Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI

2 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte insanoğlu elektriği kullanmanı birçok yolunu keşfetti. Elektrik sayesinde birçok alet İnsanlığın hizmetine sunuldu.

3 ELEKTRİKLE TANIŞALIM Enerji; taşımacılıkta, endüstride, evlerde, kısaca her yerde kullanılmaktadır. Isı, ışık, ses birer enerji çeşididir. Elektrik bu enerjilerin en önemlilerinden biridir.

4 ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİR?
  Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu, ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir.

5 Elektrik kolaylıkla üretilebilir, taşınabilir ve diğer enerji çeşitlerine dönüştürülebilir. Bu özellikleri nedeniyle de geniş bir kullanım alanına sahiptir.

6

7 YAŞANTIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ
ELEKTRİĞİN GÜNLÜK YAŞANTIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Günlük yaşantımızda yokluğunu üşünemediğimiz elektrik, evlerimize ulaşıncaya kadar birçok aşamadan geçer. İletim hatlarıyla yerleşim alanlarına gelen bu elektrik çoğunlukla işyeri ve konutlarda kullanılır.

8 Her yerde kullandığımız elektriği gözümüzle göremeyiz ancak etkilerini hissedebiliriz. Elektriği bazı aletlerde ısıya, ışığa, sese ve harekete dönüşmesi onun varlığının kanıtıdır.

9 Evlerimizde, iş yerlerimizde, endüstride gereksinim
duyduğumuz büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallerine ihtiyaç duyarız.

10 ELEKTRİK SANTRALLERİ VE ÇEŞİTLERİ
Elektrik enerjisi üreten tesislere elektrik santrali denir. Santrallerde elektrik üreten makinelere elektrik jeneratörü denir. Jeneratörler , hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren makinelerdir.

11 Jeneratörlerde hareketi sağlamak için enerji
gereklidir. Bu enerji ya bir buhar makinesiyle, ya benzin veya mazotla çalışan motorlarla yada suların hareketinden. sağlanır

12 Hareket enerjisinin sağlandığı kaynağa göre
Santraller üç çeşittir ; 1 .Termik santraller 2 .Nükleer santral 3 .Hidroelektrik santraller

13 HİDROELEKTRİK SANTRALLER
Suyun hareket enerjisinin elektrik enerjisine çevrildiği santrallerdir. Akarsular üzerine kurulan barajlarda sun depo edilir. Yukarıdan düşürülen su, türbin ve ona bağlı olan jeneratörü döndürür.

14 (BARAJLAR ) HİDROELEKTRİK SANTRALLER

15 Ülkemizde tükettiğimiz elektriğin büyük bir kısmı
hidroelektrik santrallerden elde edilir . 1. Hidroelektrik santraller çevre kirliliği yaratmaz. 2.Temiz enerji kaynağıdırlar. 3.Barajlarda biriken sudan , santralden sonra sulamada da yararlanılır.

16 TERMİK SANTRALLER Yakıt kullanılarak elektrik üretilen
santrallerdir. Yakıt olarak kömür, petrol veya doğalgaz kullanılır. Yakıtın yakılması sonucu meydana gelen ısı, kazanlardaki suyu buharlaştırır. Basınçlı su buharı, türbinin kanatlarına çarparak türbini, türbinde jeneratörü döndürür.

17 TERMİK SANTRALLER

18 Termik santraller temiz enerji kaynağı değildirler
Termik santraller temiz enerji kaynağı değildirler.Kömür veya petrolün yanması sonucu çıkan dumanda zehirli gazlar ve parçacıklar bulunduğu için çevre kirliliği yaratır.

19 NÜKLEER SANTRALLER Nükleer santraller atom enerjisi ile çalışır. Nükleer santralin merkezi olan rektörde oluşan ısıdan yine kazanlardaki su buharlaştırılır . Basınçlı su buharı buhar türbininin kanatlarına çarparak onu döndürür.Dönme hareketi jeneratöre ileterek elektrik elde edilir.

20 NÜKLEER SANTRALLER

21 Nükleer santraller , termik santraller gibi çevreyi
kirletmez.Yurdumuzda henüz nükleer santral yoktur.

22 ELEKTRİK ENERJİSİNİN NAKLİ VE DAĞITIMI
Santrallerde üretilen elektrik enerjisi, nakil hatları ile şehirlere getirilir. Santrallerde üretilen elektrik önce yükseltici transformatör denilen düzeneklere verilir. Transformatörler, şehir akımının gerilimini değiştiren araçlardır. Yükseltici transformatörden yüksek gerilim hattına gönderilir.

23 Elektrik yüksek gerilim hatlarıyla şehirlere gelir. Şehre
dağıtılmadan önce alçaltan transformatörlerden geçirilerek gerilimi düşürülür. Şehir içinde de yine alçaltan transformatör kullanılarak mahalle, cadde ve evlere dağıtılır.

24

25 ELEKTRİK ENERJİSİNİN EVLERDE KULLANIMI
Evlerimizde ütü, radyo, süpürge, bulaşık makinesi, buzdolabı ...vb. aletler elektrik ile çalışır .

26 Bu tür aletlerin bir kablosu ve bu kablonun
ucuna bağlı bir fiş bulunur.Fişi duvardaki prize takarak elektriği alete veririz.

27 ELEKTRİĞİ KONTROL EDELİM
Günlük yaşantımızda; televizyon bilgisayar, elektrikli süpürge vs birçok yerde elektrik düğmesini kullanırız.

28 Elektriği kontrol ettiğimiz düğmelere, genel olarak anahtar denir
Elektriği kontrol ettiğimiz düğmelere, genel olarak anahtar denir. Elektrik anahtarları kullanıldıkları yere göre değişik tiplerde üretilir.

29 ELEKTRİK KAZALARINDAN KORUNMAK
Elektrik kazalarından korunmak için şunlara dikkat etmeliyiz ;

30 a-Prizlerle oynanmamalıdır .
b-Çıplak tellere dokunulmamalıyız. c-Elektrik araçlarını kullanırken dikkatli olmalıyız . d-Araç prize takılıyken araçla oynamamalıyız

31 kullanılır. Sigorta elektrikle çalışan makinelerin ve
Elektriğin zararlarını önlemek için sigortalar kullanılır. Sigorta elektrikle çalışan makinelerin ve İnsanların güvenliğini sağlar

32 Sigorta, bizim ve kullandığımız elektrikli eşyaların
güvenliğini sağlayan önemli bir parçadır. İçinde ince bir tel vardır. Fazla elektrik geçince bu tel eriyerek elektriği keser.

33 ÖRNEK - 1 ) Elektrik üretilen tesislere santral denir

34 ÖRNEK - 2 ) Üç çeşit santral vardır; 1 -Hidroelektrik santraller
2 -Termik santraller 3- Nükleer santraller

35 ÖRNEK –3 ) aletlere jeneratör denir.
Elektrik enerjisi üretmeye yarayan aletlere jeneratör denir.

36 ÖRNEK –4 ) Yakıt kullanarak elektrik üreten santrallere termik santral denir.

37 ÖRNEK – 5) Santrallerde üretilen elektrik enerjisi nakil
hatları (yüksek gerilim hattı) ile dağıtılır.

38 DEĞERLENDİRME

39 SORU - 1 Bir elektrik devresinde açma kapama görevini aşağıdaki devre elemanlarından hangisi yapar? A-) ampül B-) pil C-) anahtar D-) duy

40 YANLIŞ CEVAP GERİ DÖN

41 DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

42 DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

43 SORU 2 ) Bisiklet farının elektrik ihtiyacını karşılayan
eleman hangisidir ? a-) pil b-) akü c-) batarya d-)dinamo

44 SORU 3 ) Suyun hareket enerjisi hangi santrallerde elektrik enerjisine çevrilir ? a- ) Hidroelektrik santraller b- ) Termik santraller c- ) Nükleer santraller d- ) Jeneratörler

45 DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

46 SORU 4 ) Hangi santrallerde ısı enerjisi elektrik enerjisine çevrilir ? a-)Termik santraller b-)Nükleer santraller c-)Hidroelektrik santraller

47 DOĞRU CEVAP TEBRİKLER DİĞER SORUYA GEÇ

48 SORU 5 ) Elektrik kazalarından korunmak için neler yapmalıyız ?
a - )Prizlerle oynamamalıyız b - )Çıplak tellere dokunmamalıyız c - )Elektrik araçlarını kullanırken dikkatli olmalıyız d -) Hepsi

49 DOĞRUCEVAP TEBRİKLER

50


"ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları