Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANGIN VE ALINACAK ÖNLEMLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANGIN VE ALINACAK ÖNLEMLER."— Sunum transkripti:

1 YANGIN VE ALINACAK ÖNLEMLER

2 YANMA NEDİR? YANICI MADDENİN, YETERLİ ISI VE OKSİJENLE KİMYASAL OLARAK BİRLEŞMESİ OLAYIDIR.

3 YANMA KOŞULLARI Yanıcı madde yoktur. Yanma yoktur.
ISI OKSİJEN YANICI MADDE Oksijen yoktur veya yeterli miktarda değildir. Yanma da yoktur. Isı yoktur veya yeterli değildir . Yanma yine yoktur. YANICI MADDE OKSİJEN ISI Her üç şart bir arada ve yeter miktardadır. O halde yanma olayı vardır.

4 YANGIN NEDİR? Yararlı ateş yakılan yerler dışında, kontrolü elden çıkmış yanma olayıdır.

5 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
Yangınlar, yanıcı maddenin cinsine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır: A SINIFI YANGINLAR: Katı yanıcı maddeler yangınıdır. Ör: çeşitli odun, kereste, ham ve mamul tekstil maddeleri, kağıt vb. B SINIFI YANGINLAR : Sıvı yanıcı maddeler yangınıdır. Ör: gazyağı, benzin, mazot, madeni yağlar, alkol, tiner, vernik ve boyalardır. C SINIFI YANGINLAR : Gaz halindeki yanıcı maddeler yangınıdır. Ör: likit petrol gazı (LPG), hidrojen gazı, doğal gaz vb. D SINIFI YANGINLAR : Yanabilen hafif metaller yangınıdır. Ör: magnezyum, alüminyum vb. maddelerdir.

6 YANGIN SEBEBLERİ KORUMA ÖNLEMLERİNİN ALINMAMASI BİLGİSİZLİK
İHMAL VE DİKKATSİZLİK KAZALAR SIÇRAMA SABOTAJ DOĞA OLAYLARI

7 YANGIN SÖNDÜRME USULLERİ
SOĞUTARAK SÖNDÜRME (ISI AZALTMA VEYA ORTADAN KALDIRMA) SU İLE SÖNDÜRME, YANICI MADDEYİ DAĞITMA, KUVVETLİ ÜFLEME, HAVAYI KESME (OKSİJENİ YOKETME VEYA ORANINI DÜŞÜRME) ÖRTME, BOĞMA, OKSİJENİ AZALTMA, YANICI MADDEYİ ORTADAN KALDIRMA YANICI MADDEYİ ORTADAN KALDIRMAK, YANICI MADDEYİ ISIDAN AYIRMAK, ARA BOŞLUĞU MEYDANA GETİRMEK,

8 YANGIN SÖNDÜRME MALZEMELERİ
YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI YANGINA GİRİŞ TEÇHİZATI DİĞER MALZEMELER

9 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
ELDE TAŞINABİLİR VEYA ARABALI YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI SU VE SULU ÇÖZELTİLER KARBONDİOKSİT KURU KİMYEVİ TOZLU (BC VEYA ABC) KÖPÜK HALOKARBON OTOMATİK SABİT YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ

10 OTOMATİK YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ FM-200

11 YANGIN RİSKİNE GÖRE YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARININ DAĞILIMI
AZ TEHLİKELİ BÖLGELER İÇİN Her bağımsız alana 1 adet 6 kg.’lık yangın söndürme cihazı ile müteakip her 200 metrekare için 1 adet 6 kg.’lık yangın söndürme cihazı konulur. ÇOK TEHLİKELİ BÖLGELER İÇİN Her bağımsız alana 1 adet 6 kg.’lık yangın söndürme cihazı ile müteakip her 200 metrekare için 2 adet 6 kg.’lık yangın söndürme cihazı konulur. MOTORLU ARAÇLAR İÇİN Oturma yeri 14 kişiye kadar olan otolarda 6 kg.’lık yangın söndürme cihazından 1 adet bulundurulmalıdır. Oturma yeri 14 kişiden fazla veya tehlikeli madde taşıyan otolarda 6 kg.’lık yangın söndürme cihazından 2 adet bulundurulmalıdır.

12 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARININ YERLEŞTİRİLMESİ
YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI KONULACAĞI YERDE BEKLENEN YANGIN ÇEŞİDİNE UYGUN OLMALIDIR. YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI ÇABUK ULAŞILABİLİR YERDE OLMALIDIR. YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARININ YERLERİ HİÇ DEĞİŞTİRİLMEMELİ, CİHAZ VE YERİ NUMARALANDIRILMALIDIR. YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI DUVARA ASILI OLMALI, YERDEN YÜKSEKLİĞİ 1.5 METREYİ GEÇMEMELİDİR. YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI YANGIN ÇIKMA OLASILIĞI OLAN YERLERE KONULMAMALIDIR. YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI MAKİNA, TEZGAH, KAPI ARKASI GİBİ YERLERE KONULMAMALIDIR.

13 YANGIN SÖNDÜRME ARAÇLARININ BAKIM VE KONTROLÜ
GENEL OLARAK YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARININ CİNSİNE GÖRE BAKIM VE KONTROLLERİ DEĞİŞİKLİK ARZETMEKTEDİR. BUNUNLA BİRLİKTE HEPSİNDE AYLIK, ALTI AYLIK, BİR YILLIK, BEŞ YILLIK, ON YILLIK BAKIM VE KONTROL YAPILIR. CİHAZLARDA KULLANILAN KURU KİMYEVİ TOZ ANİ SÖNDÜRME ETKİSİNE SAHİP, YÜKSEK KALİTELİ BİR TOZDUR. (MONOAMONYUM FOSFAT) HAFTALIK BAKIM: Kuru kimyevi tozlu cihazların alt üst edilmesi şeklinde yapılır. AYLIK BAKIM: GENEL DURUMU, EMNİYET SİBOBU, MÜHÜRÜ VEYA PİMİ, HORTUM, LANS VE TETİĞİ KONTROL EDİLİR. 6 AYLIK KONTROL: AYLIK KONTROLE İLAVETEN CİHAZ VE KARBONDİOKSİT TÜPÜ TARTILIR. 1 YILLIK KONTROL: 6 AYLIK KONTROLE İLAVETEN CİHAZIN KAPAĞI AÇILARAK İÇİNDEKİ MADDENİN NİTELİĞİNİ KAYBEDİP KAYBETMEDİĞİ KONTROL EDİLİR. 5 VEYA 10 YILLIK KONTROL: CİHAZ TAMAMEN BOŞALTILARAK TÜPÜN NİTELİĞİNİ KAYBEDİP KAYBETMEDİĞİ SU BASINÇ TESTİ İLE KONTROL EDİLİR.

14 YANGINA GİRİŞ TEÇHİZATI
Alüminize yangın giriş elbisesi ve tam yüz maskeli solunum cihazıdır. Bütçe planı doğrultusunda İdare Merkezi ve Şubeler için tedarik edilerek kullanıma sunulmuştur.

15 YANGIN SÖNDÜRME DE KULLANILAN DİĞER MALZEMELER
HORTUM, LANS VE REKORLAR, YANGIN MUSLUKLARI İLE YARDIMCI YANGIN SÖNDÜRME ARAÇLARINDAN BALTA, KAZMA, BALTALI KAZMA, KÜREK, KOVA, KANCA, KÜSKÜ DEMİRİ, MANİVELA, VARYOS, İZOLELİ PENSE VB. MALZEMELERDEN YARARLANILIR. BUNLARDAN BAZILARI İLE YANGIN KÖŞELERİ OLUŞTURULUR. YANGIN KÖŞELERİNİN PERSONELİN KOLAYCA ULAŞABİLECEĞİ ANCAK İŞ TAKİPÇİLERİ İLE ZİYARETÇİLERİN ULAŞAMAYACAĞI YERLERDE OLMASI UYGUNDUR.

16 Yangın Söndürme Tüplerinin Kullanım Alanları
ABC Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Tüplerinin  Kullanım Alanları MÜKEMMEL KULLANILIR •   ORTA KULLANILMAZ A SINIFI YANGINLAR AHŞAP MALZEMELER OTLAR-ÇALI ÇIRPI KAĞITLAR GİYSİLER TÜM KUMAŞLAR PERDE-EV TEKSTİLİ BÜRO-EV MOBİLYALARI KAUÇUK-SELÜLOZ PLASTİKLER B SINIFI YANGINLAR BENZİN BENZOL MAZOT VERNİK BOYALAR TİNER ASETON PARAFİN ASFALT TUTKAL YEMEK YAĞLARI ENDÜSTRİYEL YAĞLAR ALKOL C SINIFI YANGINLAR DOĞALGAZ LPG METAN HİDROJEN PROPAN ASETİLEN ELEKTRİK KABLOLARI ELEKTRİK TRAFOLARI GÜÇ KAYNAKLARI BİLGİ İŞLEM ÜNİTELERİ ELEKTRONİK EŞYALAR

17 YANGIN KAPINIZI ÇALARSA
Bütün bu alınan önlemlere rağmen bir gün yangın afeti ile karşı karşıya kalırsanız aşağıdaki gibi hareket ediniz: Telaşlanmayınız. Bulunduğunuz yerde yangın ihbar düğmesi varsa basınız. İtfaiye teşkilatına telefon (110) ediniz. Yangın yeri adresini en kısa ve doğru olarak bildiriniz. Yangını çevrenizdekilere duyurunuz. İtfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için eldeki mevcut imkan ve vasıtalardan yararlanınız. Yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri açmayınız. Bunları yaparken kendinizi ve başkalarını tehlikeye atmayınız. Yangın sahasına görevlilerden başkasının girmesini önleyiniz.

18

19

20 Püskürtme Mesafesi max. mt.
 Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Cihazlarının Teknik Özellikleri Kapasitesi Cinsi Basınç Kontrolü Test Basıncı (Bar) Çalışma  Basıncı (Bar) Püskürtme Mesafesi min. sn. Püskürtme Mesafesi max. mt. Muhafaza  Sıcaklığı oC 1 Kg ABC (S) KKT Manometre 30 17 6 4-5  -20 / +60 2 Kg 4 Kg 6 Kg 12 9 Kg 14 12 Kg 15 50 Kg. 22 45-50 5-6

21 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Haberleşme Güvenliği: Devlet daire ve kurumları arasında yapılan telli ve telsiz haberleşmelerinde, karşılıklı alınıp- verilen mesajların yabancılar eline geçmesine mani olmak için alınacak tedbirlerdir

22 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Tedbirler:
İletişim kurallarına harfiyen uyulmalıdır. Mesajlar kısa öz yazılmalıdır. Mesajların gizlilik derecelerine önem verilmelidir. Taktik mesajların dışındakiler kriptolanmalıdır.

23 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Tedbirler:
Kripto anahtarı şifreli kasalarda muhafaza edilmelidir. Haberleşmede operatörler arası sohbet engellenmelidir. Her kurum haberleşme ünitesini kurmalı ve kontrol altında tutulmalıdır. Olağanüstü hal ve savaşta telsiz yayın kontrolü emrine kesinlikle uyulmalıdır.

24 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Evrak Güvenliği: Devlet daire ve kurumlarındaki gizlilik dereceli evrakın düşmanın veya yetkisiz ve ilgisiz kimselerin eline geçmesini önlemek için alınacak tedbirler ve uygulanacak esaslardır.

25 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Gizlilik Derecesi: Devletin, kişi ve kuruluşların maddi ve manevi mağduriyetine mucip olacak yazışma evrakları ile dokümanlarına konulan gizlilik işaretlerine denir.

26 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Milli Gizlilik Dereceleri: ÇOK GİZLİ GİZLİ ÖZEL
HİZMETE ÖZEL TASNİF DIŞI

27 GİZLİLİK DERECELERİ ÇOK GİZLİ: Müsaadesiz açıklandığı takdirde, millî menfaatlerimize hayatî bakımdan son derece büyük zarar verecek olan ve güvenlik bakımından olağanüstü önemi haiz mesaj, doküman, gereç, tesis ve yerler için kullanılır. GİZLİ: Müsaadesiz açıklandığı takdirde, millî güvenliğimizi, prestij ve menfaatlerimizi ciddî şekilde tehlikeye sokacak, diğer yandan, yabancı bir devlete geniş faydalar temin edecek mahiyette olan mesaj, doküman, gereç, tesis ve yerler için kullanılır. ÖZEL: Müsaadesiz açıklandığı takdirde milletimizin menfaat ve prestijini haleldar edecek veya bir şahsın zarar görmesini mucip olacak veya yabancı bir devlete fayda temin edecek mahiyette olan mesaj, doküman, gereç, tesis ve yerler için kullanılır. HİZMETE ÖZEL: ÇOK GİZLİ, GİZLİ ve ÖZEL gizlilik dereceleriyle korunması gerekmeyen ve fakat BİLMESİ GEREKLİ HÂLLERDEN başkasının bilmesine lüzum görülmeyen mesaj, doküman, gereç,tesis ve yerler için kullanılır. TASNİF DIŞI : Hiçbir gizlilik derecesi olmayan, mesaj, doküman, gereç, tesis ve yerler için kullanılır.

28 GİZLİLİK DERECELİ EVRAKA
UYGULANACAK İŞLEM Doğru gizlilik derecesi verilmesinden evrak, belge ve doküman hazırlayan makam, birim ve kişiler sorumludur. Gizlilik dereceli evrakı, bilmesi gerekenden başkasının görmemesi sağlanır. Çok gizli, gizlilik derecesindeki evrak ve doküman KOZMİK BÜRO’da muhafaza edilir. Gizlilik dereceli evrak ait olduğu birimde kilitli dolapta muhafaza edilir. Evrak daire dışında evrak senedi ile daire içinde imza karşılığı el değiştirir. Özel, Gizli ve Çok Gizli evraklar kurye ile gönderilir.

29 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Koruyucu Güvenlikle İlgili Öneriler:
Susmasını biliniz, işinizi, işinizle ilgili bilgiyi iş yerinden dışarıya çıkarmayınız. Güvenlik bilincine her zaman sahip olunuz. Sosyal yaşantınızın sürdüğü her yerde, iş yerinde olmadığınız yerlerde, sizden bilgi almaya niyetli olan kimselerin ise her yerde olacağını unutmayınız. Gizlilik konusunda dostça iş görmeyiniz unutmayınız ki koruyucu güvenliğin özü şüphedir. Gizlilik derecelerinin istediği ilgiyi aynen yerine getiriniz. Gizlilik dereceli evrak ve gereci uygun şekilde muhafaza ediniz. Açıkta bırakmayınız, geçici de olsa masa çekmecelerinize koymayınız.

30 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Koruyucu Güvenlikle İlgili Öneriler:
Evrakı cebinizde, açıkta olarak elinizde, arabanızda taşımayınız; bina dışına çıkarmayınız ya da dışarıya götürülen evrakın güvenlik önlemlerini alınız, aldırınız, hangi evrakın çoğaltılacağını hangilerinin çoğaltılmayacağını biliniz, ilgililere öğretiniz. Yetkisiz kişilerin yanında konuşma ve yazışma yapmayınız. Mektuplaşmalarınızda sır olabilecek şeyleri imalı da olsa yazmayınız Ajanda, takvim ve cep defterlerinize sır olacak konularda yazı yazmayınız. Kokteyl v.b toplantılarda bilhassa içki masalarında dikkatli olunuz.

31 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Koruyucu Güvenlikle İlgili Öneriler:
Yeni dost ve arkadaşlarda size sempati gösteren, karşılıksız çıkar temin eden kişilerden sakınınız. Adam sendeci olmayınız. Güvenlik ihlalini mutlaka en yakın amirinize bildiriniz. İhlal, ihlalleri getirir unutmayınız. Aile efradı ile iş konularını konuşmayınız. Şantaja uğrayabileceğini düşününüz, uğrarsanız zararın neresinden dönülürse dönülsün yararınıza olacağını unutmayınız.

32 SİVİL SAVUNMA KOLEJİ Koruyucu Güvenlikle İlgili Öneriler:
Şüphelendiğiniz kişileri asla kendiniz takip ve tahkikata kalkmayınız. Yaka kart sistemi sizi korumak içindir. Mutlaka takınız takmayanı uyarınız. Güvenliğin getirdiği hususları düşünür, anımsar ve yaparsanız kendinizi tanıdıklarınızı, Bakanlığınızı, Devletinizi ve Milletinizi korumuş olursunuz. Temel görevlerinizin en başta geleni budur.

33

34 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.
2007


"YANGIN VE ALINACAK ÖNLEMLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları