Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ"— Sunum transkripti:

1 ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ

2 !!AİLE!! Aile nedir? Sadece anne-baba-çocukların bulunduğu bir kutu mu? Aile nedir? Babanın yada annenin söylediklerinin her şekilde kabul edildiği bir rejimin bulunduğu ülke mi? Aile nedir? Karar verme hakkının bir kişide olduğu bir rejim mi? Aile nedir? Bir cüzdanda yazan yazı mıdır? Aile NEDİR…? ŞENOL YİĞİT

3 !!AİLE!! Aile kişiyi toplumsal yaşama hazırlayan bir okuldur.
Doğruluk, dürüstlük, şefkat ve merhamet gibi güzel duyguların kazanılacağı bahçedir. Toplumun özüdür. Aile; Duyguların, düşüncelerin rahatça paylaşıldığı küptür. Aile; Sen değil , Ben değil , O değil…. AİLE ‘BİZ’dir. ŞENOL YİĞİT

4 ÇOCUKLA NASIL İLETİŞİM KURULABİLİR??
Çocuklarınızı dinleyin Duygularını dinlemesini, tanımasını öğretin Sorunlarını kendi kendine çözmesi konusunda destekleyici olun Kurallarda ve ilişkilerde devamlılık gösterin Sorumluluk verin Olumlu davranışlarını görün İlgi ve sevgi göstermekten kaçınmayın Güven verin

5 Çocuğu Dinlediğinizde;
İçinde bulunduğu; durumu, Derdini, sıkıntısını , üzüntüsünü, sorununu (huysuzlukla, bağırarak değil) konuşarak anlatır. Eğer çocuğunuzu dinleme yoluna gitmediğiniz taktirde ; içine kapanıklık oluşabilir. Bu da çocuğunuzla sizin aranıza büyük bir setin çekilmesi demektir.

6 Çocuklarımıza Karşı Davranışlarımız;
‘Her şeyin FAZLASI zarardır.’ hepimizin zaman zaman yada sıkı sık kullandığı cümledir. Çünkü; AŞIRI KORUMA: Aile’nin çocuğu aşırı koruması ; çocuğa gerektiğinden fazla kontrol ve özen göstermesidir. Bunun sonucu, çocuk diğer kimselere aşırı bağımlı, kendine güveni olmayan, duygusal kırıklıkları olan bir kişi olabilir. Çocuğun yaşamı boyunca sürebilen bu bağımlılık, psiko-sosyal olgunluğu olumsuz açıdan etkiler ve çocuğun kendi kendine yetmesine olanak vermezken Başkalarına bağımlı, kendine güveni olmayan bir birey rolüne büründürür.

7 AŞIRI HOŞGÖRÜ: Çocuk merkezli bu tür ailelerde çocuğun yaptıkları hoş görülür ve çocuk aşırı özgür bırakılır. Aile bireyleri çocuğun isteklerine kayıtsız şartsız uydukları için çocuk genelleme yapabilir. ‘Herkese her istediğimi yaptırabilirim.’ düşüncesi çocukta hakim olabilmektedir. Anne baba çocuğun haklarına, rollerine, özgürlüğüne, sorumluluklarına fırsat vermze ve sınır koymaz. Bu durum da çocuğu ; bencil yapar, çocuk kendisine hizmet edilmesini ister.

8 AŞIRI BASKI: Çocuğun bedensel ve ruhsal gereksinmelerini karşılamayacak kadar olumsuz duygular beslenebilir. Çocuğa şefkat, sevgi ve sıcaklık yeterince verilemeyebilir, yaptıkları eleştirilebilmektedir. Çocuğun iyi, olumlu yönleri yerine, olumsuz yönleri dikkate alınmaktadır. Otoriter ve reddedici aile tutumunda evde söz hakkı, özgürlük ve otorite anne-babanındır. Çocuğun yaptığı her şey göze batar ve çocuk genellikle ceza almaktadır. Yaptıkları olumlu olsa da, ceza almak korkusu ile bunları dile getiremez. Bu durum çocuğu; aşırı çekingen ve aşırı hassas hale dönüştürür.

9 ÇOCUĞUNUZ İLE İLETİŞİM KURARKEN;
Yüzünüz kendisine dönük halde olmalı. Duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa, ona yardımcı olmaya çalışın. Dikkatinizi kendisine yoğunlaştırın. Davranışlarınızda tutarlı olun, bir gün doğru dediğinize ertesi gün yanlış demeyin.

10 ÇOCUĞUNUZ İLE İLETİŞİM KURARKEN;
Doğru davranışlarını takdir edin. Çünkü takdir edilen çocuk; Kendini önemli hisseder. üretken olur. Burada en önemli kısım Doğrudan çocuğa yönelik bir taktir değil , davranışlarına yönelik bir taktir etme yada ödüllendirme olmalıdır. Kendisine inanın. Çünkü inanmak imkansızlığın parmaklıklarını keser.. Davranışlarınızda denetleyici tahdit edici, küsüp iletişimi kesici şeklinde davranırsanız, çocuk ya isyankar olur yada boyun eğer.

11 Kendisine zaman ayırın, zaman ayırmak onu önemsediğinizin en açık göstergesidir.
Kendisine güvendiğinizi hissettirin, kendine güvenen çocuk davranışlarında da istekli olur. ŞENOL YİĞİT

12 Çocuğunuza bir aile olduğunuzu ve aile olarak düşüncelerini , duygularını açıkca ifade edebileceğini hissettirin

13 ŞENOL YİĞİT


"ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları