Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yoğuşturucular Kaynaklar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yoğuşturucular Kaynaklar"— Sunum transkripti:

1 Yoğuşturucular Kaynaklar
FRİTERM termik cihazlar sanayi ve ticaret A.Ş katalogu internet sayfası internet sayfası

2 Bahsedilecek Konular 1-Konderser(Yoğuşturucu) Nedir? 2-Çalışma Şekli…
3-Kondenser tipleri a)Su Soğutmalı Kondanser b)Su Soğutmalı Kondanser c)Evaporatif Kondenserler 4-Hava Soğutmalı Kondenserlerin Tercih Nedeleri 5-Yoşuturucu seçimi 6-Soğutucu Akışkan Miktarı

3 Konderser(Yoğuşturucu) Nedir?
Soğutma sisteminde soğutucu akışkanın evaporatörden (buharlaştırıcı) aldığı ısının sistemden atılarak, soğutucu akışkanın yoğuşturma görevini yapar. Böylece sistemin hem basma tarafındaki basınç düşer, hem de soğutucu akışkan sıvı hale gelerek evaporatörden ısı alıp genleşecek duruma gelir.

4 Çalışma Şekli… Tüm bileşenler dolaşan sıvıya ısı veriyorlar, su sıcaklığı yükseliyor ve bu ısının kapalı devre düzenekten uzaklaştırılması gerekiyor. Bunun en bilindik ve çok kullanılan yöntem devreye eklenen hava soğutmalı radyatörle ısının dağıtılması. Radyatör dediğimiz birbirine sık aralıklarla (ama hava geçişine izin veren) dizilmiş metal kanatçıklardan oluşan, yapısında bulunan borulardan sıvı geçebilen bir parçadır. Radyatör içerisinde gezen sıvı ısısını metal kanatlara aktarıyor ve havayla geniş temas yüzeyine sahip kanatlar da ısıyı hareketli havaya aktararak dağıtmış oluyor. Daha gelişmiş düzenekler bulunsa da çoğunluk bilgisayar için tek radyatörlü soğutma yeterli.

5 Örnek bir Isı Yayıcı

6 Kondenserden hava geçişi düşey ve yatay yönde olacak tarzda tertiplenebilir.
Hava fanı, havayı emici veya itici etkiyle hareketlendirecek şekilde konulabilir.

7 Kondenser tipleri Su soğutmalı kondenserler
Hava ile soğutmalı kondenserler Evaporatif (hava – su) kondenserler

8 Su Soğutmalı Kondanser
Su soğutmalı kondanserler sıcak akışkandan soğuk akışkana transfer eden bi ısı eşanjör olarak tanımlanabilir. Sıcak Soğuk

9 Hava soğutmalı kondenserler
Sıcak Akışkan boruları üzerinden hava akışı sağlayarak taşınım ile akışkanı soğutmalı sistem olarak tanımlanabilir. Kondenserin alanın takriben % 85’ i yoğuşturma olayına hizmet eder ki kondenserin asli görevi budur. % 5 civarında bir alan kızgınlığın alınması ve % 10 ise aşırı soğutmaya (subcooling) hizmet eder .

10 Evaporatif Kondenserler
Hava ve suyun soğutma etkisinden birlikte yararlanılması esasına dayanılarak yapılmış olan kondenserlerdir. 3 ana kısımdan oluşmaktadır (a) Soğutma Serpantini   (b) Su sirkülasyon ve püskürtme sistem (c) Hava sirkülasyon sistemi.

11 HAVA SOĞUTMALI KONDENSERLERİN TERCİH NEDENLERİ:
Basit ve anlaşılabilir oluşları, Kuruluş ve işletme masraflarının düşüklüğü, Bakım–İşletme servis kolaylığı Ayrıca, her türlü soğutma uygulamasına uyabilecek karakterde olmaları.

12 Yoğuşturma Kapasitesini Belirleyen Etkenler
Yoğuşturucu kapasitesi, yoğuşturucu yüzey alanı, yoğuşturucu toplam ısı geçişi ve akışkanın yoğuşma sıcaklığı ile ortam sıcaklığı arasındaki logaritmik sıcaklık farkına bağlı olarak değişiklik gösterir: Q=A*U*TD Q(kW)=Yoğuşturucu kapasitesi A(m^2)=Yoğuşturucu Yüzey Alanı U(kW/m^2K)=Toplam Isı Geçiş Katsayısı TD(K)=Akışkanın yoğuşma sıcaklığı ile ortam sıcalığı arasındaki logaritmik sıcaklık farkı

13 Yoşuturucu seçimi Kullanılacak soğutucu akışkan
Soğutma kapasitesi ( soğutma yükü) Çalışma sıcaklıklarına göre seçim yapılır.

14 Soğutucu Akışkan Miktarı
Sistemde uygun miktarlarda soğutucu akışkanın bulunması gerekir. Soğutucu akışkanın gerekenden az olması durumunda sistem içinde yeterli debide akışkan sirkülasyonu sağlanamaz sistemin soğutma kapasitesi düşer. Soğutucu akışkanın gerekenden fazla olması durumunda ise kondenserde aşırı miktarda sıvı akışkan bulunur soğutma için fan gücü artar.

15 El yapımı...

16 Teşekkürler


"Yoğuşturucular Kaynaklar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları