Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Veri Tabanı Nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Veri Tabanı Nedir?."— Sunum transkripti:

1 Veri Tabanı Nedir?

2 İngilizce karşılığı database olan Veri tabanı; Birbirleriyle ilişkili olan verilerin birlikte tutulduğu yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir ve anlamlandırılabilir kullanım amacına uygun olarak sistemli bir şekilde toplanmış düzenli bilgiler topluluğudur.

3 Veri tabanı'nın faydaları nelerdir?
Veritabanı kullanmak veri tekrarlarını ortadan kaldırır veya en aza indirir. Buda bize vakitten kazanç sağlar. Bellek alanı israfını önler. Veri bütünlüğü sağlamamıza yardımcı olur. Verilerimizi bir düzen içinde tutmazı sağlar.

4 Veri tabanı'nın riskli yönleri nelerdir?
Kurulum ve bakımı ücretli sistemler kullanıldığında normal dosya sisteminden pahalı olabilir. Sistem içinde bazı bileşenler iyi hazırlanmazsa sistem bir bütün olarak başarısızlığa uğrayabilir.

5 Veri Tabanı Örnekleri Üniversite – Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi
Hastane – Hasta, doktor, tedavi, araç-gereç, mali bilgiler Ticari bir şirket – Müşteri, Ürün, Satış, Ödeme, Teslimat bilgileri Banka – Müşteri, mevduat, kredi kartı, kredi bilgileri

6 Veri tabanı uygulama türleri nelerdir?
Veritabanı uygulamaları iki temel türe ayrılabilir. Bunlar: Düz dosya veri tabanı:  Bu tür programlarda tüm veri tabanı tek bir tabloya sığdırılmalıdır. Bu birkaç kayıtta ortak olan herhangi bir bilginin her kayıtta tekrarlanacağı anlamına gelir. Word,excel bu tür programlara örnektir.

7   İlişkisel veritabanı Bu tür veritabanında birçok tablo kullanılır ve tablolar arasında ilişkiler oluşturulur. Bir ilişki,bir tabloya,başka bir tablodaki kaydı bağlamamızı sağlar.Bu şekilde veriler daha az yer kaplar ve işlemlerimizi kolaylaştırır.

8 Örnek Daha önce verilmiş bir örnek olan, ÖĞRENCİ ve DERS
varlık kümelerine karşılık, ilişkisel modelde aşağıdaki tablolar oluşturulur. ÖĞRENCİ (ÖĞRNO, ADI, SOYADI, CİNSİYETİ, DOĞTAR) DERS (DKODU, DERSADI, KREDİSİ) DKODU SOYADI ADI CİNSİYETi DERS KREDİSİ ÖĞRNO ÖĞRENCİ DOĞTAR DERSADI

9 Veri Toplama Araçları Seçilen araştırma konusu ve türüne göre, araştırmacı kendi geliştireceği veya daha önceden geliştirilmiş olan değişik veri toplama araçlarından yararlanabilir. 

10 Birinci Elden Veri Toplama Teknikleri

11 Şirket Kayıtlarının İncelenmesi
Gözlem Deney Anket Görüşme Şirket Kayıtlarının İncelenmesi

12 İkinci Elden Veri Toplama Teknikleri

13 Süreli Yayınlar (Gazete ve Dergi) Tezler
Kitaplar Süreli Yayınlar (Gazete ve Dergi) Tezler Başvuru Eserleri (Ansiklopediler ve d.) Resmi Yayınlar (İstatistikler) Özel Belgeler (Hatıralar ve d.) 

14 1)Birinci elden veri toplama teknikleri nelerdir
1)Birinci elden veri toplama teknikleri nelerdir? 2)Veri tabanı uygulama türleri nelerdir? 3)Veri tabanı'nın faydaları nelerdir? Özlem Akdeniz Pazarlama-I


"Veri Tabanı Nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları