Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Soğuk Ortamlarda Çalışma Emniyeti

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Soğuk Ortamlarda Çalışma Emniyeti"— Sunum transkripti:

1 Soğuk Ortamlarda Çalışma Emniyeti
FİRMA LOGO

2 Sunumun Amaç ve Hedefi Vücudun soğuğa nasıl reaksiyon verdiğinin anlaşılması Soğuktan kaynaklanan hastalıkların ve yaralanmaların tanınması, belirlenmesi Risk faktörlerinin bilinmesi Doğru koruma önlemlerinin zamanında alınabilmesi

3 Soğuk Çalışma Alanları
Çatılar, Köprüler Yüksek binalar Soğuk hava depoları Çelik yapılar Isıtılmayan atölyeler

4 Vücudun Soğuğa Tepkisi
Vücut kendi öz sıcaklığını devam ettirmek ister (37ºC) Sıcaklığın bu seviyenin altında olduğu vücut bölgelerinden kan çekilir, (çünkü çekilmemiş olsa vücut sıcaklığı daha da düşer!) Böylelikle iç organları sıcak tutmak kolaylaşır. Ancak bu sefer de soğuğa maruz kalan özellikle dış organlarda Soğuk Isırması (Ayazlama) oluşur, bu ise uzun süreli durumlarda kangren demektir. Vücut titreme yoluyla sıcaklığı arttırmaya çalışır.

5 HATIRDA TUTULACAKLAR! Semptomları tanıyın.
Gerekiyorsa uygun biçimde müdahale edin. Tehlikeleri ve/veya etkilerini azaltın. İş güvenliği açısından denenmiş ve onaylanmış iş pratiklerini kullanın.

6 Hipotermi – Vücut Sıcaklığında Düşüş
Vücut sıcaklığının devamlı olarak düşmesi, Kişi ıslaksa veya ortam nemliyse bu süreç hızlanır, Vakaların çoğunluğu -1ºC ile 10ºC arasında meydana gelir, Bununla birlikte, 18ºC ‘de de vakalara rastlanmıştır, Su içerisinde 22 ºC ‘de oluşur.

7 Hafif Hipotermi Düşük Titreme ve kontrolsüz diş hareketi
El ve dudakların morarması Hareket ve algıda zaafiyet Düşük

8 Orta Şiddette Hipotermi
Akıl fonksiyonlarında gerileme ve kafa karışıklığı Organize olamama, yönelim bozukluğu, karar alamama, kararları icra edememe Soğuğa karşı önlem almada zafiyet Düşük kalp ve solunum ritmi Geveleyerek konuşma Orta

9 Şiddetli Hipotermi Şiddetli Ölüme çok yakındır, Bilinç kaybı,
Düzensiz veya hissedilmesi zor nabız, Titremeye rastlanmaz, titreme durmuştur, Hissedilir bir soluma yoktur.

10 Hipotermi’de İlk Yardım
Tıbbi yardım istenir, Hasta mümkünse, sığınak türü soğuktan korunmalı bir yere taşınır, Islak giysi varsa çıkarılır, Hasta, yardım edenin vücut ısısı ile temas ettirilebilir, Özellikle boyun, göğüs, karın ve kasıklar ısıtılmaya çalışılır, Hasta örtü ile sarılır.

11 Hipotermi’de İlk Yardım
Bilinç yerindeyse sıcak ve şekerli içecek verilir, Nefes alıp vermesi izlenir, Gerekiyorsa suni teneffüs (CPR- cardiopulmonary resuscitation) yapılır. (İlk Yardım Eğitimi almadan yapmayınız)

12 Soğuk Isırığı (Ayazlama – Kangren Öncesi)
Şiddetli soğuğa maruz kalma veya soğuk objelerle temas, El ve ayak parmakları, yanaklar, burun ve kulaklar daha çok etkilenir, Organlar -1ºC ‘de donar, Kangrene (kansız kalan dokunun ölümü) sebep olabilir, Soğuğa hassasiyet oluşur ve ileride soğuk ısırığı oluşabilir, Organ kaybı veya fonksiyon yitimi söz konusudur.

13 Soğuk Isırığı Semptomları (Aşama Aşama)
1) Soğuğun Hissedilmesi 2) Sızlama, karıncalanma, iğneleyici his, veya acıtma hissi 3) Derinin duyumsuz, hissis, uyuşmuş olması ve dokunulduğunda soğuğun hissedilmesi 4) Derinin beyaz renkli ve mumla kaplı gibi görünmesi 5) Deride iğne başı kabarcıklar ve rengin kırmızıya veya mora dönüşmesi 6) Derinin kararması

14 Soğuk Isırığı İlk Yardımı
Vücut ısısı yardımıyla yavaş yavaş ısıtılır, Ovuşturma yapılmaz, 39°C - 43°C aralığındaki su kullanılır, Kabarcıklara steril sıvı sürülür, Yeniden donma riski varsa buz çözülmesi yapılmaz, Tıbbi yardım alınır.

15 Dehidrasyon– Su/Sıvı Kaybı
Soğuk ortamlarda da su kaybı mümkündür, Vücuda uzun süre sıvı alınması mümkün olmaz ise dehidrasyon oluşur, Efor sarf ederek veya kalın giysiler nedeniyle terleme nedenlerden biridir, Hipotermi’ye doğru ilerler.

16 Dehidrasyon Semptomları
Susama Koyu renk idrar Yorgunluk

17 Dehidrasyon’dan Korunma
Susamasanız dahi su veya sıvı alın!

18 Sorular (S) ve Cevaplar (C)
Soğuk ısırmasında (ayazlama) vücudun en riskli bölgeleri nelerdir? Deri, gövdeden dışarı olan organlar, el ve ayaklar, kulaklar, burun Hipoterminin ilk belirtileri nelerdir? Titreme, mor dudak ve parmaklar ve söyleneni anlama ve konuşmada zafiyet Tıbbi yardım istendikten sonra, hipotermi için ilk yapılacaklar nelerdir? Hastaya sıcak bir ortam sağlanması C. S. C. S. C.

19 Hava hareketi/rüzgar ile sıcaklığın birlikte etkisi
Üşüme Sıcaklığı Hava hareketi/rüzgar ile sıcaklığın birlikte etkisi

20 Diğer Risk Faktörleri Yetersiz veya ıslak elbise
İlaç kullanımı ve bazı tıbbi tedaviler Soğuk algınlığı veya bazı hastalıklar Yaş Kalbin durumu Genel fiziksel kondüsyon

21 Soğuk Havadan Korunma Mühendislik kontrolleri İdari tedbirler
Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE)

22 Mühendislik Kontrolleri
Isıtılmış korunaklar Ön camlar Şantiyede dış ortam ısı kaynakları Çatı ve duvarlarda termal izolasyon

23 İdari Tedbirler Sık mola veya rotasyonlar
Molalarda ısınma imkanı sağlama Molaların atlanılmaması Günün daha sıcak saatlerinde çalışılmasının planlanması

24 Koruyucu Giysi Su tutmayan, rüzgara dayanıklı dış giysi
Şapka, kapüşon veya yüz maskesi Yalıtımlı ve sugeçirmez ayakkabı Yalıtımlı ve sugeçirmez eldiven Mümkünse giysi değişimi

25 El Koruma Eldiven kullanılması,
Eldivenle işletime göre tasarlanmış makine ekipman kullanımı, 15ºC ‘nin altında çıplak elle çalışmanın kısıtlanması Sıcak hava jeti, radyan ısıtıcılar, sıcak plakalar kullanılması Metal elleçlerin termal izolasyonla kaplanması Soğuk metal yüzeylere yakın çalışırken eldiven kullanılması

26 Diğer Korunma Yöntemleri
Tıbbi olarak yardım alınması Yüksek kalorili yiyecekler tüketilmesi, Sıcak çorba ve tatlı içecekler alınması, Kahveden uzak durulması.

27 İş Güvenliği Açısından Uygun Pratikler
Hızlı ve yoğun nefes alıp vermeyin, Uzun süre ayakta durmayın veya oturmayın, hareket edin, Soğuğa alışma için vücuda zaman tanıyın, Yalnız başına çalışmayın, Soğukla ilgili semptomlara karşı uyanık olun, görülmesi durumunda geçikmeden gerekli tıbbi yardım alın.

28 Aşağıdakilerden Hangisi Hastalık ve Yaralanma Risk Faktörlerindendir?
Egzersiz Aşağıdakilerden Hangisi Hastalık ve Yaralanma Risk Faktörlerindendir? Islak Giysi Alkol Tüketimi Sıcak İçecekler Aşırı Kilo Efor Soğuk Algınlığı Kat Kat Giyinme

29 Teşekkürler!


"Soğuk Ortamlarda Çalışma Emniyeti" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları