Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOYAĞAÇLARI VE DALLARININ DESTEĞİ (BOOTSTRAP METODU VE BREMER DESTEĞİ)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOYAĞAÇLARI VE DALLARININ DESTEĞİ (BOOTSTRAP METODU VE BREMER DESTEĞİ)"— Sunum transkripti:

1 SOYAĞAÇLARI VE DALLARININ DESTEĞİ (BOOTSTRAP METODU VE BREMER DESTEĞİ)

2 SOY AĞACI NEDİR? Soy ağacı veya aile ağacı, bir kişinin soyundan olan kişileri gösteren bir çizelgedir. Atasal çizelgeler bir kişinin atalarını gösterir, o kişi altta, ataları yukarda gösterildiği için çizelge bir ağaca benzer. Bir kişinin soyundan gelenlerinin gösterildiği çizelgede ise ağaç yukarıda dar başlayıp aşağıya doğru genişler. Soy ağaçları genelde en eski nesilleri yukarıda, daha yeni nesilleri aşağıda gösterir.

3 Bootstrap Metodu Bootstrap metodu parametrik ve parametrik olmayan istatistik analizlerde kullanılabilen basit ve güvenilir bir metoddur. Herhangi bir S(x) istatistiği N adet gözlemden oluşan bir veri seti üzerinde bu metot kullanılarak kolaylıkla açıklanabilir.

4 Çok kez yürütülerek bir şeye farklı yollardan ulaşabilmesidir
Güvenilir olması önemlidir. Farklı yollardan ulaşılan yer yine aynı cevap olmalıdır Ölçümde hata artış payı azdır.

5 Nerelerde kullanılır? Bootstrap metodu inceleme konusu veri seti için
herhangi bir varsayım taşımamaktadır. Bilinen klasik metodlarda, bazı analizler için gerekli olan varsayımların geçerliliğinden şüphe edildiğinde, elde edilen sonuçlara güvenilememektedir. Metod, bu durumlarda bile daha güvenilir çözümler vermektedir.

6 Nitekim Bootstrap metodu, örnek dağılışının normal olmadığı durumlarda ya da çok küçük veri setlerinde varyans analizine göre üstünlük taşımaktadır. Öte yandan, klasik istatistik metodlar kullanılarak yapılan hesaplamalardan alınan sonuçlar ile Bootstrap metodu sonuçları benzerlik göstermektedir

7 Çalışmalarda; Bootstrap metodunun güven aralıkları, hipotez
testi ve regresyon analizinde kullanımı ile ilgili olarak bilgiler tespit edilir ve uygulamada oldukça kolay bir metod olduğu gözlenir.

8 Metodun kullanımının giderek yaygınlaşmasında farklı istatistiksel yöntemlerde kullanılan Bootstrap fonksiyonlarını içeren daha kapsamlı programların geliştirilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.

9 Son yıllarda Bootstrap Metodu’nun kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.
Uygulamalı istatistikte büyük populasyonlardan yapılan örneklemeler zaman ve para kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle, Bootstrap Metodu ile ölçüm yapılan veri setlerinde gözlemlerin yer değiştirilmesiyle farklı büyüklükte ve miktarlarda yeni veri setleri oluşturulabilmektedir.

10 Çalışmalarda Bootstrap Metodu’nun güven aralıklarında, hipotez testinde ve regresyon analizinde uygulanışı, Excel programıaltında yazılmış Resampling Excel-add-in makrosu yardımıyla yapılır.

11

12

13 Bremer support (decay indeks)
Cimrilik maksimizasyonu parsimoni de denir. (iki aksi eşit yeterli kuramları daha basit olan tercih edilir) birçok alanda yararlıdır ve filogenetik için uygulama açısından önemlidir. Dalların çürümeye ne kadar dayanıklı olduğunu araştırır. En kısa yolu seçer. Ockham William (Ockham Jileti) önerdiği bir ilkedir,cimrilik teorisi de denir.Gerekenden fazla varsayım içeren bir açıklama yapmanın boşuna olduğunu ileri sürmüştür. Hesaplama Filogenetik olarak uygulandığında, maksimum parsimoni inşası için, belirli bir parametrik olmayan istatistiksel yöntem ile açıklanır

14 Maksimum cimrilik belirli bir tarif parametrik olmayan istatistik oluşturmak için yöntem filogenetiğini inceler. Bu uygulamada, tercih edilen filogenetik ağaç gözlemlenen verileri kullanılır.

15 Kaynaklar: An introduction to the Bootstrap method Blank, S Resampling Stats Excel Add-in, Online Trial Version, Resampling Stats, Inc. Erişim:[ Ağustos, 2001].

16 Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim 
ÖZGE ÇEKİL


"SOYAĞAÇLARI VE DALLARININ DESTEĞİ (BOOTSTRAP METODU VE BREMER DESTEĞİ)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları