Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir."— Sunum transkripti:

1 Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.

2 Bu kavram hakkında neler biliyorsunuz?
Afetler insan yaşamını nasıl etkiler? Örnekler vererek açıklayınız. Afet Bu kavram hakkında neler biliyorsunuz?

3 Doğal afetler birden meydana gelip büyük can ve mal kayıplarına neden olduğu için, yazılı ve sözlü olarak sanatçılara konu olmuştur

4 Yaşadığınız yerde sel felaketi yaşanıyor mu?
Kızılırmak’ın geçtiği yerleri haritadan bakarak söyleyiniz. Kızılırmak çevresinde bahar aylarında neden bu afet yaşanıyor? Bu afetin sonuçları neler olabilir? Bu türküde hangi doğal afetten bahsediliyor? Sizce Aşık Veysel Kızılırmak’a neden “Bahar gelir kudurursun” diye sitem ediyor?

5 Sular fışkırır topraktan. İnsanlar yolu bulamaz,
Gürültü kopar uzaktan, Sular fışkırır topraktan. İnsanlar yolu bulamaz, Oluşan bir karanlıktan… Bu bir depremin sesidir. Bir canavar nefesidir… Karanlık kaplar her yeri. Bilmem kentin neresidir? Anne ağlar, yavrum diye. Çocuk ağlar, annem diye. İnsanların hepsi şaşkın… Bakamazsın bu sahneye. Sağlam temel, sağlam evler, Sözüm size mimar beyler. Sağlam yapın her binayı! Yıkılmasın kentler, köyler! Halkım hiç acı çekmesin, Artık gözyaşı dökmesin! Sağlam yapın her binayı, Deprem bize kükremesin! Şair mimarlardan ne istiyor? Deprem insanların hayatını nasıl değiştirmiştir?

6 Deprem haftasında okulunuzda nasıl bir etkinlik
yapılmasını isterdiniz? Deprem haftası ne zaman kutlanıyormuş?

7

8 Bir kağıda, doğal afetleri anlatan bir şiir veya resim yapınız

9 ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış
Doğal afetler birden meydana gelir ve büyük can ve mal kayıplarına neden olabilir Doğal afetlerde yaşanan felaketler şiirlere ve resimlere konu olmuştur Şairler şiir yazabilmek amacı ile doğal afet olan yerlere giderler Doğal afetler sonrası duygu ve düşünceleri aktaran ağıtlar ortaya çıkmıştır Şiirlerden yaşanan olay hakkında bilgi edinmek zordur

10 DPY 2006 Aşağıdaki doğal afetlerden hangisi Türkiye’de can ve mal kaybına daha çok sebep olur? A) Deprem B) Heyelan C) Çığ Düşmesi D) Şiddetli Kuraklık

11 Kızılırmak çoğu kez taşıp nice canlar alır
Kızılırmak çoğu kez taşıp nice canlar alır. Nicelerin gözü yaşlı, eli bağrında kalır. Niceleri gidenlerin ardından acıklı bir türkü yakar. Aşık Veysel’in bu sözlerinden çıkarılacak en önemli sonuç, aşağıdakilerden hangisidir? A) Kızılırmak’ın her mevsim taşmaktadır. B) Sel felaketi sadece Kızılırmak’ta yaşanır. C) Doğal afetler türkülere konu olur. D) Sevdiklerimiz bir şekilde ölmektedir.

12 İnsanların hangi faaliyetleri, doğal afetlerin zararlarını artırmaktadır?
Deprem öncesi ve sonrası neler yapılmalıdır?


"Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları