Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENEN ÖRGÜTLER Prof. Dr. Ömer PEKER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENEN ÖRGÜTLER Prof. Dr. Ömer PEKER"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENEN ÖRGÜTLER Prof. Dr. Ömer PEKER

2 Yaşam insana sadece iki seçenek sunar:
İlk seçenek her zaman kurban olarak kalmak, İkinci seçenek ise gerçek bir yaşam şampiyonu olmaktır. “vasat bir yaşam ve kurban olmak” mı, yoksa “şampiyonluk ve Kalite” mi? Hangisi olacağız?

3 Konfor alanından çıkmak
Gerilim alanı Panik alanı

4 Örgüt Kimliği Bütün kuruluşların kendilerine özgü bir kimliği vardır
Örgüt Kimliği Bütün kuruluşların kendilerine özgü bir kimliği vardır Kurum kimliği, bütün personelin duygusal olarak kendisine bağlandığı değerler, felsefe ve kurumsal bilinçtir Her kurum, kendisini çevresindeki örgütlerden ayırdeden bir kurum kimliğine sahiptir.

5 Örgüt Kimliğinin Önemi Organizasyon kimliği bir organizasyona şu noktaları aydınlatmaktadır: 1. Biz Kimiz? 2. Biz Ne Yapıyoruz? Kimliği olmayan bir organizasyonun hayatını sürdürmesi mümkün değildir. Organizasyon kimliği personel arasında biz duygusunu geliştiren psikolojik bir yapıştırıcıdır.

6 Öğrenemeyen Örgüt Kültürü
1. Pozisyonum neyse ben oyum 2. Düşman dışarıda 3. Sorumluluk üstlenme kuruntusu 4. Olaylara takılıp kalma 5. Haşlanmış kurbağa masalı 6. Tecrübe ile öğrenme hayali 7. Yönetici efsanesi

7 İNSAN ÖĞRENMEYİ BIRAKTIĞI GÜN YAŞLANIR
HENRY FORD

8 ÖĞRENM E İnsanı, şimdiye kadar yapamadığı bir şeyi yapmaya muktedir hale getiren davranış ve düşünce değişikliklerinin bütünü. ( Peter Senge – Beşinci Disiplin )

9 Sürekli gelişmek Geliştirmek..

10 Sürekli Öğrenme Modeli

11 “Yaşamlarını hep sürdürmeyi
başaranlar canlı varlıkların en güçlüleri ya da en akıllıları değildir. Fakat değişime en fazla uyum gösterenlerdir.” C. Darwin

12 Değişimin hızı İnsanlık tarihinde değişimin en hızlı olduğu dönem...
Son 10 yılda yapılan buluş ve yenilikler tüm insanlık tarihi boyunca yapılanlardan daha fazla... Bilgi geometrik dizi ile artıyor... Anahtarla ve smart kartla kapı açmak Sapan ve akıllı bomba kullanmak At arabası, turbo dizel- jet motor Gutenberg’in matbaasından internete

13 Değişim ? Ekonomik, sosyal ve bilimsel çevredeki değişimler
İş ortamındaki değişimler Müşterilerdeki değişimler Çalışanlardaki değişimler

14 Değişim - Öğrenme Değişime uyumun, değişimi yakalamanın, hatta değişimi başlatmanın yolu bireysel ve kurumsal öğrenmedir. Öğrenmenin hızı değişimin hızına eşit olmazsa hatta onu aşmazsa örgüt yaşayamaz.

15 21.yüzyılda kimler yaşayacak?
Çevresel değişimi öngören ve daha iyi uyum sağlayan Ürünleri, süreçleri ve hizmetleri daha hızlı geliştiren Rakiplerden ve ortaklardan daha başarılı öğrenen Örgüt içindeki bilgi transferini hızlandıran

16 21.yüzyılda kimler yaşayacak?
Hatalarından daha etkili şekilde öğrenen Tüm çalışanlarından daha fazla yararlanan Stratejik değişimleri daha kısa zamanda uygulayan Örgütlerde sürekli iyileştirmeyi özendiren

17 Öğrenme Öğrenme sürekli bir yolculuktur, varılacak bir yer değildir.
Öğrenme deneyimi, yolculuk gibi zaman içinde yaşanır. Yaşadıkça öğrenme için yeni fikirlerle, yeni sorunlarla ve yeni fırsatlarla karşılaşırız. Bunlar, deneyimlerimizi artırır ve yaşamımıza değer katar. Öğrenme, hayatımızı ve işimizi ilginç ve zevkli kılar, öğrenmeyi kestiğimizde büyümemizi durdururuz.

18 Öğrenme Düzeyleri Kişisel öğrenme Takım olarak öğrenme
Örgüt olarak öğrenme “Öğrenen örgüt”

19 . BİRLİKTE ÖĞRENME Örgütsel öğrenmenin bir alt basamağıdır. Gerçekleşebilmesi için Birlikte Yaşama Kültürünün gelişmiş olması şarttır.

20 BİR KİŞİNİN YÜZDE YÜZ ÇABASINDANSA ,YÜZ KİŞİNİN YÜZDE BİR ÇABASINI TERCİH EDERİM.
PAUL GETTY

21 Birlikte Yaşama Kültürü n    Selamlaşma n    Önyargısız dinleyebilme n    Karşısındaki kişinin fikirlerine saygı duyma n    Sorulara beklentilere uygun yanıtlar verme n    Paylaşma, problemlere beraber çözüm arama n    Eleştirilere açık olma n    Özeleştiri yapabilme

22 Örgütün Öğrenmesi Sistem Öğrenmesi Takım Öğrenmesi Birey Öğrenmesi

23 BEŞ DİSİPLİN Kişisel Ustalık Zihinsel Modeller Paylaşılan Vizyon
   Takım Halinde Öğrenme   Sistem Düşüncesi

24 Öğrenen Örgütte Beş Disiplin 1- Kişisel Ustalık
Kişisel ustalığa ulaşmak kişisel gelişimin sağlanmasına bağlıdır. 1- Kişisel Ustalık Kişisel ustalığa ulaşmak kişisel gelişimin sağlanmasına bağlıdır. Bu özellik ise doğrudan doğruya uyum sağlama ve değişme yeteneği ile ölçülebilir. Kişisel gelişimin desteklenmesi ile organizasyonun gücü her alanda artar.

25 Öğrenen Örgütte Beş Disiplin 2- Zihni Modeller
Zihni modeller ise, bireyin dünyaya nasıl bir anlam verdiğini belirlemekle kalmaz, nasıl eyleme geçtiğini de belirler. 2- Zihni Modeller Zihni modeller ise, bireyin dünyaya nasıl bir anlam verdiğini belirlemekle kalmaz, nasıl eyleme geçtiğini de belirler. Zihni modellerin, organizasyon yapısı içinde öğrenmeyi destekleyecek şekilde kullanıldıkları müddetçe olumlu etkileri olacaktır.

26 Öğrenen Örgütte Beş Disiplin 3- Paylaşılan Vizyon
Senge paylaşılan vizyonu bir hologram olarak tanımlar. Çünkü hologram bölündüğünde her bir parça değişik bir açı ile resmin tümünü yansıtır ve birleştiklerinde bir bütün haline gelir. 3- Paylaşılan Vizyon Senge paylaşılan vizyonu bir hologram olarak tanımlar. Çünkü hologram bölündüğünde her bir parça değişik bir açı ile resmin tümünü yansıtır ve birleştiklerinde bir bütün haline gelir. Eğer gerçek ve paylaşılan bir vizyon varsa insanlar kendilerine söylendiği için değil, kendileri istedikleri için kendilerini aşarlar. Bu disiplin bireysel vizyonu, paylaşılan vizyona çevirme disiplinidir.

27 Öğrenen Örgütte Beş Disiplin 4- Takım Halinde Öğrenme
Takım halinde öğrenme disiplini diyalogla başlar. 4- Takım Halinde Öğrenme Takım halinde öğrenme disiplini diyalogla başlar. Bu bir takımın bireylerinin varsayımları askıya alıp gerçek bir birlikte düşünme eylemine girebilmesinin disiplinidir.

28 Öğrenen Örgütte Beş Disiplin 5- Sistem Düşünüşü
Sistem düşünüşüne göre, dış çevrenin analizi ile oluşturulan politikalar ile üretim ve faaliyetler düzeyindeki bilgi akışının çift yönlü sağlanması sonucunda bu bilgilerin bütünleştirilmesi öğrenmenin temelini oluşturur. Tüm olay örgüsünü, daha açık görülmesine olanak veren ve bunların en etkili şekilde nasıl değerlendirileceği konusunda yol gösteren disiplindir. 5- Sistem Düşünüşü Sistem düşünüşüne göre, dış çevrenin analizi ile oluşturulan politikalar ile üretim ve faaliyetler düzeyindeki bilgi akışının çift yönlü sağlanması sonucunda bu bilgilerin bütünleştirilmesi öğrenmenin temelini oluşturur. Tüm olay örgüsünü, daha açık görülmesine olanak veren ve bunların en etkili şekilde nasıl değerlendirileceği konusunda yol gösteren disiplindir.

29

30 DUYUM VE ALGI Duyular ; insanın fiziksel donanımlarıdır. Dış dünyadan bilgi almak için dışarıdaki bir nesneye yöneltilebilirler. Dokunmak Görmek İşitmek Tadını almak Kokusunu almak

31 ALGI Bir veya birden çok duyu organının aldığı uyarıların beyinde kaydedilerek yorumlanmasıdır.

32 Algı Seçicidir. Yanıltabilir.
Kişiye ve kültüre göre farklılık gösterir. Öğrenmenin etkisine açıktır. Zihin boşlukları anlamlı şekilde doldurur

33 Her insan dünyayı kendine göre algılamakta, kendi zihninde oluşturduğu dünyada yaşamakta ve kendi dünyası ile dış dünya arasında bağlantı kurmaya çalışmaktadır. Beynimizde var olan dünya ile dış dünya birbirinden farklıdır.

34

35

36

37 Bakış Açıları BEN SEN O

38 EKİP TEMEL KURALLARI ORTAK AMAÇ GÜVEN SORUMLULUK
BAŞKALARINA VE FİKİRLERİNE SAYGI GÖSTERME BİLGİYİ PAYLAŞMA ÇATIŞMALARIN YÖNETİLMESİ POZİTİF DÜŞÜNCE TOPLANTI VE BİRLİKTE ÇALIŞMA KURALLARINA UYMA

39 YABAN KAZLARI

40 Göç eden yaban kazlarının havada süzülürken "V" şeklinde bir formasyonla uçtuklarını duymuşsunuzdur... Bilim adamları kazların neden bu şekilde uçtuklarını araştırmışlar araştırma sonucunda şu verilere ulaşmışlar;

41 V şeklinde uçulduğunda, uçan her kuş kanat çırptığında, arkasındaki kuş için onu kaldıran bir hava akımı yaratıyormuş. Böylece "V" şeklinde bir formasyonda uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışlar sonucu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini % 70 oranında uzatıyorlarmış. Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlarmış.

42 Kıssadan Hisse: Belli bir hedefi olan
ve buna ulaşmak için bir araya gelen insanlar, hedeflerine daha kolay ve çabuk erişirler.

43 Bir kaz, "V" grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor
Bir kaz, "V" grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü diğer kuşların yarattığı hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucunda, genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna grupla devam ediyor. Kıssadan Hisse: Bizimle aynı yöne gidenlerle bilgi alışverişini ve işbirliğini sürekli kılarız.

44 V" grubunun başında giden kaz hiç bir hava akımından yararlanamıyor
V" grubunun başında giden kaz hiç bir hava akımından yararlanamıyor.Bu yüzden diğerlerine oranla daha çabuk yoruluyor. Bu durumda en arkaya geçiyor ve bu defa hemen arkasındaki kaz lider konumuna geçiyor. Bu değişim sürekli yapılıyor; böylece her kaz grubun her noktasında yer almış oluyor. Kıssadan Hisse: Yaptığınız her işi, yeri ve zamanı geldiğinde başkasına bırakmak gerekiyor.

45 Uçus hızı yavaşladığında gerideki kuşlar, daha hızlı gitmek üzere öndekileri bağırarak uyarıyorlar.
Kıssadan Hisse: İlerlemek ve yol almak için bazen başkalarının uyarılarına gereksinim duyarız. Bundan alınmamalıyız; tam aksine, böyle uyarıları sevinç ve takdirle karşılamalıyız.

46 Gruptaki bir kuş hastalanırsa ya da bir avcı tarafından vurulup uçamayacak duruma gelirse; düşen kuşa yardım etmek üzere gruptan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere hasta/yaralı kazın yanına gidiyor. Tekrar uçabilene (ya da eğer ölürse, ölümüne kadar) onunla beraber yaralı kuşu asla terk etmiyorlar. Daha sonra kendilerine başka bir kaz grubu buluyorlar. Hiçbir kaz grubu, kendilerine bu şekilde katılmak isteyen kazları reddetmiyor. Kıssadan Hisse: Adam olmak sadece insanlara özgü değil.... V"

47 rakiplerinden daha hızlı ve daha etkili
Üçüncü bin yıla girerken; ayakta kalabilecek organizasyonlar, rakiplerinden daha hızlı ve daha etkili ÖĞRENEN ÖRGÜTLER olacaktır.

48 Öğrenen örgütün ortaya çıkabilmesi için;
bireysel öğrenmenin sağlanması değişime koşulsuz hazır olunması gerekmektedir.

49 Öğrenen örgüt; bireylerin öğrenmesine ortam yaratan
bireylerin öğrenmesinden yararlanarak, bilgisini anlayışını çevresini zaman içinde geliştirebilen bir organizasyondur.

50 ürün ve hizmetler yaratan
Öğrenen örgüt; Yeni bilgi, ürün ve hizmetler yaratan Yenilikçi gruplarla ilişkiler kuran Daha geniş bir dünyanın algılanmasına ve yüksek bir amaca hizmeti öngören YETKİLENDİRİLMİŞ BİREYLER GRUBU olarak da görülebilir.

51 ÖRGÜTSEL ÖĞRENME endüstri ekonomisi örgüt işletme teorisi kalite ve
yönetim kalite ve yenilik

52 yeni düşünme yöntemleri önerir.
Orgütsel öğrenme; yeni düşünme yöntemleri önerir. Orgütsnel öğrenmeyi, geleneksel yaklaşımlardan farklı kılan yanı; sistem düşüncesidir.

53 1 3 2 1 3 2 Tek Döngülü Öğrenme Çift Döngülü Öğrenme
ÖĞRENEN ORGÜTLERİN ÖĞRENME YÖNTEMİ: Tek Döngülü Öğrenme Çift Döngülü Öğrenme 1 3 2 1 3 2 ARA ADIM 1.ADIM: Çevreyi algılama, tarama ve gözden geçirme süreci 1.ADIM: Çevreyi algılama, tarama ve gözden geçirme süreci 2.ADIM: Toplanan bilginin işletim normlarıyla karşılaştırılması süreci 2.ADIM: Toplanan bilginin işletim normlarıyla karşılaştırılması süreci ARA ADIM: İşletim normlarının uygunluğunun sorgulanması süreci 3.ADIM: Uygun faaliyetin başlatılması süreci 3.ADIM: Uygun faaliyetin başlatılması süreci Öğrenen örgütlere dönüşümün en önemli aracı, çift döngülü öğrenmeye geçiştir.

54 ORGÜTSEL SİSTEMLERİ: BİLEN ORGÜTLER ANLAYAN ORGÜTLER Değişime
1.AŞAMA: KATI BÜROKRASİ ANLAYAN ORGÜTLER 2.AŞAMA: ÜST YÖNETİM TAKIMI BÜROKRASİ Değişime uyum sağlama güçlüğü Değişimi algılama ve anlama Esnek bürokrasi

55 3.AŞAMA: PROJE ORGANİZASYONU
ORGÜTSEL SİSTEMLERİ: DÜŞÜNEN ORGÜTLER 3.AŞAMA: PROJE ORGANİZASYONU ÖĞRENEN ORGÜTLER 4.AŞAMA: ORGANİK YAPI Alt ve orta kademe personelin yönlendirilmesi Öğrenmenin teşvik edilmesi Düzeltme ve iyileştirmenin yaygınlaştırılması Açık iletişim yaygın Yapıcı diyaloglar

56 İnsanların gerçekten istedikleri
ÖĞRENEN BİR ORGÜT: İnsanların gerçekten istedikleri sonuçları yaratmak için, kapasitelerini sürekli olarak arttırdıkları; yeni düşünce yapılarının beslendiği; ortak hayallerin serbestçe tartışıldığı; beraberce öğrenmenin sürekli uygulandığı; BİR ORTAMDIR.

57 Bu ortamda sürekli bir kültürel değişim/gelişim vardır.
Bu ortamın yaratılabilmesi için; değişimi benimsemiş bireylere üst yönetimin desteğine ihtiyaç vardır.

58 ÖĞRENEN ORGÜTLERİN ÖZELLİKLERİ:
Kişisel ustalık Üretken faaliyet Göreve yönelik takım başarısı En iyiye yönelik evrimsel yaklaşım Bilgi birikimini kullanma Bilgi alışverişi ve motivasyonu kolaylaştıran iletişim

59 ÖĞRENEN ORGÜTLERİN ÖZELLİKLERİ:
İnsana yatırım Herkes tarafından paylaşılan vizyon Gerçek zamanlılık Organizasyona bağlılık Sorunlara sistem düşüncesi ile yaklaşma İnsan değerlerine duyarlılık

60 ORGANİZASYON DEĞERLERİ
Öğrenen orgüt kültürünü oluşturabilmek için, mekanik sistemlerden organik sistemlere geçişler yapılmalıdır. MEKANİK SİSTEMLER ORGANİK SİSTEMLER SONUCA DÖNÜKLÜK SÜRECE DÖNÜKLÜK GÖREVE YÖNELİK İNSANA YÖNELİK MESLEKİ DEĞERLER ORGANİZASYON DEĞERLERİ KAPALI SİSTEM AÇIK SİSTEM BİREYİN DENETİMİ İŞİN DENETİMİ PRATİĞE YÖNELİK NORMLARA YÖNELİK şekline dönüştürülmelidir.

61 Öğrenemeyen orgütlerdeki bazı iletişim biçimleri:
- Daha önce denedik olmadı. - Çok zaman alır. - Çok masraflı olur. - Yeni sistemler gerektirir. - Hiçbir zaman onaylanmaz. - Neden bana bir yazı ile bildir miyorsun? - O konuda bir andıç yaz. - Bu taslak bir öneri. - Bizim tarzımız değil. - Bozulmadıkça tamir etme. - Doğru olabilir ama... - Şu anda zamanımız yok çok meşgulüz. - Belki sonra. - Bütçede yok.

62 Öğrenen örgütlerdeki bazı iletişim biçimleri:
- Başka düşünceler var mı? - Bize uygun seçenekleri gözden geçirelim. - Daha başka hangi bilgileri alabiliriz? - Başka kimin görüşünü alabiliriz? - Eğer olmazsa? - Nasıl geliştirebiliriz? - Başka kim katkıda bulunabilir? - Neden hep böyle yapıyoruz? - Düşünceni biraz daha açıklayabilir misin? - Daha başka nasıl yapalım? - ... konusunda yardımına ihtiyacım var. - Teşekkür ederim. - İyi fikir. - Acaba ek bütçe oluşturabilir miyiz?

63 ÖNCELİKLE gelişmiş olmalıdır.
BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ: ÖRGÜTSEL ÖĞRENMENİN BİR ALT BASAMAĞI OLAN BİRLİKTE ÖĞRENMENİN GERÇEKLEŞEBİLMESİ ve ÖĞRENEN ÖRGÜTE GEÇEBİLMEK İÇİN ÖNCELİKLE BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ gelişmiş olmalıdır.

64 BİRLİKTE YAŞAMANIN RUTİNLERİ OLAN
KÜLTÜRÜ KARŞISINDAKİNİ ÖNKOŞULSUZ ÖNYARGISIZ DİNLEYEBİLME SORULANA YA DA SÖYLENENE CİDDİ BİR CEVAP VERME SAYGI DUYMA gibi eylemlerin yanısıra, BİRLİKTE YAŞAMANIN RUTİNLERİ OLAN SELAM VERME HATIR SORMA ve gibi eylemleri de içermektedir.

65 Birlikte yaşama kültürü, etkileşim
içinde olduğu insanları ve düşüncelerini, ANLAMAK ÖĞRENMEK SÜRATLİ ve DİNLEMEYİ VE SORU SORMAYI kafasında önceki açılmış dosyalara kategorize etmeden önce, Gerektiğinde “bu yeni” diyerek, kafasında yeni dosyalar açabilme yeteneğini de kapsamaktadır. içermektedir. Ana Sayfa

66 “Gelecek yüzyıllar için insanımızın potansiyelini
“Sahip olduğunuz tek şey çekiçse herkesi çivi olarak görürsünüz.” Abraham Maslow “Gelecek yüzyıllar için insanımızın potansiyelini özgürleştirmeliyiz.” Tom Blair

67 GELENEKSEL ÖRGÜTLER ÖĞRENEN ÖRGÜTLER İhtiyaç merkezidir
Problemleri bulmaya yönelik Vizyon yoktur Şikayetler rahatsızlık olarak algılanır Yönetimin rolü kontroldür Yalnızca yönetim takımından oluşur Prosedür ve kurallar önemlidir ÖĞRENEN ÖRGÜTLER Öğrenci öğrenme merkezlidir Problemleri öğrenmeye yöneliktir Vizyon hayati önem taşır Şikayetler öğrenme için şarttır Yönetimin rolü değerleri paylaşmadır Öğrenme takımları hayati önem taşır Esneklik esastır

68 8. Kısa dönemli planlar yapılır 8. Planlar uzun dönemlidir
9. Farklı misyonu yoktur 10. Öğrenme bireyseldir 11. Liderlik rütbe ve ayrıcalıktır 12. Görevler bireyseldir 13. Öğrenme ihtiyaca bağlıdır 14. Öğrenmeden eğitim birimi sorumludur 8. Planlar uzun dönemlidir 9. Misyonu farklıdır 10. Bireysel takım halinde ve örgütseldir 11. Lider tasarımcı ve öğretmendir 12. Görevler takım üzerinde odaklaşır 13. Öğrenme sürekli ve uzun dönemlidir 14. Herkes öğrenmeden sorumludur

69 GELENEKSEL ÖRGÜT – ÖĞRENEN ÖRGÜT KARŞILAŞTIRILMASI
Öğrenme Özellikleri Geleneksel Kurumlar Öğrenen Organizasyonlar Öğrenen Kim? Bir yerlere “gönderilenler”, ödüllendirilenler ya da benzer gruplar (yöneticiler, satış elemanları) HERKES: tüm çalışanlar, tüm bölüm ve düzeydeki elemanlar Öğreten Kim? Kurum içinden eğitimciler ya da dışarıdan gelen uzmanlar İşe en yakın olan kişiler, eğitimciler, “uzmanlar” Sorumlu Kim? Eğitim Departmanı HERKES İnsanlar Ne Tür Öğrenme Araçları Kullanır? Dersler, iş sırasında eğitim, usta çırak ilişkisi, formal eğitim, öğrenme planları Dersler, iş sırasında eğitim, öğrenme planları, kıyaslamalar, ekipler, kişisel çabalar, ikili çalışmalar

70 GELENEKSEL ÖRGÜT – ÖĞRENEN ÖRGÜT KARŞILAŞTIRILMASI
Öğrenme Özellikleri Geleneksel Kurumlar Öğrenen Organizasyonlar Çalışanlar ne zaman öğrenirler? Zorunlu olduklarında, ilk birkaç ay, gerek olduğunda HER ZAMAN, uzun dönemli Çalışanlar ne tür beceriler öğrenirler? Teknik Teknik, ticari, kişiler arası, öğrenmeyi öğrenirler Nerede öğrenirler? Sınıflarda, iş yerinde Sınıflarda, toplantılar yaparak, HER YERDE Zamanlama Bugünün ihtiyaçları Gelecekteki ihtiyaçlar Duygular Ruhsuz Coşkulu

71 Geleneksel Örgüt – Öğrenen Örgüt Karşılaştırılması
Öğrenme Özellikleri Geleneksel Kurumlar ÖğrenenÖrgütler Öğrenen Kim? Bir yerlere “gönderilenler”, ödüllendirilenler ya da benzer gruplar (yöneticiler, satış elemanları) HERKES: tüm çalışanlar, tüm bölüm ve düzeydeki elemanlar Öğreten Kim? Kurum içinden eğitimciler ya da dışarıdan gelen uzmanlar İşe en yakın olan kişiler, eğitimciler, “uzmanlar” Sorumlu Kim? Eğitim Departmanı HERKES İnsanlar Ne Tür Öğrenme Araçları Kullanır? Dersler, iş sırasında eğitim, usta çırak ilişkisi, formal eğitim, öğrenme planları Dersler, iş sırasında eğitim, öğrenme planları, kıyaslamalar, ekipler, kişisel çabalar, ikili çalışmalar

72 Öğrenen Örgütlerin Avantajları
Öğrenen bir Örgüt: Yöneticilerine rekabetçi girişimler oluşturmada yardım eder. Yeni ürünler ve hizmetler yaratılabilir. Kazanılan bilgi ve denemelerle yeni bir kültürel yapı oluşturur. İletişim ve işbirliğini artırır. Deneyimlerin uygulanması kolaylaştırır. Risk almayı cesaretlendirir. Öğrenme ve hataları kabullenmede gönüllülük kazandırır. Kurum kültürü oluşturur. Çalışanların sürekli kapasiteleri artırır. Ortak hayaller serbestçe tartışıldığı bir ortam sağlar. Öğrenen bir organizasyon: Yöneticilerine rekabetçi girişimler oluşturmada yardım eder. Yeni ürünler ve hizmetler yaratılabilir. Kazanılan bilgi ve denemelerle yeni bir kültürel yapı oluşturur. İletişim ve işbirliğini artırır. Deneyimlerin uygulanması kolaylaştırır. Risk almayı cesaretlendirir. Öğrenme ve hataları kabullenmede gönüllülük kazandırır. Kurum kültürü oluşturur. Çalışanların sürekli kapasiteleri artırır. Ortak hayaller serbestçe tartışıldığı bir ortam sağlar.

73 Öğrenen Organizasyon Olmanın Önündeki Engeller
Öğrenen organizasyon oluşturmak için öncelikle öğrenme engellerini ortadan kaldırmak gerekmektedir. (Senge) bir örgütün yapı, işleyiş ve kültürü ile ilişkili olarak yedi öğrenme engelinden bahsetmektedir. Pozisyonum neyse ben oyum Düşman dışarıda Sorumluluk üstlenme kuruntusu Olaylara takılıp kalma Kademeli süreçleri fark etmemek Tecrübeyle öğrenme hayali Yönetici takım miti Öğrenen organizasyon oluşturmak için öncelikle öğrenme engellerini ortadan kaldırmak gerekmektedir. (Senge) bir örgütün yapı, işleyiş ve kültürü ile ilişkili olarak yedi öğrenme engelinden bahsetmektedir. Pozisyonum neyse ben oyum Düşman dışarıda Sorumluluk üstlenme kuruntusu Olaylara takılıp kalma Kademeli süreçleri fark etmemek Tecrübeyle öğrenme hayali Yönetici takım miti

74 ÖĞRENMEME HASTALIKLARI
Öğrenen kurum olmaya karar vermiş olmalarına rağmen öğrenmemekte ısrar eden organizasyonlar da vardır. ÖĞRENMEME HASTALIKLARI Öğrenen kurum olmaya karar vermiş olmalarına rağmen öğrenmemekte ısrar eden organizasyonlar da vardır. Yönetim uzmanları hastalıkları teşhis edemedikleri ve bundan dolayı bir türlü tedaviye geçemediklerini söylemektedirler.

75 Başlıca Öğrenmeme Hastalıkları
Aslında sorun yok ! Sorunu kabul etmeme. Biz sorunu çözdük Sorunu görmezlikten gelme. Her şey aklımda Bilgiyi paylaşamama. Gördüğüm bana yeter İlişkilendirmeme. Ders almam, ders veririm Ders almama. “Ben bilirim” sendromu Bilgi üretilmesini engelleme. Suçlu kim ? Sorunlarla kişileri karıştırma. Çözüm şu, hayır bu Mimariyi ve sistemi anlamamak. Biz başarılıyız Geçmişin başarılarına sığınma. Biz eğitimdeyiz Eğitimle öğrenmemeyi garantileme. Başlıca Öğrenmeme Hastalıkları Aslında sorun yok ! Sorunu kabul etmeme. Biz sorunu çözdük Sorunu görmezlikten gelme. Her şey aklımda Bilgiyi paylaşamama. Gördüğüm bana yeter İlişkilendirmeme. Ders almam, ders veririm Ders almama. “Ben bilirim” sendromu Bilgi üretilmesini engelleme. Suçlu kim ? Sorunlarla kişileri karıştırma. Çözüm şu, hayır bu Mimariyi ve sistemi anlamamak. Biz başarılıyız Geçmişin başarılarına sığınma. Biz eğitimdeyiz Eğitimle öğrenmemeyi garantileme.

76 Örgütlerde Öğrenme İlkeleri
Çalışanların olumsuz davranışlarını değiştirmek ya da arzulanan davranışları göstermeleri için izlenecek yollar: Çalışanların motive edilmesi Sunulan materyalin çalışan için anlamlı olması Verilen bilgilerin kalıcılık için pekiştirilmesi Öğrenme sırasında geri bildirim sağlanması Program sonucunda öğrenilenlerin kullanılmasının sağlanması gereklidir. İşletmelerde Öğrenme İlkeleri Çalışanların olumsuz davranışlarını değiştirmek ya da arzulanan davranışları göstermeleri için izlenecek yollar: Çalışanların motive edilmesi Sunulan materyalin çalışan için anlamlı olması Verilen bilgilerin kalıcılık için pekiştirilmesi Öğrenme sırasında geri bildirim sağlanması Program sonucunda öğrenilenlerin kullanılmasının sağlanması gereklidir.

77 Örgütlerde Öğrenme İlkeleri
İşbaşı Eğitiminde Kullanılacak Yöntemler : Usta – Çırak Uygulaması Rotasyon Uygulaması Gözetmenlik Programları İşletmelerde Öğrenme İlkeleri İşbaşı Eğitiminde Kullanılacak Yöntemler: Usta – Çırak Uygulaması Rotasyon Uygulaması Gözetmenlik (Coaching) Programları

78 EĞER BİR KURUMDAKİ BİREYLERİN SOHBETİ DEDİKODU DEĞİLDE;
Sonuç Öğrenen örgüt; çalışanlarının öğrenimine ortam yaratan, bireylerin öğreniminden yararlanarak, bilgisini anlayışını, çevresini zaman içinde geliştiren bir organizasyondur. EĞER BİR KURUMDAKİ BİREYLERİN SOHBETİ DEDİKODU DEĞİLDE; BİRİMLERİYLE, İŞLERİYLE VE BUNLARIN GELİŞİMİYLE İLGİLİ KONUŞMA İSE VE BİLGİLER PAYLAŞILIYORSA ÖĞRENEN BİREY VE ÖĞRENEN ORGANİZASYON OLUŞMUŞ DEMEKTİR. Öğrenen örgüt; çalışanlarının öğrenimine ortam yaratan, bireylerin öğreniminden yararlanarak, bilgisini anlayışını, çevresini zaman içinde geliştiren bir organizasyondur. EĞER BİR KURUMDAKİ BİREYLERİN SOHBETİ DEDİKODU DEĞİLDE; BİRİMLERİYLE, İŞLERİYLE VE BUNLARIN GELİŞİMİYLE İLGİLİ KONUŞMA İSE VE BİLGİLER PAYLAŞILIYORSA ÖĞRENEN BİREY VE ÖĞRENEN ORGANİZASYON OLUŞMUŞ DEMEKTİR.

79 Sonuç Öğrenen örgüt; Yenilikçi gruplarla ilişkiler kuran
Yeni bilgi, ürün ve hizmetler yaratan, Yenilikçi gruplarla ilişkiler kuran Daha geniş bir dünyanın algılanmasına ve yüksek bir amaca hizmeti öngören yetkilendirilmiş bireyler grubudur. Öğrenen örgüt; Yeni bilgi, ürün ve hizmetler yaratan, Yenilikçi gruplarla ilişkiler kuran Daha geniş bir dünyanın algılanmasına ve yüksek bir amaca hizmeti öngören yetkilendirilmiş bireyler grubudur.

80 Unutmayalım “Çalışmadan, yorulmadan öğrenmeden, rahat yaşama yollarını ihtiyat haline getirmiş milletler; Evvela haysiyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar” K.ATATÜRK

81 “Görevi öğretmek olanların da öğreneceği çok şey vardır.”
Anonim

82 DEĞİŞEN VE GELİŞEN DÜNYAMIZDA EĞİTİMİN AMACI
ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEK, YENİDEN ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEK, İNSAN GÜCÜNÜ, VERİMLİ VE YARATICI KILMAKTIR.

83 ÖRGÜTSEL ÖĞRENME İLE ÖĞRENEN ÖRGÜT ARASINDAKİ FARK
Örgütsel öğrenmeyle , öğrenen örgütün yapıya karşı süreç anlamında farklılıkları vardır. Öğrenen örgüt: herkesin sürekli öğrendiği ve yenilediği örgüttür. Öğrenen örgüt son ürün değil işleyen bir süreçtir.

84       Esneklik VESTEL Şirketler Grubu olarak, dışımızdaki dünyada gerçekleşen değişimleri takip edip uyum sağlamayı, değişmesi gereken alışkanlıklarımızdan kurtularak farklı anlayışlara açık olmayı ve mevcut sistemlerin ötesini görmeye çalışıp kendimizle birlikte dünyayı da değiştirerek gelecekte de var olmayı amaçlarız.

85 GARANTİ BANKASI Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini, beklediklerinden daha kaliteli hizmet ile karşılamak temel hedefimizdir. Kanunlara ve yasal düzenlemelere titizlikle uyarız ve bundan taviz vermeyiz. İyi ahlaklı bankayız ve bankacılarız. Topluma, doğal çevreye ve insanlığa yararlı olmak için azami çaba gösteririz. En büyük önemi insan beynine veririz ve sürekli insana yatırım yaparız. Etkin ekip çalışmasına inanırız. Her düzeyde ve her boyutta açık iletişime inanırız. Çalışmalarımızı yaratıcı ve üretken kılan "istek" enerjisine inanırız ve bunu sağlarız. Bankamızda çalışan herkesin "kendi işinin lideri" olduğuna inanırız. Garanti'nin ortaya koyduğu mükemmel örneğin ülke ekonomisi genelinde örnek alınacağına ve büyük katkısı olacağına inanırız.  


"ÖĞRENEN ÖRGÜTLER Prof. Dr. Ömer PEKER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları