Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güvenlik sistem ve cihazlarının kullanım ihtiyacı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güvenlik sistem ve cihazlarının kullanım ihtiyacı"— Sunum transkripti:

1 Güvenlik sistem ve cihazlarının kullanım ihtiyacı
Alınan tüm tedbir ve önlemlerle terör olaylarında kullanılan yöntem ve tekniklerin değerlendirilmesi; Güvenlikle ilgili tedbirlerde insan unsurunun teknoloji ile birleştirilmesi

2 Şahıs ve bagaj kontrolünün yasal dayanağı;
1. Uluslararası dayanaklar, 2. Ulusal dayanaklar, sayılı yasa; 7. Madde nin a,b,c,d ve f bentleri, 4. 97/9707 sayılı yönetmelik,

3 GÜVENLİK SİSTEMLERİ Güvenlik sistemleri iki aşamadan oluşmaktadır. Çevre kontrolü ve korunulan alan girişlerinde fiziki kontrol. Bina girişlerindeki şahıs ve eşya kontrolü Oluşturulan bu güvenlik fiziki ve elektronik sistemler ile desteklenmektedir. İnsan unsuru bu sistemlerin denetimini gerçekleştirir.

4 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Tanımı; Güvenlik hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacı ile tasarlanmış, günün şartlarına uygun ihtiyaçları karşılayabilmek amacına yönelik, teknolojik gelişmelerin hizmete aktarılmasına imkan sağlayan cihazlar ve bu cihazların birleştirilmesi ile oluşturulan sistemlerdir.

5 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Kapalı Devre görüntüleme ve kayıt sistemleri(CCTV); Kontrol edilmesi gereken alanların daha az personellle ve aktif olarak kontrol edilmesini sağlayan ve bu alanlara yerleştirilmiş kamera görüntülerinin belli bir merkezde toplayarak, aynı anda ve geriye dönük denetim oluşturabilen sistemlerdir.

6 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Günümüzde kapalı devre televizyon sistemleri artık gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi. Eskiden casusluk filmlerinde ya da büyük tesislerde görebildiğimiz bu cihazlara artık her yerde rastlıyoruz. Evlerde, işyerlerinde, mağaza ve alışveriş merkezlerinde kameraların güvenlik amacıyla kullanılması son derece yaygınlaştı.

7 Kapalı Devre görüntüleme ve kayıt sistemleri;

8 Kapalı Devre Görüntüleme ve Kayıt Sistemleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Kapalı Devre Görüntüleme ve Kayıt Sistemleri CCTV sistemler ;  İzlemek istediğiniz alanların değişik yerlerine yerleştireceğiniz kameralar ile ortamı kontrol altına alan sistemlerdir.Bu sistemler dijital ve analog sistemler olarak iki grupta toplayabiliriz. Her iki sistemde kullanılan kameralar aynıdır .Bu sebepten analog sistemden dijital sisteme geçiş çok kolaydır. CCTV sistemlerinde Mekanın özelliklerine göre değişik tipte kameralar kullanılır.Ortam Şartlarına göre kablosuz kameralar , İnfraredli gece görüşlü kameralar, hareketi kontrol edilebilen kameralar (PTZ kontrol), Network kameralar ve dome kameralar kullanılabilir.

9 Analog ve Dijital Kapalı Devre TV Sistemleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Analog ve Dijital Kapalı Devre TV Sistemleri

10 Dijital sistemlerde(DVR:Dijital Video Recorder)  izleme monitörden yapılırken, kayıt sistemin mevcut sabit diskine yapılır. Kayıtlar sabit disklerde saklanır. Tozlu video kaset arşivlerine gerek kalmaz. LAN üzerinden izleme yapmak mümkündür. Internet - Telefon hatları vasıtası ile dünyanın her yerinden görüntü transferi yapılması mümkündür. Analog sistemlerde video recorderler, quad (bölücü) ve switcherlar (seçiciler) kullanılır. Bu tür sistemlerde izleme monitörden yapılarak istenilen bölgelerin kayıtları bir video kasete alınır. Quadlar ve seçiciler , istenilen kameranın görüntüsünü seçme , büyültme , küçültme ve periyodik olarak gösterme işlemlerini yaparlar.

11 CCTV SİSTEMİN EKİPMANLARI
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ CCTV SİSTEMİN EKİPMANLARI Kamera (S/B) Pan Tilt Kontrol Üniteleri ve Kamera Muhafazaları Lens Monitör (S/B) Video Kayıt Cihazı (TIME LAPSE) Switcher (ANAHTARLAMA) Quad (MONİTÖR EKRAN BÖLÜCÜ) Multiplexer (ÇOKLAYICI) Matrix Switcher Video Motion

12 1)- Kamera ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Kamera istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevirerek mönitöre aktarmak amacıyla kullanılır. Kameraların besleme gerilimleri 220 V veya 12/24 V olabilir. Renkli ve Siyah Beyaz, Hareketli(Speed Dome Kamera) ve Sabit, Board ve Metal Kasa modelleri vardır.

13 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
KAMERA SENKRONİZASYONU: Kameraların ürettiği görüntünün monitörde atlama olmadan izlenebilmesi için Kamera senkronizasyonu yapılmalıdır. a)- Dahili Senkronizasyon: Eğer tekbir kamera kullanıyorsak kameranın senkronizasyonu, kameranın içinde bulunan Kristal osilatör yardımıyla yapılır. b)- Harici Senkronizasyon: Birden fazla kamera kullanılan sistemlerde tüm kameralar birbirine senkron edilmelidir. İki tip harici senkronizasyon vardır. 1-Gen-lock: Harici bir clock kaynağından her kameraya kablo çekilerek kameraların harici clock girişlerine bağlanır. Böylece tüm kameralar aynı clock ile senkron edilmiş olur. 2- Line-lock: Sadece AC beslemeli kameralarda uygulanır. Senkronizasyon şebeke frekansındaki sıfır geçişlerine set edilir. Burda senkronizasyon için kablo çekmeye gerek yokdur.

14 Kapalı Devre Televizyon Sistemlerinde Kullanılabilecek Kamera Türleri :
CCD Kameralar Dome (Dönen) Kameralar IP Kameralar (Network kameraları) Kablosuz Kameralar Pan / Tilt / Zoom Kameralar Infra Red (Karanlıkta görüntü veren) Kameralar

15 2)- Pan&Tilt Kontrol Üniteleri ve Kamera Muhafazaları (Housing)
Kameraya hem dikey hem de yatay hareket vermek için kullanılır. Uygulama tipine göre değişik güçlerde, 220/24V AC besleme seçenekleriyle ve renk opsiyonlarıyla pan/tilt motorları ve kontrol üniteleri, her türlü dahili ve harici hareketli kamera uygulamalarında kullanılmaktadır. Kamera muhafazaları da (Housing) kameraları dış etkenlerden korumak için kullanılır.

16 3)- Lens ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ -LENS
Kapalı devre televizyon sistemlerinde kaliteli görüntü almada en önemli faktörlerden biri kameralarda kullanılan lenslerdir. Geçirgenliği düşük, distorsiyonlu bir lens, en kaliteli bir kameranın performansını işe yaramayacak ölçüde düşürebilir. Bu nedenle lens seçiminde kaliteden ödün verilmemelidir. Lenslerde yapılabilecek görüntü ayarları: 1- Odak uzaklığı = ZOOM 2- Netlik Ayarı = FOCUS ( Netlik ayarının gece yapılması gerekir.) 3- Işık Hassasiyeti = İRİS

17 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ -LENS
Lens Türleri ; 1-Sabit Lensler 2-Manuel Lensler 3-Varifocal Lensler 4-Oto İris Lensler (Video Drive veya DC Drive) 5-Motorlu Zoom / Focus Lensler 6-Karanlıkta Ayarlı Lensler 7-İnce Mercekli Lensler Encok kullanılan lensler; Sabit-Manuel ve Oto İris lenslerdir. Sabit lenslerde Focus ayarı için BackFocus kullanılır.Sabit lenslerin sabit ışık seviyesi olması gerekir.Manuel lensler de sabit ışık seviyesinde kullanılır ancak bölge loş bir ortam ise manuel olarak irisi ayarlama imkanı vardır.Harici ortamlarda yada harici ortamlara( pencere gibi) bakan bölgeler için Oto İris lens kullanılmalıdır. Sonuç olarak lensler, kullanılacakları kameraların ve çevrenin özelliklerine göre seçilir. Bir lensin bir kamerada kullanılabilmesi için formatının (1/3,1/2,2/3,1) kameraya eşit veya büyük olması gerekmektedir.

18 Lensler Odak Uzaklığına Göre dört guruba ayrılır;
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ -LENS Odak Uzaklığı: Lensin odak uzaklığı gördüğü alanın genişliğini belirler.Odak uzaklığı arttıkça görüş açısı azalır.(Zoom yapılmış olur)Birimi milimetre olarak verilir. Lensler Odak Uzaklığına Göre dört guruba ayrılır; 1- Sabit odak uzaklıklı lensler 2- Değişken odak uzaklıklı lensler 3- Manuel zoom lensler odak uzaklıkları geniş bir aralıkta değişebilir. 4- Motorlu zoom lensler.

19 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ -LENS
İris Kontrolü: Çevredeki ışık şartlarına göre iris kontrolü önem kazanır.İnsan gözünde iris, ortamdaki ışık miktarı arttıkça göze gelen ışığı normal seviyede tutmak için göz kısılır, azaldıkça daha fazla ışık almak için açılır.Lenslerdeki irisinde çalışma prensibi aynıdır. Lensler İris kontrollerine göre dörde ayrılırlar: 1-Sabit iris lensler 2-Manuel İris lensler 3-Motorlu İrisli zoom lensler 4-Otomatik irisli lensler Harici ortamlarda lenslerin İris ayarı yapılacaksa bunun en kötü ışık koşullarında yani gece yapılması gerekir.

20 4)- Monitör ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ-MONİTÖR Renkli Monitör
Kapalı devre televizyon sistemlerinde kameraların tespit ettiği görüntülerin anında izlenmesi gerekmektedir. Monitörler, CCTV sistemlerinin en önemli ve vazgeçilmez unsurlarından biridir. Sistemde kullanılan kamera, multiplexer, lens vb. ekipmanlar ne kadar kaliteli olurlarsa olsunlar, kullanılan monitör seçiminde yapılan bir hata sistem kalitesini düşürür veya istenilenleri karşılamayan bir sistem haline getirir. Bu nedenle, monitör seçerken ekran çözünürlüğü ve izlenecek kamera sayısına göre ekran boyutu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Monitörlerin arka bölümünde ‘ H / L’ seçenekli anahtar bulunur. H = Sonlandırılmamış L = Sonlandırılmış Renkli Monitör S / B Monitör

21 5)- Video Kayıt Cihazı (Time Lapse)
CCTV uygulaması yapılan bir yerde, bir çok kameranın görüntüsünü aynı anda, hiçbir olayı kaçırmadan izlemek zordur. Bazı olayları yeniden izlemek, bir suç işlenmişse suçluyu belirlemek ve kanıt oluşturmak gerekebilmektedir. Bu amaçla tek bir video kasete uzun sürelerle kayıt yapabilen profesyonel video kayıt cihazları kullanılmaktadır. CCTV sistemlerinde kullanılan Time-Lapse Video Kayıt Cihazları 3 saatlik bir VHS kasete 3, 12, 24 saatten 960 saate kadar kayıt yapabilen cihazlardır. Elektronik aksamları yanı sıra mekanik aksamları da özel olarak tasarlanan ve imal edilen bu cihazların yeniden izleme  esnasında alarm anlarını saptama, hızlı bulma gibi pek çok kullanım özellikleri bulunmaktadır.

22 6)- Switcher (Anahtarlama)
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ 6)- Switcher (Anahtarlama) Tek bir kamera ile izleme yapılacak yerlerde, bir kamera ve bir monitör yeterli olabilir. Birden fazla kamera kullanarak yapılacak izlemelerde, kamera sayısı kadar monitör kullanmak pahalı, fazla yer kaplayan ve pratik olmayan bir çözümdür. Böyle durumlarda en uygun çözüm, kamera seçici kullanarak bir sistem oluşturmaktır. Kamera seçiciler, kameralardan gelen görüntüleri istenilen sıra ve istenilen zaman aralıkları ile bir ya da daha fazla monitörlerde göstermeye yarayan, değişik model ve kapasitelerde üretilmiş cihazlardır. TÜM SESLERİ İÇEREN TEK SİSTEMDİR. BY PASS HOME AUTO S/B, RENKLİ AYIRIMI YOK. ALARM GİRİŞİ HER KAMERANIN KAYDI HER AN YAPILAMAZ. KAMERA İPTAL KAMERAYI EKRANDA SABİT HALE GETİRME GÖRÜNTÜLERİ İZLEME

23 7)- Quad (Monitör Ekran Bölücü)
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ 7)- Quad (Monitör Ekran Bölücü) CCTV sistemlerinde birden fazla kameradan gelen görüntülerin sıra ile izlenmesinin güvenlik açısından yeterli olmadığı, birden fazla kameranın görüntülerinin aynı anda izlenmesi gerektiği hallerde Quad ve Multiplexer cihazları kullanılmaktadır. Quad üniteleri bir CCTV monitörünün ekranını dörde bölerek aynı anda dört kameranın izlenebilmesini sağlarlar. Quad

24

25 8)- Multiplexer (Çoklayıcı)
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ 8)- Multiplexer (Çoklayıcı) Multiplexerler, tiplerine göre 4, 8, 9, 10, 16 ya da 32 kameranın görüntülerinin, monitör ekranını kamera sayısı kadar yada istenildiği sayıda bölerek ekrandan aynı anda izleme ve/veya aynı anda tek bir kayıt cihazına tam ekran görüntüsü olarak kayıt edilmesini sağlayan cihazlardır. S/B, RENKLİ MODELLERİ VAR SIMPLEX DUBLEX TRIPLEX TÜM KAMERA KAYDI FAKAT KAYIT ANINDA TEK KAMERA İZLEME NORMAL GÖRÜNTÜ İZLEME ANINDA KAYIT EDİLENİ DE İZLEME. TÜM KAMERA KAYDI VE LARI İZLEME

26 9)- Matrix Switcher ÇOK KULLANICI DURUMDA KULLANILIR
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ 9)- Matrix Switcher ÇOK KULLANICI DURUMDA KULLANILIR SES SİSTEMİ YOKTUR KAMERA MONİTÖR SINIRLAMASI İSTEĞE BAĞLI RENKLİ,S/B AYRIMI YOK

27 10)- Video Motion (Hareket Algılama Sistemleri)
Kapalı devre TV sisteminde,hareket algılamanın amacı; yüksek güvenlik gerektiren yerlerde sürekli olarak hareket varlığının izlenmesidir. Bu işlem bir güvenlik görevlisi tarafından yapılamaz, çünkü bir insan bir CCTV veya PC Monütörüne en fazla dakika sürekli olarak dikkatini verebilir. Bu süre sonunda dikkati giderek azalmaya başlar ve bazı şeyleri kaçırmaya başlar. Kapalı Devre Televizyon Sistemi (CCTV) kurulan bölgede 24 saat hareket izlenmek isteniyorsa Hareket Algılama Sistemine(Video Motion) ihtiyaç vardır. kameralardan gelen görüntü işaretlerinin analiz edilmesidir. Çevre güvenliğinin sağlanması amacıyla bütün sınır çizgisini paralel görecek şekilde peş peşe kameralar yerleştirilir. Kameralardan elde edilen görüntülerin incelenmesi amacıyla izleme merkezine video motion üniteleri yerleştirilir. Sistem her kamera görüntüsü ayrı ayrı 24 saat gözlem altında tutar. Merkeze gelen her kamera görüntüsünün sadece ihtiyaçlara göre tanımlanmış alanlarında, belirlenmiş büyüklükteki bir cismin, belirlenmiş limit hızın üzerinde ve tanımlanmış istikamette hareket etmesi durumunda alarm verir. Örneğin bir çit bölgesini gören kameranın görüntüsünde çitin 1 metre önü ve arkası alarm alanı olarak tanımlanır. Bu tanımlanan bölgeye belirlenmiş büyüklükte bir cismin girmesi durumunda sistem hareketi yakalar ve alarm verir. Son dönemlerde gelişen video sinyali işleme teknolojisi her ölçekteki uygulamada video motion uygulamasını uygun çözüm olarak sunmaktadır. Ayrıca bir altyapıya gerek duyulmaması maliyet analizinde uygun çözüm getirmektedir. Ancak sistemin uygulanacağı alanlarda yoğun bitki örtüsünün bulunmaması gerekmektedir. Sistemde kameraların gece koşullarında da görüntü elde edebilmesi için sistemin mutlaka gece aydınlatmasının video motion sistemi standartlarına uygun olması gerekmektedir.

28 Kapalı Devre TV Sistemlerini Uzaktan İzleme Üniteleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Kapalı Devre TV Sistemlerini Uzaktan İzleme Üniteleri -İşyerini izlemek isteyen iş sahipleri -Evdeki çocuğunu izlemek isteyen ebeveynler -İş Yerinden görüntü transferi yapmak isteyen iş sahipleri Aynı zamanda bu görüntülerin kayıtlarını yaparak daha sonra bu kayıtları izlemek isteyenlerin tercih ettikleri sistemlerdir.

29 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Uzaktan izleme yaptığınız remote programlarınız ile , Pan - Tilt - Zoom özellikli kameralarınızı hareket ettirebilir , istediğiniz bölgeleri takip edebilirsiniz. Sisteminizde birden fazla kamera bulunuyor ise istediğiniz kamerayı veya seçtiğiniz tüm kameraları bir remote programı sayesinde izleyebilirsiniz

30 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
İzleme yapmak istediğiniz bölgede bilgisayar olması ve bu bilgisayarın özelliklerinin yeterli olması  halinde bir DVR kart ile uzaktan izleme sistemini hazırlanır. DVR Kartlar ile gerek internet üzerinden gerekse  PSTN (telefon hatlarını kullanarak) izleme ve kayıt işlemleri yapılabilir.

31 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
İzlenecek bölgede bir bilgisayar veya internet bağlantısı olmaması durumunda ise PSTN üzerinden transfer yapacak araçlar kullanılarak izleme yapılır. Bu tür görüntü transferi cihazları ile , normal telefon hatları kullanılarak görüntü transferi yapılır. Bir internet bağlantısına veya bilgisayar bağlantısına gerek yoktur.

32 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
İzleme yapmak istediğiniz bölgede bir bilgisayar olması şart değildir. Eğer mekana ADSL / Kablo İnternet  gibi bir internet bağlantı noktası temin edilebilir ise IP kameralar ile uzaktan izleme işlemi yapılabilir. Lan kablosu ve kameranın enerji bağlantısının olması yeterlidir.) Network (IP) Kameralar , bir bilgisayara gerek kalmadan gerek bir LAN üzerinden gerekse gerekli ağ bağlantısı ve ekipmanları sağlanması halinde internet üzerinden görüntü transferi yapılmasını sağlar.

33 IP Kameralar IP Kamerası, kameraya dahil edilmiş web sunucusudur.
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ IP Kameralar IP Kamerası, kameraya dahil edilmiş web sunucusudur. Üç bölümden oluşur : 1- Kamera Modülü 2- Web Sunucusu 3- Ağ Cihazı. VİDEO OUT LENS-KAMERA WEB SUNUCUSU AĞ CİHAZI

34 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
IP Kameralar ile Uzaktan Denetleme;

35 Bilgisayar Kontrollü Uzaktan Denetleme;

36 Gizli Kamera Gizli Kamera Nedir? Çok küçük boyutlarda üretilen, fark edilmeden görüntü ve ses alabilen kameralara GİZLİ KAMERA denilmektedir. Bu kameralar bir oyuncağın içine, bir duvar saatine veya herhangi bir yere gizlenebilir. Gizli kameralar en çok güvenlik amacıyla ev veya işyerlerinin bir taraflarına yerleştirilip kullanılır. Burada 2 ana beklenti vardır. * Görüntü ve sesin, gerçekten fark edilmeden alınması istenebilir ( gizli izleme ) * Müşteri veya ziyaretçilerin rahatsız olmaması için minik kamera kullanılması ( örneğin bir pastane) çok gereklidir. Ancak bu yerlerde müşteriler kamerada görünmek istemezler. İşyeri sahibi ise hırsızlığı önleme ve güvenlik için kamera sistemi kurmak  isterse kullanacağı ürün mini kamera veya mikro kameradır) Tam profesyonel olan gizli kameralar ise insanın üzerinde taşıyabileceği boyutlarda küçültülmüş, ses ve görüntüyü alan aynı zamanda da bir kasete kayıt yapan seyyar (mobil) kameralardır. Habercilerin kullandığı kameralar bunlardır. Profesyonel gizli kamera insanların üzerine yerleştirilirler. Her ortama rahatlıkla girip çıkabilirler. Nereden ne şekilde bakılırsa bakılsın kesinlikle görülmezler. Gizli Kamera Kullanımında Dikkat edilecek Hususlar: Mesela bir tehdit olayının, bir taciz olayının, rüşvet alışverişinin ya da hırsızlık anının görüntülenmesi hiçbir zaman suç sayılmaz. Buna karşılık soyunma kabinlerinde, muayene odaları ya da yatak odalarında habersiz yapılan gizli kamera çekimi tam bir suçtur. Tüm kullanıcıların ilgili kanun, yönetmelik ve genel ahlak kurallarına uygun davranması önerilir ve tüm kanuni sorumluluk kullanıcılara aittir.  

37 Mikro Boyutlarda Board Kamera) Kablosuz Mini Kamera Kızıl Ötesi Görüşlü Güvenlik Kameraları Hareket algılayıcı (pır dedektör) Görünüşlü Kamera Yangın,Duman,Gaz Dedektörü Görünümlü Gizli Kamera Kablolu Mini Kamera

38 DİJİTAL KAYDIN ANALOG KAYDA GÖRE AVANTAJLARI:
1- Dijital kayıt cihazları bakım gerektirmez. 2- Video Motion uygulaması gibi anlık kayıt gerektiren durumlarda hemen devreye girer. 3- İleri bir tarihte kayıtlar izlenmek istendiğinde ileri geri sarma işlemi yapılmadan kayıtlara kolaylıkla ulaşılabilir. 4- Kayıt yapılan ortam(Sabit disk) tekrar tekrar silinebilir ve kayıt yapılabilir. 5- Bilgisayar yardımıyla izlenen görüntüler üzerinde istenen değişiklilikler ve geliştirmeler yapılabilir, yazıcıdan çıktı alınabilir veya faks çekilebilir. 6- Kurulumu kolaydır ve bilgisayara yazılım yükleme ile telefon hattının bağlanması çoğunlukla yeterlidir.

39 Yardımcı Güvenlik Cihazları: 1)- X-Ray Cihazları 2)- Metal Dedektörler
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Yardımcı Güvenlik Cihazları: 1)- X-Ray Cihazları 2)- Metal Dedektörler a)-Kapı Tipi Metal Dedektörler b)-El Tipi Metal Dedektörler 3)- Patlayıcı Kontrol Dedektörleri 4)- Posta Kontrol Cihazları 5)- Kilitler 6)- Aydınlatma 7)- Turnikeler

40 1)- X-Ray Cihazları: ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
X-Ray cihazları; Röntgen tekniğine dayalı olarak X ışınları marifeti ile içerisinden geçirilen nesnelerin ayrıntılı olarak görüntü ekranında incelenmesini sağlayan cihazlardır.Diğer bir deyişle; Kişilerin bagajlarının içlerinde tehlikeli madde olup olmadığını tespit etmek amacıyla düşük radyasyonla çalışan cihazlardır. X-Ray cihazları üç ana üniteden oluşur. 1)-X ışını ünitesi 2)-Ekran 3)-Kontrol Paneli

41 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
X Ray cihazlarının çalışma prensibi; X ışınları maddeler tarafından yoğunluklarına göre absorve edilmekte ve görüntü yoğun gözükmektedir.Düşük atom numaralı organik maddeler ise x ışınlarını yansıtmaktadır.

42 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Radyasyon nedir? Maddesel bir ortamdan geçerken, onunla etkileşerek doğrudan veya dolaylı olarak iyon çiftleri oluşturabilen X veya Gama ışını gibi eletromanyetik ışınlarla, kinetik enerjiye sahip tanecik karakterli parçacıklardır.

43 Radyasyon ışıma Radyasyon (ışınım) Enerjinin bir yerden başka bir yere taşınmasıdır. Örnek:”ışık”, duyu organlarımızla gözle gördüğümüz bir radyasyondur.”Isı”, hissettiğimiz bir radyasyondur.Mikrodalga ve X ışınları gibi radyasyonları göremeyiz ve hissedemeyiz.Güneş başlı başına bir radyasyon kaynağıdır. X-Işınları Röntgen ışığı olarak da bilinir. Görünür ışık dalgaları ve mor ötesi ışınları gibi dalga şeklindedir. Bir atoma dışardan gönderilen yüksek enerjili elektronlar(elektron bombardımanı) o atomun ilk halkalarından elektron koparırlar. Kopan bu elektronların yerine yüksek seviyedeki elektronlar atlayarak bu boşluğu doldururlar. Bu sırada ortaya çıkan enerji fazlalığı ışın olarak (X-Işını) dışarı salınır. Çekirdek içindeki protonlarda hareket eden bu elektronu yakalar ve nötrleşir. İyonlaştırma: Yüklü hale getirme: Nötr olan bir bir atomun yörüngesinden bir elektron fırlatılması iyonlaşmasına sebep olur. X Işınları vücuttan geçebilirler.

44 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ

45 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Sağlık emniyeti; Dozimetre ( Dozaj Gösterge Şeridi ) ve kullanılması X-ray sistemleri;

46 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
X-ray cihazlarının kontrol panelleri cihazın cinsine ve modeline göre farklılık gösterir. Genel olarak Tuşların isimleri değişse de, görüntü incelemede kullanılan fonksiyonlar hemen hemen aynıdır.

47 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması

48 12-X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
Power on Lamb. Kırmızı ışık ON/OFF KEY

49 12-X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması

50 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
FWD Tuşu; Konveyör bantının ileri hareketi için kullanılır. Ayrıca cihaz menülerinin ayarlanmasında menüler arasında dolaşımı sağlayan tuşdur. REW Tuşu; Konveyör bantının geriye doğru çalıştırılmasını sağlar. Cihaz her iki yönde de görüntü taraması yapabilir

51 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının
açıklanması 1 2 3 4 5 6 7 8 9

52 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması

53 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
B/W Rev; Sadece siyah beyaz ekranda geçerli bir tuştur. Ekrandaki görüntünün negatifini alır. Kontrast tersine döndürülür. Siyah olarak görünen bölgeler beyaz, beyaz olarak görünen bölgeler de siyah hale dönüsür. Kablo detaylarının incelenmesinde kullanılır.

54 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması

55 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
Edge Trace; Bu tuş da sadece siyah beyaz ekranda etkilidir. Ekranda görülen cisimlerin kenar çizgilerini oluşturarak cisimlerin şekil açısından daha kolay tanınmalarını sağlar.

56 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
Hı-Pen; Siyah beyaz ekranda işlem yapar. Ekrandaki görüntüde çok koyu olan bölgeler içerisinde farklı yoğunlukların olup olmadığını tespit etmek amacı ile kullanılır.

57 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
Menu;

58 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
lighter tuşu; Normal Tuşu; Darker tuşu;

59 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
Pseudo; Sadece siyah beyaz ekranda geçerlidir. Bu özellikte 3 ayrı renk tablosu mevcuttur. Tuşa her basışta ayrı bir renk tablosu ekrana gelir. Sadece Siyah beyaz ekran üzerinde izlenir.

60 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
İnorg.Strip; Org.Strip;

61 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
View Tuşu; OPERATÖR ASSIST ÖZELLİĞİNİN KULLANILMASI Threat Tuşu;

62

63 Gelişmiş x-ray cihazları ile çift ya da üç boyutlu tarama yapılarak en zor tespit edilen patlayıcılar dahi görüntülenebilmekte, riskli organik maddeler cihazların geniş arşiv kapasiteleri sayesinde otomatik olarak ayrıştırılabilmektedir. X-Ray cihazlarının portatif ve sabit modelleri mevcuttur. 

64 X-ray kontrol paneli kullanımı ve tuş fonksiyonlarının açıklanması
Cihazların kulanımı ve özellikleri; Rezülasyon ve penetrasyon özellikleri Görüntü özellikleri Tünel ebatlarına bağlı özellikler Bagaj taşıma özellikleri ve fonksiyonları

65 2)-Metal Detektörler: ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
a)-Kapı detektörleri; Oluşturulan manyetik alan içerisinden geçirilen manyetik cisimleri algılayarak, bunların kütlesi hakkında ışıklı ve sesli olarak bilgilendirme sağlayan mikroişlemcili algılama devrelerine sahip cihazlardır.

66 METAL KAPI DEDEKTÖRLERİ
Güvenliği sağlanması istenen yerlerin giriş ve çıkışlarında,kişilerin üzerlerinde, çantalarında, paketlerde ve kolilerde güvenliği tehdit edebilecek metalden yapılmış silah ve benzeri istenmeyen malzemeleri tespit eder. Bölgenin güvenlik özelliklerine uygun olarak geçiş hızı ve denetim kolaylığı sağlar. Tehlike sınırı üzerindeki metal yoğunluğunun seçimi özelliği ile rahatsız edici gereksiz aramaları ortadan kaldırarak hız ve konfor sağlar. İlgili bölgeye yapılan giriş ve çıkış sayılarını tespit eder.Cihaz üzerinde bulunan led göstergelerinden yapılan giriş ve çıkış sayısını gösterir.

67 TEKNİK ÖZELLİKLERİ SİSTEM ÖZELLİKLERİ
GÜÇ KAYNAĞI : 220 Volt AC 50 Hz. ALGILAMA HIZI : Geçiş / Dk. GENİŞLİK : 760 mm. DERİNLİK : 470 mm. YÜKSEKLİK : 2000 mm. ÇALIŞMA SÜRESİ...: İlave edilebilecek akü ünitesi ile sistem elektrik kesintilerinde çalışmaya devam eder SİSTEM ÖZELLİKLERİ 1. Duyarlılık ( Sensivity ) ayarı ile istenen büyüklükteki metalleri algılayacak biçimde ayarlanabilir. 2. Otomatik Reset fonksiyonu sayesinde sistem, ortamda doğal olarak bulunan metallerin etkilerine karşı kendisini ayarlar ve hatalı alarmları minumuma indirir. 3. Sürekli çalışma ve geçiş modu seçimi ile sürekli değişen alanlar için kullanım kolaylığı sağlanmıştır. 4. Alarm anında ses ve ışık ile uyarı imkanı sağlar. 5. Birden fazla metal dedektör geçit ile birlikte kullanılabilir. 6. Kontrol paneli üzerinde 2 adet sayıcı ünitesi olup,her ünitede dört rakamlı kırmızı led göstergesi vardır.Giriş ve çıkış yapan kişileri ayrı ayrı sayıp gösterdiği gibi giriş sayısından çıkış sayısını çıkararak tek göstergeden içeride var olan kişi sayısı izlenebilir. 7. Giriş ve çıkış göstergeleri,gösterge iptal anahtarı ile karartılabilir.Ancak sayım işlemi görüntüsüz olarak devam eder. 8. Elektrik kesintilerinde sistem akü ile çalıştırılabilir.

68 MULTİZON METAL DEDEKTÖR
Multizon, yüksek performanslı kapı tipi metal dedektörü, uluslararası tüm güvenlik standartlarının üzerinde performansa sahiptir.İnsan boyundaki göstergenin ışıklı LED' leri, geçiş yapmakta olan şahsın üzerindeki silahın konumunu gösterir. Şebeke elektriği kesildiğinde kendiliğinden devreye giren iki adet acil durum bataryası mevcuttur. Opsiyonel fotoselli geçiş sayımıyla, metal dedektörden geçişler sayılabilir ve alarm istatistikleri elde edilebilir. Kapı tipi metal dedektörün kontrol ünitesi dedektörün bünyesinde yer almaktadır. Programlamaya erişim hem mekanik bir kilit, hem de 2 alfanumerik şifreyle güvenceye alınmıştır.

69 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
TEMEL ÖZELLİKLER: Manyetik, manyetik olmayan ve karışık alaşımlardan üretilmiş silahların tespiti Elektriksel ve mekanik parazitlere karşı çok yüksek bağışıklık Mikroişlemci kontrollü programlanabilir çalışma Programlama: Üzerindeki tuşlarla veya RS232 / RS485 seri porttan uzaktan kumanda ünitesi ( RCU ) veya bilgisayar ağı bağlantısı ile Programlamaya giriş mekanik kilit ve 2 adet alfanumerik şifreyle korumalıdır Minumum 5 cm. aralıkla yerleştirilmiş iki veya daha fazla Metal Dedektörün kablosuz otomatik senkronizasyonu Yüksek entegrasyon düzeyli profesyonel elektronik donanım ve maksimum güvenlik

70 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ

71 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Kapı dedektörleri;

72 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
G.R.F. Sistemi 8.2 mhz. Bu güvenlik sistemi ile bütün etiket tipleri kullanılabilir. Mini etiket, düğme etiket, klip etiket, yumuşak etiket, yapışabilir etiketlerden oluşabilir. Bu sistemin avantajı, büyük mağazalarda, geniş kapılarda yüksek algılama gücüdür.

73 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Özellikli şahsıların kontrolü; Kontrol noktalarında uygulanan kontroller esnasında bazı şahıslar özel ilgiye ihtiyaç duyabilirler. Hasta şahıslar Sinirli şahıslar Yaşlı şahıslar Çocuklar VIP ve Diplomatlar

74 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
b)- El dedektörleri; Çalışma prensipleri açısından kapı tipi metal dedektörlerinden sadece uygulamadaki farkı açısından değerlendirilmesi gereken ve bu faklılığı dikkate alınarak kullanılması gereken bir metal dedektörüdür.

75 DEDEKTÖR Duyarlılığı yüksek el tipi güvenlik dedektörleri insan, el çantası, paket, koli, silah, metal içerikli patlayıcı, plastik anti personel mayın, iğne, küçük metal parçacık, tabanca, bıçak, para arama işlemleri için idealdir. Ayrıca bu malzemelerin toprak altında, duvar içinde, gizli yerlerde, vs. aranması sırasında da rahatlıkla kullanılır. Duyarlılığı kullanıcı tarafından istenildiği şekilde ayarlanabilir. - Otomatik düşük voltaj göstergesi vardır. - Bir adet 9V pille çalışır. - Güvenlik için özel olarak tasarlanmıştır. - Kolay kullanıma sahiptir ve hafiftir. - Sesli ve görsel (ışıklı) (kırmızı led) hedef belirleme özelliği vardır.

76 DEDEKTÖR KAPI GEÇİT METAL DEDEKTÖRLERİ (GÜVENLİK İÇİN)
EL TİPİ METAL DEDEKTÖRLER (GÜVENLİK İÇİN)

77 EL DEDEKTÖRÜ SİSTEM ÖZELLİKLERİ Her türlü metal cismi algılayıp,sesli ve ışıklı uyarı ile yerlerini tespit eder.Ses değişimi ile metal cisimlerin büyüklüklerinin belirlenmesinde kolaylık sağlar.Çok hafif,dengeli ve kullanımı kolaydır. Her türlü metali her yönde algılar. İstendiğinde alarm sesinin dışarıdan duyulmaması için opsiyonel olarak "kulaklık" fonksiyonu mevcuttur. Kalp cihazlarını etkilemez. Duyarlılık ( SENSİTİVİTY) istenilen seviyede ayarlanabilir. (saat ibresi yönünde çevrilerek duyarlılık arttırılabilir.) Sadece butona basılı tutulduğu sürece cihaz çalışır.Bu özellik nedeniyle gereksiz enerji tüketimi ortadan kaldırılmıştır.

78 3)- PORTATİF EL TİPİ BOMBA DEDEKTÖRÜ
ÖZELLİKLER : Elektrokimyasal Radyoaktif madde içermez. Algıladığı maddeler; bilinen tüm askeri ve ticari patlayıcılar, Kayıt ve Haberleşme, ölçüm kaydını hafızada saklama, RS-232 Portuna bağlanarak uzaktan kumanda ve izleme imkanı vardır. Patlayıcı maddelerin kokularına duyarlı dedektörlerdir.

79

80 NARKOTİK KOKLAMA DEDEKTÖRÜ

81 4)- Posta Kontrol Cihazları:
Korunan yerlere Posta yoluyla gönderilen paketlerin kontrolleri için kullanılır.Radyasyon ışınları ile çalışmaktadırlar. Mektuplarda tehlikeli,şüpheli madde olup olmadığını tespit etmek amacıyla kullanılırlar.

82 5)- Kilitler: 6)- Aydınlatma:
Girmelere engel olamaz ancak, girmeyi geciktirme vasıtası olarak kullanılırlar. Anahtarla ve Manyetik olarak açılabilen kilit sistemleri vardır. “Hırsıza Kilit dayanmaz sözü” yerinde söylenmiş bir sözdür. 6)- Aydınlatma: Gündüz saatlerinde yapılan koruma görevinin karanlık saatlerde de sürdürülmesi amacıyla aydınlatma yapılır. Hırsızlığa ve sabotajlara karşı etkin bir fiziki tedbirdir. Aydınlatma sistemlerinde personelin gözlerini kamaştırmaması ve sisli havalarda farkedilmesi bakımından SARI IŞIK tercih edilmelidir.

83 7)- Turnike Geçiş Sistemleri:
Sadece izin verilen kişilerin geçişini sağlayan elektromekanik geçiş sistemleridir. Turnike sistemleri diğer güvenlik sistemlerine bağlanıp uyumlu çalıştırılabilir. Örneğin CCTV sistemleri turnikelerden geçişte doğabilecek sorunda çekim yapmaya ve kayda başlayabilir.Tehlike durumunda turnikeler elle açılabilir.

84 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Kart kontrollü geçiş sistemleri(CACS); Tehditli alanların giriş ve çıkışlarının otomatik olarak kontrol edilmesini sağlayan ve bünyesinde ilave donanımlarla güçlendirilmiş, kişiye özel kartların kullanımını gerektiren sistemlerdir.

85 Kart Kontrollü Geçiş Sistemleri(CACS)
İşletmelerde çalışanların sayısının artması ile birlikte kartlı giriş kontrolü de artık standart bir güvenlik ihtiyacı haline geliyor. Kendi başına, bir PC ya da programlayıcı gereksinimi olmaksızın çalışabilen küçük sistemlerden, çok kullanıcılı, çok mahalli, sofistike veritabanı kontrollü network sistemlere kadar her türlü kartlı giriş kontrol ihtiyacınızı karşılayacak sistemleri mevcuttur.

86 1-KENDİ BAŞINA ÇALIŞAN KARTLI GİRİŞ KONTROL ÜNİTELERİ Kullanıcı sayısının fazla olmadığı küçük işyerlerinde, ya da giriş/çıkış kayıtlarının tutulmasının ve geriye dönük raporlamanın önemli olmadığı yerlerde, bir veya daha fazla kapıda kendi başına çalışan kartlı giriş kontrol üniteleri kullanılabilir.

87 2-BİLGİSAYAR KONTROLLU KARTLI GİRİŞ KONTROL SİSTEMLERİ Kullanıcı sayısı ve kontrol edilmek istenen kapı sayısı arttıkça, giriş/çıkış kayıtlarının tutulması ve geriye dönük raporlama önemli olmaya başlamaktadır. Bu durumda en iyi çözüm, bir bilgisayar ile haberleşerek olay bilgilerini aktaran, ama bununla birlikte giriş onaylama/engelleme işlemlerini kendi başına yapabilen akıllı okuyucu kontrol ünitelerinin kullanılmasıdır. Böylece bilgisayar ile iletişim kesilse bile sistem çalışmasını sürdürebilmektedir. Diğer yandan bütün kullanıcı veritabanı, merkezi olarak bilgisayarda tutulmakta ve tüm kart okuyucu kontrol üniteleri bilgisayardan programlanabilmektedir.

88 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ

89 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Biyometrik sistemler; Kişilerin kimliklerinin gerektiği yerde bizzat bulunarak kendilerine ait değiştirilemeyen ve kendileri olduğunu kanıtlayan fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak doğal imzalarını saptamak üzere geliştirilmiş bilgisayar kontrollü otomatik sistemlerdir.

90 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Biometri; Bu detaylardan yola çıkılarak hazırlanmış ve değiştirilemeyen özellikler içeren aynı mantıksal yolla uygulamaya alınmış chip teknolojisidir.

91 Biyometrik Sistemler Biometrik Sistemler, insan vücudunun bir uzvunu, özel yapılmış bir okuyucu tarafından dijital dile çeviren ve daha sonra karşılaştırma yoluyla aynı uzvu tanıyabilen ya da reddeden sistemlerdir. Kullanılmak istenilen yere, güvenlik ihtiyacına, kullanıcı sayısına göre özel olarak seçilen bu sistemler, insanın yüzünü, gözünü, avuç içini, elinin üstünü, parmak izini, sesini veya imzasını tanıyarak birbirlerinden ayrılırlar.      

92 Biometrik okuyucular, güvenlik sistemlerinde geçiş kontrol sisteminin bir parçası olabilir veya personel devam kontrolü, hapishanelerde ziyaretçi-mahkum ayırma, otomatik vezne (ATM) makinalarından kredi kartı ile para çekme, askeri liselerde yoklama, stratejik tesislerde giriş kontrolu, havaalanlarında pasaport ve kimlik kontrolü için özel bir çözüm olarak kullanılabilirler.

93 DEĞİŞMEYEN ÖZELLİKLER
* Yüz Tanıma, * Parmak İzi Tanıma, * El Geometrisi Tanıma, * İmza Tanıma, * Göz İris Tanıma, * Ses Tanıma

94 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Geçiş kontrollerinde ve biometrik uygulamalarda da kullanılan turnikeler ve bariyerler.

95 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Yangın algılama ve uyarı sistemleri; Yangını henüz başlangıç aşamasında algılayarak müdahaleyi hızlandırıp, can ve mal kaybını önlemek için kurulur. Kontrol edilen alanın veya yapının yangına karşı korunması amacı ile seçilmiş yerlere yerleştirilen algılayıcılar vasıtası ile yangına karşı korunmasını sağlayan sistemlerdir.

96 Yangın Algılama Sistemleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Yangınlarda ilk saniyeler çok önemlidir. Yangın söndürmede geç kalınırsa ortam tavlanır, sıcaklık tahammül edilemez boyutlara gelir, camlar infilak ederek yangın nefes alır ve hızla artarak devam eder. Bu boyutlarda bir yangını söndürmek imkansızlaşır, hatta can kurtarma ve tahliye dahi mümkün olmayabilir. Bu nedenle eğer yangın ilk anlarda algılanırsa lokal imkanlarla ve basit yöntemlerle kolayca söndürülebilir. İşte bize bu ilk saniyeleri yangın ihbar sistemleri kazandırır. Yangın algılama ve uyarı sistemleri iki şekilde sınıflandırılabilir; 1- Klasik Sistemler 2-Adreslenebilir Sistemler; a)- Dijital Adreslenebilir Sistemler, b)- Analog Adreslenebilir Sistemler, c)- Elektronik Adreslenebilir Sistemler(İnteraktif)

97 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Klasik sistemler, diyelim ki bir katta 20 adet detektör var, yangın oluştuğu anda kontrol panelinde o bölgeye ait uyarı raporu alınacaktır. Ancak yangın bilgisininin hangi detektörden geldiği bilinemeyecektir. Bu da zaman kaybına yol açar. Çünkü, burada karar verme mekanizması detektörlerdir. Adreslenebilir sistemlerde detektörler adreslendiği için yukarıdaki gibi bir problemle karşılaşılmaz.Anolog adreslenebilir sistemler Dijital Adreslenebilir sistemlere göre daha güvenli ve kullanışlıdır. Çünkü, bu sistemlerde detektörlerin yerine sensörler görev alır ve karar verme mekanizması artık kontrol panelidir. Adreslenebilir sistemlerin en son geliştirileni ve en iyisi Elektronik Adreslenebilir sistemlerdir ve bu sistemlerde karar verme mekanizması hem detektörler hem de kontrol panelidir.

98 Yangın Dedektörleri: ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Optik duman dedektörü İyon duman dedektörleri Sabit ısı dedektörleri Isı artış dedektörleri Işın tipi dedektörler Alev tipi dedektörler Gaz kaçağı dedektörleri

99 Yangın Algılama Sistemleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Yangın Algılama Sistemleri Gaz kaçağı dedektörleri Yangın ihbar sistemleri, dedektörlerinden aldığı yangın alarmı bilgisini yorumlayarak çıkışlarını (söndürme sistemi, siren, telefon hattı vs.) aktif hale getiren sistemlerdir. Sistemin 3 temel işlevi vardır: 1- Bilgilendirme 2- Yetkili Mercileri Yönlendirme 3- Söndürme Sistemini Aktif Duruma Getirme (Söndürme Sistemi Mevcut ise)

100 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Yangın algılama sistemleri; GCC (Graphıcal comand center) Sistemin kontrol edildiği merkez;

101 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Çevre Güvenlik Sistemleri; Koruma ve Güvenliği yapılan yerin çevre güvenliği için kullanılan fiziki engellerin teknoloji ile birleştirilerek elektronik sistemlerle desteklenerek güçlendirilmesini sağlayan sistemlerdir. Çevre kontrolünde kullanılan fiziksel engellerin, Tel Örgülerin darbelere ve müdahalelere karşı algılayıcılar ile desteklenmesi, aydınlatma sistemleri, kameralar, manyetik algılayıcılar ve hacim kontrollü sistemlerle desteklenmesi yöntemidir.

102 ÇEVRE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Askeri veya sivil kurum ve kuruluşlar ile özel mülkiyet sınırlarının korunması, olabilecek sızma girişimlerinin anında algılanabilmesi ve engellenmesi, algılanan tehdidin lokal ve/veya merkezi kontrol noktasına ulaştırılabilmesi, CCTV sistemleri ile entegrasyon yapılarak tehdidin izleme ve kayıt altına alınabilmesi, CCTV sisteminin, sınırın izinsiz olarak aşıldığı noktaya otomatik olarak yönlendirilmesi, kriminal ve şüpheli durumların incelenebilmesi maksadıyla geçmişe dönük alarm kayıtlarının operatör bazında arşivleme yapılabilmesi amacıyla kurulan entegre çevre koruma sistemleridir. *Fiziksel Çevre Güvenlik Sistemleri (tel örgü, bıçaklı teller) *Tel çit ve Duvar aşım Fiber Optik algılama sistemleri *Fiber Optik Ağ Algılama Sistemleri *Dış saha PIR (Pasive Infra Red) dedektörlü Bariyer algılama Sistemleri *Dış saha Mikrodalga Bariyer algılama Sistemleri *Dış saha İnfaret algılama sistemleri *Elektrik Alan(Elektrostatik) Algılama Sistemleri *Toprak Altı Fiber optik Algılama Sistemleri *Manyetik Alan (Elektromanyetik) Algılama Sistemleri *Fens Üzeri Elektrik Engeller *Video Hareket Algılama Sistemleri *Vibrasyon Algılama Koruma Sistemleri *Portatif Çevre Güvenlik Sistemleri

103 ÇEVRE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Tel çit ve duvar aşımı fiber optik algılama sistemleri, ultrasonik algılama prensibine göre çalışan sistemlerdir. Normal çalışma konumunda bir fiber optik vericiden çıkan belirli bir dalga boyundaki ışın, belirli bir paternde fiber optik alıcıda elde edilir. Uygulama alanında çarpma,kesme ve deformasyona yol açabilecek bir hareket sonucu paternde yaratılan değişim alıcı tarafından algılanır ve alarm bilgisi merkezi kontrol cihazına bildirilir. Yapay zeka teknikleri ile duvarda veya tel çit üzerinde nasıl bir darbe veya olay oluştuğunu algılayabilen sistemler vardır. Özet olarak bir tel çitin tel makasla mı kesildiği, testere ile mi kesilmekte olduğu veya bir darbemi almakta olduğu ilgili bilgisayardan spektrum analizi yardımı ile izlenebilmekte ve alarm bilgisi alınabilmektedir.

104 ÇEVRE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Yeraltına gömülü fiber optik algılayıcı sistemler ise, tel çit veya duvar dışındaki yaklaşık 2m veya daha fazla genişliğe sahip bir şerit şeklindeki alanda yeraltına fiber optik kablonun gömülmesi ve bu alan üzerine basıldığında yine alıcının patern değişikliğini hissetmesi ve alarm vermesi prensibine göre çalışan sistemlerdir. Dış saha korumada hareket algılamaya yönelik IR(Infra Red), mikrodalga ve PIR(Pasive Infra Red) dedektörlü algılama sistemleri de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. IR ve mikrodalga sistemleri bir verici ve bir alıcı arasına giren objenin ayarlanabilir bir süre boyunca kalması ile ışın iletiminin kesilmesi sonucu algılanması prensibine göre çalışan sistemlerdir. PIR dedektörlü sistemler ise, hareket eden objenin PIR dedektörü algılama alanına girmesi sonucu termal değişimin hissedilmesi ile algılama prensibine göre çalışan sistemlerdir.

105 ÇEVRE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Yukarıda bahsi geçen çevre güvenlik sistemleri, tek başına kullanıldıklarında ilgili alarm bilgilerini merkeze bildirirler; merkez tarafından alınan alarm bilgisinin doğruluğu acil olarak kontrol edilmelidir. İlgili güvenlik görevlisinin mahali incelemesi bir prosedür olup, uzaklığa göre gecikme sonucu tehditin belirlenememesi sonucu ortaya çıkabilir. Bu sebeple bu sistemlere ek olarak bir dış saha CCTV sisteminin kurulmasında büyük fayda vardır. Alarm anında ilgili bölgenin merkezden kolayca izlenebilmesi, isteğe bağlı veya otomatik olarak görüntü kaydının yapılabilmesi, olayın gece gerçekleşmesi durumunda IR spotlarla aydınlatmanın yapılması bir CCTV sistemi ile birlikte kullanılması sonucu elde edilebilir.

106 Fiziksel Çevre Güvenlik Sistemleri
Tel Örgüler Bıçaklı Teller

107 Fiziksel Çevre Güvenlik Sistemleri
Bariyerler Duvarlar Kilitler

108 Güvenlik personelinin araçları; Kelepçe, Jop, Silah, Vs.
Fiziksel Çevre Güvenlik Sistemleri Güvenlik personelinin araçları; Kelepçe, Jop, Silah, Vs.

109 Mikrofonik Kablo Sensörü-Çit Algılama Sistemi (Intelli-Flex)
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Mikrofonik Kablo Sensörü-Çit Algılama Sistemi (Intelli-Flex) İnfra Red Bariyer Sistemleri

110 Mikrodalga Bariyer Sistemleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Mikrodalga Bariyer Sistemleri Elektrik Alan (Elektrostatik) Algılama Sistemleri

111 Toprak Altı ve Çit Tipi F/O Algılama Sistemleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Toprak Altı ve Çit Tipi F/O Algılama Sistemleri

112 Manyetik Alan (Elektromanyetik) Algılama Sistemleri
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ Manyetik Alan (Elektromanyetik) Algılama Sistemleri Video Hareket Algılama Sistemleri

113 Harici Tip Fotoelektrik Işın Dedektörü
İki Işınlı Dört Işınlı

114 ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Bütün sistemlere ilave olarak; 1- İletişim cihazları 2- Alarm sistemleri 3- Posta kontrol cihazları 4- Patlayıcı dedektörleri

115 TEHDİT DEĞERLENDİRMESİ
TEHDİT NEDİR ? Koruma ve Güvenlik faaliyetinin tümünü veya Belirli bir kısmını tamamen veya geçici bir süre ile Olumsuz etkileyebilecek herşeydir.

116 TEHDİT DEĞERLENDİRMESİ TEHDİT TÜRLERİ NELERDİR ?
Özel Tehditler; Belirli bir bölge veya zamanı içerir. b. Genel Tehditler; Genel bir bölgeyi veya Bilinmeyen bir zamanı içerir.

117 TEHDİT DEĞERLENDİRMESİ
1. Doğrudan yapılan tehdit ve değerlendirilmesi, 2. Dolaylı olarak alınan tehdit ve değerlendirilmesi, 3. Yazılı Tehdit ve değerlendirilmesi, 4. Telefonla yapılan tehdit ve değerlendirilmesi. 5. Bomba İhbarı, 6. Bomba İkaz Alarmı.

118 TEHDİT DEĞERLENDİRMESİ
BOMBA VE ŞÜPHELİ PAKET TESPİTİNDE HAREKET TARZI a) Bilgi alma ve bilgi verme : 1. Şüpheli Paketi Kendin Tespit Ettiysen; * Derhal ilk amirine ve bomba uzmanına haber ver. 2. Şüpheli Paket Bir Başkası Tarafından Bildirilmiş ise; * Bildiren şahsın tespitini yap. * Derhal ilk amirine ve bomba uzmanına bildir. * Kimlik bilgilerini, gittiği yeri ve araç plakasını not et,

119 TEHDİT DEĞERLENDİRMESİ
3. Eğer Şüpheli Paketi Bildiren Kişi Hemen Ayrılmak Durumunda İse; *Yaşı, Kilosu, Boyu, Cinsiyeti, Göz ve Saç rengi vb. hususları not et. * Alkol durumunu, ruh dengesini, ciddiyetini anla,

120 TEHDİT DEĞERLENDİRMESİ
Şüpheli Bir Çanta veya Paket ile Karşılaşıldığında Çevreden çantanın bırakıldığını gören olup, olmadığı araştırılır. Eğer gören var ise; ne zaman bırakıldığı, kim tarafından bırakıldığı, şahsın özellikleri araştırılır. Şüpheli çanta veya paketin bırakıldığını gören yok ise ve Eğer sahibi var ise; çantanın kendisine ait olup olmadığı, çanta veya paketi kendisinin hazırlayıp, hazırlamadığı öğrenilmeye çalışılır, sahiplenilmiyorsa patlayıcı madde işlemi yapılır.

121 Dokunmayınız ve hareket ettirmeyiniz,
b. Hareket Tarzları : YAPMAYINIZ ! Dokunmayınız ve hareket ettirmeyiniz, Üzerine su veya herhangi bir madde atmayınız Örtmeyiniz, Çevresinde bulunmayınız, Çevrede, Bölgede İkinci bir paket olabileceğini unutmayınız, Çevresinde haberleşme cihazı kullanmayınız, . Çevresinde ses veya ısı titreşimine ve sarsıntıya neden olmayınız.

122 YAPINIZ ! Sahipsiz paket ve çantayı muhtemel tehlike olarak görünüz,
Emniyet hattı oluşturunuz, ( 30 m. – 300 m. ) Panik halinde bulunmayınız, Soğuk kanlı hareket ediniz, Paketin bulunduğu bölgeyi usulüne göre tahliye ediniz, Paketi ilk gören olay yerini terk etmemelidir. Bomba imha uzmanı gelinceye kadar, çevreden bilgi toplamaya çalışınız, Bomba imha uzmanını bilgilendiriniz. Bomba imha uzmanının talimatlarına uyunuz.

123 PATLAMA MEYDANA GELDİĞİNDE HAREKET TARZI ;
Tehlikenin Niteliği, Olayın Boyutları, Tam Olarak Olay Yeri ve Zamanı, Can Kaybı,

124 PATLAMA MEYDANA GELDİĞİNDE HAREKET TARZI ;
Yaralı Durumu, Maddi Hasar Durumu, Gerekebilecek Yardımları, Ambulans ve İtfaiye İhtiyacı vb. Tespit Ediniz ve Bildiriniz !

125 Ses tonunun özellikleri (kalın, titrek, aceleci, heyecanlı, v.s),
Telefon Bomba İhbarlarında Hareket Tarzı “Telefon Bomba İhbar Formu”nda yer alması gerekli bilgiler; Bomba ihbarının yapıldığı, yer, telefon (dahili-harici) numarası, saat, İhbar sesinin erkek veya kadın olması, Ses tonunun özellikleri (kalın, titrek, aceleci, heyecanlı, v.s), Konuşma tarzı (kaba, argo, küfürlü, nazik gibi), Şivesinin özellikleri (Doğulu, Güneydoğulu, Trakyalı, Karadenizli, Yabancı, Batılı gibi), Geri plandaki sesler (araç gürültüsü, insan sesleri, müzik sesleri, alet sesleri, ezan sesi gibi), İhbarı yapan kişi ile konuşma süresinin mümkün olduğunca uzatılması ve bomba (nereye konduğu, cinsi vb.) hakkında bilgi elde edinilmeye çalışılması,

126 Telefon Bomba İhbarlarında Hareket Tarzı
Bomba ihbarının kime bildirildiği ve zaman grubu, Bomba ihbarını alan santral operatörünün veya şahsın kimlik ve imzası, Tarih.


"Güvenlik sistem ve cihazlarının kullanım ihtiyacı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları