Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY"— Sunum transkripti:

1 FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY
SEVGİLİ ÖĞRENCİLER; ARAŞTIRMA,FOTOĞRAFLAMA,RÖPORTAJ TEKNİKLERİNİ KULLANARAK “SİGARANIN KULLANICIYA VERDİĞİ ZARARLAR” KONULU BİR POWER POİNT SUNUM HAZIRLAYIN”YARI YIL TATİLİ DÖNÜŞÜ SUNUMLARINIZI BEKLİYORUM.SUNUMUZU BU SLAYTLARLA GERÇEKLEŞTİRİN) İYİ TATİLLER DİLİYORUM.. YAZI TİPİ:MONOTYPE CORSİVA EFEKT:GÖLGELEME YAZI BOYUTU:54 OLACAK. FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY

2 Arkadaşlar;Vücudumuz Bilmecesini Çözelim”
Ünitesi ile ilgili olarak aşağıdaki Soruları yanıtlayınız… 1-Kemikleri Yeteri Kadar Sert Olmayan Bir Öğrenciye Hangi Besinleri Tüketmesini Önerirsiniz? Anlatınız… Kemikleri yeteri kadar sert olmayan öğrenciler D vitamini İçeren besinler ile beslenmelidir. “Et,balık,süt,yumurta,tereyağ,karaciğer,peynir.

3 1-Dişlerimizi Nasıl Fırçalamalıyız? Anlatınız.
Öncelikle kendimize uygun bir diş fırçası seçmeliyiz, Kullanacağımız diş fırçası;kılları orta sertlikte,ağzımızın içinde Kolayca hareket edebilecek ve bütün dişlerimize ulaşabilecek Özellikte olmalııdır. Dişlerimizi fırçalarken diş macunu kullanmalıyız. DİŞLERİMİZİ FIRÇALAMA BASAMAKLARI 1-Diş fırçasını eğik tutun. 2-Önce arkadaki azı dişlerinden fırçalamaya başlayın. Ufak dairesel hareketler ile diş etinden dişe doğru fırçalayın. 3-Çiğneme yaptığımız dişlerimizin üst kısmını,fırçayı İleri-geri hareket ettirerek fırçalayın. 4-Daha sonra dişlerinizin iç yüzlerini ve diş etlerini Dairesel hareketlerle fırçalayın. (Bu işlemler en az 2 dakika sürmeliidir.)

4 1-Günde Üç Öğün Yemek Yememizin Nedenini Açıklayınız..
Dengeli beslenmek için günde en az 3 öğün yemeliyiz. Sağlıklı yaşamak için Karbonhidrat,yağ,protein,vitamin ve Mineral gibi besin çeşitlerinden belli miktarda tüketmemiz Gerekmektedir.

5 1-Dengeli Ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi Nedir? Açıklayınız...
Sağlıklı yaşamak için Karbonhidrat,yağ,protein,vitamin ve Mineral gibi besin çeşitlerinden belli miktarda tüketmemiz Gerekmektedir. İnsanlar yaptığı işe,yaşına ve kilosuna bağlı olarak belli Miktarda besin almalıdır. Her öğünde değişik besinler tüketilmelidir.

6 1-Alışveriş Yaparken Dikkat Etmemiz Gereken Kuralları Yazınız….
GÜVENİLİR GIDA.. 1-Etiketli ve ambalajlı olmalı, 2-Muhafaza ve satış kurallarına uygun olmalıdır, 3-Gereği gibi hazırlanmalı ve korunmalıdır, 4-Bazı sebze ve meyvelerin daha çabuk olgunlaşması için Katkı maddeleri kullanılır.Bu da besinlerin normalden daha Büyük olmasına neden olur.Böyle ürünleri tüketmemeliyiz. 5-Sebze ve meyveleri satın alırken ilk önce elimize alıp Sağlam olup olmadığına bakmnalıyız. Solgun ve yumuşak olmamasına dikkae etmeliyiz.

7 1-Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Anlatınız...
Farklı yağış şekilleriyle yeryüzüne dönen su yer altı Kaynaklarında,okyanuslarda,denizlerde,göllerde ve barajlarda Toplanıp buharlaşarak atmosfere yükselir.Atmosfere yükselen Su buharı soğuk hava tabakasıyla karşılaşınca su damlacıklarına dönüşür ve tekrar yeryüzüne gelir. Bu olaya SU DÖNGÜSÜ denir.

8 1-Isı Ve Sıcaklık Aarasındaki Farkları Yazınız....
1-ISI KALORİMETRE KABI İLE ÖLÇÜLÜR. SICAKLIK TERMOMETRE İLE ÖLÇÜLÜR. 2-ISI BİRİMLERİ ”KALORİ” VE “JOULE” DÜR. SICAKLIK BİRİMİ “SANTİGRAT DERECEDİR” 3-ISI BİR ENERJİ ÇEŞİDİDİR. SICAKLIK BİR ENERJİ DEĞİLDİR. 4-ISI MADDE MİKTARINA BAĞLIDIR. SICAKLIK MADDE MİKTARINA BAĞLI DEĞİLDİR.

9 1-Maddelerin Ayırt Edici Özelliklerini Yazınız....
RENK,KOKU,SERTLİK,AKIŞKANLIK HİSSEDİLEBİLEN;KAYNAMA NOKTASI,ERİME NOKTASI,DONMA NOKTASI VE YOĞUNLUK ÖLÇÜLEBİLEN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERDİR. AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLER HER SAF MADDE İÇİN FARKLIDIR.

10 1-Kaynama Ve Buharlaşma Arasındaki Farkları Yazınız.....
KAYNAMA ÖZELLİKLERİ… 1-ISI ALIR. 2-BELLİ SICAKLIKTA GERÇEKLEŞİR. 3-SIVININ HER YERİNDEN BUHARLAŞMA OLUR. 4-SIVININ SICAKLIĞI DEĞİŞMEZ. BUHARLAŞMA ÖZELLİKLERİ… 2-HER SICAKLIKTA GERÇEKLEŞİR. 3-SIVI YÜZEYİNDEN BUHARLAŞMA OLUR. 4-SIVININ SICAKLIĞI ARTARSA BUHARLAŞMA ARTAR.

11 1-Sürtünme Kuvvetinin Hayatımızda Sağladığı Kolaylıkları Yazınız......
1-YÜRÜYEBİLMEK,YAZI YAZABİLMEK,HAREKETE GEÇEBİLMEK YA DA YAVAŞLAYIP DURABİLMEK İÇİN SÜRTÜNME KUVVETİNE İHTİYAÇ DUYULUR. 2-ARAÇLARIN HAREKETİNDE SÜRTÜNME KUVVETİ FAZLA İSE HAREKET DAHA YAVAŞ OLUR VE ARAÇ DAHA ÇABUK DURUR. SÜRTÜNME KUVVETİ AZ İSE ARAÇ DAHA GEÇ DURUR. 3-BİSİKLETİN FRENİNE BASTIĞIMIZDA BİSİKLET YAVAŞLAR VE DURUR.BU ESNADA METALİK BİR SES DUYARIZ.BU SESİN SEBEBİ TEKERLEĞİN YERE SÜRTÜNMESİ DEĞİL FREN BABUÇLARININ TEKERLEĞE SÜRTÜNMESİDİR.

12 1-Temas Gerektiren Ve Temas Gerektirmeyen
Kuvvetlere 10’ar Tane Örnek Veriniz…… TEMAS GEREKTİREN KUVVETLER 1-KALEMLE YAZI YAZABİLMEK. 2-TOPA VURMAK. 3-KAPIYI AÇIP KAPAMAK. 4-İTME KUVVETİ. 5-RÜZGAR KUVVETİ. 6-KAS KUVVETİ. 7-BASINÇ KUVVETİ. 8-KALDIRMA KUVVETİ. 9-SÜRTÜNME KUVVETİ. 10-KAĞIDIN BURUŞTURULMASI TEMAS GEREKTİRMEYEN KUVVETLER 1-MANYETİK KUVVET. 2-ELEKTRİKSEL KUVVET. 3-KÜTLE ÇEKİM KUVVETİ.

13 Arkadaşlar;”Vücudumuz Bilmecesini Çözelim” Ünitesi ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 1-Terleme yolu ile fazla suyu dışarı atar?(DERİ….) 2-Kanı zararlı atıklardan korur?(…BÖBREK……………) 3-Solunum sonucu oluşan karbondiositi dışarı atar?(…AKCİĞER…) 4-İdrarın dışarı atıldığı kısa borudur?(…ÜRETRA…) 5-Sindirim sonucu oluşan katı atıkları atar?(KALIN BAĞIRSAK) 6-İdrarın toplandığı kesedir?(İDRAR KESESİ….) 7-(Süzülen idrarı idrar kesesine taşır?(ÜRETER…..) 8-Böbrek sağlığımız için neler yapılmalıdır? 1-Böbreklerimizin atık maddeleri kolay atması için bol Sıvı almalıyız. 2-Yazın sıcak havalarda daha fazla su içmeliyiz.

14 3-Tuvaletten çıktıktan sonra,ellerimizi mutlaka sabunlu
Suyla yıkamalııyız. 4-İdrar yaparken ağrı hissediyorsak ya da idrarımızdan kan Geliyorsa hemen doktara gitmeliyiz. 5-Kışın çıplak ayakla dolaşmamalıyız,ayaklarımızı Üşütmemeliiyiz. 6-İdrar yollarımızın sağlığı için sık sık banyo yapıp, Temiz iç çamaşırları giymeliyiz. 7-Tuzlu ve acılı yiyecekleri az tüketmeliiyiz.

15 9-Canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için(enerjiye)
ihtiyacı vardır. 10-(Karbonhidrat.) ve (Yağ.) enerji veren besinlerdir. 11-(Proteinler.)vücudumuzun büyümesini ve yaralanan kısımların onarımını sağlar. 12-Böbrekte üretilen idrar dışarı atılana kadar(Üreter.) ;(İdrar kesesi) ve (Üretra.)’dan geçer. 13-Boşaltımda görevli olan organlar ;(Böbrek) ; (Üreter.);(İdrar kesesi.) ve (Üretra)’dır. 14-Canlıların dışarıdan aldıkları besinleri parçalayarak kana geçebilecek hale getirmesi olayına (Sindirim.) denir. 15-Sindirim sistemi(Ağız)’da başlar ;(Anüs) ‘te biter. 16-Yetişkin bir insanda(32) tane diş bulunur. 17-Alkolün en fazla zarar verdiği organ(Kalın bağırsak)’dir.

16 18-Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapan besin grubu
(Vitamin,su ve mineraller) 19-Besinlerin sindiriminin tamalandığı organ:(İnce bağırsak) 20-Ağızdaki besinleri ıslatarak yumuşatan salgı.Tükürük) 21-Bir bebeğin ilk çıkan dişleri:Süt dişi.) 22-Terleme ile boşaltım yapan organ:(Deri) 23-İdrarın vücuttan dışarı atıldığı kısa kanal:(Üretra) 24-Akciğer kanserine neden olan zararlı madde:(Sigara) 25-Boşaltım sistemimizde görevli olan organlar: (Böbrek,üreter,kalın bağırsak,akciğer) 26-Sindirim sistemimizde görevli olan organlar: (Ağız,yemek borusu,mide,ince bağırsak,kalın bağırsak)

17 27-Besinleri kasılıp gevşeyerek bulamaç haline getiren organ: (Mide)
28-Besinlerin emilerek vücuda kazandırıldığı organ:(…………. İnce Bağırsak) 29-Vücudumuzda kanı süzme görevi olan organ:(Böbrek) 30-İdrarı idrar kesesine taşıyan yapılar:(Üreter) 31-Aşırı alkol tüketimi sonucunda oluşan hastalık:(Siroz) 32-Besinlerin ezilerek öğütülmesini sağlayan yapı:(Diş) 33-Besinlerin yutulması sırasında gırtlak kapağının kapattığı yapı:(Solukv Borusu) 34-Şekerli besinlerin yer aldığı besin grubu:(Karbonhidrat) 35-İdrarı vücuttan uzaklaştıran yapı:(Üretra) 36-Et,süt ve yumurtada bulunan besin grubu:(Protein) 37-Vücudumuzun büyük kısmını kaplayan sıvı:(Su)

18 Arkadaşlar;”Maddenin Değişimi Ve Tanınması” Ünitesi ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 1-Su buharının yoğuşması ile oluşur?(Yağış) 2-Güneş ışınlarının etkisiyle suyun geçirdiği evredir?:(……….. Su döngüsü) 3-Yağmur sularının biriktiği yerdir?:(Okyanuslar) 4-Eriyen karların aktığı yerdir?:(Akarsular) 5-Buharlaşan su;soğuk hava tabakasına rastlayınca oluşur?: (Yoğuşma) 6-Bulutlarda oluşan su damlacıklarının yeryüzüne dönmesidir?: (Yağış) 7-Oluşan yağmurun kuvvetli rüzgarın etkisiyle daha soğuk katmanlara gitmesiyle oluşur?: (Dolu)

19 (Kar) (Buharlaşma) (Büzülme) (Genleşme) (Kaynama)
8-Su buharı ile oluşan bulutlar,sıfırın altında bir soğuk hava tabakası ile karşılaşınca oluşur: (Kar) 9-Sıvı maddelerin ısı alarak gaz haline geçmesine denir?: (Buharlaşma) 10-Genleşen maddelerin tekrar eski haline dönmesine ne denir? (Büzülme) 11-Sıvıların dışarıya ısı vererek katı hale dönmesine ne denir?: (Donma) 12-Sıcaklığın etkisiyle katı maddenin sıvı hale geçmesine ne Denir(Erime) 13-Bazı maddelerin ısı alarak hacimlerinin artmasına ne denir?: (Genleşme) 14-Sıvının her yerinde görülen buharlaşmaya ne denir? (Kaynama)

20 15-Suyun yeryüzü ile hava arasında bir halden diğerine
geçmesine(Hal değilşimi) denir. 16-Doğada su(Katı) ;(Sıvı) ve(Gaz) olmak üzere üç halde bulunur. 17-Yeryüzünde bulunan sular(Güneş Enerjisi) etkisiyle buharlaşır. 18-Bulutlar soğuk hava ile karşılaştığında bulutlardaki su buharı (Yoğuşur) ve yağış olarak (Yeryüzüne) döner. 19-Havadaki su buharı fazla ise havanın(Nem) oranı da yüksek olur. 20-Yeryüzündeki cisimler üzerinde oluşan su damlacıkları, su buharının(Yoğuşması)sonucu oluşur. 21-Canlıların ihtiyaç duyduğu enerji kaynağı(Güneş)’tir. 22-Yeşil bitkilerin(Fotosentez)yapabilmeleri için (Güneş) enerjisine ihtiyaçları vardır. 23-Isı(Kalorimetre kabı) ile sıcaklık ise (Termometre) ile ölçülür.

21 24-Oluşan yağmurun kuvvetli rüzgarın etkisiyle daha soğuk
katmanlara gitmesi sonucunda(Dolu)oluşur. 25-Isı;(Sıcaklığı) yüksek olan maddelerden sıcaklığı daha(Düşük) olan maddelere geçer. 26-Isı,yakıtlarda depolanmış olan bir(Enerji) türüdür. 27-Yakıtların yanmasıyla(Enerji)açığa çıkar: 28-Soğutulan maddelerin hacminin küçülmesine (Büzülme) denir. 29-Dışarıdan ısı alan maddelerin(Sıcaklığı) artarken,dışarıya(Isı)veren maddelerin sıcaklığı düşer. 30-Maddelerin ısı alarak boyunun uzaması,eninin genişlemesi ve hacminin artmasına(Genleşme)denir.

22 (Güneş) (Erime) …Yoğuşma) (Donma) (Genleşme) (Termometre)
31-Sıvı haldeki maddenin ısı alarak gaz haline geçmesi olayıdır?:(Buharlaşma) 32-Sıvının her yerinde kabarcıklar şeklinde oluşan hızlı buharlaşmadır?:(Kaynama) 33-Suyun doğada döngüsünü sağlayan enerji kaynağıdır?: (Güneş) 34-Katı haldeki maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesidir?: (Erime) 35-Gaz haldeki maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesidir?: …Yoğuşma) 36-Sıvı haldeki maddenin ısı vererek katı hale geçmesidir?: (Donma) 37-Sıcaklığı artan maddelerin hacminin artmasıdır?: (Genleşme) 38-Maddelerin sıcaklığını ölçmek için kullanılan araçtır?: (Termometre)

23 Arkadaşlar;”Kuvvet Ve Hareket” Ünitesi ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 1-Bir varlığı hareket ettirebilmek için temas edilerek uygulanan kuvvete(Temas Gerektiren kuvvet) denir. 2-Kumaşa sürtünmüş olan tarağın kağıt parçalarını çekmesinin nedeni(Elektriksel)kuvvetdir. 3-Evrendeki bütün varlıklar arasında bir(Çekim) kuvveti vardır. 4-Havaya atılan taşın yere düşmesinin nedeni(Yerçekimi) kuvvetidir. 5-Demir;(Nikel) ve (Kobalt) gibi metalleri çeken maddelere mıknatıs denir.

24 6-Mıknatısların uç kısımlarına(Kutup)denir.
7-(Sürtünme Kuvveti)hareket halindeki cisimlerin hareketine zıt yönde oluşan kuvvetdir. 8-(Hava) ve (Su) direnci,temas gerektiren kuvvetdir. 9-Aynı anda ve aynı yükseklikten yere bırakılan iki özdeş cismin aynı anda yere düşmemesinin nedeni(Hava) direncidir. 10-Su için e atılan bir cisme iki kuvvet birden etki eder. bunlardan biri(Hava)kuvveti diğeri ise (Su) direncidir. 11-Duran bir cismi hareket ettiren,hareket eden cisimleri durduran etki(Kuvvet)’dir. 12-Su içerisindeki cisimlere(Su direnci)kuvveti etki eder.

25 13-Halı zemin,mermer zemine göre daha(Pürüzlü)
olduğundan sürtünme halı zeminde daha fazladır. 14-Mıknatısın(Uçlarında)çekim gücü en fazladır. 15-Sürtünme,rüzgar ve (İtme) kuvveti temas gerektirir. 16-Cisimlerin ağırlığı(Arttıkça) sürtünme kuvveti de Artar.

26 İSTEDİĞİM SUNUM VE ÖDEVLER YARIYIL TATİLİ DÖNÜŞÜ
ARKADAŞLAR; İSTEDİĞİM SUNUM VE ÖDEVLER YARIYIL TATİLİ DÖNÜŞÜ VE EN SON TARİH OLARAK HAFTANIN SON FEN BİLİMLERİ DERSİNDE BANA TESLİM EDİLMİŞ OLACAKTIR.BU ÖDEVLER AYNI ZAMANDA “PERFORMANS ÖDEVİ” NİTELİĞİNDEDİR. LÜTFEN GEREKEN ÖZENİ GÖSTERİNİZ, YARIYIL TATİLİ ÖNCESİNDE KAFANIZA TAKILAN BİRŞEY OLURSA BANA MUTLAKA SORUNUZ… SAĞLIKLI TATİLLER DİLERİM… SUAT ALTAY 5A SINIFI FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ

27


"FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları