Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri

2 BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen ,istediğimizde geri verebilen elektronik bir cihazdır. Bilgisayarlar temel olarak donanım ve yazılım olmak üzere iki kısımdan oluşur.

3 Donanım, bilgisayarı oluşturan tüm parçalar iken yazılım ise bilgisayar parçalarının birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışmasını ve bilgisayarın gerekli işlemleri gerçekleştirmesini sağlayan programlardır.

4 Merkezi İşlem Birimi (CPU-İŞLEMCİ)
Bilgisayarın aritmetiksel, mantıksal ve kontrol işlemlerini yürüten kısaca bilgisayarın beyni konumundaki donanım parçasıdır . Bilgisayar üzerinde yapılan bütün işlemler işlemci tarafından yürütülür ve sonuçlar istenen birimlere gönderilir.

5 Sabit Disk (Harddisk-HDD)
Bilgisayarın temel depolama birimi olarak kullanılır. İçerisinde üst üste dizilmiş manyetik disklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur . Sabit disk (harddisk) bilgisayar kasası içerisine monte edilerek kullanılır. Günümüzde 1 Tera byte’lık kapasiteye sahip harddiskler piyasada rahatlıkla bulunmaktadır.

6 Ekran Kartı Bilgisayardaki sayısal verileri kullanıcının anlayacağı forma dönüştüren, sayısal verileri işleyerek şekiller, yazılar, semboller vb. görüntülerin monitöre(ekrana) aktarılmasını sağlayan karttır.

7 Ses Kartı Bilgisayarın sesi işlemesini ve daha sonra bu sesi kullanıcıya aktarmayı sağlayan bir karttır Ses kartı günümüzde bütün bilgisayarların standart bir donanımı haline gelmiştir ve genellikle anakartların üzerinde (onboard) bir çip olarak yer almaktadır.

8 Ağ Kartı (NIC-Network Interface Card)
Bilgisayarın ağa bağlanıp veri alışverişinde, iletişimde bulunabilmesini sağlayan elektronik devredir. Ağ kartları anakart üzerindeki PCI yuvasına takılabileceği gibi, kablosuz olarak da USB girişine takılabilmektedir.

9 GİRİŞ ÇIKIŞ Birimleri Bilgisayara dış ortamdaki bilgiler, giriş birimleri sayesinde girilmektedir. Giriş birimleri arasında en çok kullanılanları klavye ve (mouse)faredir. Bunların dısında da dış ortamdan veri girişini saglayan birçok giriş birimi vardır. Bilgisayarda işlenerek ürün hâline getirilmiş bilgiler, çıkış birimleri sayesinde kullanıcıya sunulur. Çıkış birimlerine ekran, yazıcı, hoparlör örnek olarak verilebilir.

10

11

12 Giriş Birimleri Bilgisayarlara veri girişi yapmak için kullanılan parçalara giriş birimleri denmektedir. Klavye, fare, mikrofon, kamera, cd / dvd sürücü, tarayıcı, barkod okuyucuları örnek olarak verilebilmektedir. KLAVYE (Keyboard) Birçok tuşun bir araya gelmesiyle oluşur. Klavyelerde kullanılan dilin özelliğine göre üzerindeki tuşların sayısı ve yerleri değişmektedir. Türkiye’de kullanılan klavyeler genellikle Q veya F tipi olmak üzere iki çeşittir.

13 Fare (Mouse) Ekranda görünen imleç yardımıyla komut girişi yapılmasını sağlar. Fare çevre birimi olarak kullanılmakla birlikte işaretleme, tıklama ve sürükleme işlemlerini de gerçekleştirir.

14 Flash Memory (Flash Bellek)
Flash bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek çeşididir. Flash belleklerin yapısı elektroniktir.  MP3 Player'larda, cep telefonlarında, el bilgisayarlarında, dijital fotoğraf makinelerinde ve dijital görüntü aygıtlarında yaygınca kullanılırlar. 

15 DVD Sürücü Digital Video Disc (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harşerinden oluşan bir kısaltmadır. Dış görünüşü ve boyutları nedeniyle CD'den pek farklı görünmeyen DVD'ler, üzerlerinde uygulanan teknoloji ve farklı veri saklama biçimleriyle bir CD'den yaklaşık 7 kat daha fazla bilgi saklayabilirler.

16 Tarayıcı (Scanner) Resim, grafik ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamına aktarmakta kullanılır.

17 Çıkış Birimleri Klavye, fare, dokunmatik ekran gibi giriş birimleri aracılığı ile bilgisayarlara girilen verilerin işlenerek kullanıcılara sonuç olarak iletilmesi sağlayan parçalardır. Ekran, yazıcı (printer), kulaklık, hoparlör gibi parçalar çıkış birimi olarak kullanılmaktadır.

18 Ekran (Monitör) Giriş ve çıkış birimlerinden gelen verilerin sonuçlarının ekranda gözükmesini ve bilgisayarla kişi arasındaki görsel iletişimi sağlar.

19   Yazıcı (Printer) Ekrandaki bilgilerin kağıt üzerine basılmasını sağlar. YAZICI ÇEŞİTLERİ 1- Nokta Vuruşlu Yazıcılar 2-Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar 3-Lazer Yazıcılar

20 Hoparlör Bilgisayarda ses kartı tarafından üretilen seslerin kullanıcı tarafından duyulmasını sağlayan çıkış birimidir.


"Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları