Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER"— Sunum transkripti:

1 İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER

2

3 PROTEİNLER Et , süt , yumurta , yoğurt , balık , peynir gibi hayvansal besinlerde bolca bulunur. Bitkisel besinlerden tahıllar , baklagiller ve kuru yemişler protein bakımından zengindir. Nitrik asit damlattığımızda rengi sarı olan maddelerde protein vardır. Vücudumuzda meydana gelen büyüme, gelişme, kırık ve yaraların iyileşmesi proteinler sayesinde gerçekleşir. Proteinler, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudumuzda oluşan yaraların iyileşmesini sağlar. Bu nedenle proteinler yapıcı ve onarıcı besinler olarak adlandırılır. Saç ve tırnaklarımızın uzamasını sağlar. Vücudumuzun mikroplara karşı direnci ve zekâmızın gelişmesi için de proteinlere ihtiyaç duyarız. Büyüme ve gelişme dönemindeki bebekler ve çocuklar yeterince protein almazlarsa büyümeleri yavaşlar ya da durabilir. Çünkü yeterince protein almazsak kemik ve kaslarımız gelişemez.

4 VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR?
KARBONHİDRATLAR Temel besin maddelerimizdendir. Ekmek , makarna , pilav , süt , bal , meyve çeşitlerinde , tahıllarda , patates ve şekerkamışında bolca bulunur. Karbonhidrat içeren maddelere tentürdiyot damlatıldığında rengi mavi olur. VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR? Vücudumuz enerji üretmek için en önce karbonhidratları (ekmek, makarna) kullanır. Sonra yağları (zeytinyağı, tereyağı) en son olarak da proteinleri (süt, et, bakla) enerji kaynağı olarak değerlendirir Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlar. Meyve ve sebzelerde , kepekli ekmekte bulunan lif , sindirimi kolaylaştırır. Lif de bir karbonhidrattır. .

5

6 YAĞLAR Vücudumuz için gerekli enerji önce karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda ( çok enerji gerektiren işler yaptığımızda) gereksinimimiz olan yağlardan sağlarız. Vücudumuz, fazla enerji gerektiren işler için gerekli enerjiyi yağlardan sağlar. Yağlar, karbonhidratlardan daha fazla enerji içerir. Vücut sıcaklığımızı korur. Fazla yağ vücudumuzda depolanır. Çok yağ ve karbonhidrat tükettiğimizde şişmanlık sorunu yaşarız. BİLGİ: Sporcular ve dağcılar çok enerji tükettikleri için bol karbonhidrat içeren yiyecekler tüketirler Kış uykusuna yatan, göç eden hayvanlar ( ayı, leylek vb.) yağ depolar. Çünkü yağ, vücut sıcaklığını korur ve vücuda enerji verir. Vücuda alınan yağlar iç organların çevresinde ve derinin altında depolanır. Bu yağların görevleri: Vücudu darbelerden korumak İç organları korumak Vücudun ısı dengesini sağlamak Depolanarak uzun süreli enerji kaynağı olmak. DİKKAT: Aşırı yağlı yiyecekleri tüketmek kilo yapar

7 HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR?
VİTAMİNLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? VÜCUDUMUZDA NE İŞE YARAR? A VİTAMİNİ Havuç , kereviz , domates , taze fasulye , fıstık , avokado , baklagiller , mantar , yumurta , süt , buğday ve cevizde bulunur. Eksikliğinde gece körlüğü , deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur. B VİTAMİNİ Süt ve süt ürünlerinde , kırmızı et , yumurta ve birçok sebzede bulunur. Tahıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde de B vitamini bulunur. B vitaminleri eksikliğinde kansızlık , yorgunluk , deride yaralar gibi rahatsızlıklar oluşur. C VİTAMİNİ Turunçgiller , çilek , kuşburnu , böğürtlen , domates , maydanoz , lahana , patates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Diş ve Diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudumuzu hastalıklara ve mikroplara karşı korur.

8

9 D VİTAMİNİ Süt , yumurta , tereyağı , balık ve balık yağı , peynir ve sebzelerde bulunur. Kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Kalsiyum ve fosforun emilmesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar. D vitamininin ön maddesi besinlerden alınır ancak güneş ışınları ile D vitamini oluşur. Ancak balık yağı ile doğrudan D vitamini alınabilir. E VİTAMİNİ Kırmızı et , süt ve süt ürünleri , yumurta , tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde kısırlık , karaciğer , kalp ve damar hastalıkları görülür. K VİTAMİNİ Kırmızı et , pirinç , karaciğer , mısır , domates , yeşil sebzeler , muz , şeftali ve çilekte bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. Yaralanmalarda çok kan kaybedilir. Vitaminler, vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Vücudun direncini artırarak hastalıklardan korur. Ayrıca vitaminler büyüme, gelişme ve üremede önemli rol oynar

10 KAYNAKÇA

11 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM………..
ÇAĞLA DİNÇEL /D


"İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları