Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gezgin Nereye Gidiyor?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gezgin Nereye Gidiyor?."— Sunum transkripti:

1 Gezgin Nereye Gidiyor?

2 Doğubayazıt kaşiflerini bekliyor.
İshak Paşa Sarayı, Meteor çukuru, Ahmed-i Hani, Ağrı dağı, Nuh’un gemisi ve gümrük kapısı yüzünden’ de iç ve dış turizm çok canlıdır.

3 Doğubayazıt’ta buluta en yakın olduğumuz yer neresidir?
Ülke turizmi yönünden büyük bir öneme sahip olan Ağrı dağı: Her zaman karlı,  her  zaman  dumanlı... Onun  başı  hep  göklerde... Büyüleyici beyaz zirvesi  sonsuza  asılmış  bir  bulut  gibi ve yeryüzünden tamamen kopmuş görünen efsane dağ Ağrı, türkülere sinmiş, aşıklara ilham kaynağı olmuş...

4 Küçük olmak karizmayı çizmez 
Ağrı  Dağının  volkanik  kütlesi temelde birdir, sonradan iki büyük koniye ayrılır. İşte bu konilerden doğudakine Küçük Ağrı dağı adı verilir. Büyük  Ağrı’ nın  hemen yanı başında yükselen  Küçük Ağrı Dağı, oluş ve yapı bakımından Büyük Ağrı’ ya benzer. Bu diğerinin tersine sivridir, tam bir  konik  çadır  şeklindedir.  Küçük   Ağrı  daha  sivri, büsbütün susuz ve çıplaktır.  Her  iki  volkan  dağın  doruk  çevresinde  dört yana doğru derin sarp yamaçlı ve dar vadiler uzanır. 2.500   metreye  kadar  ortak  bir  taban  üzerinde yükselen iki koniyi, yani Büyük   Ağrı ile Küçük   Ağrı dağını  14 km.  uzunluğundaki  Serdarbulak geçidi ( m. ) ayırmaktadır. 

5 Ağrı’dan çayır çimene düşmek,,,
Ağrı Dağı, yazın daha güzel görünür. Yerli yabancı dağcılar buraya çıkmak için can atarlar. Ağrı Dağına çıkıldıkça, ufuk genişler; tepesinden bakınca, yüzlerce kilometre uzaktaki dağlar, çevredeki ovalar, akarsular, göller, insanın gözleri önüne serilir. Dağın eteğindeki köyler, şehirler benek benek lekeler gibi görünür.

6 Yüz YTL üzerindeki resim nedir?
Yüksek bir tepe üzerine “kartal yuvası gibi” kurulmuş olan sarayın kim yada kimler tarafından yaptırıldığı konusunda tek kaynağa bağlı kalınmıştır Duğubayazıt’ın 7 km. güney doğusunda, Eski Beyazıt’a ve ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş, pek çok bölümleri olan komple bir saraydır

7 Doğunun Sancak Sarayı, İshakpaşa.
Taçkapısı üzerinde yer alan sekiz satırlık bir kitabedir. Osmanlı Türkçesi ile Yazılmış kitabenin orta kısmında İshak Paşa Sarayı, XVIII. Yüzyıl sonlarındaki Osmanlı üslubunu yansıtan ve İmparatorluğunun doğusu için Topkapı Sarayı kadar önemli eserlerden biridir.

8 Ahmed-i Hani kimdir, Dogubayazıt için önemi nadir.
Yöremizin çok önemli şair ve filozoflarındandır.1651 yılında doğdu.Babasının adı İlyas'dır.Han kelimesi Hakkari yakınlarında bulunduğu söylenen Han köyünden veya burada yaşayan Hani aşiretinden yada mensubu olduğu Haniyan ailesinden aldığı tahmin edilmektedir.Ahmedi Hani Doğu Anadolu'nun birçok bölgesini dolaşarak Arapça,belagat ve dini ilimleri okudu;ayrıca astronomi ile ilgilendi.Bir süre bu bölgenin kültür merkezi olam Cizre'de yaşayan ve Mem-u Zin adlı eserini kaleme alan Ahmedi Hani daha sonra eski Beyazıt'a gitti ve orada vefat etti.Yazma bir eserde 1707 yılında vefat ettiği ileri sürülmektedir.Halk arasında Veli olarak kabul edilen Ahmedi Hani'nin Doğubeyazıt'ta İshakpaşa Sarayı'nın yanında bulunan türbesi halen ziyaretgahtır

9 Doğubayazıt’taki düştüğün en büyük çukur hangisidir?
.Toprağa gömülü göktaşının üzeri bir toprak tabakası ile örtülüdür.Düştüğünde,kor halinde olan dev göktaşı,heybetli Ağrı Dağrı'nın yanıbaşında dağ eteğinin sertliğini hiçe sayarak kayaları keskin bir bıçak gibi eritip doğramış,böylece toprağa gömülmüştür.

10 Kafanıza meteor taşı düşse ne olurdu?
1913'te bir gök taşının arazi üzerine düşerek meydane getirdiği bir çukurdur.Dünyada Alaska'dakinden sonra büyklük bakımından ikinci derecede bir göktaşı çukurudur..Meteor çukurunun genişliği 35 metre,derinliği ise 60 metredir.

11 Nuh’un Gemisinden günümüze geriye kalanlar nelerdir?
Ağrı dağının güney karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında doğal bir anıttır. Aslında bu anıt, gemi biçiminde bir şekil, iz (siluet) dir

12 Nuh a.s.hayvanlarını hangi gemiye aldı?
Gemi Kütlesi, sürekli heyelan olan ve akıntının bütün şiddetiyle devam etui magmata olduğu halde, yerinde sabit kalmış, şekil bozulmamıştır. -Kütlenin biçimi, insanoğlunun yaptığı ilk gemilere benzerlik göstermektedir. Baş tarafı çok dar, orta genişçe, arka kısmı ortaya göre daralmış haldedir. -Boyut olarak 165m. -50m. -13 m. ölçüsündedir. (Bu rakamlar, kutsal kitaplarda belirtilen ölçülere uymaktadır.) -çevresini oluşturan toprak malzemeye kıyasla; gemi kütlesinin malzemesi kuvvetli bir fiziksel mukavemete sahiptir. -Gemi içinde ve yüzeyinde üç ayrı seviyede dizilmiş, eşit aralıklarla dağılmış ve fiziksel farklılıklar gösteren bölümler vardır. -Geminin muhtelif yerlerinde gemi direklerini andıran simetrik boşluk ve tümsekler mevcuttur.

13 Teşekkür Doğubayazıt’ı tanıtmaya çalıştık
izlediğiniz için teşekür ederiz

14 Kaynakça http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=17877


"Gezgin Nereye Gidiyor?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları