Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Grip ve Hijyen “ /.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Grip ve Hijyen “ /."— Sunum transkripti:

1 Grip ve Hijyen “ /

2 Grip nedir? Solunum yollarına yerleşen mikroplarla
oluşan bir hastalıktır. (Influenza A, B ve C virüsleri)

3 Soğuk Algınlığı(Nezle) mı Grip mi?
Halk arasında Grip hastalığı ve Soğuk algınlığı (Nezle) sıklıkla karıştırılmaktadır. Grip zannedilen hastaların çoğunluğu nezledir.

4 Soğuk Algınlığı(Nezle) Belirtileri
Merkez burun Burun akıntısı / tıkanıklık / aksırma Hafif ateş Semptomlar 1-5 gün sürer Aşısı yok Sık görülen enfeksiyon hastalığı

5 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Grip Belirtileri Tüm vücut hasta Öksürük Yüksek ateş Semptomlar 2-3 gün sürer Aşısı var Daha nadir Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

6 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Grip Bulaşıcı bir hastalıktır Kolay yayılır Aynı anda bir çok kişi hastalanır Kışın salgınlar yapar Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

7 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Grip nasıl bulaşır? Öksürük ve aksırık Damlacık yolu Direk temas Mikrop bulaşmış eşyalarla Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

8 Hastalığın belirtileri nelerdir?
Bulaşmayı takiben 1-3 günde ateş, titreme, halsizlik, kırgınlık iştahsızlık boğaz ve baş ağrısı yaygın kas ağrıları bulantı, kusma genizde dolgunluk ve akıntı gözlerde yanma kızarıklık burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

9 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Tedavisi nasıldır?      İstirahat edilmeli Bol sıvı alınmalı Ağrı kesici, ateş düşürücüler kullanılabilir Özellikle çocuklarda ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalı Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

10 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Gripten Korunma Ellerinizi yıkayın Öksürürken ve aksırırken ağzınızı ve burnunuzu kolunuzla kapayın Hasta iken evde istirahat edin Salgınlar sırasında kalabalıktan kaçının Aşı yaptırın Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

11 EL TEMİZLİĞİ

12 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Derimiz Deri yaklaşık olarak 1.5 metre kare alana sahip vücudun en büyük organıdır Normal insan derisi bölgelere göre farklı oranda aerobik mikroorganizma barındırır Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

13 Derimizde bulunan bakteriler
Kalıcı bakteriler Ciltte sürekli bulunan normal flora üyeleri Geçici bakteriler Sağlık personelinin hasta veya çevre ile temas sonunda aldığı etkenler Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

14 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

15 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Kirli eller Bir çok mikroorganizmayı ellerimizle bir yerden başka bir yere taşırız. Hastanelerde ortaya çıkan enfeksiyonlarında % sağlık personelinin kirli elleri neden olmaktadır Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

16 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Eller ile Bulaşma Hemşire elleri Hastayı kaldırma Nabız sayma Tansiyon ölçme Oral ısı ölçme Hastanın eline dokunma Omuz veya kasığına dokunma cfu Klebsiella spp. İle bulaşma Casewell M. Br Med J, 1977;2 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

17 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

18 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Tuvaletten sonra Ellerini yıkamazsan Kulaklarında enfeksiyon yaparım Akciğerlerinde Pnömoni Yara enfeksiyonu Sarılık ve İshal Dizanteri Boğazlarında ağrı Heryere yayılırım Çok bulaşıcıyım Sivilcelerinde ben varım Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

19 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Sorun! Çok yaygın olarak eller ile ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları Basit Ucuz bir yöntemle önlenebilir. Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

20 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Çözüm! Gerekli olan her durumda Doğru el yıkama Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

21 El Yıkamanın Az Olma Nedenleri
Zaman kısıtlılığı Ekipmanın yetersizliği Lavabo, sabun, kağıt havlu vb. Cilt tahrişi Önerilere-kurallara uymama alışkanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

22 El Hijyeninde Kategoriler
Hijyenik el yıkama ve el dezenfeksiyonu Basit sabun, antimikrobiyal sabun, Kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptik solüsyonlar Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

23 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
El Yıkama İşlemi Ilık su ile eller önce ıslatılır 3-5 ml antiseptik içeren veya içermeyen deterjan alınır Her iki elin tüm yüzeyleri ve parmaklar yaklaşık saniye ovulur Ilık su ile eller durulanır Kağıt havlu ile kurulanır Kullanılan havlu ile musluk kapatılır Kağıt havlu el değmeden pedallı çöp kutusuna atılır Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

24 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
KAĞIT HAVLU İLE KURULA ÇEŞMEYİ HAVLU İLE TUTARAK KAPA ELİNİ YIKARKEN SABUN ve ILIK SU KULLAN ELLERİNİ ÇOK İYİ OVUŞTUR Parmak aralarını Bilekleri Tırnak altlarını El sırtını YIKAMAYI UNUTMA İYİCE DURULA Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

25 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
El Yıkama Tekniği Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

26 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

27 En sık yıkanmayan bölgeler Daha az sıklıkta yıkanmayan bölge
Yıkanan bölge El sırtı El ayası Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

28 El yıkama ve El Antiseptiklerini Kullanma
Eller eğer gözle görülür şekilde kirlenmişse su ve sabun ile yıkanmalıdır. Eğer eller gözle görülen bir şekilde kirlenmemiş ise alkol bazlı el antiseptikler kullanılabilir Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

29 Alkol bazlı el antiseptikleri
Üretici firmanın tarif ettiği kadar Genellikle 3-5 ml Az volüm etkili değil Antiseptik solüsyon avuç içine alınır Elin bütün yüzeyine yayılır Her iki elin tüm yüzeyleri ve parmaklar eller kuruyana kadar antiseptikle ovulur Bu işlem yaklaşım sn. sürer Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

30 El Antiseptiklerinin Avantajları
Mikrobiyolojik açıdan çok etkili %17 - % 92 kolonize hastadan steril katetere bulaş* Daha çabuk Daha ucuz El yıkamaya göre el tahrişi daha az Durulama esnasında su kaynaklı tekrar kontaminasyon riski yok Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

31 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

32 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Sonuç Ellerde görünür bir kirlenme varsa sabun ve su ile yıkanmalıdır. Diğer durumlarda eğer temin edilebiliyorsa alkol bazlı el antiseptikleri kullanılabilir. Eldiven el hijyeninin yerini alamaz. Eldiven giyilse bile çıkardıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

33 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Ellerin kirlenince ve Yemekten önce ellerini yıka ELLERİNE ÖKSÜRMEK YERİNE Buraya Öksürmeyi Dene Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

34 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
HAPPŞUU Buraya aksırmayı dene ELLERİNE AKSIRMAK YERİNE Parmaklarını Gözlerine Burnuna Ağzına götürme Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

35 Mikropların yayılmasına Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
Sağlıklı kalmak SENİN ELİNDE Mikropların yayılmasına Yardım etme 1- Ellerini kirlendiğinde ve yemekten önce yıka 2- Ellerine öksürme 3- Ellerine aksırma 4- Parmaklarını *Gözlerine *Burnuna *Ağzına götürme 4 Önemli Kural Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

36 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
ELİNİ TEMİZLE Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

37 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü
TEMİZ ELLER TEMİZ DÜNYA Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü


"Grip ve Hijyen “ /." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları