Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C
HAZIRLIKLI OLALIM HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C

2 DOĞAL AFETLER Yangın Çığ ( Kar Yığını ) Sel ( Su Baskını )
Deprem ( Zelzele – Yer Sarsıntısı ) Heyelan ( Toprak Kayması) Erozyon ( Toprak Aşınması ) Gibi afetlere Doğal Afetler diyoruz.

3 ÜLKEMİZDE YAŞANAN DOĞAL AFETLER ŞUNLARDIR: -DEPREM -SEL -TOPRAK KAYMASI -YANGIN -ÇIĞ

4 Doğal afetler can ve mal kayıplarına neden olur.
Deprem ,doğal afetler içerisinde can ve mal kayıpları en fazla olduğu afettir. Bu yüzden deprem sırasında neler yapacağımızı öğrenmeliyiz.

5 DEPREMDEN KORUNMAK İÇİN
Yerkabuğunun hareketleri sonucunda oluşan sarsıntılara deprem denir. Yurdumuz deprem kuşağındadır. Deprem ; nerede ve ne zaman olacağı belli olmaz. Onun için her zaman depreme hazırlıklı olmalıyız

6 Deprem öncesi hazırlıklar:
1.Evlerimizi ve binalarımızı çok sağlam yapmalıyız. 2.Evimizdeki dolap , kitaplık gibi devrilebilecek eşyalarımızı sabitlemeliyiz. 3.Deprem çantasını hazırlamalıyız.

7 Deprem sırasında yapılması gerekenler:
Yangın ihtimaline karşı elektrik ve gaz vanaları kapatılmalıdır. Yüksek katlardaysak balkon, pencere, asansör ve merdivenlerden uzak durulmalı ve aşağıya atlanmamalıdır El feneri kullanılmalıdır. Evden çıkamıyorsak beyaz eşyaların yanına yan yatarak uzanmalıyız. Olaki deprem sırasında araç içinde bulunuluyorsa araç bina, ağaç, elektrik direkleri gibi yerlerden uzakta açık bir alana çekilmeli ve deprem sona erene kadar beklenmelidir.

8 Sakin olmalıyız. Başımızı ellerimizle koruyup sağlam bir eşyanın yanında yana doğru yatmalıyız. Pencerelerden uzak durmalıyız. Merdiven ve asansörleri kullanmamalıyız. Devrilebilecek eşyalardan uzak durmalıyız. Sarsıntı geçinceye kadar bulunduğumuz yerde durmalıyız.

9 Deprem sonrasında yapılması gerekenler :
Kesinlikle paniğe kapılmamalı ve sakin olmaya çalışılmalıdır. Zarar görmüş binalardan dışarı çıkarken düşebilecek cisimlere karşı dikkatli olunmalıdır.

10 DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALIDIR?
Su Yiyecekler Radyo Fener İlk yardım çantası İlaçlar  Giysi Para Çakı Düdük Kalem, kağıt Telefon defteri

11 Öğrencilerin aileleriyle ilgili bilgiler Aile fotoğrafı
Okuldaki öğrenciler için hazırlanan bir acil durum çantasında bulunması gerekenler: Öğrencilerin aileleriyle ilgili bilgiler Aile fotoğrafı Yaş grubuna uygun küçük bir oyuncak Yiyecek Bir şişe su

12

13 Bindokuzyüzdoksandokuz yılında meydana gelen Körfez depreminde ölenlerin sayısı resmi açıklamaya göre 18 bin. 

14 23 Ekim Van depreminde altıyüz kişi öldü.

15 ZİYA FIRINCIOĞULLARI

16 Doğal afetler konusunda alınacak tedbirler:
Dünya’nın birçok ülkesinde zaman zaman deprem, sel, çığ, heyelan, orman yangını gibi doğal afetler yaşanmaktadır. Ülkemizde de zaman zaman deprem yaşanmaktadır. Ülkemizde yaşanan depremlerde can ve mal kaybını azaltmak için ; yeni inşa edilen binalar deprem riski yüksek olan yerlerde yapılmamalıdır. İnsanlara deprem anında nasıl davranmaları ile ilgili eğitim verilmelidir. Yazın birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de orman yangınları çıkmaktadır. Ormanlarda ve orman yakınlarında ateş yakılmaması konusunda halk bilgilendirilmelidir. Toprak kaymasını engellemek için ağaçlandırma çalışmalarının arttırılması gereklidir.

17 SEL Sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.

18 Sel sırasında yapılacaklar:
. Ani bir sel sırasında, evin dışında bulunuluyorsa hemen yüksek bir yere çıkılması gerekir. . Su yatağı veya çukur bölgelerin hemen terk edilmesi gerekir.

19


"HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları