Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (Halka Yönelik)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (Halka Yönelik)"— Sunum transkripti:

1 KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (Halka Yönelik)

2 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs grubundan bir virüsle oluşan ateş, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir hastalıktır.

3 Keneler Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?
Doğada 833 tür kene çeşidi bulunmaktadır . Ancak KKKA’nın bulaşmasında Hyalomma soyuna ait keneler daha büyük bir yere sahip olmakla birlikte, 30 kene türünün bu hastalığı bulaştırabileceği bildirilmektedir. 

4 Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.

5

6 Henüz ergin olmamış Hyalomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder. Keneler, insan veya hayvanlardan kan emerken virüsleri de bulaştırırlar.

7 Küçük omurgalılar ve özellikle yerde beslenen kuşlar, keneleri enfekte eden en önemli konak grubunu oluşturmaktadır; keneler, biyolojik evrimlerinin değişik safhalarında bu canlılardan kan emerler. Keneler yaşamaları için mutlaka kan emmeleri gereklidir. Keneler beslenemezlerse belli bir süre sonra ölürler.

8

9 Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur. Özellikle keneler içim tavşan ve keklik tam bir beslenme yeridir.

10 Olgular kene varlığı ve parçalı arazi yapısı ile yakından ilişkili
orman içi açıklıklar orman kenarındaki tarım arazileri Doç. Dr. Zati Vatansever’in Bilimsel Danışma Kurulundaki sunusundan alınmşıtır. 10

11 Kimler Risk Altındadır?
Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar Veterinerler Kasaplar Mezbaha çalışanları Sağlık personeli Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.

12 Kuluçka Süresi Ne Kadardır
Kuluçka Süresi Ne Kadardır? Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, vücut çıkartısı veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 14 gün olabilmektedir.

13 KKKA hastalığı hangi yollarla bulaşır?
1-Virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile: Kırsal kesimde yaşayan ve gerek evcil, gerekse vahşi hayvanlarla ilişkisi olan kimselere, ev hayvanları ve sokak hayvanları ile ilişkisi olanlara ve kırsal kesimde özellikle çalılıklar ve otların olduğu yerlerde piknik, av veya çeşitli amaçlarla bulunanlara bu yolla bulaşma olabilmektedir.

14 2-Enfekte hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu:
Veterinerler, avcılar, kasaplar ve çiftçilerde, meslek hastalığı olarak görülebilir. Ayrıca bu hayvanların etlerinin hazırlanması sırasında ev hanımlarına ve bu işle uğraşanlara bulaşma olabilir.

15 3-Hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu:
Doktor, hemşire ve sağlık memuru ve laborantlar gibi sağlık görevlileri ile evde hasta bakan hasta yakınlarına bu yolla bulaşma olmaktadır. Hasta sevkinde refakat eden ambulans ekibine de bulaş olmaktadır.

16

17 Belirtileri Nelerdir? Kırıklık Baş ağrısı Halsizlik Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu; - Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, - Gövde, kol ve bacaklarda morluklar - Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi.

18 - Ölüm genellikle hastalığı ağır seyreden hastalarda, hastalığın 2
- Ölüm genellikle hastalığı ağır seyreden hastalarda, hastalığın 2. haftasında gerçekleşmektedir. İyileşme, genellikle 10. günden sonra başlar, bazı vakalarda dört haftaya kadar uzayabilmektedir.

19

20

21

22 Hastalık Taşıyan Kene Tarafından Virüs Bulaştırılan Hayvanlara Ne Oluyor?
Keneler tarafından KKKA hastalığı virüsü bulaştırılan hayvanlarda hastalık insanlara nazaran daha hafif bir şekilde atlatılıyor. Ve ölümcül bir seyir taşımıyor.

23 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak öncelikle hastalığa neden olan virüsü taşıyan kenelerden uzak durma ile mümkündür. Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulmalıdır. Hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçınılmalıdır.

24 EĞER ZORUNLU OLARAK BU ALANLARDA BULUNULACAKSA
Mutlaka pantolonun paçalarını çorapların içine , gömleği de pantolonun içine kapatmak gerekir. Bu tür riskli alanlardan dönüldüğünde üzerimizde kene kontrolü yapmak gerekir.

25

26 Riskli alanlarda (piknik alanları, hayvan barınakları gibi) bulunulan zamanlarda, kenelerin elbiselerin altına girebileceği muhtemel açıklıkları kapatmak çok önemlidir. Uzun kollu kapalı elbiseler giymek ve pantolon paçalarını çorapların içine sokmak, basit görünse de hayli etkili bir önlemdir. Elbiselerin açık renkte olması, gelen kenelerin kolayca görülmesini sağlar.

27 Her 2 saatte bir vücudu kene yönünden gözden geçirmek, akşamları eve gelindiğinde vücudu tamamen muayene etmek, kenelerin henüz hastalık etkenini vermeye başlamadan (ilk 6 Saat)bulunması ve uzaklaştırılması bakımından oldukça önemlidir.

28 Vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) alınmalıdır.

29 Kenelerin üstüne kimyasal madde dökülmesi, kibrit ile yakılması gibi işlemler kenelerin hastalık etkenlerini aktarma riskini artırabilir. Bu tarz uygulamalardan kaçınılmalıdır. Ormanlarda çalışan işçilerin ve ava çıkanların lastik çizme giymeleri daha doğru olacaktır.

30 * Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun akarisitlerle ilâçlamalı, * Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır. * Kene bulunan hayvan barınakları uygun akarisitlerle usulüne göre ilâçlanmalıdır.

31 * KKKA insandan insana bulaşabilmektedir, bu nedenle hastalarla temastan kaçınılmalı, zorunlu olarak temas edenler ise mutlaka gerekli tedbirleri almalıdırlar. Bu tedbirlerin başında maske eldiven hata kan ve çıkartılara maruz kalınacaksa gözlük te kullanılmaldır.

32 Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin Aşısı Var mıdır?
Hayır. Ancak aşı çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Var mıdır? Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastaya verilen destek tedavisi hayati önem arz etmektedir.

33 2002 Yılında Tokat İlinden şüphe üzerine Japonya ya numune göndererek KKKA hastalığının varlığını tespit eden Hekim arkadaşımız

34 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİM Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürünün kolunda gezen canlı kene Ardanuç İlçesi


"KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (Halka Yönelik)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları