Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Dairesi Başkanlığı Mart 2015

2 SUNUM İÇERİĞİ E-İmza E-İmza Nedir? E-İmza Kurulumu ve Kullanımı
ESBİS’de Neden E-İmza’ya Geçildi? ESBİS’de E-İmza Kullanımı Belge ve E-İmza Doğrulama İşlemleri E-İmza Sertifikalarının Geçerlilik Süresi ESBİS’de Sıkça Karşılaşılan Problemler Esnaf ve Sanatkar Mesleklerinin Yenilenmesi (NACE Çalışmaları) Soru & Cevap

3 E-İmza Nedir? Elektronik imza, elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. E-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.

4 E-İmza’nın Hükmü 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu:
MADDE 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.

5 E-İmza’nın Kullanım Alanları
5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu, kağıt ortamında yürütülen işlemlerin elektronik ortamda güvenli ve hukuki sonuç doğuracak biçimde yürütülebilmesi için büyük bir olanak sağlamıştır.  E-İmza; Bankacılık işlemleri ile diğer finansal uygulamalarda, Kamu kuruluşlarına yapılan çeşitli başvurular ve yürütülen işlemlerde, Elektronik yazışma ve sözleşmelerde, Hukuki işlemlerde, E-devlet, e-ticaret, e-iş uygulamalarında kullanılabilmektedir.

6 E-İmza Kurulum ve Kullanım
Sicil Müdürlüklerine dağıtılan E-İmza donanımlarının kullanılabilmesi için bilgisayarınıza, Palma yazılımının kurulması Java RTE’nin Kurulması Gerekmektedir.

7 E-İmza Kurulum ve Kullanım
Gerekli kurulum dosyalarına ulaşabileceğiniz link:  

8 E-İmza Kurulum ve Kullanım
Palma nasıl kurulur?

9 E-İmza Kurulum ve Kullanım
Palma Aktivasyon İşlemleri

10 E-İmza Kurulum ve Kullanım
Java Kurulumu: adresindeki dosyayı indirerek çalıştırınız. İleri tuşuna basarak kurulumu tamamlayınız.

11 E-İmza Kurulum ve Kullanım
Java ile ilgili karşılaşacağınız hataların çözümü için

12 E-İmza Kurulum ve Kullanım
Her şeyi kurduktan sonra ESBİS’e e-imza ile giriş yapmayı deneyin.

13 ESBİS’de Neden E-İmzaya Geçiyoruz?
Belgede sahteciliği önlemek Islak imza taklit edilebilir, e-imza taklit edilemez. İşlemde sahteciliği önlemek E-İmzalı işlemler gerçekten e-imza sahibi tarafından yapılmıştır, inkar edilemez. İmzaların kayıt altına alınabilmesi E-imzalı belgeleri kimin ne zaman imzaladığı kayıt altındadır. İşlemlerin tamamen online olarak gerçekleşebilmesi E-imzalı belge, yazıcıdan çıktısı alınarak kullanılabilir. Mühür, kaşe, imza vs.’ ye gerek yoktur. Muhatap Kurumların güvenini kazanmak E-imzalı belge Bakanlık sisteminden kontrole açıktır. Muhataplara güven verir.

14 ESBİS’de Hangi İşlemler E-İmza ile Yapılacak?
Sisteme Giriş E-devlet üzerinden ESBİS’e girişler artık E-İmza ile yapılacak. Tescil-Tadil-Terkin İşlemleri İşyeri açma, kapatma, bilgi güncelleme işlemleri artık E-imza ile yapılacak. Vize İşlemleri Vize işlemleri de artık E-İmza ile yapılacak. Belge Verme İşlemleri ESBİS üzerinden Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen bütün belgelerde artık e-imza kullanılacak.

15 ESBİS’de E-İmza Nasıl Kullanılacak?
Sisteme Giriş E-devlet üzerinden ESBİS’e girişler artık E-İmza ile yapılacak.

16 ESBİS’de Hangi İşlemler E-İmza ile Yapılacak?
Islak İmzalı Süreç İşlem Yapılır Ödeme Yapılır Belge Verilir Gazete ilanı yapılır E-İmzalı Süreç İşlem Yapılır Ödeme Yapılır E-imza Atılır Belge Verilir Gazete İlanı Yapılır

17 E-İmza İle Sicil Kullanıcısı Açısından Ne Değişti?
Tahsilatı yapılmış işlemler «İmza Bekleyen Belgeler» listesine düşer. E-İmzalanan belgenin işlemi tamamlanır. İmzalanmazsa işlem gerçekleşmez. E-İmzayı yalnızca Sicil Müdürü atabilir. E-İmzalanmış belgenin çıktısı resmi olarak geçerlidir. Herhangi bir ıslak imza, mühür vs.’ye ihtiyaç duymaz.

18 Belge Doğrulama E-İmzalı bir belge, Bakanlığın internet sayfası üzerinden kontrol edilebilir.

19 Canlı Uygulama

20 E-İmza Sertifikalarının Geçerlilik Süresi
E-İmza sertifikalarınız, donanımları teslim aldığınız tarihten itibaren 1 yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin sonunda istediğiniz herhangi bir e-imza sağlayıcısı aracılığıyla sertifika süresini uzatabilirsiniz.

21 ESBİS’de Sıkça Yaşanan Problemler

22 Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Reddedilen gazete kayıtları günlük kontrol edilmeli. Bir işlem yapılmadan önce MUTLAKA esnafın kimlik bilgileri ve işyeri bilgileri kontrol edilmeli. Ödemeler Banka aracılığıyla tahsil edilmeli. Kapatılmış odaların üyelerinin tamamı aktarılmalı. Yazışmalarda Sicil Müdürü imzası atılmalı, belgenin aslı gönderilmeli. Hatalı işlemlerin düzeltilmesi talep edilirken ispat edici belgeler ibraz edilmeli.

23 Esnaf ve Sanatkar Mesleklerinin Yenileme Çalışması (Nace Çalışması)

24 TESCİL İŞLEMİ Esnaf ve Sanatkar vergi kaydı açılışını yaptırır.
Ekonomik faaliyet kodu belirlenir. Sicil Müdürlüğünde TC kimlik ile sorgulama yapılır ve güncel maliye bilgileri listelenir. Otomatik olarak gelen nace koduna uygun tek bir meslek çıkar. Esnafın otomatik olarak gelen meslek için itirazı var ise nace kodu değiştirmesi istenir. ESBİS Nace ve meslek bilgisini kullanarak oda veya odaları sicil müdürlüğünde listeler. Esnafın oda kaydı yapılarak işlem tamamlanır.

25 TADİL İŞLEMİ Esnaf ve Sanatkarlar aynı meslek içinde kalmak kaydı ile Nace kodlarında yapacakları değişiklikler mesleği değiştirmeyeceği için tadil işlemi olmayacaktır. Bir NACE kodu değişikliği farklı bir mesleği gerektiriyorsa tadil işlemi olarak ESBİS belirli zaman aralıklarıyla sicil müdürlüğünü bilgilendirecektir. Esnafın doğrudan sicil müdürlüğüne gelip meslek değişikliği yapması mümkün değildir. Farklı meslekler için mutlaka nace kodu değişikliği gerekmektedir.

26 İLK KEZ NACEYE GEÇERKEN
Sicil Gazetesi Komitesinin ve Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme koordinasyon Kurulu kararına belirli bir süre ücretsiz meslek değişkiliğine müsaade edilecektir. Esnaf niteliği taşımayan bir nace kodunda olan esnaf ve sanatkarlar için ESBİS de liste hazırlanacak ve sicil müdürlüğü aracılığı ile kayıtlarını güncellemek üzere esnaflar sicile davet edilecektir.

27 Soru - Cevap


"T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları