Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?"— Sunum transkripti:

1 Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?
A) Harun, çok denizde kaldığı için üşümüş. B) Onulmaz bir yaradır ümitsizlik. C) Bu kapıdan, izinsiz hastaneye girilmez. D) Halil Bey, sevilen mahallemizin kişilerindendir.

2 Cevap A,C ve D seçeneklerinde sözcüğün yanlış yerde kullanımı söz konusudur. A da “çok denizde kaldığı için” yerine “denizde çok kaldığı için” C de “izinsiz hastaneye girilmez” yerine “hastaneye izinsiz girilmez.”D de “sevilen mahallemizin kişilerindendir.” yerine “mahallemizin sevilen kişilerindendir” ifadeleri kullanılmalıdır. Bu yüzden cevabımız (B) şıkkıdır.

3 Cümlede Anlam 2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A) Böyle güzel elbiseleri her zaman giyerim. B) Gömleklerin hiçbiri kendi hoşuma gitmedi. C) Günde birkaç saat çalışmayı yeterli bulmuyorum. D) Sınav sorularının birkaçını hiç anlayamadım.

4 Cevap “Gömleklerin hiçbiri kendi hoşuma gitmedi.” cümlesinde “kendi” sözcüğü gereksizdir. Çünkü “hoşuma” sözcüğü zaten “kendi” anlamı vardır.Bu yüzden cevabımız (B) şıkkıdır.

5 Cümlede Anlam 3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A) Yaklaşık olarak, tam beş yıl sonra emekli olacağım. B) Gözlerindeki ışık, parlak bir geleceğin müjdecisiydi. C) Trafik kazaları, toplumumuzu derinden yaralamaktadır. D) Senin bu şekilde sitem etmeni istemiyorum.

6 Cevap A seçeneğinde hem yaklaşık hem de tam ifadeleri beraber kullanılmıştır. Bu da cümlede anlamca bir çelişkiye neden olmaktadır. Bu yüzden cevap (A) şıkkıdır.

7 Cümlede Anlam 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır? A) Çok çalıştı da yarışmayı kazandı. B) Bu konuyu yarın tekrar işleyeceğiz. C) Akşam eve tek başına geldi. D) Konuşsam da onun kararını etkileyemem.

8 Cevap Sebep-sonuç cümleleri “niçin” sorusuna cevap verir. A seçeneğinde yükleme niçin sorusu sorulduğunda yanıt “çok çalışmak” olacaktır. Diğer seçenekler “niçin” sorusuna cevap vermemektedir.

9 Cümlede Anlam 5. Aşağıdakilerden hangisi şart cümlesidir?
A) Ev yeni ama henüz oturulmaz. B) Not almıştım ama evde unutmuşum. C) Bu daha güzel ama param yetişmiyor. D) Arabayı veririm ama dikkatli kullanırsan.

10 Cevap “Ama” bağlacı A,B ve C seçeneklerinde olumlu ve olumsuz cümleleri bağlamıştır.D seçeneğinde ise “ne şartla?” sorusuna cevap verdiği için şart cümlesidir. Arabayı ne şartla verecek? Dikkatli kullanma şartıyla.Bu yüzden cevabımız (D) şıkkıdır.

11 Cümlede Anlam 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır? A) Ahmet ile Ali düğünde karşılaşmışlardı. B) Ahmet zayıf, Ali daha da zayıftı. C) Ahmet her zaman Ali den çekinirdi. D) Ahmet başarısını Ali ye borçluydu.

12 Cevap Karşılaştırma cümlelerinde karşılaştırılan bir yön olması gerekir. B seçeneğinde Ahmet ile Ali “zayıflık” açısından karşılaştırılmıştır.Bu yüzden cevabımız (B) şıkkıdır.

13 Cümlede Anlam 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tanım” yapılmıştır?
A) Şiir, insanı katı düşüncelerden kurtarır. B) Sembol, özel anlam yüklü şekil veya sözcüktür. C) Pusula, yön bulmamıza yardımcı olur. D) Matematik dersinde üçgen konusunu işledik.

14 Cevap Tanım cümleleri “Bu nedir?” sorusuna cevap verir.
B seçeneği “Sembol nedir?” sorusuna “Sembol, özel anlam yüklü şekil veya sözcüktür.” şeklinde cevap vermektedir.Bu yüzden cevabımız (B) şıkkıdır.

15 Cümlede Anlam 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ihtimal” söz konusudur? A) Mehmet bu saatlerde televizyon izliyor olmalı. B) O, bugün eve herkesten önce gitmeli. C) Derslerine bu yıl çok çalışmalı. D) Bu konuyla ilgili bütün kitapları okumalı.

16 Cevap “-malı/-meli” eki B,C ve D seçeneklerine gereklilik anlamı katmıştır. A seçeneğinde Mehmet, televizyon izlemiyor da olabilir. Dolayısıyla ihtimal söz konusudur. CEVAP (A) şıkkıdır.

17 Cümlede Anlam 9.“Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Güçsüz insanların başarmak için yardıma ihtiyacı olduğu. B) Mücadele etmeden hiçbir amaca ulaşılamayacağı. C) Bir amacı olmayan kişiye hiçbir şeyin fayda sağlamayacağı. D) Amacından uzaklaşmayan insanların mutlaka başarılı olacağı.

18 Cevap Cümlede kişinin öncelikle kendine bir hedef belirlemesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu olmadığı takdirde hiçbir şeyin fayda sağlamayacağı anlatılmıştır. CEVAP (C) şıkkıdır.

19 Cümlede Anlam 10. 1. Hikaye ve roman okumayı çok severim.
2.Hikaye ve roman okumayı eskiden beri severim. 3.Hikaye ve roman okumayı oldum olası severim. 4.Hikaye ve roman okumayı da severim. Yukarıdaki cümlelerden hangileri yakın anlamlıdır? A) 1-2 B) 3-4 C) 2-3 D) 1-4

20 Cevap Dikkat edilirse bütün cümlelerde “hikaye ve roman okumayı sevme” işi ortaktır. 2 ve 3. cümlelerde ise farklı bir ortaklık vardır. Oda eskiden beri, oldum olası ifadelerindeki anlam ortaklığıdır. CEVAP= (C) şıkkıdır.

21 Cümlede Anlam 11.1. Cevap 2. Kapılırız 3.Eğitimimize 4.Kendi 5.Veren
6.Düşüncelere 7.Kolayca Yukarıdaki sözcüklerle anlamlı ir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur? A) B) C) D)

22 Cevap Karışık olarak verilen sözcüklerle
“Kendi eğilimimize cevap veren düşüncelere kolayca kapılırız” Şeklinde olmalıdır. CEVAP (A) şıkkıdır.

23 Sözcükte Anlam 12.“Sesinizi duyuyorum ……….. Söylediklerinizi …………. Anlayamıyorum.” cümlesinde boş bırakılan yerlere, hangi seçenekteki kelimelerin getirilmesi uygun değildir? A) ama-hiç B) fakat-iyi C) ancak-pek D) çünkü-çok

24 Cevap Verilen cümlede birinci bölüm olumlu (duyuyorum) ikinci bölüm ise olumsuz (anlayamıyorum) şeklindedir. Ama, ancak, fakat bağlaçları olumlu ve olumsuz cümleleri bağlar. Çünkü bağlacının ise böyle bir görevi yoktur.Buna göre cevabımız (D) şıkkıdır.

25 Cümlede Anlam 13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "tehdit etme" anlamı vardır? A)   Bundan böyle kepçe temiz iken önce hoşafları dağıt. B)   Çok çile çektik vesselam! C)   Neyi, nerede arayacağımı bilemiyorum. D)   Hele bir yürümeye başlasın, kırmadık bardak bırakmayacak. E)   Hele bir söylediklerimi yapma da görüşürüz!

26 Cevap E şıkkında hele bir yapmada görüşürüz cümlesi tehdit içeriyor.
Bu yüzden cevabımız E şıkkıdır.

27 Sözcükte Anlam 14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusudur? A)   Bu eşsiz manzara karşısında dilim tutuldu. B)   Doktor oldun diyelim, bu mesleğin zorluklarına hazır mısın? C)   Sevdasına kurban olduğum, bilsen ne zor geceler yaşarım. D)   işte biz de o gün tükeneceğiz. E)   Bu şarkı bütün Ağrılılara gelsin.

28 Cevap B şıkkında doktor oldun diyelim cümlesi varsayım cümlesidir.

29 Cümlede Anlam 15.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "amaç sonuç ilişkisi" vardır? A)   Gözleri görmediğinden okula gidememiş. B)   Ece onu sevdiği için bu zorluklara katlanıyor. C)   Seni görmek için dağ tepe aştık. D)   Hastalandığı için arayamamış. E)   Yolunu kaybedince ne yapacağını şaşırmış.

30 Cevap C şıkkında amacı onu görmek sonucu dağ tepe aşmaktır.
Bu yüzden cevabımız C şıkkıdır.


"Cümlede Anlam 1.Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları