Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ 2009-2010
MİCROSOFT EXCEL GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ

2 EXCEL İLE NELER YAPABİLİRİZ?
Microsoft EXCEL Microsoft Excel, Office paket programında yer alır. Excel, elektronik tablolama, hesaplama, grafik programıdır. EXCEL İLE NELER YAPABİLİRİZ? Temel olarak her türlü hesaplama işlemlerini, Mantıksal karşılaştırma işlemlerini,(EĞER,EĞERSAY) Hazır fonksiyonları kullanabilmeyi, (Metin, tarih, matematiksel) BİRLEŞTİR(),YUVARLA(E2), ŞİMDİ() Girilen verileri tabloya dönüştürmeyi, Otomatik veri girişlerini, Girilen veya hesaplanan bilgilere göre her türlü grafiği hazırlamayı, Veritabanı programı olarak kullanmayı yapabiliriz.

3 Veri (Data) nedir? Veri, anlam ifade eden her türlü bilgi veridir. Elimizdeki bu verileri kullanarak daha kapsamlı veriler üretebilir ve bunun sonucunda bu verilere dayanarak karar verebiliriz.

4 Excel programının genel görünümü

5 Biçim Araç Çubuğu

6 Formül Araç Çubuğu

7 ÇALIŞMA SAYFASI ve HÜCRELER
Excel dosyasına çalışma kitabı da diyebiliriz. Beyaz hücrelerden oluşur.En fazla 255 çalışma sayfası eklenir. Satır ve sütunların kesiştiği her bir alana HÜCRE denir. Excel çalışma kitabı açıldığında 3 sayfa açılır (Sayfa1, Sayfa2, Sayfa3).İstersek bunların ismini değiştirebiliriz. Çalışma sayfası üzerinde satır ve 256 adet sütun bulunur. Sütunlara verilen harfler A’dan Z’ ye kadar tek harf ile ardından, AA’dan AZ’ye, sonra BA’dan BZ’ye şeklinde devam ederek en son IA’dan IV’ye kadar devam eder.Kullanılan harfler İngiliz alfabesinin harfleridir. adet hücreden oluşur.Her hücrenin bir ismi vardır.Örneğin ilk hücrenin adı A1’dir. A birinci sütundan, 1 ise birinci satırdan gelmektedir.C sütunu ile 5. satırın kesişmesinden hücre C5 oluşur. Büyük/küçük harf ayrımı yapılmaz.

8 HÜCRE ADRESİ NEDİR? Çalışma alanı kılavuz çizgileri ile satır ve sütunlara bölünmüştür. Bu kılavuz çizgilerinin kesişmesinden hücrelerin oluştuğunu daha önce belirtmiştik. Hücreler çalışma alanında veri girişinin yapıldığı yerlerdir. Her hücrenin bir adresi bulunmaktadır. Hücre adresi, sütun adı ile satır numarasının birleşiminden oluşmaktadır. Formülleri oluşturur iken hücre adreslerini kullanırız. Bu nedenle, hücre adreslerini iyi bilmemiz gerekir.

9 HÜCRELERE HANGİ BİLGİLER GİRİLİR?
Hücrelere 4 tür bilgi girilir. Metin: Alfabetik ve alfasayısal karakter kümeleridir.(ALİ) Rakam: Sadece rakamlardan oluşur.(0-9) Tarih ve saat: Tarih ve saat bilgileri girişi içindir. Formül: Hesaplama formülü excel kurallarına göre girilir.

10 VERİLERİ SÜRÜKLEYEREK ÇOĞALTMAK
Bir veri serisini otomatik çoğaltmak için sürükleme yöntemi kullanılır. Şimdi şunları deneyelim.

11 VERİLERİ SÜRÜKLEYEREK ÇOĞALTMAK
Elma ,armut,muz,şeftali,mandalina,portakal… gibi özel liste ekleyip deneyelim. Araçlar – Seçenekler tıklayıp, Sonra aşağıdaki işlemleri yapınız. Hücrede elma yazıp, çoğaltınız.

12 GÖRÜLMEYEN BİLGİLERİ GÖRELİM
Bilgilerin hücrelere sığmaması durumunda ##### gibi işaretler oluşur. Bu durumda sütunun genişletilmesi gerekir. Bunun için fareyi iki sütunu ayıran çizgi üzerine getirip, sol tuşu ile çift tıklayarak otomatik genişlemesi sağlanır ya da sütunun çizgisini çekerek yapmalıyız.

13 Hücrelerde sütun , satır işlemleri
Hücrelere bilgi girilirken her sütuna gelecek bilgi aynı genişlikte olmayabilir. Bu durumda bazı satırlar dar ya da geniş olabilecektir. Bu durumda sütun başlıkları (A,B,C….) arasındaki dikey çizgiler hareket ettirilerek bu genişlikler ayarlanabilir. Aynı şekilde satırlar içinde satır yükseklikleri değiştirilebilir.

14 SÜTUN GENİŞLİĞİ ARTIRMA AZALTMA
Sütun genişliğini artırmak istediğiniz sütunları seçiniz. Biçim – Sütun- Genişlik komutlarını seçiniz. Ekrana gelecek pencere vasıtası ile istediğiniz sütun genişliğini girip tamam düğmesine basınız.

15 SATIR YÜKSEKLİĞİ ARTIRMA AZALTMA
Satır yüksekliğini artırmak istediğiniz satırları seçiniz. Biçim – Satır- Yükseklik komutlarını seçiniz. Ekrana gelecek pencere vasıtası ile istediğiniz satır yüksekliğini girip tamam düğmesine basınız.

16 HÜCREDEN BİLGİ SİLME, DÜZELTME
Hücreye bilgi girdikten sonra ESC tuşuna basarsak, silinecek hücreye gelip klavyeden Del ya da Backspace tuşlarından birine basarsak, bilgi girdikten sonra Geri al düğmesine (Ctrl +Z) basarak,Düzen menüsünden Sil seçilerek, Ctrl-Delete tuşları ile en son girdiğimiz bilgi silebiliriz. Bilgi girilmiş bir hücredeki bilgiyi düzeltmek için, Hücre üzerinde iken klavyeden F2 tuşuna basarak, Hücre üzerine gelip çift tıklayarak, Hücre üzerinde iken formül çubuğuna tıklayarak, Eğer o hücre içeriği bir formül yardımı ile oluşturulmuş ise o formül ya da formül elemanlarını değiştirerek bunu yapabiliriz.

17 ETKİN HÜCRE (AKTİF HÜCRE)
Farenin sol tuşuna basarak yada yön (ok) tuşlarını kullanarak bir hücre seçtiğinizde bu hücre aktif hücre olur. Aktif hücrenin etrafında diğerlerine göre daha kalın bir kenarlık bulunur ve aktif hücrenin içerisinde herhangi bir metin yazılı ise bu metin formül çubuğunda gözükür. Aktif hücre o an içerisinde işlemler yapabileceğiniz hücredir. (Ör: yazı yada formül yazabilir, font yada yazı rengini değiştirebilirsiniz., vb...). O an için aktif olan hücrenin adresi ise formül çubuğunun sağ tarafında gözükür. Excel çalışma sayfası ilk açıldığında A1 hücresi aktif hücredir. Aktif hücreyi değiştirmek için ya aktif hale getirmek istediğiniz hücreye fare sol tuşuyla tıklayacaksınız.

18 Aktif Hücre

19 HÜCRELERDE HAREKET ETMEK

20 HÜCRELERİ SEÇME Tek bir hücre seçmek için fare ile ilgili hücre üzerinde iken çift tıklama yaparak seçilir. Bir hücre aralığını seçmek için aralığın ilk hücresine tıklanır ve farenin sol tuşu basılı tutularak son hücreye kadar kaydırma yapılır. Geniş bir hücre aralığı seçmek için Aralıktaki ilk hücreye tıklanır.Shift tuşu basılı tutularak aralıktaki son hücre fare ile tıklanır.Fare yerine ok yönleri de kullanılabilir. Tüm hücreleri seçmek için Tümünü seç düğmesi kullanılır.

21 HÜCRELERİ SEÇME Bitişik olmayan hücre ve hücre aralıklarını seçmek için İlk hücre veya hücre aralığı seçilir. Daha sonra CTRL tuşu basılı tutularak diğer hücre veya hücre aralıkları seçilir.

22 HÜCRELERİ SEÇME Bitişik olmayan hücre ve hücre aralıklarını seçmek için İlk hücre veya hücre aralığı seçilir. Daha sonra CTRL tuşu basılı tutularak diğer hücre veya hücre aralıkları seçilir.

23 SÜTUN - SATIR SEÇME Bitişik olmayan sütun ya da satır aralıklarını seçmek için İlk sütun veya satır seçilir. Daha sonra CTRL tuşu basılı tutularak diğer hücre veya hücre aralıkları seçilir.

24 HÜCRELERİ SEÇME Tüm satır veya sütun seçmek için seçilecek satır veya sütun başlıkları tıklanır. Her tıklama işleminde satır veya sütun seçilir.

25 HÜCRE TAŞIMA / KOPYALAMA
Hücre ya da hücreleri bulundukları yerden başka yerlere taşımak ya da kopyalamak mümkündür. Taşıma işlemi ile kaynak yerdeki seçili bilgiler bulundukları yerden hedef yere taşınırlar. Taşıma işleminden sonra kaynak yerdeki bilgiler silinir. Kopyalama işleminde ise kaynak bilgi olduğu gibi kalır ve bilgilerin bir kopyası hedef yere kopyalanır. Öncelikle taşınacak hücreler seçilir. Standart araç çubuğundaki taşıma için kes veya kopyalama için kopyala düğmesi tıklanır. Bu durumda seçili alan etrafında kesikli çizgiler oluşur. Taşıma ya da kopyalama yapılacak hücrenin sol üst hücresine gidilir. Ve standart araç çubuğundaki yapıştır düğmesine basılır.

26 HÜCRE TAŞIMA / KOPYALAMA
Aynı işlemler düzen menüsündeki Kes / Kopyala / Yapıştır seçenekleri kullanılarak, Klavyeden Ctrl +X (Kes), Ctrl +C (Kopyala), Ctrl +V (Yapıştır) tuşlarını kullanarak, Yine klavyeden Shift-Delete (Kes), kopyalama işlemi için Ctrl-Insert (Kopyala), Shift-Insert (Yapıştır) tuşları kullanarak da yapılabilir.

27 HÜCRE TAŞIMA / KOPYALAMA

28 HÜCRE TAŞIMA / KOPYALAMA

29 HÜCRE TAŞIMA / KOPYALAMA

30 Hücre, sütun , satır ekleme
Çalışma sayfasının istenen alanına yeni hücre ya da hücreler eklenebilir. Bunun için Ekle menüsünden Hücreler seçeneği seçilerek aşağıdaki aşağıdaki pencerenin çıkması sağlanır.

31 Hücre, sütun , satır ekleme
Hücreleri sağa sürükle seçeneği ile seçili hücreler sağa doğru kaydırılır. Kaydırılan sütun sayısı seçili alandaki sütun sayısı kadardır. Hücreleri aşağı sürükle seçeneği ile seçili hücreler aşağı doğru kaydırılır. Kaydırılan satır sayısı seçili alandaki satır sayısı kadardır. Tüm satır seçeneği ile seçili satırları aşağı doğru kaydırarak yeni satırların eklenmesi sağlanır. Eklenen satır sayısı seçili alandaki satır sayısı kadardır. Tüm sütun seçeneği ile seçili sütunların sağa doğru kaydırarak yeni sütunların eklenmesi sağlanır. Eklenen sütun sayısı seçili alandaki sütun sayısı kadardır.

32 Hücre, sütun , satır ekleme
Sütun ya da satırın ekleneceği yere imleç getirilir. Fare ile sağ tıklayarak ya da Ekle – Sütun / Satır dan aktif olanı seçilerek yapılır.

33 Hücre, sütun , satır silme
Seçili şekilde bulunan hücre/sütun/satırları silmek için düzen menüsünden Sil ya da farenin sağ tuşu ile tıklayıp, açılan pencereden Sil seçeneği ile silinebilir.

34 Sütun , satır gizleme Seçili sütun ya da satırlar gizlenebilir daha sonra da görünür hale getirilebilir.

35 Yeni Çalışma Sayfası Ekle,Sil,Taşı
Çalışma kitabı ilk açıldığında 3 sayfa olarak açılır. Maksimum 255 adet olabilir. Sayfa adları üzerinde iken fare ile sağ tıklayıp Ekle komutuna tıklayarak ya da Ekle – Çalışma sayfası komutları ile eklenebilir.

36 Çalışma Sayfası Gizle - Göster
İstediğimiz sayfaları gizleyebilir istediğimiz de de yeniden görünür hale getirebiliriz. Biçim – Sayfa - Gizle

37 ETKİN HÜCRE (AKTİF HÜCRE)
Farenin sol tuşuna basarak yada yön (ok) tuşlarını kullanarak bir hücre seçtiğinizde bu hücre aktif hücre olur. Aktif hücrenin etrafında diğerlerine göre daha kalın bir kenarlık bulunur ve aktif hücrenin içerisinde herhangi bir metin yazılı ise bu metin formül çubuğunda gözükür. Aktif hücre o an içerisinde işlemler yapabileceğiniz hücredir. (Ör: yazı yada formül yazabilir, font yada yazı rengini değiştirebilirsiniz., vb...). O an için aktif olan hücrenin adresi ise formül çubuğunun sağ tarafında gözükür. Excel çalışma sayfası ilk açıldığında A1 hücresi aktif hücredir. Aktif hücreyi değiştirmek için ya aktif hale getirmek istediğiniz hücreye fare sol tuşuyla tıklayacaksınız.

38 Hücreleri biçimlendirme

39 Hücreleri biçimlendirme

40 Hücreleri birleştir

41 Para birimi Sayısal değer taşıyan hücredeki bilgilerin yanına para birimini yazar.

42 Yüzde Stili Sayısal değer taşıyan hücredeki bilgilerin yanına yüzde (%) işaretini ekler.

43 Virgül Stili Sayısal değer taşıyan hücredeki bilginin üçerli basamaklar halinde yazılmasını sağlar.

44 Ondalık azalt - Ondalık artır
Hücredeki bilginin ondalık kısmını azaltır ya da artırır.

45 Girinti azalt - Girinti artır
Hücredeki bilginin girintisini azaltır ya da artırır.

46 Hücrelere kenarlık ekleme
Hücrelerde herhangi bir kenarlık ayarlanmaması durumunda Excel sayfasının yazıcıdan çıktısı alınır ise hücreleri çevreleyen çizgilerin çıkmadığı görülür. İstenen hücre ya da hücrelere kenarlık eklemek, bu kenarlıkların çizgi renk ve stillerini ayarlamak mümkündür. Bunu yapmanın birinci yolu Biçimlendirme araç çubuğu üzerinde bulunan Kenarlıklar ile, ikinci yolu ise Biçim – hücreler seçilir, açılan pencereden Kenarlık sekmesi tıklanarak, üçüncü yol ise ilgili hücreleri seçip fare ile sağ tıklanıp, çıkan pencereden Kenarlık sekmesi tıklanarak yapılır.

47 Hücrelere kenarlık ekleme

48 Hücrelere kenarlık ekleme

49 Hücrelerde Dolgu Rengi
Hücrelerin dolgu (arka zemin) renklerini ayarlar.

50 Hücrelerde Yazı Tipi Rengi
Hücrelerdeki bilginin karakter rengini ayarlar.

51 Hücrelerdeki bilgileri biçimlendirme
Hücre ya da hücrelerdeki bilgilerin kategorisi belirlenebilir. Örneğin sayıların basamaklara ayrılması, ondalık kısmının belirlenmesi bu pencerede ilgili sekmede yapılır.

52 Hücrelerde metin yönü

53 Hücrelerde Koruma Hücreler kilitli ya da kilitsiz yapılabilir. Ayrıca Araçlar – Koruma – Sayfayı Koru seçilmelidir.

54 Excel dosyasını koruma
Bunun için Dosya - Farklı Kaydet – Araçlar – Genel Seçenekler seçilerek açma ya da değiştirme parolası verilebilir.

55 Excel’i web sayfası olarak kaydetme
Bunun için Dosya - Farklı Kaydet – Araçlar – Web Seçenekleri seçilerek ya da kayıt türünden Web Sayfası seçilerek sayfa kaydedilebilir.

56 Örnek tablo

57 Koşullu biçimlendirme
Hücre içindeki verilerin bir şarta bağlı olarak biçimlendirilmesidir. Örneğin hücre değeri KALDI ise bunları kırmızı ve sarı dolgulu olarak yazsın isteyelim.

58 Açıklama ekleme Hücreler açıklama bilgileri eklemek mümkündür.

59 FORMÜL OLUŞTURURKEN Önce formülün mantığını oluşturmalıyız.
Formül oluşturma kurallarını iyi bilmeliyiz. Hücre adreslerine dikkat etmeliyiz ve mümkün olduğunca hücre adreslerini kullanmalıyız.

60 FORMÜLLERDE Excelde formül yazarken mutlaka eşittir (=) işareti konularak formül yazılmalıdır. Aksi halde metin olarak işlem görecektir. Formülü yazdıktan sonra ENTER tuşu ile formülü uygulayın. Excelde kullanılan formüllerin belli kullanım şartları vardır, o şartlar dışına çıkılamaz. Excel ile bir formül kullanabildiğiniz gibi şartları aşmadan birden fazla formülü yerine göre kullanabilirsiniz.

61 MATEMATİK İŞARETLER KARŞILAŞTIRMA OPERATÖRLERİ

62 Excel’de işlemler nasıl yapılır?
Excelde hesaplama yapılırken değerler sabitlenirse; örneğin bir toplama işleminde değerler sabit girilirse =10+10 gibi… bu tip formüller sağlıklı değildir. Formüllerin daima hücre adreslerini kaynak gösterilerek yazılmasını tavsiye ediyoruz. Örneğin, =A1+A5 gibi… Böylesi bir işlemde A1 ve A10 içerisindeki değerler değiştirilse bile formülün değiştirilmesine gerek yoktur.

63 Örnek Verilen iki sayının toplamlarını alalım.

64 Örnek Bunu formül ile yapmaya çalışalım.

65 Örnek Formülü diğer toplam sütun hücrelerine de yansıtalım.

66 FORMÜL ÇOĞALTMA Normalde Excel’in fare işareti beyaz kalın bir artı işaretidir. Seçili olan hücrenin sağ alt köşesinde küçük bir kare vardır. Onun üzerine fare ile gelindiğinde artı işareti siyah ince bir artı şeklini alır. Bu şekilde farenin sol tuşu basılı tutularak aşağı hücrelere sürüklenirse, formül ya da sayı, metin çoğaltılmış olur. Seçili hücre Küçük kare ile hücre içindeki değerler çoğaltılır.

67 Örnek Sürekleme yöntemi ile formül diğer sütunlara da yansır.

68 Örnek Sonuçta böyle bir görünüm elde edilir.

69 Excel’de 4 işlem nasıl yapılır?

70 Örnek soru Yandaki tabloya göre A2 hücresi ile A6 hücresi toplamının B5 hücresine bölümü nedir? =TOPLA(A2..A6)/B5 =(A2+A6)/5 =(A2+A6)/B5 TOPLA(A2:A6)/B5

71 Örnek B4 ile B12 sütunun 4x2+8x+2 fonksiyonunda alacağı değerleri bulalım. 4*B4^2+8*x+2

72 Örnek Satış ile Alış arasındaki farkı bulalım.Fark sütununu formül ile hesaplayalım.

73 Örnek Şimdi de E3 hücresi için formül yazalım.

74 Örnek Formülü çoğaltmak için formül yazılan hücre seçilir ve çıkan + işareti farenin sol tuşu ile aşağı doğru sürüklenerek çoğaltılır.

75 C3 in yüzde 10 ‘ u =C3*10% şeklinde yazılır.
İşlem sırası olumsuzlama(-1), parantez içi, yüzde, üs alma, çarpma ve bölme, toplama ve bölme, karşılaştırma operatörleri şeklindedir. Metinsel ifadeler tırnak içinde olmalı. (“KALDI”). : iki hücre adresi arasındaki bütün hücreler ve bu iki hücrenin hepsi dahil edilir. (A5:A15) ; sadece o iki hücre dahil edilir. (C1;C11) , Birden çok hücre veya hücre aralığını birleştiren birleşim operatörü. TOPLA(B1:B10,D1:D5) Mutlak başvurularda satırı ve sütunu gösteren ifadelerin başına $ getirilerek yapılır. Konum değişse de başvuru değişmez. $A$9 gibi.

76 Örnek Yüzde hesaplamaları için örnek yapalım.

77 TOPLA FONKSİYONU =Topla(Hücre Aralığı)
Bu komut ile belirtilen aralıklardaki sayıları toplamak için kullanılır. Yazılışı: =Topla(Hücre Aralığı) =Topla(A1:A10) -> A1 ile A10 arasındaki sayıları toplar.(A1 ve A10 dahil) =Topla(A1;A10) -> Sadece A1 ile A10 hücresinde bulunan sayıları toplar.

78 ..! BİLGİ !.. Aşağıdaki gibi bir formülde hangi hücreler toplanır, bakalım. =Topla(A4:C8) ->Bu formül A4 ile C8 arasındaki sayıları toplar. Yanda Görüldüğü gibi sayılar bulunmaktadır. Böyle bir formülde, başlangıç sayısına ve bitiş sayısına bakarız. A4 den başlamış, C8 de başlamış… Yani A4,A5,A6,A7,A8 B sütununda da aynı hücreler ve C sütununda da aynı hücreler alınır. Buna göre sonuç 54 çıkacaktır.

79 : iki hücre adresi arasındaki bütün hücreler ve bu iki hücrenin hepsi dahil edilir. (B3:B7)
B3:B7 ifadesi B3 ile B7 arasındaki değerleri temsil eder. B3,B4,B5,B6,B7

80 Toplam alınır iken 2 yöntem uygulanabilir
Toplam alınır iken 2 yöntem uygulanabilir. B8 hücresine tıkla ve =TOPLA(B3:B7) yaz, enter a bas. Ya da B8 hücresine tıkla ve Otomatik toplam simgesine tıkla ve enter a bas.

81 ; sadece o iki hücre dahil edilir. (B3;B7)

82 , Birden çok hücre veya hücre aralığını birleştiren birleşim operatörü
, Birden çok hücre veya hücre aralığını birleştiren birleşim operatörü. TOPLA(B3;B7,C3;C7,D3:D7)

83 Formüllerdeki Başvurular
A sütunu ile 8. satırdaki hücre A8 A sütunu üzerinde 1. ve 10. satırlar arasında bulunan hücreler A1:A10 12. satırda ve C sütunuyla E sütunu arasında bulunan hücre aralığı C12:E12 3. satırdaki tüm hücreler :3 3. satır 8. satır arasında bulunan bütün hücreler 3:8 A sütunuyla D sütunu arasında bulunan bütün hücreler A:D A sütunuyla E sütunu arasında ve 10. satırla 20. satır arasında bulunan bütün hücreler A10:E20 SAYFA2 ye başvuru TOPLA(SAYFA2!A1:A5)

84 ÇARPIM FONKSİYONU =Çarpım(Aralık)
Belirtilen aralıktaki sayıları çarpmak için kullanılır. Yazılışı: =Çarpım(Aralık) =Çarpım(B2:B4)-> B2 ile B4 arasında bulunan sayılar çarpar. =Çarpım(B2;B4)-> Sadece B2 ile B4 hücresinde bulunan sayıları çarpar.

85 ÇARPIM FONKSİYONU

86 ÖRNEK: Bir üniversite öğrencisi vize ve final sınav notlarının hesaplanması isteniyor. Excel’de bunu hesaplayacak formülü yazın. Vizenin %30’u Final’in ise %70 alınacaktır. İlk olarak şunu bilelim. Öğrencinin vize notunun 60 olduğunu varsayalım. 60 sayısının %30’unu bulmak için (60*30)/100 işlemi sonucunda %30’u alınıyor. Daha kısa olarak 60*0,3 yapıldığında işlem yapılır. Buna göre B ve C hücrelerinde vize ve final notlarının olduğunu düşünelim. D hücresine ortalamayı hesaplayacağız. D2 hücresine; =B2*0,3+C2*0,7 yazıyoruz. Unutmayın! Excel, işlem sırasına dikkat eder. Önce bölme, sonra çarpma, sonra toplama ve çıkarma işlemi yapılır.

87 1.Adım: Gerekli bilgileri girip hesap yapılacak hücreye = yazıp formülü yazarız.

88 2.Adım: Formülü yazarız.

89 3.Adım: Formülü yazdıktan sonra yeşil düğmeye ya da herhangi boş bir hücreye basarız.

90 4.Adım: Artık bu formülün diğer hücrelerede uygulanmasını sağlarız.

91 5.Adım: Diğer hücrelerede bunu uygulandığını görelim.

92 ORTALAMA FONKSİYONU Belirtilen aralıktaki sayıları toplayıp, kaç sayı toplamış ise o sayıya böler. Yazılışı: =Ortalama(Aralık) =Ortalama(B2:D2) =Ortalama(B2;D2) B2=50, C2=60, D2=70 olduğuna göre sonuç=60 tır.

93 ORTALAMA FONKSİYONU

94 ORTALAMA FONKSİYONU

95 YUVARLA FONKSİYONU Verilen sayıyı, virgülden sonra kaç basamak kalacak şekilde aşağı ya da yukarı yuvarlar. Yazılışı: =Yuvarla(Sayı;Virgülden Sonra Basamak Sayısı) =Yuvarla(56,5;0) -> 57 =Yuvarla(45,43;1) -> 45,4 =Yuvarla(45,4;0) -> 45

96 Dikkat!.. Formül hatalı yazıldı. Doğrusu: =(B2+C2+D2) /3
ÖRNEK: Bir lise öğrencisinin 1. yazılı, 2. yazılı ve 3. yazılı notları giriliyor. Bu öğrencinin notunu hesaplayınız. Öğrencinin notu, fonksiyon kullanmadan şu şekilde hesaplanabilir; B2,C2,D2 alanlarında not olduğunu kabul ederek: =(B2+C3+D3)/3 diyebiliriz. Dikkat!.. Formül hatalı yazıldı. Doğrusu: =(B2+C2+D2) /3 Ortalama fonksiyonunu kullanarak: =Ortalama(B2:D2) yazmanız yeterlidir.

97 YUVARLA FONKSİYONU

98 YUVARLA FONKSİYONU

99 ÖRNEK: Aşağıdaki tabloda gerekli formülleri giriniz
ÖRNEK: Aşağıdaki tabloda gerekli formülleri giriniz. Ortalamayı hesaplayınız, ondalıklı çıkan sayıları tam sayıya yuvarlayın. A B C D 1 Adı 1. Not 2. Not Ort. 2 Erol 45 65 55 3 Ali 10 35 22,5 4 Hasan 74 59,5 5 Ayşe 89 77 Ortalamayı bulmak için; =Ortalama(B2:C2) formülünü D2 hücresine yazıyoruz. * Yanda da gördüğünüz gibi bu formül yazıldığı zaman Ortalamalarda virgüllü sayılar çıkmış durumda. Bunu Yuvarla komutuyla çözelim. Bunun için, =Yuvarla(22,5;0) yazabilirsiniz. Ama bu sağlıklı olmayacaktır. Yuvarladan sonra sayı geldiğine göre; =Yuvarla(Ortalama(B2:C2);0) diyebiliriz. Çünkü Ortalama fonksiyonun sonucunda bir sayı üretiliyor. Bu sayıyı kullanarak yuvarlama işlemini yapabiliriz. A B C D 1 Adı 1. Not 2. Not Ort. 2 Erol 45 65 55 3 Ali 10 35 23 4 Hasan 74 60 5 Ayşe 89 77

100 AŞAĞI YUVARLA FONK. Verilen sayıyı istenilen sayıda aşağı yuvarlamak için kullanılır. Yazılışı: =Aşağıyuvarla(23,56;0) -> 23 =Aşağıyuvarla(23,99;1) -> 23,9 Aşağı yuvarla komutunda sayı ne olursa olsun aşağı yuvarlanır!..

101 YUKARI YUVARLA FONK. Verilen sayıyı istenilen sayıda yukarı yuvarlamak için kullanılır. Yazılışı: =Yukarıyuvarla(23,11;0) -> 24 =Yukarıyuvarla(23,99;1) -> 24 Dokuz sayısı bir üstte yuvarladığından sayı 24 dür. Yukarı yuvarla komutunda sayı ne olursa olsun yukarı yuvarlanır!..

102 KUVVET FONKSİYONU Verilen bir sayının üssünü bulur. Yazılışı:
=Kuvvet(Sayı;üs) =Kuvvet(7;2) -> 49 olarak sonuç gelir. =(7^2 de aynı işlemi yapar) Sayıyı direk yazabildiğimiz gibi hücre adresini de gösterebiliriz. =Kuvvet(A2;2) gibi…

103 KUVVET FONKSİYONU

104 KAREKÖK FONKSİYONU Verilen pozitif bir sayının karekökünü bulur.
Yazılışı: =Karekök(Sayı) =Karekök(16) -> 4 olarak sonuç gelir. Sayıyı direk yazabildiğimiz gibi hücre adresini de gösterebiliriz. =Karekök(A2) gibi…

105 KAREKÖK FONKSİYONU

106 MAK FONKSİYONU Belirtilen bir aralıktaki sayıların en yüksek olanını verir. Yazılışı: =Mak(Aralık) =Mak(A2:C30)* =Mak(A2;A30) *Üstteki formül, A2 den C30’da kadar olan sayılardan en büyük sayıyı verir.

107 MAK FONKSİYONU

108 MIN FONKSİYONU Belirtilen bir aralıktaki sayıların en düşük olanını verir. Yazılışı: =Min(Aralık) =Min(A2:C30)* =Min(A2;A30) *Üstteki formül, A2 den C30’da kadar olan sayılardan en düşük sayıyı verir.

109 MIN FONKSİYONU

110 MOD FONKSİYONU Verilen sayıyı, verilen bölene böldükten sonra kalanı verir. Yazılışı: =Mod(Sayı;Bölen) =Mod(4;2) -> Sonuç sıfırdır (0). =Mod(16;3)-> Sonuç birdir (1).

111 MOD FONKSİYONU

112 MUTLAK FONKSİYONU Belirtilen sayının mutlak değerini bulmak için kullanılır. Sayı direk yazılabildiği gibi hücre adresi de gösterilebilir. Yazılışı: =Mutlak(Sayı) =Mutlak(4) -> 4 =Mutlak(-4) -> 4 Gibi…

113 MUTLAK FONKSİYONU

114 Saat, Bugün, Şimdi, Gün, Ay, Yıl, Değil Fonksiyonları
=Değil(4+4=2) -> Yanlış =Değil(2*2=5) -> Doğru Değil fonksiyonu yapılan işlemin tersine bir cevap gönderir.

115 ETOPLA FONKSİYONU Belirtilen aralıktaki hücrelerden belirtilen şartı sağlaması durumunda belirtilen diğer hücrelerin toplamını verir. Yazılışı: =Etopla(Sorgulanacak Hücre Aralığı;“Şart”;“Toplanacak Hücre Aralığı) =Etopla(A1:A10;“20”;B1:B10) -> A1 ile A10 arasında bulunan sayılardan içerisinde 10 sayısı varsa o hücreye denk gelen B sütunundaki hücre değerini topla.

116 Cinsiyeti E olanların yaşını toplat

117 Yaşı 18 den büyüklerin maaşını topla

118 Erkeklerin Not Toplamı
ÖRNEK: Bir not çizelgesinde Ad, Soyad, Not ve Cinsiyet alanları bulunmaktadır. Cinsiyeti kız olanlar ve erkek olanların notları ayrı ayrı aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi toplanıp gereken yerlerde sonucun yazılması isteniyor. Gerekli formülü yazın. A B C D 1 Ad Soyad Not Cinsiyet 2 Erol AFŞİN 60 Erkek 3 Zehra ÇOLAK 70 Kız 4 Ali TOKAT 80 5 Merve YİĞİT 90 Erkeklerin Not Toplamı  140 Kızların Not Toplamı  160 Yanda görüldüğü gibi aşağıdaki toplamlar için şu formül yazılır: =Etopla(D2:D5;“Erkek”;C2:C5) =Etopla(D2:D5;“Kız”;C2:C5) Yukarıdaki formüllerde sorgulamak istediğimiz alan cinsiyet alanıdır. O yüzden sorgulanacak alan adreslerini Cinsiyet alanını belirledik. Şartımız Erkek veya Kız’dır. Bunu yazdık ve şartın sağlanması durumunda nereyi toplamak istiyorsak o adresi yazıyoruz. Tablomuzda C sütununda bulunan notlar toplanacağından bunları yazdık.

119 EĞERSAY FONKSİYONU Belirtilen aralıktaki değerleri belirtilen ölçütü sağlayan hücrelerin sayılmasını sağlar. Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir. =Eğersay(B3:B14;“Geçti”)-> B3 ile B14 arasında olan değerlerde Geçti olanların sayısını verir.

120 Durumu GEÇTİ olanları saysın

121 EĞER FONKSİYONU Eğer fonksiyonu çok sıkça kullanılan bir fonksiyondur. Burada bazı mantıksal işlemler yapmak için kullanılır. Eğer fonksiyonu, verilen bir şartın doğru olması durumunda yapılması gereken işlemleri ve yanlış olması durumunda yapılması gereken işlemleri kontrol etmek için kullanılır.

122 Bilinmesi Gerekenler…
Eğer formülünün yazılışı aşağıdaki gibidir: =Eğer(Şart;“Doğruysa Değer”;“Yanlışsa Değer”) Belirtilen bir şartın uyması durumunda hemen bir sonraki parametrede bulunan işlem gerçekleştirilecektir. Aksi olduğunda bir sonraki parametrede bulunan işlemler gerçekleşecektir. Örneğin A1=50 olsun. =Eğer(A1<=50;Karekök(16);Karekök(81)) Yukarıdaki formülde A1 hücresindeki değer 50 ye eşit ya da küçük olması durumunda 16 sayısının karekökünün bulunmasını, değilse 81 sayısının karekökünü bulmasını istedik. A1 de bulunan sayı 50’ye eşit olduğundan sonuç 4 dür.

123 Yaşı 10’dan büyükler YETİŞKİN değilse ÇOCUK yazsın.

124 Yaşı 10’dan büyüklere YETİŞKİN değilse ÇOCUK yazsın.

125 Excel’de Eğer komutu ile;
Excel’de Eğer komutu ile şarta bağlı olarak mesaj verebildiğiniz gibi ayrıca diğer işlemleri de yapabilirsiniz. (Bir önceki örnekte olduğu gibi) Excel’de Eğer komutu ile iç içe yedi formül yazılabilir. Bunun için açılan parantezler kapatılmaz. Yani; =Eğer(Şart1;“Doğruysa değer1”;Eğer(Şart2; “Doğruysa değer2”;Eğer(Şart3;“Doğruysa değer3”))) Gibi… Yukarıda görüldüğü gibi açılan parantezler en sonda kapatılır. Parantezleri değişik renkte göstererek bunların karışık olmadığını anlıyoruz.

126 ÖRNEK: Bir hava durumu tablosunda ortalama sıcaklık 15° nin altında ise “Soğuk” değilse “Sıcak” mesajını Durum alanında gösterecek formülü yazınız. =EĞER(D2<15;"Soğuk";"Sıcak")

127 =Eğer(D2<=6;“Bebek”;Eğer(D2<=12;“Çocuk”;
ÖRNEK: Bir yaş tablosunda; 0-6 yaş arasındakiler için bebek 7-12 arasındakiler için çocuk arasındakiler için genç arasındakiler için yetişkin 45 ve üstü için yaşlı mesajını veren komutu yazın. İlk olarak birinci şartımızı yazalım. D2 hücresinin yaşların tutulduğu alan olarak varsayalım ve D2 de bulunan yaşımız 23 olsun. =Eğer(D2<=6;“Bebek”;“Çocuk”) tek şartla iki mesaj verdik. Ama bizim 5 şartımız var. Bunun için; =Eğer(D2<=6;“Bebek”;Eğer(D2<=12;“Çocuk”; Eğer(D2<=25;“Genç”;Eğer(D2<=45;“Yetişkin”; Eğer(D2>=45;“Yaşlı” ))))) Görüldüğü gibi formül hep aynı sadece içindeki değerler ve mesajlar değişmiş durumda…

128 EĞER-VE FONKSİYONU Birden fazla şartın belirtilmesi durumunda kullanılır. Eğer fonksiyonu ile birlikte kullanılır. Yazılışı: =Eğer(Ve(Şart1;Şart2;…);“Doğruysa değer”; “Yanlışsa değer”) =Eğer(Ve(A1>0;A1<10);“Soğuk”;“Sıcak”) Yukarıdaki örnekte eğer A1 ile A10 arasındaki sayı 0’dan büyük ve 10 dan küçükse Soğuk mesajını; değilse Sıcak mesajını yaz anlamındadır.

129 Eğer-Ve… Eğer-Ve fonksiyonu şuna benzer;
Ali ve Ahmet okula gelirse ben de gelirim. Ali ve Ahmet okula gelmezse gelmem. Ali gelir, Ahmet gelmezse gelmem. Ahmet gelir, Ali gelirse gelmem. Matematikte 0 ve 1’lerle ifade edilir bu durum: 0 ve 0->0 0 ve 1->0 0 ve 0-> 0 1 ve 1-> 1 Yani yazılan şartların hepsinin uyması durumunda doğru mesaj, uymaması durumunda yanlış parametresinde bulunan mesaj yazılacaktır!..

130 =Eğer(Ve(D2>0;D2<6);“Bebek”; Eğer(Ve(D2>6;D2<12);“Çocuk”;
ÖRNEK: Bir yaş tablosunda; 0-6 yaş arasındakiler için bebek 7-12 arasındakiler için çocuk arasındakiler için genç arasındakiler için yetişkin 45 ve üstü için yaşlı mesajını veren komutu yazın. Bu örneği biraz önce yapmıştık!.. Şimdide ve komutunu kullanarak yapalım. D2 hücresini yaş olarak alalım ve yaşımız 15 olsun. =Eğer(Ve(D2>0;D2<6);“Bebek”; Eğer(Ve(D2>6;D2<12);“Çocuk”; Eğer(Ve(D2>12;A2<25);“Genç”; Eğer(Ve(D2>25;D2<45);“Yetişkin”; Eğer(D2>=45;“Yaşlı”))))) Formüllerin sizi yanıltmaması için alt alta yazdım. Görüldüğü gibi karışık değildir, sadece içindeki değerler ve mesajlar değişti!..

131 EĞER-YADA FONKSİYONU Birden fazla şartın kontrol edilmesi sırasında bir şart uysa bile işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak için kullanılır. Yazılışı: =Eğer(Yada(Şart1;Şart2;…);“Doğruysa değer”; “Yanlışsa değer”) =Eğer(Yada(A1<10;A1>20);“İşlem tamam”; “İşlem yanlış”) A1 de bulunan değer 32 buna göre işlem tamam mesajı verecektir. Birinci şarta uymuyor fakat ikinci şarta uyuyor.

132 Eğer-Yada Eğer-Yada fonksiyonunda şartlardan bir tanesinin doğru olması işlemi yaptırmak için yeterlidir. Eğer-Yada fonksiyonu sayılarla şu manaya gelir. 0 yada 1->1 1 yada 0->1 1 yada 1->1 0 yada 0->0 Eğer-Yada fonksiyonunda iki şarttan birinin doğru olması işlemi yapmaya yetmektedir. İşlemde her ikisinin yanlış olması durumunda işlem yapmamaktadır!..

133 HÜCRELERDE HATA MESAJLARI
#AD Tanımlı olmayan bir fonksiyon (işlev) kullanıldığını veya kullanılan fonksiyonda yazım hatası bulunduğunu ifade eder. Örnek Ortalama yerine Ortala yazmak. #DEĞER Yazılan formülün başvurduğu veri adreslerinde metinsel bir ifadenin bulunduğunu anlatır.Örneğin 3 ile A hücrelerinin bulunduğu hücre adreslerini kullanarak formül oluşturmak. #SAYI/0 Sıfıra bölünme yapılmıştır #BAŞV! Formülde bulunan değer aralığının silinmesi ile oluşur. #YOK Yapılması istenen işlemle ilgili bilgi olmadığını ifade eder.

134 Grafik hazırlama Hazırladığımız verileri seçerek grafikler elde etmek mümkündür. Ekle menüsünden grafik seçilerek ya da standart araç çubuğu kullanılarak grafik oluşturulur.

135 Grafik türü seç

136 Grafik kaynak verisini belirle

137 Grafik kaynak verisini belirle

138 Grafik başlık, etiket belirle

139 Oluşan grafik

140 Yaş Grafiği Hazırlayalım
Ş

141 Yaş Grafiği Hazırlayalım

142 Yaş Grafiği Hazırlayalım

143 Yaş Grafiği Hazırlayalım

144 Yaş Grafiği Hazırlayalım

145 Yaş Grafiği Hazırlayalım

146 Veri sıralama Hücrelere girilecek bilgiler sıralanabilir. Veri – Sıralama seçilerek yapılır.

147 Veri sıralama Karşımıza çıkan pencereden Sırala düğmesine tıklayın.

148 Veri sıralama Şimdi de sıralama ölçütlerini seçelim.

149 Veri sıralama Önce Yaş sonra da Ad sütununa göre sıralama yapacaktır.

150 Veri süz İstersek bilgileri süzme işlemi yapabiliriz.

151 Veri süz İstersek bilgileri süzme işlemi yapabiliriz.

152 GİRİLEN BİLGİLERİ SINIRLAMA
Hücrelere girilecek bilgiler sınırlandırılarak istenen aralık dışında bilgi girişi kısıtlanır. Veri – Doğrulama seçilerek yapılır.

153 GİRİLEN BİLGİLERİ SINIRLAMA

154 GİRİLEN BİLGİLERİ SINIRLAMA

155 GİRİLEN BİLGİLERİ SINIRLAMA

156 GİRİLEN BİLGİLERİ SINIRLAMA

157 GİRİLEN BİLGİLERDE AÇILAN LİSTE
Hücrelere yazılmış bilgileri hazır listelere dönüştürebiliriz.

158 GİRİLEN BİLGİLERDE AÇILAN LİSTE

159 Metni sütunlara dönüştür

160 Metni sütunlara dönüştür

161 Metni sütunlara dönüştür

162 Metni sütunlara dönüştür


"GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları