Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1- 1- Hazırlanabildin hele, yoksa otobüsü kaçıracaktın.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1- 1- Hazırlanabildin hele, yoksa otobüsü kaçıracaktın."— Sunum transkripti:

1 1- 1- Hazırlanabildin hele, yoksa otobüsü kaçıracaktın.
2- Hele sözünde durmasın, ben ona neler yaparım neler! 3- Filmi hepimiz beğendik, hele ablam daha çok beğendi. 4- Sınavı kazan hele, bak sana neler alacağım. ‘Hele’ sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? A B C D-4.

2 CEVAP D

3 2- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi aralarındaki anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A-Bal-Arı. B-Pekmez-Üzüm C-Reçel-Çilek D-Tahin-Susam

4 CEVAP A

5 A-Masayı biraz sola çekelim..
3- ‘Çekmek’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde temel anlamıyla kullanılmıştır? A-Masayı biraz sola çekelim.. B-Bu binaya yeni bir telefon hattı çektiler. C-Anne ve babamın fotoğrafını çekelim. D-Arabasını otoparka çekmiş.

6 CEVAP A

7 4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘nitelik’ bildiren bir sözcük kullanılmştır.
A-Vali, kısa bir konuşma yaptı. B-Kazanmak için çok çalışmalısın. C-Kitabın sürükleyici bir anlatımı var.. D-Yanıma fazla para almadım.

8 CEVAP C

9 5- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden zıtlık ilişkisinin söz konusu olmadığı sözcük çifti aşağıdakilerden hangisidir? A-Islak-kuru B-Düzenli-düzensiz. C-Küsmek-barışmak D-Alçak-yüksek

10 CEVAP B

11 6- Aşağıdaki dizelerin hangisinde ikileme kullanılmamıştır?
A-Akşam olur karanlığa kalırsın derin derin sevdalara dalarsın. B- Yanımdan geçiyor ağır ağır kervanlar bir derbeyi gibi kurulmuş eski hanlar C- Gök sarı toprak sarı çıplak ağaçlar sarı arkada zincirlenen Toros dağları. D- Ne hoş deniz deniz dolaşmak Düşünceler gibi başı boş

12 CEVAP D

13 7- Bütün misafirlerini güler yüzle ağırlardı.
Altı çizili sözcüğün kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A-Babam amcamları havaalanında karşıladı. B-Otel çalışanları müşterilerini her bakımdan rahat ettirmeye çalışırlar.. C-Hasta haliyle beni uğurlamak için kapıya kadar geldi. D-Sizinle bu meseleyi bir daha konuşalım.

14 CEVAP B

15 8- ‘Daha’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ‘zaman’ anlamı katmamıştır?
A-Sen benden daha başarılısın.. B-Misafirlerimiz daha gelmedi. C-Çocuk yürümeye daha yeni başladı. D-Program başlayalı daha yarım saat oldu.

16 CEVAP A

17 9- ‘Yandım ateşine canı gönülden görmesem günlerim uzar yıl gibi.’
Betül’ün söylediği cümlelerin hangisinde ‘uzamak’ sözcüğü bu dizelerdeki anlamıyla kullanılmıştır? A-Bu iş artık çok uzadı. B-Uzadı günlerim benzer bir yıla.. C-Bu kafayla ne uzarsın, ne kısalırsın. D-Baktım ki laf uzuyor, kısa kestim.

18 CEVAP B

19 10- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi aralarında anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A-Futbol-gol. B-Basketbol-basket. C-Voleybol-sayı. D-Koşu – tur

20 CEVAP D

21 11- ‘Ben onun hırçınlığını artık çekemem’
Altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır? A-Bu soruları çözerken çok zorlanıyorum. B-Çocuk erkenden uyumak istemiyordu. C-Kimsenin sorumluluğunu üstlenemem.. D-Uzun bir yolculuğun zorluklarına katlanamayacak.

22 CEVAP C

23 12- Mantık dairesinde konuşursan herkes seni dinler.
Altı çizili sözcükte görülen anlam özelliği aşağıdakilerden hangisidir? A-Temel anlam. B- Yan anlam. C-Mecaz anlam. D-Terim anlam.

24 CEVAP D

25 13- ‘Artırmak’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ‘mecaz’ anlamıyla kullanılmıştır?
A- Bu evi, dişimden tırnağımdan artırdığım paralarla aldım. B-güney doğudan gelen göç Adana ve Mersin’in nüfusunu artırdı. C-ev sahibi, müşteri çoğalınca kira fiyatını artırdı. D-Sen edepsizliğini iyice artırdın ha!

26 CEVAP D

27 14- İngilizceyi çatır çatır konuşuyor.
Altı çizili sözcük grubunun yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlamda bir değişme olmaz? A-Şöyle böyle B-Güçlük çekmesi. C-Zorlanarak D-İyi kötü

28 CEVAP B

29 15- 1-Kendisine üst görevler verilmiş.
2-Apartmanın üst katları hiç ısınmıyor. 3-Davette üst tabakadan insanlar vardı. 4-Üst kademedekiler çok dikkatli olmalı. Numaralanmış cümlelerin hangilerinde ‘üst’ sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır? A-1-3 B-2-3 C-1-4. D-3-4

30 CEVAP C

31 16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yapılmıştır?
A-Ömer bey dergimizin usta kalemlerindendi. B-Yanına birde kurşun kalem alsaydın. C-Kasa farelerini yakalamak polisin işidir.. D-Peyami Safa’yı okumaktan zevk aldığını söyledi.

32 CEVAP C

33 17- Aşağıdakilerden hangisinde ‘çıkarmak’ sözcüğünün anlamı ve kullanımı birbirine uymamaktadır?
A-ekmek paramı bu arabayla çıkarıyorum. B-Uzatmak: kollarınızı servisin camından çıkarmayın. C-Yükseltmek: Çocuk ayaklarının üzerine dikilerek kafasını pencereden dışarı çıkardı. D-Yayımlamak: bu dergiyi edebiyat sevdalısı birisi çıkarıyor.

34 CEVAP C

35 18- Sağlıklı olmak başlı başına bir mutluluk kaynağıdır.
Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır? A-Karanlıkta tek başıma kalmaktan çok korkarım B-Verdiğim paranın tamamıyla kitap almış C-En büyük hedefim bir bilim adamı olmak D-Gezmek, yeni yerler görmek onun için diğer eğlencelerden farklı bir etkinlikti.

36 CEVAP D

37 19- ‘Dalga’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘terim’ anlamıyla kullanılmıştır?
A-Köpüren mavi dalgalar sahile vuruyordu. B- Uzun sarı saçları dalga dalgaydı. C-radyolar ses dalgalarıyla aracılığıyla yayın yapar. D-Benimle, yine dalga geçmeye başladı.

38 CEVAP C

39 20- ‘çökmek’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘kaplamak’ anlamında kullanılmamıştır?
A-Depremde birçok ev çöktü. B-Karanlık çökmeden buradan gidelim.. C- Adamın yanakları çökmüş. D-Faruk bey genç yaşta çökmüş.

40 CEVAP B

41 CEVAP A

42 21- Yazılarımda bu konudan sıkça söz ettim.
Altı çizili sözcük hangi anlamda kullanılmıştır? A-gerçek B- Mecaz C- Yan D-Terim

43 22- Bu eleştirmenimiz bütün eserleri detaylı bir biçimde inceler.
Aşağıdakilerden hangisi altı çizili sözcük yerine getirilirse karşıt anlam doğar? A-ayrıntılı. B-Yüzeysel. C-etraflı. D-enine boyuna.

44 CEVAP B

45 23- ‘ince’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘mecaz’ anlamıyla kullanılmıştır?
A-Bu kitap çok ince, hemen okursunuz. B-İnce bağırsak sindirim sisteminin bir parçasıdır. C-Şenol bey ince ruhlu bir sanatçıdır.. D-Çobanın elinde ince bir değnek vardı.

46 CEVAP C

47 24- Düğünüme gelmedin, bari telefon etseydin.
Bu cümledeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez? A-En azından B-Hiç olmazsa C-Hiç değilse D-Oldu olacak.

48 CEVAP D

49 25- Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin hangisi ‘nicelik’ bildirmez?
A-Seninle biraz konuşabilirmiyiz? B-Şurada azıcık dinlenelim. C-Sonbaharda yerler sarı yapraklarla donanır.. D-Dedem çok uzun bir ömür sürmüş.

50 CEVAP C

51 26- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi aralarındaki anlam ilişkisi bakımından diğerlerin farklıdır? A-Muz-meyve B-Nohut-tahıl C-Ispanak-sebze D-Gül-bitki

52 CEVAP D

53 27- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?
A-Liseyi Van’da, üniversiteyi İstanbul’da okumuş. B-Altın ve gümüş, değerli madenlerdendir. C-Bu konuda bazı gazeteler taraflı, bazıları ise tarafsız davrandı. D-Piknikte yaktığımız ateşi iyice söndürdük..

54 CEVAP D

55 28- İkisi bir araya geldi mi başkalarını çekiştirirlerdi.
Altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir? A-Kötü yönlerini sayıp dökmek.. B- Kıskanmak. C-Azarlamak. D-Kötülüklerini istemek.

56 CEVAP A

57 29- ‘çekirdek’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A-Kayısı çekirdeklerini kırıp içlerini yedi. B- Şirket yönetiminin çekirdek kadrosu bir bir dağıldı.. C- Hücrelerin içinde çekirdek bulunur. D-Köşedeki kuruyemişçiden biraz da çekirdek alın.

58 CEVAP B

59 30- ‘En arka sıranın ucunda beyaz denecek kadar uçuk sarı uçlu, duru beyaz tenli, melek yüzlü bir kız çocuğu inci dişleriyle bana gülümsüyor.’ A- Yansıma sözcük. B-Benzetme.. C- Eş anlamlı sözcükler. D-Zıt anlamlı sözcükler.

60 CEVAP B


"1- 1- Hazırlanabildin hele, yoksa otobüsü kaçıracaktın." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları