Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGAN BAĞIŞI Uzm. Dr.Tuba Demirci

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGAN BAĞIŞI Uzm. Dr.Tuba Demirci"— Sunum transkripti:

1 ORGAN BAĞIŞI Uzm. Dr.Tuba Demirci
Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Organ Ve Doku Nakli Koordinatörü

2 Doku ve Organ Nakli Nedir?
Organ nakli; tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam bir organın nakledilmesi işlemidir.

3 Organ nakli 2 şekilde yapılmaktadır;
1. Kadavra (ölü) donör (verici) den 2. Canlı donörden

4 Ülkemizde -Kemik -Kemik iliği -Kornea -Tendon -Kalp kapağı
Nakil yapılan organlar: Nakil yapılan dokular: -Böbrek -Deri -Karaciğer -Kalp -Akciğer -Pankreas -İncebağırsak     -Kemik -Kemik iliği -Kornea -Tendon -Kalp kapağı

5 Organ bağışı nedir? Kişinin hayatta iken kendi iradesi ile, hiçbir tesir altında kalmadan; tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

6 Türkiye’de organ naklini düzenlemek amacıyla;
1979 yılında 2238 sayılı “ORGAN VE DOKU ALINMASI,SAKLANMASI VE NAKLİ HAKKINDA KANUN” çıkarılmış ve bu yasa yılında yeniden düzenlenmiştir. Türkiye’de organ nakil hizmetleri bu yasaya göre yürütülmektedir.

7 Kimler organ bağışında bulunabilir?
Yasa gereği; 18 yaşını doldurmuş olan kişi iki tanık huzurunda organ bağışında bulunabilir ve bir hekimin bunu tasdik etmesi yeterlidir.

8 Organ bağışları nerede yapılabilir;
-İl Sağlık Müdürlüğünde, -Hastanelerde, -Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında), -Organ nakli yapan merkezlerde, -Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek gibi kuruluşlarda yapılabilir.

9 DİNİ AÇIDAN ORGAN BAĞIŞI
Diyanet İşleri Başkanlığı; tarih ve 396 sayılı karar ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. " Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır" (Maide Suresi, Ayet 32 ) “İnsan kendisinin kemiklerini biraraya getiremiyeceğimizi mi sanıyor? Evet,bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter”(Kıyame suresi 3-4. Ayet)

10 Unutmayın!!!!! Bir çok hasta bağışlanacak bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanan her organ, başarılı bir transplantasyondan sonra bağışlanan yeni bir hayat demektir.

11 SİZ DE BİR HAYAT ARMAĞAN ETMEK İSTEMEZ MİSİNİZ?

12 SAĞLIKLI VE MUTLU BİR HAYAT
SİZLERİN OLSUN TEŞEKKÜRLER


"ORGAN BAĞIŞI Uzm. Dr.Tuba Demirci" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları