Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE SÜTÜ ANNE SÜTÜ Ve BEBEK SAĞLIĞI EĞİTİMİ 15.10.2011 HOŞGELDİNİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE SÜTÜ ANNE SÜTÜ Ve BEBEK SAĞLIĞI EĞİTİMİ 15.10.2011 HOŞGELDİNİZ."— Sunum transkripti:

1 ANNE SÜTÜ ANNE SÜTÜ Ve BEBEK SAĞLIĞI EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ

2 Anne sütü, insanoğlunun doğal bir besin kaynağıdır
Anne sütü, insanoğlunun doğal bir besin kaynağıdır. Gebelikte yüksek düzeylere ulaşan östrojen, progesteron, prolaktin ve plesental laktojenik hormonların etkisiyle memeler büyüyerek fonksiyonel olurlar. ANNE SÜTÜ

3 ANNE SÜTÜ Doğumdan sonra süt yapımında (laktogenez) rol oynayan başlıca 2 refleks vardır. 1.Süt yapım refleksi 2.Süt inme refleksi

4 ANNE SÜTÜ ANNE SÜTÜNÜN BESİN İÇERİĞİ
Anne sütünün en çarpıcı özelliği her annenin çocuğunun durumuna ve yaşına uygun değişim göstermesidir. İlk 4-5 gün kollostrum denen süt salgılanır. Matür süte göre daha kıvamlı, içerdiği B karoten nedeniyle daha sarımsı, yağ yönünden fakir, sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller ile bebeği enfeksiyonlardan koruyan hücre ve antikorlar yönünden zengindir. 10-15 gün içinde matür süt oluşur. 1.Proteinler 2.Karbonhidratlar 3.Yağlar 4.Makromineraller ve eser elementler 5.Vitaminler ANNE SÜTÜ

5

6 ANNE SÜTÜ A. Sütün İmmunolojik Özelliği
Anne sütü ile beslenen çocuklarda; 1.Solunum yolu enfeksiyonu 2.O. Media 3.Ürine sistem enfeksiyonu 4.G/S enfeksiyonu 5.Sepsis, menengit gibi enfeksiyonlar çok az görülür. Anne sütü; 1.Hücre ve antikorlar 2.Bifudus faktörü 3.Loetofemin 4.Laktoferokidem 5.Nükleotidler 6.A5’teki INF cevaplanan (C3-C4) ve bazı lipidlerde enflerden koruyucu etki oluşturur. ANNE SÜTÜ

7

8 ANNE SÜTÜNE NASIL BAŞLANILMALIDIR?
Anne sütüne başlamakta en önemli zaman ilk birkaç gündür. Eğer anneye, anne sütüne başlamakta yardım edebilirseniz sürdürmekte de daha şanslı olacaktır.

9 ANNE SÜTÜ İLK BESLEME: Hastanede ilk besleme doğum masasında olmalıdır. Anne ve bebek ısıtılmak amacı ile birlikte örtülür. Bebek annenin yanına verilerek emme başlatılır.

10 ANNE SÜTÜ Bebeğin emmeyi öğrenmesi için iyi bir zamandır. Bebek çok alıcı ve emme refleksi çok kuvvetli olabilir. Emme, plesenta atılmasına yardım eden oksitosin üretimini uyarır ve kanamayı durdurur. Bebek değerli kolostrumu (ağız) alabilir. İlk saat yada doğumdan hemen sonrası ruhsal yönden de en önemli zamandır. Doğum sonu olabildiğince erken emzirme, anneyi bebeğe karşı daha sevecen ve bakıma hazır bir duruma getirir. Anne sütüne daha uzun bir dönem devamı sağlar. Emzirmeye başlamada birkaç saatlik bile olsa gecikme, başarısızlığı beraberinde getirebilir.

11 ANNE SÜTÜ BEBEK, DOĞUM SONU DÖNEMDE İSTEDİKÇE EMZİRİLMELİDİR.
1.Sık emme, prolaktin yapımını stimüle ederek kısa sürede süt gelişine yardım eder. 2.Süt bezlerinde, süt toplanmasına bağlı memelerin gerginliği gibi pek çok soruna önlem getirir.

12 HER İKİ MEMEDEN BESLENME:
ANNE SÜTÜ HER İKİ MEMEDEN BESLENME: Bir öğünde sağ memeden emzirme başlanırsa, bir sonraki emzirmede diğer memenin öncelikle verilmesi gerekliliği anne ile tartışılmalıdır. Böylece her iki memeye eşit meme uyaranı yapılacak ve süt yapımı sürekliliği sağlanacaktır.

13 Nasıl Emzirmelisiniz? ANNE SÜTÜ
Doğru bir emzirme için bebeği göğsünüze doğru yerleştirmelisiniz. Bebeği yavaşça göğsünüze yanaştırın. Siz bebeğe doğru eğilmeyin bebeği kendinize çekin. Rahat bir şekilde oturduğunuza emin olun. Bebeğin ağzını açmasını sağlamak için meme başını bebeğin ağzına değdirin. Bu hareket bebeğin emme refleksini harekete geçirecek ve bebek ağzını açacaktır. Bebek ağzını açar açmaz memenizi tüm areola ağzına girecek şekilde sokun. Bebeğin alt dudağı dışa bakıyorsa, çenesi göğsünüze yapışmışsa ve areola hemen hemen görünmüyorsa bebek memeyi doğru şekilde almıştır.

14 ANNE SÜTÜ

15 ANNE SÜTÜ Futbol Tutuşu: Bebeğinizin bacakları kolunuzun altından sarkacak şekilde bebeğin başını elinizle kavrayın. Diğer elinizle göğsünüzü tutun. Gerekirse elinizin altına yastık koyun. Sezaryen doğum yapan, göğüsleri büyük olan anneler için idealdir.

16 Çapraz beşik tutuşu: Bebeğinizi, emzireceğiniz memenin aksi tarafındaki kolunuzun içine yatırın. Bebeğinizin vücudu size dönük ve meme hizasında olmalıdır. Bu şekilde bebeğinizin başını daha rahat kontrol edersiniz.

17 Klasik beşik tutuşu: Bu pozisyonda sırtınızı destekleyen rahat bir koltuğa oturun. Memenizi elinize C şeklinde tutarak destekleyin. Bebeğinizin yüzü karnı ve dizlerini size dönük biçimde midenize dayayın. Bebeğinizin başı dirseğinizin çukur kısmında bulunmalıdır. Kolunuzun yorulmaması için gerekirse bir yastıkla destekleyin. 

18                       ANNE SÜTÜ Yatarak Emzirme: Hafif yan yatar şekilde durun. Sırtınızı ve kolunuzun altını yastıklarla destekleyin. Kolunuzu bebeğinizin başının arkasından geçirerek elinizle bebeğin sırtını destekleyin. Diğer elinizle memenizi destekleyin bebeğin ağzına verin.

19 İkizleri Emzirmek: ANNE SÜTÜ
İkizleri aynı anda emzirebildiğiniz gibi tek tek de emzirebilirsiniz. Birini emzirirken diğerini bir elinizle sakinleştirebilirsiniz. Aşağıdaki şekilde bazı pozisyonlar gösterilmiştir.

20 ANNE SÜTÜ

21 Anne sütü mikropsuzdur.

22 ANNE SÜTÜ

23 ANNE SÜTÜNÜN YETTİĞİNİ NASIL ANLARIZ
Günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa, Günde 2 veya daha fazla hardal sarısı cıvık ve pürtüklü kaka yapıyorsa, Emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleşip uyuyorsa Aktifse ve sesli ağlıyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir.

24 ANNE SÜTÜ                                                                

25 EMZİREN ANNELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR Dengeli beslenmeye ve günde yaklaşık 4 lt sıvı alımına dikkat etmelisiniz. Emzirirken taze meyve suyu veya süt gibi besleyici bir içecek alabilirsiniz. Hamilelik sırasında aldığınız prenatal vitaminlere emzirdiğiniz sürece devam edin. Bebeğinizi bir emzirme rutinine koymayı beklemeyin. Bebeler genellikle 6-8 haftada kendi rutinlerini oturturlar. Unutmayın ki bebek emdikçe, süt yapımı da artmaktadır. Bebekler hızlı büyüme dönemlerinde daha çok emmek isterler (genellikle 2-3 hafta, 6 hafta ve 3. ayda) Doktorunuz önermediği sürece bebeğe su, şekerli su veya mama vermeye hiç gerek yoktur. İlk 6 ay anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeter. Bebeğinizin veya sizin hasta olduğunuzu hissettiğinizde ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuzu arayın.

26 ANNE SÜTÜ

27 ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR
50-100cc sağılmış anne sütünü temiz bir kap veya süt saklama poşetine koyun. Donarken süt genişleyebileceğinden, tepeleme doldurmayın. Tüm torbalara mutlaka tarih ve miktar yazın. Sütü derin dondurucunun kapağına değil, en soğuk noktasına koyun. GÜVENLİ SÜT SAKLAMA KOŞULLARI Odanın serin bir yerinde 6-8 saat Buzdolabının rafında 72 saat (3 gün) Buzdolabının buzluğunda 2 hafta-2 ay arası Derin dondurucuda 6 ay

28 ANNE SÜTÜ                                                                                                

29 DONDURULMUŞ ANNE SÜTÜNÜN HAZIRLANIŞI
Sakladığınız anne sütünü kesinlikle ocağın üstüne veya mikrodalga fırına koymayın. Bu sütün proteinini bozar ve sütün içinde oluşan sıcak noktalar bebeğinizin ağzını yakabilir. Süt poşetini bir kaba koyduğunuz ılık suyun içine ağzı dışarda kalacak şekilde batırarak çözülmesini sağlayın (ben-mari usulü) ve salladıktan sonra sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize verin. UNUTMAYIN: Çözülmüş süt kullanılana kadar buzdolabında saklanmalıdır ve 24 saat içinde kullanılmalıdır. Bebeğinizi besledikten sonra sütün arta kalanını atın.

30 ANNE SÜTÜ                                                            

31 BEBEK İÇİN YARARLARI Her zaman sterildir,ısı derecesi idealdir.
Besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine uygundur. Koruyucu etmenleri içerir. Sindirime yardımcı aktif enzimler (yağ sindirimi için lipaz) Enfeksiyonu önleyen İg’ler (İgA,İgG ve İgM) Hormonlar ve büyüme faktörleri Solunum yolu ve gastrointestinal enfeksiyonları daha az görülür. Orta kulak iltihabı riskini azaltır. Çene ve diş gelişiminde rolü vardır. Bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır (tip 1 diyabet,çölyak hastalığı gibi) Allerjiye karşı koruyucudur ve bebeği pişikten korur. Bebeğin ruhsal,bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur.Dikkat azlığı sendromu,ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır. Anne sütü alan bebekler daha az ağlarlar

32

33 ANNE İÇİN YARARLARI Ucuzdur,hazırlama sorunu gerektirmez.
Anne ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır. Kontraseptif etkisi vardır. Annenin sağlığını korur. Göğüs kanseri Over kanseri Osteoporozis Anemi (uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur,anneyi aşırı kan kaybından korur)

34 EMMEYİ ENGELLEYEN ANNE HASTALIKLARI
Meme apseleri Pulmoner tüberküloz Kabakulak Herpes simpleks Hepatit B Aids Vajinal gonore Hiperprolaktinoma Toksemi Emzirirken gebe kalmak

35 EMMEYİ ENGELLEYEN BEBEK HASTALIKLARI
Yarık damak,yarık dudak Pamukçuk Doğumda ağzında dişi olan bebek Fenilketonüri Maple syrup urine diease Organik asidemiler Üre siklus defektleri Homosistinüri Galaktozemi Primer laktoz intoleransı

36 Anne sütü en iyi besindir.

37

38 İlaçlar Ve Diğer Kimyasal Maddelerin Anne Sütüne Geçişi
Annenin kan dolaşımında bulunan ilaçların neredeyse tamamı süte geçebilir. Psikiyatrik-Emosyonel Rahatsızlığı Olan Anneler Kardiyovasküler Hastalık Ve Hiper Tansiyonlu Anneler Enfeksiyonlu Anneler Antikoagülan Kullanan Anneler Epileptik Nöbeti Olan Anneler Artrit Ve Konnektif Doku Hastalığı Olan Anneler Anestezik Maddeler Analjezikler Alkol

39 Sigara Kafein Tanı Amaçlı İlaç Kullanan Anneler Malign Hastalığı Olan Anneler

40 ANNE SÜTÜ

41 Beni sütünle beslediğin için teşekkür ederim anneciğim.
ANNE SÜTÜ Beni sütünle beslediğin için teşekkür ederim anneciğim.                                   

42 Anneciğim memeni 2 yıl boyunca emmek istiyorum.
ANNE SÜTÜ Anneciğim memeni 2 yıl boyunca emmek istiyorum.                      

43 Anneciğim bana yalancı emzik vermediğin için teşekkür ederim.
ANNE SÜTÜ Anneciğim bana yalancı emzik vermediğin için teşekkür ederim.                                                                             Seni seviyorum anneciğim


"ANNE SÜTÜ ANNE SÜTÜ Ve BEBEK SAĞLIĞI EĞİTİMİ 15.10.2011 HOŞGELDİNİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları