Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRK HALK MÜZİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRK HALK MÜZİĞİ."— Sunum transkripti:

1 TÜRK HALK MÜZİĞİ

2 TÜRK HALK MÜZİĞİ NEDİR? Türk duygu ve düşüncelerinin, Türk espri ve sosyal yaşantılarının, tarih içindeki olaylar doğrultusunda şekillenen ürünlerden oluşmasıdır.

3 BİR ESERİN HALK MÜZİĞİ OLMASI İÇİN GEREKEN UNSURLAR
Sahibinin bilinmemesi ve kişisel yapıt olmaması.(Beste müziği olmaması) Halkın ortak malı olması ve gelenek haline gelmesi. (Anonimlik) Yöresel dil ve müzik özelliklerini bünyesinde taşıması.(Otantiklik) Zaman içinde derin mekan içinde yaygın bir geçmişinin olması.(Varyant) Halk tarafından benimsenip, onun ifadesine bürünmesi.

4 TÜRK HALK MÜZİĞİNDE FORMLAR
Uzun Havalar : Ölçü ritim bakımından serbest oldukları halde, dizisi bilinen ve dizi içindeki seyri belli kalıplara bağlı olan ezgilere “uzun hava” denir. UZUN HAVALAR Barak Bozlak Maya Gurbet Hoyrat

5 TÜRK HALK MÜZİĞİNDE FORMLAR
Kırık Havalar: Ölçü ve ritmi belli olan ezgilere “kırık hava” denir. KIRIK HAVALAR Bar Halay Horon Zeybek Bengi Kaşık oyunları Zortlatma Semah Hora Hada Mengi Karma Havalar: Kırık ve uzun havayı bünyesinde barındıran formdur.

6 TÜRK HALK ÇALGILARI Nefesli Çalgılar: Kaval, zurna, sipsi, tulum, kemik düdük, mey, çığırtma Tezeneli Çalgılar: Bağlama ailesi, tar Yaylı Çalgılar:Kabak kemane, kemençe, kemança Vurmalı Çalgılar : Davul, kaşık, zil, zilli maşa, def, bendir


"TÜRK HALK MÜZİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları