Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN DENEYLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN DENEYLERİ."— Sunum transkripti:

1 FEN DENEYLERİ

2

3 Deney Malzemeleri: İki tane özdeş bardak, ince kağıt, mum
Deneyin Yapılışı: Bardağın birisinin içinde mum yakalım. Kağıdı ıslatarak ortasından delelim ve bardağın ağzına kapatalım. İkinci bardağı birinci bardağın ağzına kapatalım ve biraz bastırarak iki bardağın birbirini tutmasını sağlayalım ve sn sonra üstteki bardağı tutarak yukarı kaldıralım. Gözleminizi açıklayınız.

4 Karabiberler Kaçıyor Deney Malzemeleri: Tabak, su, karabiber, deterjan
Deneyin Yapılışı: Su dolu tabak üzerine karabiber dökülür. Deterjanlı çubuk suya dokundurulur, gözlemlenir. Deneyin Yorumu: Suyun ve deterjanın yüzey gerilim farkından dolayı karabiberler tabağın kenarlarına hareket eder.

5 Şaşırtıcı Renkler Deney Malzemeleri: Boyar maddeler, süt, deterjan, tabak Deneyin Yapılışı: Tabak sütle doldurunuz. Tabağın kenarından süte birer damla besin boyası ekleyiniz. Tabağın merkezine bir damla deterjan damlatılır, gözlem yapınız

6

7 Dalgıç Yapalım Deney Malzemeleri: Oyun hamuru, ataç, kancası olan plastik tükenmez kalem kapağı, vidalı kapağı olan plastik büyük şişe Deneyin Yapılışı: Oyun hamurundan 3.5cm uzunluğunda bir dalgıç yapılır. Ataç dalgıcın kafasına geçirilir ve ataç tükenmez kalem kapağına geçirilir. Şişe suyla doldurulur ve dalgıç içine konur. Kalem kapağının tepesi su düzeyinin biraz yukarısında olacak biçimde yüzecektir. Şişe iyice doldurulduktan sonra kapağı sıkıca kapatılır. Dalgıcın batması için şişe sıkılır, dalgıcın yükselmesi için eller gevşetilir ve dalgıç batıp, yükselir.

8 Dalgıç neden batıp çıkıyor?
Kalem kapağını suya koyduğumuzda içinde bir miktar hava kalır. Kasılıp kalmış bu hava kabarcığı sudan daha az yoğun olmasına yol açar ve dalgıç yüzer. Şişeyi sıktığımızda su havayı sıkıştırır ve hava kalem kapağında yükselir. Artık dalgıç sudan daha yoğundur ve batar.

9 Yanmayan Balon Deney Malzemeleri: İki balon, ip, kibrit, su
Deneyin Yapılışı: Bir balonu şişirip diğerini suyla dolduralım. Balonlara kibrit yaklaştırıp gözleyelim. Gözlem sonucunu açıklayalım.

10 Yumurta Yutan Şişe Boş şişe içerisine yanan kağıt parçalarını atalım.
Deney Malzemeleri: Süt şişesi, haşlanmış yumurta(su balonu), kibrit, kağıt parçaları Deneyin Yapılışı: Boş şişe içerisine yanan kağıt parçalarını atalım. Pişmiş yumurtayı (su dolu balon) soyup şişenin ağzına iyice kapatıp biraz bastıralım.

11 Suya Batan Her Cisim Islanır mı?
Deney Malzemeleri: Beher, dereceli silindir, yumuşak kağıt veya pamuk,su. Deneyin Yapılışı: 1. Dereceli silindirin ağız kısmına yakın olan bölgesine kağıt veya pamuğu yerleştiriniz. 2. Pamuğun yan yüzeylere tutunmasına dikkat ediniz. İçinde pamuk olan dereceli silindiri; ağzı aşağıya gelecek şekilde, su dolu beherglasın içine daldırınız.

12 Renkli Baloncuklar Deney Malzemeleri: Temiz bir şişe, su, 1 bardak sıvı yağ, 1 çay kaşığı gıda boyası, kalsiyum sandoz tablet Deneyin Yapılışı: Şişe 1/4 kadar su ile doldurulur ve içerisine gıda boyası atılarak çözülür. Şişedeki su üzerine yağ koyulur. Kalsiyum sandoz (veya efervesan benzeri) tablet şişeye atılır gözlenir.

13 Yağ yoğunluk farkından dolayı şişede suyun üstünde durur, karışmaz
Yağ yoğunluk farkından dolayı şişede suyun üstünde durur, karışmaz. Gıda boyası ve kalsiyum tablet suda çözüneceğinden çıkan gaz kabarcıkları renkli olacaktır. Tablet tamamen çözünene kadar gaz çıkışı devam eder. Sonra yeni bir tablet atarak baloncukları gözlemeye devam edebilirsiniz.

14 Yüzen Yumurta Deney Malzemeleri: 2 yumurta, tuz, su, 2 kap
Deneyin Yapılışı: Kap içine su konur ve yumurta içine bırakılır, gözlenir. Diğer kabın içine 6 çorba kaşığı tuz konur ve suda iyice çözünene kadar karıştırılır. Yumurta su içine bırakılır, gözlenir.

15 Pinpon deneyi Deney Malzemeleri: Pinpon topu, sıcak su
Deneyin Yapılışı Pinpon topunu ezerek önce soğuk suya sonra sıcak suya bırakıp gözlemleyiniz. Gözlem sonucunu açıklayalım.

16

17 Yanardağ Yapalım Deney Malzemeleri: 1 paket kabartma tozu, sirke, gıda boyası, yarım çay bardağı sıvı deterjan, birkaç bardak toprak, küçük bir plastik şişe Deneyin Yapılışı: Şişe içerisine kabartma tozu, sıvı deterjan ve gıda boyası koyulup karıştırılır. Şişe toprak içerisine yanardağ görüntüsü verecek şekilde gömülür (etrafına kum koyulur) Şişe içerisine sirke dökülür ve beklenir.

18 Renkler Karıştırılırsa

19

20 Soğuyan Havaya Ne Olur?

21 Sihirli Su Deneyin Malzemeleri: Kırmızı lahana, beher, su, süzgeç kağıdı, ısıtıcı, huni, limon, kabartma tozu, sirke Deneyin Yapılışı: Kırmızı lahana ince doğranarak kaynar suya atılır ve kaynatılır. Kaynatma sonrası suyu süzülerek şişelerde saklanabilir veya süzgeç kağıdına emdirilerek kurutulur. Deney tüplerine lahana suyundan alınarak limon,karbonat vs damlatılır. Renk değişimleri gözlenir.

22 Sıvıların Dansı Deney Malzemeleri: Mürekkeplendirilmiş su, sıvıyağ, bal, fındık, üzüm, saydam kap, kaşık Deneyin Yapılışı: Saydam kaba 1/3ünü dolduracak kadar bal dökülür. Balın üzerine aynı miktarda sıvı yağ yavaşça dökülür. En üstte mürekkepli su dökülür, beklenir. Tüm sıvılar katman oluşturduktan sonra çeşitli kabın içine nesneler atılır ve gözlenir.

23

24 Akışkanların Yarışı Deney Malzemeleri: Su, sıvı yağ, şampuan, madeni para, kağıt, kalem, saat Deneyin Yapılışı:

25 Su ve havanın farkı Deney Malzemeleri: İki büyük tabak, iki balon, su, huni Deneyin Yapılışı: Balonlardan birini şişirin. Tabakların arasına balonu koyarak sıkıştırmaya çalışın. Balonun diğerini suyla doldurun. Tabakların arasına koyarak sıkıştırmaya çalışın. İki deneyi karşılaştırın. Hava olan balon mu su olan balon mu daha çok sıkıştı? Neden?

26 Üzümlerin Dansı Deney Malzemeleri: Bir miktar kuru üzüm, bir şişe soda veya kabartma tozu, renksiz bir kavanoz Deneyin Yapılışı: Kavanozun yarısına kadar soda boşaltılır. Kuru üzümler içine atılır ve kapağı kapatılıp gözlenir.

27 Bozuk Para Üstündeki Göl
Deney Malzemeleri: Bozuk para, damlalık su Deneyin Yapılışı: Bozuk para üzerine damlalıkla su damlatılır. Öncesinde kaç damla alacağını çocuğun tahmin etmesi istenir.

28 Görünmez mürekkep Deney Malzemeleri: Limon suyu, kağıt, pamuklu kürdan, ütü Deneyin Yapılışı: Kürdan ucuna pamuk sararak limon suyuna batıralım. Kağıt üzerine yazı yazarak kurutalım. Ütü ile kağıdı ütüleyelim ve değişimi gözlemleyelim.

29

30 Buzda bir delik Deney Malzemeleri: Buz,sofra tuzu Deneyin Yapılışı:
Buz kalıbı üzerine tuz serpip 10 dakika buzlukta bekletelim. önce sonra

31 Elini Islatmadan Parayı Nasıl Alırsın?
Deney Malzemeleri: 100 ml’lik erlen, mum, kibrit, su, çukur tabak, metal para Deneyin Yapılışı: Tabak içinde gıda boyasıyla renklendirilmiş su hazırlanır, içine mum yerleştirilir. Tabağın içine para atılır, mum yakılır. Erlen ters olarak mumum üzerine kapatılır, gözlenir.

32 Dökülmeyen Su Deney malzemeleri: Kağıt, bardak, su Deneyin Yapılışı:
Su bardağının içine su doldurunuz. Ağzına hava almayacak şekilde kağıt parçası koyunuz. Elinizle destek vererek şekildeki gibi bardağı ters çeviriniz. Sonucu gözlemleyiniz

33 Şişenin Emdiği Balon Deney Malzemeleri: Şişe, balon, sıcak su, derin kap, buzlu su, ip Deneyin Yapılışı: Bir şişeyi yarıya kadar sıcak suyla dolduralım. Balonu şişenin ağzına geçirelim. Sıkıca bağlayalım. Derin bir kaba buzlu su koyalım. Şişeyi buzlu suyun içine oturtalım.

34

35 Oksijen Sen Bizim Herşeyimizsin :)
Deney Malzemeleri: İki mum, farklı büyüklükte iki kavanoz, kibrit Deneyin Yapılışı: Mumlar yakılarak kavanozlar üzerine kapatılır, kaç dakikada söndüğüne bakılır.

36 Yağmur Yağdıralım Deney Malzemeleri: Cam bir kap, bardak veya tas, naylon, lastik bant, herhangi bir kütle. Deneyin Yapılışı: Cam kabın içine bir miktar su koyalım. Suyun ortasına bir bardak veya kase yerleştirelim. Kabın ağzını temiz bir naylon parçasıyla kapatalım ve bir lastik bant geçirerek sağlamlaştıralım. Naylonun üzerine bir kütle koyalım. Kabı güneşe bırakalım .

37 Büyüteç Yapalım Deney Malzemeleri: Asetat kağıdı, mum, damlalık, su
Deneyin Yapılışı: Asetat kağıdından bir parça kesilerek üzerine mum damlatılır. Mum damlası sıcakken ortasında bir çukur açılarak içine damlalıkla su damlatılır. Yazılı kağıt üzerinden okuma yapılır.

38 Akciğerlerimizde Ne Kadar Hava Var?
Deney Malzemeleri: Derin kap, plastik hortum veya pipet, şişe, su Deneyin Yapılışı: Pet şişenin içi su doldurulur ve su dolu derin kabın içine dik olarak ters çevrilir. Pipet veya plastik hortumun ucu pet şişeye sokulur. Pipet/hortum ağzımıza alınıp kuvvetli şekilde üflenir. Gözlem yapılır.

39 Yarışan Renkler Deney Malzemeleri: Farklı renkte tükenmez kalemler, kağıt havlu parçası, su, derin kap, ataç Deneyin Yapılışı: Kağıt parçasının altından 2 cm üzerine üst üste gelecek şekilde kalemlerle nokta bırakılır ve ayrı ayrı bölgelerde de noktalar bırakılır. Kabın tabanına çok az su koyularak kağıdın ucu suya batırılır.Kabın kenarına kağıt ataçla tutturulur, gözlenir.

40 Şişmeyen Balon Deney Malzemeleri: Şişe, balon Deneyin Yapılışı:
Balonu şişirin, gözlemleyin. Şişenin içine balonu yerleştirip ağız kısmından tutturun ve içine üfleyin. Gözlemleyin. İki gözleminizi karşılaştırın.

41 Etkinliklere Katılımınızdan Dolayı
Etkinliklere katılımınız ve ilginizden dolayı


"FEN DENEYLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları