Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Enerji Enerji Verimliliği Enerji Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Enerji Enerji Verimliliği Enerji Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Enerji Enerji Verimliliği Enerji Yönetimi
Berkin İmer Pales Mühendislik ve Danışmanlık Ltd.Şti.

2 ENERJİ Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir.
Enerjiyi bir kelime ile tanıtmak mümkün değildir. Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Enerji, farklı formlarda ve amaçlarla kullanılır. Enerji, güçtür. Enerji, paradır. Enerji, her geçen gün daha fazla kullanılan, varlığımızı sürdürmek için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

3 ENERJİ Üretim Binalar Ulaşım Diğer
İlk bakışta enerji nerelerde kullanılıyor? Dünya’da enerji kullanımını birkaç alanda sınıflandırmak mümkün: Üretim Binalar Ulaşım Diğer

4 ENERJİ Elektrik Isı Nerelerde kullanılıyor?
Ana konularımız olan Üretim ve Binalar’da enerji iki ana şekilde kullanılıyor: Elektrik Isı

5 ENERJİ Neden daha fazla enerji?
Evrim ve yaşanan teknolojik gelişmelerle, insanoğlunun enerji ihtiyacı ve tüketimi katlanarak artmaktadır. En basit örnek İçinde bulunduğumuz toplantı salonunda 50 yıl önce aynı toplantıyı yapıyor olsaydık: - Bilgisayar - Projeksiyon cihazı - Bugünkü aydınlatma - Klima ve havalandırma sistemi olmayacaktı. ** Ama biz aynı sayıda insan olarak, yine burada oturuyor olacaktık.

6 ENERJİ Neden daha fazla enerji?

7 KAVRAMLAR Birbirleri ile en çok karıştırılan kavramlardır.
Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Birbirleri ile en çok karıştırılan kavramlardır. Enerji tasarrufu: Belirli önlemler uygulayarak, kalite, konfor, güvenlik vb. fonksiyonlarda azalmayı kabul ederek enerji tüketimini azaltmaktır. Bu muhtemelen kuruluşlarınızda katlanamayacağınız bir metottur.

8 KAVRAMLAR Enerji verimliliği : Aynı işi
Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Enerji verimliliği : Aynı işi Aynı kalitede Aynı miktarda yaparken, daha az enerji tüketmektir.

9 KAVRAMLAR Enerji yönetimi Bir işletmenin enerji tüketimini günün gereklerine uygun olarak gerçekleştirme uygulamalarının bütünüdür. İşletmenin enerji tüketimine göre kişi veya kişiler tarafından yürütülür. Öte yandan, işletme yönetiminin tam ve açık desteği olmadan, sadece kuru bir kavramdır.

10 KAVRAMLAR Çok farklı fonksiyonları içerir. İzleme, ölçme
Enerji yönetimi Çok farklı fonksiyonları içerir. İzleme, ölçme Hedef belirleme, planlama Uygulama ve izleme Kontrol Raporlama Enerji verimliliği etütleri İletişim ve halkla ilişkiler

11 KAVRAMLAR İşletmeye bağlı Kurulum: Teknolojik farklılıklar
Düşük enerji verimliliği nedenleri İşletmeye bağlı Kurulum: Teknolojik farklılıklar İşletme: Optimizasyon sorunları Kayıp ve kaçaklar Yatırımın finansmanı İşletmeden bağımsız Primer enerji maliyetleri

12 % 10 - 5 - 2 - 1 - 0,5 - 0,1 Hangisi daha önemli? KAVRAMLAR Akıtan
% ,5 - 0,1 Hangisi daha önemli? Akıtan Musluk Görünür! Damlatan Akıtan Enerji Görünmez! Damlatan

13 KAVRAMLAR

14 KAVRAMLAR

15 KAVRAMLAR Çözüm yöntemleri:
Maliyette tasarruf Daha ucuza enerji almak (?) Enerji tasarrufu Bazılarını azalt! Bazılarından vazgeç! (Hangisi? Uygulama, konfor …) Enerji verimliliğini artırmak En baştaki soru: NASIL?

16 KAVRAMLAR Isı yalıtımı  + enerji binaları  Daha az enerji tüketimi
Enerji verimliliği çalışmalarının gelişimi Isı yalıtımı  Daha az enerji tüketimi  Sıfır enerji binaları  + enerji binaları

17 KAVRAMLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ 3E Energy Economy Environment

18 4R Reduce Reuse Recycle Rethink KAVRAMLAR
VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELER 4R Reduce Reuse Recycle Rethink

19 KAVRAMLAR VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELER Optimizasyon Projeleri: Genelde bütçesiz veya çok düşük bütçeli, işletme tarafından gerçekleştirilebilecek türde projeler

20 6 ayda bile kendini ödeyebilir.
KAVRAMLAR VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELER İyileştirme Projeleri: Görece düşük bütçeli, mevcut sistemin iyileştirmesi amaçlı ek yatırımlar Örnek: Mevcut tesisatın yalıtılması 6 ayda bile kendini ödeyebilir.

21 6 ayda bile kendini ödeyebilir.
KAVRAMLAR VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELER İyileştirme Projeleri: Görece düşük bütçeli, mevcut sistemin iyileştirmesi amaçlı ek yatırımlar Örnek: Mevcut tesisatın yalıtılması 6 ayda bile kendini ödeyebilir.

22 KAVRAMLAR Geliştirme Projeleri
VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELER Geliştirme Projeleri İşletmenin enerji verimliliğinde sürdürülebilir ve kalıcı artışlar sağlayacak, görece daha yüksek bütçeli yatırımlar Örnek: Bir alışveriş merkezinde trijenerasyon uygulaması Primer enerjide %20’den fazla düşüm sağlayabilir.

23 KAVRAMLAR Hidroelektrik Güneş Rüzgar Jeotermal Dalga, Gel-git Hidrojen
Yenilenebilir enerji Hidroelektrik Güneş Rüzgar Jeotermal Dalga, Gel-git Hidrojen Biyokütle Biyogaz

24 HAKKIMIZDA Şirketimiz 2005 yılından itibaren; Enerji mühendisliği
Enerji verimliliği Yenilenebilir enerji Çevre mühendisliği konularında faaliyet göstermekte olan bir mühendislik ve ar-ge şirketidir. Uzmanlık alanımızdaki tüm konularda Etüd Etüd sonrası projelendirme Taahhüt Enerjiye yönelik kurum ve personel eğitim hizmetleri vermekteyiz.

25 HAKKIMIZDA Yürütmekte ve aktif olarak katılımcısı olduğumuz ulusal ve uluslararası enerji projelerinden bazıları; EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) TCSEP : Türkiye ve Kafkas Ülkeleri Sürdürülebilir Enerji Programı (2011 – 2013) TurSEFF : Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı (2010 – 2012) MidSEFF : Türkiye Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı (2011 – ) World Bank ECA/MENA : Avrupa Biyokütle Araştırma Projesi Tüm bu projelerde yerel ve yabancı firmaların küçük, orta ve büyük ölçekli projelerinin incelenmesi ve değerlendirilmesinde birçok mühendisi aktif olarak görevlendiriyoruz.

26 Daha fazla bilgi için lütfen internet adresimizi ziyaret edin
TEŞEKKÜRLER Daha fazla bilgi için lütfen internet adresimizi ziyaret edin Berkin İmer İrtibat No :


"Enerji Enerji Verimliliği Enerji Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları