Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK"— Sunum transkripti:

1 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK
ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN KORUNMA SEMİNERİ

2 BAĞIMLILIK NEDİR? Kontrolünü (öz güvenini) yitirip BİR MADDE’ ye bağlanma durumudur.

3 MADDE KULLANIMININ NEDENLERİ
A- UYUM SAĞLAMA ÇABASI Bir gruba üye olabilme Yalnızlığını paylaşma Arkadaş edinebilme Arkadaş baskısı B- KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Sosyal ilişki kurmada güçlük çekme Ödüllenmenin gecikmesine dayanamama Sorunları çözebilme yetisinin yetersiz olması Risk almayı seven Özgüven yoksunluğu ve Yetersizlik hissi Edilgen dışardan çok fazla etkilenen Agresif yapı Merak Madde Bağımlısı olan kişilerde görülen davranış değişiklikleri şöyle özetlenebilir. • Arkadaş Çevresi değişir. • Aile ilişkileri azalır, odasında yalnız kalmayı tercih eder. • Okul başarısı ve okula devamı azalır. • Daha fazla para harcamaya başlar. • Bazen neşeli,Bazen sakin, bazen öfkeli, saldırgan davranışlar gibi Ruhsal değişimler gün içerisinde gözlenir.

4 BAŞLAMA ÖNCESİNDEKİ YANLIŞ İNANIŞLAR
Bir kere kullanmakla bir şey olmaz Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz Benim iradem güçlüdür Ben kendimi kontrol edebilirim Ben bağımlı olmam Sadece zayıf bireyler bağımlı olur.

5 Sigara İçilmesinin Vücuttaki Zararlı Etkileri:
ORGANLAR ETKİLERİ Akciğer Öksürük ,balgam, nefes darlığı, kanser… Kalp Damarlarda tıkanma, kalp krizi… Ağız boğaz Tat almama, ağız kokusu, dişlerde sararma, boğaz kanseri, … Burun Koku almada bozulma… Sindirim Sistemleri Mide kanseri, mide ülseri… Kemikler Kemiklerde erime… Damarlar Damarlarda tıkanma… Cilt Ciltte kırışık… Eller Parmaklarda sararma… Üreme Sistemi Kanser, kısırlık…

6 SİGARA

7

8 Sigara dumanında vücudumuz için zararlı olan 4
Sigara dumanında vücudumuz için zararlı olan den fazla madde bulunmaktadır. Bu maddelerin en tehlikeli olanları: *NİKOTİN *KARBONMONOKSİT *KATRAN

9 Nikotin: Esrar, eroin, morfin gibi bağımlılık yapan bir maddedir
Nikotin: Esrar, eroin, morfin gibi bağımlılık yapan bir maddedir. Karbonmonoksit: Egzoz gazıdır. Kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Katran: Kanser yapar.

10 Dünyada 1,5 milyar kişi sigara içmektedir!...
15 yaş üstü nüfusun 1/3’ü sigara içmektedir. Sigara içenlerin %75’i bağımlı olmaktadır. Bağımlı olanların %50’si sigaraya bağlı bir nedenden erken ölmektedir.

11 Sigara her yıl 4 milyon kişinin, günde 11 bin kişinin,
her 8 saniyede 1 kişinin ölümünden sorumludur. ’lu yıllarda sigara her yıl 10 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır.

12 İçilen her sigara insan yaşamını 5 dakika kısaltır
İçilen her sigara insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama yıl azalır. Son yirmi yılda sigara tüketimi Türkiye’de %80 artmış Amerika’da %30 azalmıştır.

13 “Hayır Sigara İçmiyorum” demek size neler kazandırır:
*Kalbiniz ve akciğeriniz daha iyi çalışacak. *Kanınız vücuda daha iyi oksijen taşıyacak. *Hastalanma riskiniz azalacak,. *Sağlık için fazla para harcamaktan kurtulacak. *Daha uzun yaşayacaksınız…

14 SİGARA İÇİLMESİNE ASLA
Pasif İçici; Başkasının sigara dumanını soluyan kişidir. Pasif içiciler de sigara bağımlıları kadar zarar görür. YANINIZDA SİGARA İÇİLMESİNE ASLA İZİN VERMEYİN!....

15

16 Sigara içen gençlerin;
Okul başarısı düşüktür Dikkat toplama güçlüğü vardır Kasları zayıftır Göğüs çevresi iyi gelişmez Boyları kısa kalır Sık hasta olurlar

17 SİGARAYA BAŞLANMA SEBEPLERİ:
ÖZENTİ MERAK HAYIR DİYEMEME

18 ARKADAŞ ETKİSİ VE BASKISI

19 Sigarayı Bırakma Yolları: 1
Sigarayı Bırakma Yolları: 1.İnsanı sigaradan kurtaracak en büyük etken kişinin bunu istemesi ve irade gücüdür. 2. Sigarayı birden bırakınız. 3. Sigara içen arkadaş ve çevrelerden uzak durunuz. 4. Sigara arzusu uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. 5.Planlı, ölçülü ve faal bir yaşam seçiniz. 6. Sizi strese sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durunuz. 7. Boş zamanlarınızda sportif faaliyetler yapınız.

20

21 Ülkemiz sigara tüketiminde Brezilya, Güney Kore, Hindistan’dan sonra
4. ülkedir.

22 HAYIR DEMESİNİ BİLMEK SEVDİKLERİNLE UZUN VE HUZURLU BİR YAŞAM İSTİYORSAN ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DUR!

23 Alkol İle İlgili Gerçekler:
1. İşlenen suçların%66’sı 2. Trafik kazalarının %61’i 3. Cinayetlerin %85’i 4.Boşanmaların %80’i 5. Şiddet olaylarının %50’si 6. Eşini dövenlerin %60’ı 7. İşe gitmeyenlerin %60’ı alkolden kaynaklanmaktadır.

24 Ülkemiz Alkol tüketiminde Dünyada
3. Sıradadır.

25 ALKOLİZM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
İLAÇ TEDAVİSİ TOPLUMSAL TEDAVİ RUHSAL TEDAVİ

26 *PSİKOLOJİK FAKTÖRLER
ALKOLE BAŞLANMA NEDENLERİ: *PSİKOLOJİK FAKTÖRLER *SOSYAL ÇEVRE VE TOPLUMSAL FAKTÖRLER *AİLE YAPISI *KALITIM *KİŞİLİK YAPISI

27 ALKOLÜN ZARARLARI Alkolizm genetik bir hastalık olmakla beraber pek çok vakada sürekli ve çok fazla alkol tüketimi sonucunda da ortaya çıkmaktadır. Alkolizmin en önemli özelliği hastanın sürekli ve giderek artan miktarlarda alkol tüketmesidir. Alkolizm, kişiye hem psikolojik hem de fiziksel zarar vermektedir. Alkolün fiziksel etkileri en çok dolaşım sistemde, sinir sisteminde ve böbreklerde görülmektedir ve alkolizm tedavi edilmediği zaman bu rahatsızlıklar ölümcül olabilmektedir.

28 ALKOLİZMİN SONUÇLARI TIBBİ SONUÇLARI SOSYAL SONUÇLARI

29 TIBBİ SONUÇLARI Kardiyomiyopati (kalp büyümesi),
Karaciğerin harap olması, Anemi (kansızlık), Yüksek tansiyon, Trombositopeni (pıhtılaşma sağlayan hücrelerde azalma), Miyopati (kas yıkımı), Kanser, Teratojenite (anne karnındaki bebekte anormallikler), Pankreatit (pankreas iltihabı), Pnömoni (zatürree), Merkezi sinir sistemi bozuklukları (retrobulbar nörit, Wernike-Korskof Sendromu ve bunaması, serebeller atrofi)

30 SOSYAL SONUÇLARI Alkolizm ilerleyen bir hastalıktır. İlk başta alkoliğin çevresindeki kişiler onun içmesinden çok fazla etkilenmezler. Ancak, kişi giderek artan miktarlarda ve sıklıkta alkol kullanmaya devam edeceği ve çoğunlukla kontrol kaybı yaşayacağı için tüm ilişkileri ve sosyal hayatı kötü bir şekilde etkilenecektir. Hastalığın ileri dönemlerinde sızıncaya kadar içen ya da sabah kalkar kalmaz içmeye başlayan kişi, işine gidemeyecek ve sonunda işini kaybedecektir. Alkol hayatının en önemli amacı haline geleceği için eskiden yaptığı hiçbir şeyi yapmayarak kişi sadece içki içecek ve tüm sorumluluklarını bir kenara itecek ve yakınlarından gelen yardım tekliflerini de geri çevirecektir. Buna bağlı olarak, ailesiyle ve yakın çevresiyle ilişkileri bozulacaktır. Ne yazık ki, alkoliklerin evlilikleri genellikle boşanmayla sonuçlanır. Kontrol kaybına bağlı olarak, alkolikler çok fazla kaza yaparlar. Başlarına ev, iş ya da trafik kazası gelme ihtimali çok yüksektir.   Gene, kontrol kaybına bağlı olarak, alkolikler suç işleme eğilimi gösterirler ve karıştıkları kavga ya da benzer durumlar yüzünden adli problemlerle karşılaşabilirler.

31 MADDE BAĞIMLILIĞINA GİDEN YOLDA İKİ TEMEL ALIŞKANLIK ALKOL SİGARA

32 HAYIR DEMESİNİ BİLMEK

33

34 Bağımlılık Yapan Maddeler
Yasal Uyuşturucular Yasal Olmayan Uyuşturucular Sigara * Esrar Alkol * Eroin Uçucu Maddeler * Kokain (Baly, Tiner vb) Kafein * Ecstasy

35 BAĞIMLIĞININ AŞAMALARI
“Belki kullanabilirim” “Korku ve merak” “Bir kereden bir şey olmaz” “Bir daha asla!” “Ben bağımlı olmam” (Alışkanlık) “İstersem bırakırım” (Fiziksel bağımlılık) “Bıraktım bir daha başlamam” “Artık bırakacağım” “Bırakmak zorundayım” “Bu meret bırakılmaz ki!” (Yoksunluk)

36

37 UYUŞTURUCU MADDELER

38 BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERIN iNSAN VÜCUDUNDA
OLUŞTURDUKLARI ETKİLERİN SAHTE VE KISA SÜRELİ OLDUĞU ANCAK, iNSAN RUH VE BEDENİNDE AÇTIĞI YARALARIN KAPATABİLİNMESİNİN ÇOK ZOR OLDUĞU ASLA UNUTULMAMALIDIR.

39 BAĞIMLILIĞIN HÜCRE ÜZERİNE ETKİSİ
YAŞAM LİSTESİ YENİ YAŞAM LİSTESİ ŞEKER, SU, TUZ, VİTAMİN UYUŞTURUCU ŞEKER, SU, TUZ, VİTAMİN, UYUŞTURUCU

40 Sevgiyi, cesareti, dostluğu bağımlılık yapıcı maddelerde arama, çünkü bunların hepsi yüreğinde

41 HAYIR DEMESİNİ BİL, YOKSA !!!

42 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları