Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM"— Sunum transkripti:

1 OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM

2 9 YAŞINDAKİ OBEZİTE(ŞİŞMANLIK) HASTASI ÇOCUK ÖLDÜ.

3

4 OBEZİTE(ŞİŞMANLIK) Vücut ağırlığının olması gerekenden daha fazla olması Veya sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesidir.

5

6 ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?
En çok bilinen ve kullanılan yöntem beden kitle indeksine (BKİ) göre değerlendirme yöntemidir.Vücuttaki yağ dağılımı hakkında bilgi verir. Bel çevresi ölçümü

7 Beden kitle indeksi(BKİ)
KİŞİNİN Vücut ağırlığı ______________ Boyun karesi Olarak Hesaplanır.

8 SADECE BEL ÇEVRESİ ÖLÇÜMÜ DE OBEZİTENİN TESPİTİ İÇİN KULLANILABİLİR.
102 cm 88 cm ERKEKLERDE KADINLARDA

9 Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Problemleri
Tip 2 Şeker hastalığı Yüksek tansiyon Kalp damar hastalıkları Karaciğer yağlanması Astım Solunum zorluğu Eklem kireçlenmesi Felç Uyku apnesi Ruhsal sorunlar vb. Safra kesesi hastalıkları Bazı kanser türleri Kas –iskelet sistemi problemleri Ameliyat risklerinin artması vb.

10 Obezitenin Oluşmasında Başlıca Nedenler :
** Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ** Yetersiz fiziksel aktivite Yaş Cinsiyet Eğitim düzeyi Sosyo – kültürel etmenler Gelir durumu Hormonal ve metabolik etmenler Genetik etmenler Psikolojik problemler Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama Sigara- alkol kullanma durumu Kullanılan bazı ilaçlar (anti deprasanlar vb.) Doğum sayısı ve doğumlar arası süre

11 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?
Vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almaktır.

12 BESİN GRUPLARI Süt Grubu: Süt ve sütten yapılan besinler; yoğurt,peynir,sütlaç,muhallebi gibi. (kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynar. )

13 Et,yumurta,kurubaklagil Grubu:
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Başlıca Görevleri: -Hücre yenilenmesi, doku onarımını sağlarlar. -Kan yapımında rol oynarlar. -Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alırlar. -Hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasında önemlidirler.

14 Sebze ve meyve grubu: Başlıca Görevleri:
-Büyüme ve gelişmeye yardım ederler. -Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar. -Deri ve göz sağlığı için temel öğeler içerirler. -Diş ve diş eti sağlığını korurlar. -Kan yapımında görev alan öğelerden zengindirler. -Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler. -Doygunluk hissi sağlarlar. -Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp   damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri) oluşma riskini   azaltırlar. -Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.

15 Ekmek ve tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.Vitamin,yağ, protein içerirler.

16

17 FİZİKSEL AKTİVİTE :Enerji tüketimi ile sonuçlanan herhangi bir vücut hareketidir. Yürümek,bahçe işleri ile uğraş- mak,oyun oynamak,araba temizlemek,ev temizlemek, merdiven çıkmak vb. EGZERSİZ:Düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içerir. SPOR:Beden eğitimi faaliyetlerini özelleştirerek çeşitli branşlarda somutlaşmış,üst düzeyde yapıl- dığında fizyolojik,psikolojik,estetik, teknik kurallarla çevrili rekabete dayalı etkinliktir.

18 Fiziksel aktivite; Yağsız dokunun korunmasını sağlar,
Bazal metabolizma hızının düşmesini engeller, Yağ dokusunun harcanmasını sağlar, Şişmanlık, Kalp Damar Hastalıkları,Kemik erimesi , Şeker hastalığı,Yüksek tansiyon vb. riskinin azalmasında olumlu rol oynar .

19 Başka türlü spor yapma olanağı olmasa bile her gün, yada gün aşırı en az
30 dakika hızlı tempoda yürüyüş yapmak iyi bir egzersizdir.

20

21 OBEZİTEDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
1. Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, 2. Egzersiz tedavisi 3. Davranış değişikliği tedavisi 4. İlaçla tedavi 5. Cerrahi tedavi UNUTULMAMALIDIR! Obezite, uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyan ve tekrar ortaya çıkma durumu söz konusu olan bir durumdur.

22 ZAYIFLARKEN YİYECEKLER NASIL OLMALI?
.Zayıflamak isteyen kişi, harcadığından daha az kalori almalıdır. Kişinin yediği besinler protein, vitamin ve minerallerden yeterli olmalıdır. Yemek öncesi ve yemekle beraber alınan sıvılar mide dolgunluğunu ve dolayısıyla tokluk hissini artırır. En iyi içecek sudur, su enerji vermez. Meyve sebze tüketimini arttırın. • Haftada 2-3 defa kurubaklagil tüketin. • Beyaz ekmek yerine; kepekli, çavdarlı vb. tam buğday unu ekmekler tüketin. • Söğüş-salata (yağsız) tüketiminizi arttırın. Hamur işleri,pilav,makarna,kızartmalar ve tatlılardan uzak durun. Özellikle sebze yemekleri,çorbaları,haşlama veya ızgara etleri küçük porsiyonlar halinde alın. Diyetle birlikte beden hareketleri arttırılmalıdır. Hızlı zayıflayan kişi verdiği kiloları kısa sürede geri alır. Bu nedenle haftada kg. veya ayda 4 kg. zayıflamak en uygundur.

23 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Perihan TAMGAÇ


"OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları