayın.

41 Ekmek ve tereyağını masadan kaldırın,
Porsiyonlarınızın miktarını ayarlayın. Tabakları masada değil mutfakta hazırlayın, Sebze yemekleri ve salata dışında ikinci bir porsiyon almayın,

42 Yavaş yavaş yiyin, yemeklere saldırmayın,
Yemeklerden sonra masayı toplayın, bu gelip geçerken bir şeyler atıştırmanızı önler, Doyduğunuzu hissettiğinizde yemeği kesin, Tabağınızdakileri tamamen bitirmek zorunda değilsiniz.

43

44

45

46

47

48

49 SAĞLIKLI GÜNLER


"OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları