Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYANIN DANSLARI HAZIRLAYAN: E. MELİKE ARIĞ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYANIN DANSLARI HAZIRLAYAN: E. MELİKE ARIĞ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 DÜNYANIN DANSLARI HAZIRLAYAN: E. MELİKE ARIĞ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ

2 DANS NASIL DOĞDU? İlkel çağların insanı, avını yakalayıp getirdiği zaman kabile üyelerinin merakını uyandırırdı. O da bunu bir şova dönüştürüp taşın yada kocaman bir kayanın arkasına saklanıyor veya bir ağacın tepesine çıkıyordu. Oradan sanki bir ayı gelir gibi yapıyor, tepesine atlıyor, elindeki taşla başına vurup öldürüyor, sonra keskin bir taşla derisini yüzüyordu. Yani oradaki insanlara oynuyordu. Bu durum, görsel bir şeyi ortaya çıkardı: Dansı. Çünkü dans, uyumlu yada uyumsuz hareketlerin bir araya gelmesiyle insanın kendini ifade etmesiydi.

3 GEÇMİŞTE DANS yılları arasında en popüler salon dansları mazurka, kadril ve polka oldu. 1924 yılında Josephine Baker’ın öncülüğünü yaptığı çarliston, savaşın acılarını unutmak isteyen insanoğlunun gözdesi oldu. 1940’larda swing ve ardından bogie-bogie moda danslar olarak gündeme geldi. 1950’lerin başında moda olan Latin Amerika rüzgarı (mesela cha cha, samba, mambo), tahtını kısa sürede İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyanın hakimi olan Amerika'ya devretti. 1950 ve 60’lı yılların tartışmasız dansı, yaşam ve eğlence kavramının bir özeti olan rock'n'roll idi.

4

5 Flamenko dansının kökeni İspanya’ya dayanır
Flamenko dansının kökeni İspanya’ya dayanır. Dans, gitar eşliğinde yapılır. Dansta el çırpma ve ayak hareketleri baskındır. Flamenko dansçısının dansı kadar giysileri de önemlidir. FLAMENKO

6 TAP DANSI Tap dansı, ayak uçları ve topuklar yere vurularak yapılan bir dans türüdür. Dansçılar, bu dansa özel ayakkabılar giyerler. Bu ayakkabıların ucunda ve topuğunda yere vurulduğunda ses çıkaran metal parçalar bulunur. Dans, adını, yere vurma sırasında çıkan ‘tap’ sesinden alır.

7 KABUKİ Japonya’ya özgü geleneksel bir dans türüdür. Kendine özgü anlatımı ve makyajıyla bilinir. Bu dansı japonya’da ilk olarak kadınlar sergilemiştir.

8 Bharatanatyam, Hindistan’da yaygın olan klasik bir dans türüdür
Bharatanatyam, Hindistan’da yaygın olan klasik bir dans türüdür. Bu dansta mimiklerden yararlanılan, şiirsel bir anlatım kullanılır. Bunu, müziğin ritmine uygun bir doğaçlamayla yapılan dans hareketleri tamamlar. El, kol hareketleri ve belirgin yüz ifadeleri dansın en önemli özellikleridir. Eskiden tapınak dansı olarak yapılan bu dans, günümüzde tek kişi tarafından sergileniyor. BHARATANATYAM

9 Modern dans, 20.yüzyılın başlarında balenin değişmez kurallarına bir tepki olarak gelişmiştir. Yeni hareket stilleri yaratmak için diğer dans hareketleriyle birleştirilebilir. Modern dansta amaç, vücudun doğal duruşundan yararlanmaktır. MODERN DANS

10 TANGO Tango, Buenos Aires, Arjantin ve Uruguay’dan temel alan bir danstır. Ani duruşlar ve beklenmeyen dönüşleriyle bilinir. Aslına en çok benzeyeni Arjantin tangosudur. Tango, Afrika kökenli bir sözcüktür ve ‘buluşma yeri’ ya da ‘özel yer’ anlamına gelir.

11 JİVE Çok hareketli ve ritmik bir danstır. Çiftler arasındaki kavga sona ermiş, barış ilan edilmiştir, artık eğlence zamanıdır. Abartılı sıçrayışlarıyla izleyene çok keyif verir. Rock'n roll tarzı müziklere sahiptir ve sekiz vuruşluktur. Hızlı ve kolay öğrenilir. Amerika kökenli olduğu sanılır, aslında Avrupa kökenlidir. Çoğunlukla Latin salon dansları grubunda öğretilir. Swing, jitterburg, lindy, çarliston gibi farklı adlarla anılabilir.

12 HAKA DANSI Yeni Zelanda’ya özgü bir dans türüdür. Aynı zamanda savaş dansı olarak bilinir. Eskiden, savaşlardan önce savaşçıların güçlerini göstermeleri ve karşı tarafı korkutmaları amacıyla yapılırmış. Haka dansında dansçılar, gözlerinin beyaz kısmını göstererek,bir yandan ellerini bedenlerine, bir yandan da ayaklarını yere vurarak dans ederler.

13 HULA Hula dansı Hawai Adaları’na özgü bir dans türüdür. İki tür hula dansı vardır. biri ilahiler ve geleneksel müzik aletleri eşliğinde yapılır. Buna ‘kahiko’ adı verilir. Diğerleriyse şarkı ve gitar eşliğinde yapılır. Bunaysa ‘auna’ denir. Hula dansı, ‘Halau’ denen okullarda öğretilir. Bu dansı öğreten öğretmenlere ‘kumu hula’ denir. Kumu, ‘bilginin kaynağı’ anlamına gelir.

14 CAPOEİRA Capoeira Brezilya’ya özgü bir dans türüdür. Dövüş sanatı olarak da bilinir. Katılımcılar bir daire oluştururlar ve sırayla müzik aleti çalar, şarkı söyler ve dairenin içinde eşli olarak dans ederler. Öğrenmesi zor bir danstır.


"DÜNYANIN DANSLARI HAZIRLAYAN: E. MELİKE ARIĞ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları