Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE ESTETİK KURULLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE ESTETİK KURULLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA"— Sunum transkripti:

1 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE ESTETİK KURULLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

2 KENT ESTETİĞİ NEDİR? Kent estetiği öncelikle insanın kentte yaşantısını, ruhsal ve sosyal durumunu ilgilendiren bir olgudur.

3 Fransızcadan dilimize geçmiş olan estetik, Türk Dil Kurumu’na göre; “Sanatsal yaratının genel yasalarıyla, sanatta ve hayatta güzelliğin kuramsal bilimi, güzel duyu” olarak açıklamıştır.

4 Kentlerin içinde barındırdıkları en önemli ve biricik unsur olan insan ile kendisi arasındaki ilişkinin, bundan öncesinde olmadığı kadar yeniden sorgulanması, bir diğer kavramı daha kent yaşamına katmıştır: Kent estetiği.

5 Çevreye estetik bir bütün olarak bakmak ve insanı çevresiyle ayrılmaz bir bütün olarak algılamak çevre estetiğinin ana felsefesini oluşturur.

6 KENT ESTETİK KURULLARI

7 Cadde bulvar ve meydanlardaki yapıların cephe tasarımları renkli kaplamaları çatı kaplamaları malzemesi ve renkleri gibi estetiğe dayalı unsurların belirleneceği binanın ve çevresinin güzelleştirilmesi, binalar arasında uyum sağlanması ve görüntü kirliliğinin önlenebilmesi, örnek cadde ve cepheler önerilmesi amacı ile oluşturulur.

8 Kent estetiği kavramının ülkemizdeki yerleşmişliği oldukça yeni sayılır.
Bugün bizi estetik olarak mutlu etmeyen bir kent, bir biri içinde, birbirinin rüzgarını bile kesen blok beton yığınına dönüşmüştür.Şehir plancılığı, kentimizin geçmişte ve bence gelecekte de en büyük sorunudur.

9 Ülkemizde 16 Büyükşehir Belediyesi’ne bakıldığında sadece 9 tanesinde Kent Estetik Kurulu yada Kent Estetik Komisyonu bulunmaktadır.

10 16 Büyükşehir Belediyesi’nden 5 tanesinde bu konuda Daire Başkanlığı bulunmakta,8 tanesinde ise bu yönde Müdürlük bulunmaktadır.

11 9 tanesinde Kent Estetiğine yönelik yönetmelik bulunmaktadır.
Bu Belediyelerden sadece 4 tanesi Kurulda Şehir Plancısı bulunma şartı koymuştur.

12 16 adet Büyükşehir Belediyemiz Kent Estetiği yönünden irdelendiğinde aşağıdaki tablolar çıkmakta olup bu durum ne yazık ki Ülkemiz adına iyi bir tablo sergilememektedir.

13 TABLO 1

14 KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ ORGANI VAR MI? KURULUŞ YILI 1 ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetiği ve Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Şube Müdürlüğü ve Kentsel Tas. ve İlan Tan. Şb. Müdürlüğü var. Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tarih ve 111 sayılı yönetmeliği ile bu konu gündeme gelmiştir. 2 ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’na bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEM) var. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tarih ve 1303 sayılı yönetmeliği ile bu konu gündeme gelmiştir. 3 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm ve Tasarım Şube Müdürlüğü bu konu ile ilgilenmektedir. Kuruluş yılı bilgilerine ulaşılamamıştır. 4 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Şb. Müdürlüğü ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. tarih 1020 sayılı yönetmeliğe göre işlem yapılmakta olup kuruluş yıl için bir bilgi bulunamamıştır. 5 DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’na bağlı Kent Mobilyaları ve Estetiği Şube Müdürlüğü var.

15 6 7 8 9 10 BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ ORGANI VAR MI? KURULUŞ YILI 6 ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetiği’ne yönelik bir birimi yoktur. 7 ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Estetik Kurulu Şube Müdürlüğü var. tarihi. 8 GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na bağlı Ekolojik Kent Tasarım Şb. Müdürlüğü var. İmar Yönetmeliği’nin çıkış tarihiyle aynı. 9 MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’na bağlı KENT ESTETİĞİ VE KÜLTÜRÜNÜ KORUMA ŞB.MD. var. tarihi. 10 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı ‘na bağlı Kentsel Tasarım Müdürlüğü var. tarihinde kurulmuştur.

16 11 12 13 14 15 BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ ORGANI VAR MI? KURULUŞ YILI 11 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. yılında kurulmuştur. 12 KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı var. tarihinde çıkarılan yönetmelik ile gündeme gelmiştir. 13 KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na bağlı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. tarihinde çıkarılan yönetmelik ile gündeme gelmiştir. 14 KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kentsel İyilestirme Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. tarihi. 15 SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından Kent Estetik Kurulu toplanır. 2011 yılında çıkarılan yönetmelik ile Kurul görevine başlamıştır.

17 KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK BİR KURULUŞ ORGANI VAR MI? KURULUŞ YILI 16 SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetik kurulu ya da buna yönelik bir daire başkanlığı ya da müdürlük yok.

18 TABLO 2

19 KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK VAR MI? ÜYE SAYISI 1 ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetiği ve İlan,Reklam Yönetmeliği var. Estetik Kurulu yada Komisyonu bulunmamaktadır. 2 ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Ankara Büyükşehir Belediyesi,Estetik Kurulu Çalışma Esas ve Usullerine İlişkin Yönerge bulunmaktadır. Kurul üyelik süresi 1 yıl olarak belirtilmiş olup en az üç Estetik Kurul oluşturulur.Her kurul 7 üyeden oluşur. 3 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Antalya Büyükşehir Belediyesi,İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı,Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik var. Kent Estetik Kurulu var.Sabit bir üye sayısı belirtilmemiş. 4 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başakanlığının Görev,Sorumluluk ve Esaslarını Belirleyen Yönetmelik var.

20 BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK VAR MI? ÜYE SAYISI
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK VAR MI? ÜYE SAYISI 5 DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Yönetmelik yok. Kent estetik Kurulu oluşturulması görevleri ve Performans programı arasında olup henüz kurulmamıştır. 6 ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 7 ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetik Kurulu Çalışma Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik var ancak Mahkeme kararı ile iptal edilmiştir. 9 üyesi bulunmaktadır. Üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından belirlenen bir kuruldur.Ayrıca 5 üyeden oluşan Kent Estetik Alt Kurulu’da bulunmaktadır. 8 GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İlan, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ile İmar Yönetmeliği uygulanmaktadır. Belli bir üye sayısı yok.Gerektiğinde oluşan Estetik Kurulu/Komisyonu söz konusu.

21 BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK VAR MI? ÜYE SAYISI
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK VAR MI? ÜYE SAYISI 9 MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İlan ve Reklam Uygulama Yönetmeliği var. Estetik Kurulu yada Komisyonu bulunmamaktadır. 10 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İstanbul Büyükşehir Belediyesi,Reklam;ilan ve Tanıtım Yönetmeliği ileKentsel Tasarım Şube Müdürlüğü Görev ve çalışma Yönetmeliği vardır. Kentsel Tasarım Komisyonu vardır. Komisyon, Kentsel Tasarım Müdürlüğü bünyesinde Başkanlık Onayı ile görev yapar. 11 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İlan ve Reklam Yönetmeliği var. 12 KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetik Kurulu çalışma Esas ve usullerine İlişkin Yönetmelik bulunmaktadır. 15 kişiden oluşur.Sadece 3 kişi Büyükşehir Bünyesinde çalışır.

22 BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK VAR MI? ÜYE SAYISI
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİĞİ’NE YÖNELİK YÖNETMELİK VAR MI? ÜYE SAYISI 13 KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Estetik Kurulu Oluşumu ve Çalışma Esasları Yönetmeliği var. 7 kişiden oluşan bir kuruldur. 14 KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Konya Büyükşehir Belediyesi ,Şehir Estetiği,Reklam,Tanıtım ve Tabela Yönetmeliği var. 15 kişilik bir kuruldur. 15 SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Sakarya Büyükşehir Belediyesi Estetik ve Sanat Kurulu Yönetmeliği var. 7 üyeden oluşuyor. 16 SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Samsun Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği var. Kent Estetik Kurulu olmadığından üyesi de yok.

23 TABLO 3

24 KENT ESTETİK KURULU VAR MI?
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİK KURULU VAR MI? VAR İSE OLUŞUMU NASIL? 1 ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YOK 2 ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VAR Kurul üyelik süresi 1 yıl olarak belirtilmiş olup en az üç Estetik Kurul oluşturulur.Her kurul 7 üyeden oluşur. 3 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Estetik Kurulu var.Sabit bir üye sayısı belirtilmemiş. 4 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 5 DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent estetik Kurulu oluşturulması görevleri ve Performans programı arasında olup henüz kurulmamıştır. 6 ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

25 BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİK KURULU VAR MI? VAR İSE OLUŞUMU NASIL?
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİK KURULU VAR MI? VAR İSE OLUŞUMU NASIL? 7 ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VAR 9 üyesi bulunmaktadır. Üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından belirlenen bir kuruldur.Ayrıca 5 üyeden oluşan Kent Estetik Alt Kurulu’da bulunmaktadır. 8 GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Belli bir üye sayısı yok.Gerektiğinde oluşan Estetik Kurulu/Komisyonu söz konusu. 9 MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YOK 10 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kentsel Tasarım Komisyonu vardır. Komisyon, Kentsel Tasarım Müdürlüğü bünyesinde Başkanlık Onayı ile görev yapar. 11 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 12 KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 15 kişiden oluşur.Sadece 3 kişi Büyükşehir Bünyesinde çalışır.

26 BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİK KURULU VAR MI? VAR İSE OLUŞUMU NASIL?
BÜYÜKŞEHİRLER KENT ESTETİK KURULU VAR MI? VAR İSE OLUŞUMU NASIL? 13 KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VAR 7 kişiden oluşan bir kuruldur. 14 KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 15 kişilik bir kuruldur. 15 SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 7 üyeden oluşuyor.Üyelerin görev süresi 1 yıldır. 16 SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YOK

27 TABLO 4

28 ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI?
BÜYÜKŞEHİRL ER ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI? 1 ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT ESTETİK KURULU YOK 2 ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Her Kurul; İmar Daire Başkanlığı'ndan alınan iki teknik eleman, ilgili ilçe ve ilk kademe belediyesinden bir teknik eleman, Mimarlar Odası Ankara Şubesinin belirleyeceği üç adaydan Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek bir kişi. üniversitelerin mimarlık, şehir planlama, peyzaj, kentsel tasarım ve benzeri bölümlerinden Büyükşehir Belediye Başkanınca seçilecek Üç kişi olmak üzere 7 kişiden oluşur. En az 1 Şehir Plancısı bulunmaktadır. 3 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Sabit bir üye sayısı belirtilmemiş. Daire Başkanlarından oluşuyor. Belirtilmemiş. 4 BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

29 ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI?
BÜYÜKŞEHİRL ER ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI? 5 DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent estetik Kurulu oluşturulması görevleri ve Performans programı arasında olup henüz kurulmamıştır. 6 ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT ESTETİK KURULU YOK 7 ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, heykeltraş, mimar, iç mimar, şehir plancısı gibi meslek dallarından akademisyen ve sanat uzmanları ile Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesinden (imar dairesinden) birer temsilciden oluşan bir “kent estetik komisyonu ” bulunmaktadır. En az 1 şehir plancısı bulunmaktadır. 8 GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Belli bir üye sayısı yok.Gerektiğinde oluşan Estetik Kurulu/Komisyonu söz konusu. Belediye Başkanının uygun gördüğü ilgili meslek odaları ve üniversite temsilcileri,konusunda uzman kişi ve kuruluşlar ile belediye meclis üyesi ve belediye teknik elemanlarından oluşan estetik kurullar/komisyonlar oluşturulmaktadır. Özellikle Şehir Plancısı şartı konmamıştır.

30 ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI?
BÜYÜKŞEHİRL ER ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI? 9 MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT ESTETİK KURULU YOK 10 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Komisyon,Kentsel Tasarım- Zabıta Müdürlüğü – Emlak Müdürlüğü, Trafik ve Gelirler Müdürlüğü personelinden oluşur. Gerekli görülmesi halinde diğer birimler, ilgili İlçe ve İlk Kademe Belediye’leri ile sivil toplum kuruluşlarından katılım ve/veya görüş talep edilebilir. Sadece uzman personel şartı bulunmaktadır.Şehir plancısı olarak belirtilmemiştir. 11 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 12 KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan mimar, şehir plancısı, peyzaj mimarı, mühendis unvanına sahip teknik personelden en az üç kişiyi bulunur. Kurul üyelik süresi 1 yıldır. En az 1 üyenin Şehir Plancısı olması gerekiyor.Ayrıca Şehir Plancıları Odası’ndan bir Şehir Plancısı bulunur.

31 ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI?
BÜYÜKŞEHİRL ER ÜYE YAPILANMASI ŞEHİR PLANCISI VAR MI? 13 KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Tüm elemanları Teknik elemanlar olup Üniversitenin önereceği teknik elemanlardan oluşur. Üniversitelerin mimarlık, şehir planlama, peyzaj, kentsel tasarım ve benzeri bölümlerinde ders vermekte olanüniversitelerin önereceği iki teknik eleman bulunur. 14 KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Estetik Kurul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri arasından Meclisce seçilecek ve biri başkan olmak üzere üç üye, Genel Sekreter veya Yardımcısı.BüyükşehirBelediyesinden bir Mimar, bir Şehir Plancısı ,bir Peyzaj Mimarı, Çevre Koruma Daire Başkanı veya görevlendireceği bir temsilci, Fen İşleri Daire Başkanı veya görevlendireceği bir temsilci, ZabıtaMüdürü veya görevlendireceği bir temsilci, İlçe Belediyelerinden birer Mimar veya Mühendis ile Mimarlar Odası Başkanı veya görevlendireceği bir temsilci ile Şehir Plancıları Odası Başkanı veya görevlendireceği bir temsilciden oluşan 15 kişilik bir kuruldur. Belediye bünyesinden bir şehir plancısı ile Şehir Plancıları Odası’ndan bir Şehir Plancısı bulunur. 15 SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Üyelerin görev süresi 1 yıldır. Sadece iki üyesinin mimar olma şartı var. 16 SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENT ESTETİK KURULU YOK

32 Kent estetiğinde gören gözlere ihtiyacımız var
Kent estetiğinde gören gözlere ihtiyacımız var. Belediyelerimizin kent yaşamında bir yaşam tarzı oluşturabilmeleri için kent estetiğini kesinlikle ön planda tutmaları gerekiyor.Malesef sadece 5 Büyükşehirde “Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı” adı altında bir birimin var olduğunu gördüm.

33 Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları bir kent estetiği oluşturulması, huzurlu yaşanabilir kent için büyük sorumluluğu olan kuruluşlardır. Onların belediyeler ve kamu ile ortak olarak yapacak çalışmalar kentlerin geleceğini oluşturacaktır. Bu planlı çalışmalar siyasi kimliklerden uzak tutulmalı ve sadece sürdürülebilir kent idealine kilitlenmelidir.

34 ESTETİK KURULDA DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ NASIL OLMALI?

35 Estetik Kurulun temel değerlendirme zemini, sunulan projelerin ve çağdaş tasarım ortamının bağlamsal nitelikleri olmalıdır. Burada bağlamsallık kavramı salt fiziksel çevre ile kısıtlı olamayan, zamana yönelik bilinçliliği, kültürel zemine yönelik sürekliliği ve dönüşümleri içeren genel bir kavram olarak ele alınmalıdır.

36 Kurul, yapıların kentsel ifadelerini, evrensel ölçütlerle oluşan doluluk, boşluk, ölçek, oran, renk, uyum, karşıtlık, özgürlük ve referans verme gibi değerleri kendi özgün bağlamları içinde o bağlamın getirdiği esneklik ve farklılıkları da gözeterek değerlendirmesi gerekir.

37 Her Belediyenin Kent Estetik Kurulu ve buna ilişkin Yönetmeliği olması gerekir.
Her Kent Estetik Kurul teknik elemanlardan oluşmalı ve en az 1 üyenin Şehir Plancısı olması gerekir.

38 Kent Estetik Kurulu Yönetmeliği’nde;
Kurulun Temel Görevleri Kent Estetik Kurulları Oluşumu İlke Kararları Kurula Sunulacak Belgeler/Projeler İle İlgili Genel Esaslar İnceleme ve Karar Süreleri Özellikle belirtilmelidir.

39 Kentin “gözü” kentlilerdir
Kentin “gözü” kentlilerdir. Kentliler, kentlerine baktıklarında aldıkları “haz” oranında kentlilik bilincini diri tutarlar. Kent yöneticileri, kentlerine hizmet etmek istiyorlarsa kent anatomisini iyi bilmeleri gerekir.

40 Kent kimliği ve mimarlık uygulamaları bağlamında bu derece önemli bir konunun, yerel ölçekte siyasi bir polemik malzemesi gibi algılanacak biçimde ele alınması ve tartışılması, ülkemiz mimarlığına bir katkısı olmadığı gibi, mesleki ve siyasi zeminin kaymasına da yol açmaktadır.

41 Estetik Kurulların yapısının katılımcı bir şekilde oluşturulmasının kent mimarisine ve demokrasisine katkılar sağlayabileceğini, planlama-koruma süreçleriyle bağlantılı olarak kentin mimarisinin ve peyzajının geliştirilebileceğini düşünmekteyim.

42 İlgili Oda birimlerinin kesinlikle bu yapılanma içinde yer alması, katılımcılık ve kent demokrasisi adına desteklenmesi gereken olağan bir durum olarak algılanmalıdır.

43 Yukarıda Tablolar ile dökümü yapılan Büyükşehir Belediyeleri incelendiğinde ;81 ilde sadece Ankara ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinin Kent Estetiği yönünde hassas oldukları ortaya çıkmakta ve Yönetmeliklerinin de birbirini tamamlayıcı olduğu görülecektir.

44 Malesef bu da ülkemiz adına üzücü bir durumdur…

45 TEŞEKKÜRLER


"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE ESTETİK KURULLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları