Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YANGIN EMNİYET EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YANGIN EMNİYET EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 YANGIN EMNİYET EĞİTİMİ

2 Yangın: Çevresine değişen yoğunlukta ısı ve ışık vererek kendiliğinden gelişen hızlı bir oksidasyon işlemidir. Yanma Isısı Yanıcı Madde + Oksijen Yanma + CO2 ve Su buharı

3 Patlayıcı ortam nedir? Patlayıcı ortam    : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu kaynakla temasında tümüyle yanabilen karışımıdır.

4 YANGIN ÜÇGENİ

5 YANICI MADDE 1-Katı Maddeler
Belirli bir hacim ve şekle sahip Moleküller arasında büyük çekim kuvveti var Tutuşma sıcaklıkları farklı Kaza ile tutuşması, yanması diğer (sıvı-gaz) maddelere göre daha zor

6 YANICI MADDE 2-Sıvı Maddeler
Belirli bir hacmi vardır ama Bulundukları kabın şeklini alabilirler Tutuşma buharlarının tutuşması ile olur Moleküler bağları katılara göre daha zayıftır.

7 YANICI MADDE 3-Gaz Maddeler
Belirli bir hacimleri ve şekilleri yoktur. Atmosferde serbestçe yayılırlar Moleküller arası bağlar çok zayıftır. Oksijenle karışmaları çok kolay Diğer maddelere göre çok kolay tutuşurlar Teorik olarak basınç altında sıvılaştırılabilirler

8 YAKICI MADDE OKSİJEN Havada %21 oranında bulunur
Oksijen oranı yükseldikçe cisimlerin yanıcılığı artar. Oksijen oranının azalması yanıcılığı da azaltır.

9 ısı Cisimlerin sıcaklığının artmasına neden olan fiziksel bir etki
Direkt temas(Conduction), Hava yolu ile (Convention) Işıma yolu ile (Radiation) Yayılır

10 BACAKLARDAN BİRİ NOKSAN İSE
YANGIN OLMAZ YANGIN OLMAZ ISI OKSİJEN YANICI MADDE

11 YANMA ÇEŞİTLERİ YAVAŞ YANMA :
-YANICI MADDENİN YAPISI İTİBARİYLE, YANICI BUHAR VEYA GAZ OLUŞTURMADIĞI DURUMLARDA, - ORTAMDA BULUNAN ISININ YETERSİZ KALMASI HALLERİNDE, -ORTAMDA YETERLİ OKSİJEN OLMADIĞI DURUMLARDA MEYDANA GELİR. DEMİR, BAKIR GİBİ METALLERİN OKSİJENLE NEMLİ ORTAMDA BİRLEŞMESİ OLAYI “ YAVAŞ YANMA” ya ÖRNEK VERİLEBİLİR.

12 KENDİ KENDİNE YANMA: YAVAŞ YANMANIN ZAMAN İÇERİSİNDE HIZLI YANMA OLAYINA DÖNÜŞMESİDİR. ÖZELLİKLE BİTKİSEL KÖKENLİ YAĞLI MADDELER, HAVA İÇERİSİNDEKİ OKSİJENLE NORMAL HAVA ISISINDA BİRLEŞEREK ÇÜRÜMEYE (OKSİTLENME) BAŞLARLAR. BU OKSİTLENME İLERLEDİKÇE ZAMAN İÇERİSİNDE ORTAMDA ISI YÜKSELİR. İŞTE ORTAMDAKİ ISI ALEVLENMEYE YETECEK DERECEYE ULAŞTIĞI ZAMAN KENDİ KENDİNE YANMA OLAYI GERÇEKLEŞİR.

13 HIZLI YANMA: YANMANIN BÜTÜN BELİRTİLERİYLE BAŞLADIĞI OLAYDIR. BURADA YANMANIN BELİRTİLERİ OLAN ALEV, ISI, IŞIK VE KORLAŞMA MEVCUTTUR. PARLAMA: KOLAY ALEV ALABİLEN MADDELERİN (PARLAYICI MADDELER) BELLİ ORANDA HAVA İLE HOMOJEN KARIŞIMLARI, ÇOK KOLAY ALEV ALARAK YANMASINA SEBEP OLURLAR. BU TÜR YANMA OLAYINA PARLAMA DENİR.

14 YANGININ SEBEPLERİ KORUNMA ÖNLEMLERİNİN ALINMAMASI BİLGİSİZLİK İHMAL
KAZALAR SABOTAJ

15 YANMA GAZLARI Duman, gaz, buhar, katı partiküllerden oluşan karışım
Yanma gazları (CO2-CO) Yanan maddenin cinsine göre çıkan gazlar

16

17 YANGIN SINIFLARI A Sınıfı: Katı Madde Yangınları
B Sınıfı: Sıvı Madde Yangınları C Sınıfı: Gaz veya basınç altında sıvılaştırılmış gaz haldeki maddelerin yangınları D Sınıfı: Metal Yangınları (Sodyum, Potasyum Magnezyum, Titanyum, Zirkonyum, Uranyum Plütonyum ve DEAK gibi) E Sınıfı: Elektrik Sistem Yangınları

18 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
A SINIFI YANGINLAR: TAHTA , KAĞIT, KUMAŞ, KÖMÜR, OT, ODUN vs. KATI VE KURU MADDELERİN ALEVLİ VE KORLU OLARAK YANDIĞI YANGINLARDIR. YANGINDAN DOĞAN ISININ, SU VE BENZERİ MADDELERİN SOĞUTUCU VE ISLATICI ETKİSİNDEN YARARLANILARAK SÖNDÜRÜLÜR.

19 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
B SINIFI YANGINLAR: SIVI VE KATI YAĞLARDAN, BOYALARDAN, BENZİNDEN, BENZOLDEN VB. DİĞER PETROL ÜRÜNLERİNDEN KAYNAKLANAN YANGINLARDIR. BU TİP YANGINLAR HAVA (oksijen) İLE TEMASI KESEREK BOĞMAK SURETİYLE SÖNDÜRÜLÜR. HAVA İLE (OKSİJEN) TEMASI KESEN MADDELER KÖPÜK, BUHAR VE SİSTİR. SU ZERRECİK YA DA BUHARINDAN YANAN MADDE İLE HAVA ARASINDA TAMPON BİR ALAN OLUŞTURULARAK YANGIN BASTIRILIR.

20 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
C SINIFI YANGINLAR: PARLAYICI GAZLARIN ( LPG, KARBONMONOKSİT, METAN, PROPAN VS.) OLUŞTURDUĞU YANGINLARDIR. BU TİP YANGINLARDA SÖNDÜRMEK ÜZERE KKT, KARBONDİOKSİT, SU SİSİ, KÖPÜK KULLANILABİLİR.

21 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
D SINIFI YANGINLAR: BU TİP YANGINLAR MAGNEZYUM, ALUMİNYUM, TİTAN GİBİ METALLERİN YANGINLARIDIR. BU TİP YANGINLARDA ETKİN SÖNDÜRÜCÜ MADDE TUZ VE KUM İLE SODYUMKLORÜR, SODYUM BİKARBONAT, MAGNEZYUM OKSİT YA DA BUNLARIN KARIŞIMI ETKİLİ OLUR.

22 YANGINLARIN SINIFLANDIRILMASI
E SINIFI YANGINLAR: ELEKTRİK TEÇHİZAT TESİSAT VE EKİPMANLARI İLE ELEKTRONİK CİHAZLARDAN ÇIKAN YANGINLARDIR. BU TİP YANGINLARDA SÖNDÜRÜCÜ MADDESİ ( SIVI, GAZ, TOZ ) İLETKEN OLMAYAN YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI KULLANILMALIDIR.

23 HAVUZ YANGINI: Ham Petrolün Tanktan Sızması ve Tutuşmasında görülür.
AYRICA; SANAYIDE “JET YANGINLARI” , “HAVUZ YANGINLARI” ve “ BLEVE” OLARAK ADLANDIRILAN YANGINLAR DA VARDIR. JET YANGINI: İnce Uzun Alevle Yanar ve Gaz Borusu Kaçaklarının Tutuşmasında Görülür. HAVUZ YANGINI: Ham Petrolün Tanktan Sızması ve Tutuşmasında görülür.

24 (Boiling liquid expanding vapour explanation)(Kaynayan sıvı genleşen buhar patlaması)
BLEVE: Ateş Topu olarak da adlandırılır. Yangın ve Patlamanın Karışımıdır. Çok Kısa Zamanda Çok Yoğun Isı Açığa Çıkar. Olay Bir Tank İçinde Sıvılaştırılmış Gazın Atmosferik Kaynama Noktasının Üstünde Muhafazasında Bu Tank Yarılır Veya Açılırsa Tank İçindeki madde Gaz ve Sıvı Karışımı Halinde Akmaya Başlar, Hava İçinde Çok Hızlı Genişler ve Bulut Oluşturur. Bu Buhar Bulutu Bir Ateş Kaynağına Denk Gelirse Ateş Topu Oluşturur. Birkaç Saniye İçerisinde Çok Yüksek Isı Açığa Çıkar. Böyle Bir Yangında Birkaç Yüz Metre Ötelerde Bile Derin Yanıklara ve Ölümlere Maruz Kalınabilir.

25 BLEVE Tankın gaz kaçağı uygun bir yerden olur ve tutuşursa tank bir roket gibi uçarak hedefi belirsiz bir noktaya gider bazen havada patlayarak yanan sıvı gaz yağmasına neden olur

26 Bleve olayını önleyecek tek unsur tanktaki basıncın yeterli hızla boşalmasıdır.

27 Bleve sonucu tam bir faciadır.

28 YANGIN SÖNDÜRME MADDELERİ
Su Köpük Gaz Söndürücüler Kuru Kimyasal Toz Söndürücüler Özel Yangın Söndürücü Maddeler

29 SU : AVANTAJLARI: DEPOLANMASI KOLAYDIR. BUHAR HALİNE GEÇMEK İÇİN 539 CAL. ISI ALMASI SEBEBİYLE YANICI MADDELERİN ISISINI TUTUŞMA SICAKLIĞININ ALTINA DÜŞÜRÜR. SU, BUHAR HALİNE GEÇERKEN HACMİ 1.7 KERE GENİŞLEDİĞİNDEN YANGIN İÇİN GEREKLİ OLAN OKSİJENİN (HAVANIN) ÖNÜNÜ BUHAR OLARAK KESER VE BOĞMA ETKİSİ YAPAR. YANABİLEN CİSİMLERİ ISLATIR VE TUTUŞMA SICAKLIĞININ ALTINDA KALMASINI SAĞLAR DEZAVANTAJLARI: ELEKTRİK AKIMINI İLETMESİ-BAZI KİMYASAL MADDELERLE REAKSİYONA GİRMESİ VE YANICI HİDROJEN GAZI ÇIKARMASI (Na, Mg) - YÜZEY GERİLİMİ YÜKSEK OLDUĞUNDAN, YANAN MADDELERE ETKİ ETMESİ YAVAŞTIR.

30

31 KURU KİMYASAL TOZLU SÖNDÜRME CİHAZLARI :
TEMEL SÖNDÜRME MADDESİ AMONYUMFOSFATTIR. B VE C YANGINLARINDA OLDUĞU KADAR A SINIFI YANGINLARDA DA ETKİNDİR. GENİŞ KULLANIM ALANI, ETKİN SÖNDÜRME GÜCÜ, KOLAY KULLANIMI, EMNİYETLİ AKSESUARLARLA DONATILMIŞ OLMASI VE RAHAT TAŞINMASI AVANTAJLARIDIR. PÜSKÜRTME ESNASINDA GÖRÜŞÜ BOZMASI, NEFES ALMAYI GÜÇLEŞTİRMESİ, ELEKTRİK YANGINLARINDA ETKİLİ OLURKEN ELEKTRİK BAĞLANTI VE NAKİL HATLARINA ZARAR VERMESİ DEZAVANTAJLARIDIR.

32 KARBONDİOKSİTLİ YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI :
CİHAZLARDA BASINÇ ALTINDA SIVILAŞTIRILMIŞ SAF KARBONDİOKSİT GAZI BULUNUR. YANMAMASI VE PEK ÇOK MADDE İLE REAKSİYONA GİRMEMESİ, HAVADAN 1.5 DEFA DAHA AĞIR OLMASI AVANTAJLARIDIR. YANABİLEN SIVI YANGINLARI VE ELEKTRİKLİ MALZEME YANGINLARINDA ETKİLİDİR. ZEHİRLEYİCİ ETKİYE SAHİP OLDUĞUNDAN İNSANLARIN BULUNDUĞU YERLERDE KULLANILMAMASI ÖNERİLİR. (DEZAVANTAJI)

33 KÖPÜK : YANABİLEN SIVILARIN YÜZEYİNİ GENİŞÇE KAPLAMASI SEBEBİYLE SIVI YANGINLARI İÇİN EN İYİ SÖNDÜRÜCÜDÜR. YANGIN YÜZEYİNİ SARARAK OKSİJENLE TEMASI KESER. YANGIN SIRASINDA SIÇRAYAN KÜÇÜK PARÇALAR KÖPÜK SAYESİNDE ETKİSİNİ KAYBEDER. KİMYASAL VE MEKANİK OLAN İKİ TÜRÜ VARDIR. KİMYASAL KÖPÜK: ALİMÜNYUM SÜLFAT VE SODYUMBİKARBONATIN SUDAKİ REAKSİYONU İLE MEYDANA GETİRİLİR, KARARLI VE ISIYA DAYANIKLIDIR, ÇOK YOĞUN OLDUĞUNDAN YAVAŞ HAREKET EDER . MEKANİK KÖPÜK: PROTEİN ESASLI VEYA SENTETİK OLABİLİR. KÖPÜK YÜZEYİ KAPLADIĞINDAN BUHAR ÇIKMASINA ENGEL OLUR. İLETKEN OLDUĞUNDAN ELEKTRİK YANGINLARINDA KULLANILMASI ÖNERİLMEZ

34 Hangi yangın söndürücüler hangi yangın sınıflarında kullanılır veya kullanılamaz
    Yangın Söndürücüler Yangın Sınıfları A B C D E Su Köpük Gaz Söndürücüler Toz Söndürücüler Özel Sön. Maddeleri

35 FERMAN İSTANBUL KADISINA HÜKÜM Kİ, İstanbul arada sırada yangınsız olmuyor. Yangını çıkar çıkmaz önlemek için ne gerekirse her şeyden mühimdir.İstanbul ahalisinden herkes evinin damına kadar ulaşacak bir merdiven bulunduracaktır.Yine herkes evinde bir büyük fıçı dolusu su bulunduracaktır. Bir yerde yangın çıktığı gibi, oradan kimse kaçmayacaktır. Herkes adamları ve komşuları ile, yeniçeriler ve sair halk yetişinceye kadar yangın söndürmeye çalışacaklardır. Her iki üç ayda bir, bilhassa yangın tehlikesine fazla maruz bulunan yerler teftiş edilecektir. Evlerinde merdivenleri ve su dolu fıçıları bulunmayanlar tutulup subaşıya teslim edilecektir, ve cezaya çarptırılacaktır. 12 mart III.MURAT PADİŞAH

36 YANGININ YAYILMASININ ÖNLENMESİ:
Yangın tespit edildikten sonra ilk amaç, yangını mümkün olduğu kadar dar bir bölgeye hapsetmektir. - Isının ne şekilde yayıldığının bilinmesi gerekir. Isı ; iletim ( kondüksiyon ) , intikal ( konveksiyon ) ve ışıma (radyasyon ) yolu ile yayılır. - Isının katı maddelerle nakline İLETİM, sıvı ya da gazlarla nakline İNTİKAL, ısı dalgalarıyla nakline IŞIMA denir. - Yangın yayılmasında en büyük rolü İNTİKAL (konveksiyon) oynar. - Yayılmayı önlemek üzere yangın duvarları, yanmaz malzemeden kapılar, uygun pencere camları

37 YANGINLA MÜCADELEDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
KARMAKARIŞIK BİR ÇALIŞMA YANGINI BÜYÜTÜR. ŞUURLU VE SİSTEMLİ BİR ÇALIŞMA YANGININ ZAMANINDA SÖNDÜRÜLMESİNİ SAĞLAR. SÖNDÜRME MADDESİ, YANAN CİSİM SIVI DEĞİLSE HER ZAMAN DOĞRUDAN DOĞRUYA YANAN MADDENİN ÜSTÜNE PÜSKÜRTÜLÜR. DUMANA VEYA ALEVE PÜSKÜRTÜLMEZ. YANAN PARLAYICI BİR SIVI İSE ATEŞİN SIÇRAMASINA MANİ OLMAK İÇİN YANMAKTA OLAN YÜZEYİN HEMEN ÜSTÜNE PÜSKÜRTÜLÜR. ATEŞ, DÖŞEMEYE VEYA YERE SIÇRAMIŞSA TERCİHEN EN YAKIN YERDEN BAŞLANARAK SÖNDÜRÜLÜR. ALEV BİR DUVARI KAPLAMAYA BAŞLAMIŞSA ÖNCE DİP TARAF, SONRA YUKARI TARAF SÖNDÜRÜLÜR. YANGIN ELEKTRİK KONTAĞINDAN ÇIKMIŞSA, ELEKTRİK KESİLMEDEN SU SIKILMAZ. YANGIN SÖNDÜRMELERDE RÜZGAR ARKAYA ALINIR.

38 UYARI ETİKET VE LEVHALARI
NFPA (ULUSAL YANGINDAN KORUNMA ORGANİZASYONU) SAĞLIK ETKİSİ ( mavi rakam) YANICILIĞI (kırmızı rakam) 0 : Normal etkisiz :Yanmaz 1 : Az tehlikeli : 93 ˚C nin üzerinde yanar 2 : Tehlikeli : 38 ˚C nin üzerinde yanar 3 : Aşırı tehlikeli : 23 ˚C nin üzerinde yanar 4 : Öldürücü : 23 ˚C nin altında yanar REAKTİVİTESİ (sarı rakam) ÖZEL ETKİSİ (siyah rakam ) 0 : Dengeli oxy : Oksitleyici 1 : Isıtıldığında dengesiz Acid : Asit 2: Ciddi kimyasal değişme ALK : Alkali 3 : Şok ve ısı açığa çıkarır Corr : Korozif 4 : Patlayabilir W : Su ile reaksiyon C : Kanserojen


"YANGIN EMNİYET EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları