Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL ŞEFKAT EĞİTİM KURUMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL ŞEFKAT EĞİTİM KURUMLARI"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL ŞEFKAT EĞİTİM KURUMLARI
ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS-LYS)

2 GENEL BİLGİLER Üniversite Giriş Sistemi, iki aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir Birinci aşama sınavı olan YGS bir oturumda, ikinci aşama olan LYS ise beş oturumda yapılacaktır

3 KATSAYI UYGULAMASI VE OBP’NIN HESAPLANMASI
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Değer Aralıkları arasında olacaktır. OBP, Türkiye geneli değerlendirme esas alınarak, ortaöğretim bitirme puanları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. 50 olan en düşük diploma puanı için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma puanı için ise OBP 500 olacaktır. 50’nin altında olan diploma puanları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Daha sonra bu OBP, herkes için tek katsayı olarak kullanılan katsayısı ile çarpılarak okul başarısından gelen net puan hesaplanacaktır.

4 Tercihler sonucu üniversitede bir bölüme yerleşen öğrenciler diğer sene tekrar sınava girdiklerinde OBP katsayısı yarı yarıya düşürülerek 0.06 ile çarpılacak ve varsa 0.06 ek puan katsayısı yarı yarıya düşülerek 0.03 ile çarpılacaktır Yeni OBP sisteminde okul birincisine doğrudan 60 puan verilmeyecektir. Okul birincisi de olsa diploma puanı diğerleri gibi önce 5 ile çarpılacak, daha sonra hesaplanan sayı da 0.12 katsayısı ile çarpılarak okul puanı hesaplanacaktır.

5 I. AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)
> YGS’ de toplam 160 soru sorulacak ve süre 160 dakika olacaktır > YGS’ de testlerde sorumlu olunan konular Ortak müfredata dayalı konular (Ağırlıklı 9.sınıf konuları) olacaktır.

6 2014 YGS’DE DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI

7 YGS PUANLARI NERELERDE ,NASIL KULLANILACAK ?
4 yıllık lisans programlarının bir kısmına 2 yıllık ön lisans bölümlerinin tamamına Astsubay Meslek Yüksekokullarına Polis Meslek Yüksekokulu’na Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bölümlere YGS puanıyla başvurulacak. YGS puanları arasındaki ham puanlardan oluşacak. Bu ham puana okul puanınız eklendiğinde en fazla 560 olabilecek.

8 ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE KULLANILACAK PUANLARIN AĞIRLIKLARI
Taban Puanın Katkısı : 100/560 = Yaklaşık %18 YGS Testlerinin Katkısı : 160/560 = Yaklaşık %28 LYS Testlerinin Katkısı : 240/560 = Yaklaşık %43 Okul Başarı Puanının (OBP) Katkısı: 60/560 = Yaklaşık %11

9 YGS PUAN TÜRLERİ ve TESTLERİN PUAN TÜRLERİNE GÖRE KATKILARI

10 II. AŞAMA:LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
> LYS’ler, 5 ayrı oturum halinde gerçekleşecektir ilecektir. Her oturumda farklı bir sınav uygulanacaktır. Dileyen aday, tüm oturumlardaki sınavlara girebilecektir. > Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre en az iki LYS’ye girmek durumundadırlar. > YGS’ de 180 puan barajını geçen herkes LYS’ lere girebilecektir. > Sorular, Lise-2, Lise-3 ve Lise-4 ağırlıklı konulardan oluşacaktır. Lise-1 konularından da az oranda soru sorulacaktır. Soru tarzları da daha çok bilgiye dayalı sorular olacaktır.

11 LYS’ DE YER ALACAK TESTLER ve KAPSAMLARI
LYS-1= Matematik, Geometri-(Analitik Geo.) LYS-2= Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) LYS-3= Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1 LYS-4= Tarih, Coğrafya-2, Fels.Grubu.ve Din Kült. LYS-5= Yabancı Dil (İngilizce-Almanca-Fransızca)

12 LYS - 1 (MATEMATİK-GEOMETRİ
50 Matematik + 30 Geometri sorusu sorulacak; - 50 Matematik sorusuna 75 dakika - 30 Geometri sorusuna 60 dakika Toplam 80 soruya 135 dakika süre verilecektir. Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecektir. Cevap kağıdı iki test için ortak olacaktır.

13 LYS-2 (FEN BİLİMLERİ 30 Fizik + 30 Kimya + 30 Biyoloji sorusu sorulacak; 30 Fizik sorusuna 45 dakika 30 Kimya sorusuna 45 dakika 30 Biyoloji sorusuna 45 dakika Toplam 90 soruya 135 dakika süre verilecektir. Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçığı ve ayrı süreler verilecektir. Cevap kâğıdı üç test için ortak olacaktır.

14 LYS-3 (TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI – COĞRAFYA-1
56 Türk Dili ve Edebiyatı + 24 Coğrafya-1 sorusu sorulacak; - 56 Edebiyat sorusuna 85 dakika - 24 Coğrafya–1 sorusuna 35 dakika Toplam 80 soruya 120 dakika süre verilecektir. Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya -1 testi için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecektir. Cevap kağıdı, iki test için ortak olacaktır.

15 LYS-4 (SOSYAL BİLİMLER 44 Tarih + 14 Coğrafya– Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (8 Psikoloji, 8 Sosyoloji, 8 Mantık, 8 Din Kültürü sorusu sorulacak; -14 Coğrafya-2 sorusuna 20 dakika - 32 Felsefe grubu ve Din Kültürü sorusuna 50 dakika Toplam 90 soruya 135 dakika süre verilecektir. Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu/Din Kültürü testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecektir. Cevap kağıdı, üç test için ortak olacaktır.

16 ALANLARA GÖRE PUAN TÜRLERİ
(SAYISAL) (EA) (SÖZEL) (YABANCI DİL) * MF * TM * TS * DİL-1 * MF * TM * TS * DİL-2 * MF * TM * DİL3 * MF-4 Bu puanlar hesaplanırken testlerin ağırlıkları farklı olacaktır !

17 PUAN TÜRLERİNE GÖRE LYS’DE ÇÖZÜLECEK TESTLER
Matematik-Fen Puanı (MF): LYS-1 (Matematik - Geometri) LYS-2 (Fizik – Kimya - Biyoloji) testleri çözülecektir. Türkçe- Matematik Puanı (TM) : LYS-3 (Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya-1) testleri çözülecektir. Türkçe – Sosyal Puanı (TS): LYS-3 (Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya-1) LYS-4 (Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü Ahlak Bil.) testleri çözülecektir.

18 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ
MF–1 Puan Türü: Aktüerya, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri vb bölümler için, MF–2 Puan Türü: Biyoloji, Fizik, Kimya bölümleri, Biyoloji, Fizik Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Su ürünleri Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ve Zootekni vb bölümler için, MF–3 Puan Türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi,Odyoloji, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapi, Gerontoloji , Hemşirelik,Veterinerlik vb bölümler için, MF–4 Puan Türü: Bilgisayar Müh, Bilgisayar Sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Gıda, Elektrik Elektronik, Mimarlık, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri vb bölümler için kullanılacaktır

19 TM (EA) PUAN TÜRLERİ TM–1 Puan Türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonometri, Bankacılık ve Sigortacılık , (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Lojistik vb bölümler için, TM–2 Puan Türü: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler , Sınıf Öğretmenliği, Siyaset Bilimi vb bölümler için, TM–3 Puan Türü: Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet, Antropoloji, Arkeoloji vb bölümler için kullanılacaktır.

20 TS (SÖZEL) PUAN TÜRLERİ
TS–1 Puan Türü: Coğrafya, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo Sinema ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları vb bölümler için, TS–2 Puan Türü: Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi,Sümeroloji, Hititoloji, Rekreasyon Yönetimi vb bölümler için kullanılacaktır.

21

22

23

24

25

26

27

28 Şefkat fen ve Anadolu lisesi rehberlik servisi


"ÖZEL ŞEFKAT EĞİTİM KURUMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları