Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BURÇ Genetik Tanı Merkezi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BURÇ Genetik Tanı Merkezi"— Sunum transkripti:

1 BURÇ Genetik Tanı Merkezi
Domuz Gribi (H1N1) BURÇ Genetik Tanı Merkezi

2 H1N1 NEDİR? Domuzlar arasında yaygındır.
Geçirdiği değişimler sonucu insandan insana da geçebilen influenza A tipi bir grip türüdür.

3 H1N1 Nedir? İnfluenza A virüslerinde; virüsün hücrelere yapışmasını sağlayan hemaglütinin molekülünün H1, H2, H3 virüs yüzeylerinde olan, hücrelerdeki reseptörleri yok eden nöraminidaz molekülünün ise N1, N2 alt tipleri belirlenmiştir.

4 H1N1 Nedir? İnfluenza A tipi insan, domuz, kuş ve at gibi hayvanlarda,
influenza B sadece insanda, İnfluenza C virüsü ise insan ve domuzlarda hastalığa sebep olmaktadır.

5 H1N1 Nedir? Hastalık ilk kez Meksika’ da Edgar Hernandez adlı 6 yaşındaki bir çocukta görülmüştür (Hastalığı 5 günde yenmiştir). Kısa süre içerisinde ABD’de ortaya çıkmış ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

6 Nasıl Bulaşır? Solunum Hastalığa yakalanmış kişinin hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya saçtıkları virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar birkaç saat boyunca havada canlı kalabilir.

7 Nasıl Bulaşır? Temas Virus ile kontamine olmuş kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden temas sonucu bulaşabilir.

8 Nasıl Bulaşır? Hasta kişiler hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce ve hastalık süresinin 7 günü boyunca bulaştırıcıdırlar. Çocuklarda bu süre biraz daha fazladır.

9 Belirtileri Normal griple aynıdır. Yüksek ateş (38 ºC ve üzeri),
       Öksürük,         Boğaz ağrısı,         Burun akıntısı,         Vücut ağrıları,         Baş ağrısı,         Titreme, halsizlik,         Nadiren kusma ve ishal. Grip, 1-2 günlük bir kuluçka döneminden sonra birdenbire başlar.

10 Grip Geçiriyorsunuz: Normal Grip mi , Domuz Gribi mi
Son yedi gün içinde domuz gribi virüsü enfeksiyonu olan bir kişi ile yakın temasta bulunduysanız; Son yedi gün içinde domuz gribi vakasının olduğu bir ülkede bulunmuşsanız; Mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidiniz.

11 Gripten Farkı Nedir? Olağan Grip virüslerinden farklı bir dönemde ortaya çıkmıştır (Ekim). H1N1, normal virüsten daha hafif seyrediyor ve evde istirahat ederek birkaç günde tamamen düzeliyor. Harvard’ lı Profesör Lipsitch H1N1 için ölüm oranını yüzde olarak tahmin etmiştir.

12 Gripten Farkı Nedir? Domuz gribinden ölümlerin gençlerde daha çok görülmesine karşılık 7 aylık sürede tüm dünyada ölen insan sayısı 4 bin 500 civarında. Oysa DSÖ’ ne göre olağan gripten her sene 3-5 milyon kişi ciddi şekilde hastalanıyor ve bin kişi ölüyor.

13 Tanı Hastalığın ilk 4-5 gününde alınan boğaz sürüntüsü, burun akıntısı, balgam gibi örneklerden virüs tespiti yapılır. Virüs kültürü, PCR ve antikor titre artışları hastalığın tanısında kullanılan yöntemlerdir.

14 Tedavi Yatak istirahatı, Bol sıvı tüketimi,
Ağrı kesici ve ateş düşürücüler, Öksürük kesiciler Antiviral ilaçlar hastalığın belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde alındığında hastalığın şiddetini azaltarak süresini kısaltabilir. Antibiyotik kullanmanın virüsün tedavisi için herhangi bir yararı olmaz.

15 Korunma Sık sık sabunla ellerinizi yıkayınız. Alkol bazlı el dezenfektanlarını da kullanılabilir. Vücut direncinizi yüksek tutunuz. Düzenli uyumalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmelisiniz. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Grip şikâyetleri olan kişilerle yakın temastan kaçınız. Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatınız.

16 Kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmaktan kaçınınız
Kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmaktan kaçınınız. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından itibaren 7 gün boyunca ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.

17 Hastalara ait eşyaların ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur
Hastalara ait eşyaların ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Fakat, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak bulaşık makinesinde veya elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

18 Erişkinlerde acil müdahale gerektiren durumlar
Zor nefes almak veya nefes darlığı Karın veya göğüste ağrı Bilinç bulanıklığı Ani baş dönmesi Şiddetli bulantı ve kusma Yüksek ateş ve ciddi öksürük

19 Çocuklarda acil müdahale gerektiren durumlar
Hızlı veya zor nefes alma Vücutta solgunluk ya da morarma Yeterli sıvı tüketememe Uyarılamama ve uyanamama Hırçınlık Yüksek ateş ve ciddi öksürük Şiddetli bulantı ve kusma Döküntü

20 Aşı Domuz gribi aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli risk gruplarına uygulanmaya başlandı. Mevsimsel gribe yönelik uygulanan aşılar domuz gribine karşı herhangi bir koruma sağlamamaktadır.

21


"BURÇ Genetik Tanı Merkezi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları