Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ

2 Ses Nedir? Bir enerjidir ve dalgalar halinde yayılır. Madde moleküllerinin titretişimi sesin oluşmasını sağlar, bu nedenle çevremizde titreşen her madde ses kaynağıdır.

3 Sesin Özellikleri Sesin şiddeti Sesin yüksekliği Frekans Sesin tınısı
Genlik

4 Sesin Şiddeti Bir ses kaynağında oluşan sesi değişik uzaklıklardan dinlediğimizde, kulağımıza aynı etkiyi yağmadığını hissederiz. Ses dalgalarının kulağımızdaki etkisi ve kuvvetli ses ile zayıf sesi bir birinden ayırmaya yarayan özelliğe sesin şiddeti denir. Ses şiddetine sesin gürlüğü de denir.

5 Sesin Yüksekliği Kalın sesi ince sesten ayıran özelliğe sesin yüksekliği denir. Titreşim sayısı arttıkça ses incelir. Titreşim azaldıkça ses kalınlaşır.

6 Frekans-I Bir saniyede meydana gelen ses dalgalarının sayısına sesin frekansı denir. Sesin frekansı arttıkça ses incelirken, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Frekansı büyük olan ses, frekansı küçük olan sesten daha incedir.

7 Frekans-II Frekans Nelere Bağlıdır?
Telin boyuna; titreşen telin boyu kısaldıkça frekans yükselir, ses incelir, boy uzadıkça frekans azalır, ses kalınlaşır. Telin gerginliğine; titreşen telin gerginliği arttıkça ses incelir, gerginlik azaldıkça ses kalınlaşır. Telin kalınlığına (kesitine) Telin cinsine bağlıdır.

8 Sesin Tınısı Sesin tınısı; sesleri ayırt etmemize sağlayan sesin bir özelliğidir. Müzik aletlerinin çıkardığı seslerin bileşimleri farklıdır. Bu özelliğe sesin tınısı denir. Sesin tınısı ile sesin hangi müzik kaynağından çıktığını anlayabiliriz.

9 Genlik Sesin genliği titreşim madde moleküllerinin en yüksek enerjide bulunduğu noktadır. Ses dalgası grafiğinde tepe ve çukur noktası arasındaki mesafenin yarısı olarak hesaplanır.


"SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları