Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları"— Sunum transkripti:

1 Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA www.ademcamlikaya.com Telif Hakları
Creative Commons Yazılımların Telif Hakları Yazılım Korsanlığı Yazılım Türleri Yasal Hükümler Adem ÇAMLIKAYA

2 Telif Hakkı Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkı fikirlere değil, fikirler sonucu ortaya çıkan biçimler için alınabilir. Elde edilen haklar genellikle belirli bir süre için geçerlidir.

3 Telif Hakkı İhlali Eserin, telif hakkı sahibinin özel haklarını ihlal ederek ve izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması ya da izin gerektirecek şekilde görüntülenmesi, bazı çalışmalarda kullanılarak türetilmesi (türevlerinin oluşturulması) sonucu oluşan hak ihlalidir.

4 Creative Commons Creative Commons oluşumu, üretilen materyalin haklarının telif hakkına takılmadan kullanabileceğini ancak yine de buna karşılık materyal sahibinin izni alınarak veya bilgisinin verilerek bilgiyi yaymayı amaçlayan ücretsiz bir kamu lisansıdır. Creative Commons lisansı, ülkemizde etkinliğini henüz tam olarak gösterememiştir.

5 Yazılımı Lisansı Nedir? Neden Gereklidir?
Yazılım lisansı, telif hakkı sahibinin (yazılım üreticisinin) haklarını koruyan bir belgedir. Her bir yazılım için lisans almak şarttır; bu üreticinin telif hakkını çiğnemediğinizi, emeğinin karşılığını verdiğinizi gösterir. Telif hakkı yasaları, insanların izin almaksızın yazılım kopyalayamayacağını açıkça beyan eder. Hiç kimse telif hakkı sahibinin izni olmadan, emeğini kopyalayıp dağıtamaz ve kullanamaz. Eğer, izinsiz olarak bir bilgisayar programını kopyalar veya yasal olmayan bir kopyasını bir başkasına tedarik ederseniz, kanunları çiğnemiş sayılırsınız.

6 Yazılım Korsanlığı Yazılım korsanlığı, lisans belgesi taşımayan, yasadışı yöntemlerle çoğaltılmış yazılımların ticaretini, dağıtımını yapmak ve bu yazılımları kullanmak anlamına gelir. 

7 Korsan yazılım kullanan kişi veya kurumlara uygulanacak yaptırımlar nelerdir?
İşyerinin geçici süreyle kapatılması Her bir yazılım için ayrı ayrı talep edilebilecek yüksek miktarlarda tazminat 6 yıla kadar hapis ve TL'ye kadar ağır para cezası, 6 aydan 3 yıla kadar meslek ve ticaretten men cezası Suça ilişkin mahkeme kararının yüksek tirajlı gazetelerde ilanı Lisanssız yazılımların, bilgisayarların ve teknik sistemlerin mühürlenmesi.

8 Orijinal yazılım kullanmanın faydaları nelerdir?
Teknik destek alabilme Tam ve eksiksiz çalışan yazılım Kalite güvencesi Yasalara uygunluk Yazılımın yeni sürümlerine uygun fiyatlarla geçebilme.

9 Korsan yazılım kullanmanın riskleri nelerdir?
Yeni versiyonlara geçilmez Kalite ve güvenilirlik açısından zayıftır Fonksiyonlar eksik ve hatalı çalışır Yasal olarak sıkıntı yaşanır Teknik destek yoktur

10 Yazılım Türleri Freeware (Ücretsiz Yazılım):Bu yazılımlar tamamen ücretsizdir. Lisans sahibi yazılımcıdır ve tamamen orjinal içerik ile dağıtılır. Bu tip programlarda sınırlamalar yoktur. Shareware (Paylaşılabilir Yazılımlar): Yalnız belirli bir süre (15 gün, 1 ay, 2 ay gibi) deneme amaçlı olarak kullanılabilir. Sürekli kullanım hakkı için ücretini ödemek gerekir.

11 Yazılım Türleri İşletim Sistemi (Operating System): Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Bilgisayar sisteminin tüm hareketlerini denetler. Sistemde bulunan MİB, ana bellek vb. kaynakları yönetir. Disk İşletim Sistemi DOS (Disk Operating System): Windows (3.1, 95, 98, 2000,XP)Windows NT,MAC OS,UNIX, LINUX … Yararlı Programlar: İşletim Sistemi ile verilen format, sıkıştırma, hesap makinesi gibi programlara verilen isimdir. Aygıt sürücüleri (Device Driver): Çevre birimlerinin çalışması için bilgisayara yüklenen programlar.

12 Yazılım Türleri Uygulama Programları : Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere üretilmiş yazılımlardır. Örneğin, okul yönetim sistemi programları, muhasebe programı, bilgisayar oyunları, programlama dilleri derleyicileri Elektronik posta yazma, grafik hazırlama, masaüstü yayıncılık, çalışma planı hazırlama, iş akışı çizimi, web sayfası oluşturma programları da uygulama yazılımlarına örnektir. Ticari yazılımlar: Muhasebe, tahmin yapma, proje yönetimi gibi genellikle sektörlere hitap edep ücretli programlardır

13 Yazılım Türleri Eğlence yazılımları: Oyun, ekran koruyucu v.b programlardır. Eğitim ve Başvuru Yazılımları: Bilgisayar Destekli Eğitim yazılımları, benzetim (simulasyon) yazılımları, elektronik ansiklopedi, atlas. Çokluortam (Multimedia) Yazılımları: Bilgisayar tabanlı medya ile bütünleşik olarak hazırlanırlar. Ses, video, animasyon, resim gibi materyalleri açmak, işlemek için kullanılırlar.

14 Yasal Hükümler Yasal hükümler, kullanmakta olduğumuz hizmetle alakalı kesinleşmiş bilgilerin verildiği, hizmetle alakalı telif haklarının belirtildiği, hizmet kullanımı ve hizmet kullanımdan doğabilecek sonuçlarla ilgili bilgilerin verildiği yasal zemine dayalı kararlardır.

15 SUNUM SONA ERDİ TEŞEKKÜRLER


"Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları