Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜNELLERDE Temel İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Güvenliği Uzmanı(C)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜNELLERDE Temel İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Güvenliği Uzmanı(C)"— Sunum transkripti:

1 TÜNELLERDE Temel İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Güvenliği Uzmanı(C)
ERKAN DÜNDAR MADEN MÜHENDİSİ İş Güvenliği Uzmanı(C)

2 ÜÇ AYLIK GELİNİN BAŞINA KALAS DÜŞTÜ

3 BENZİN YANINDA SİGARA İÇERKEN YANDI

4

5

6

7

8 TÜNELLERDE İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İş Güvenliği Uzmanı(C)
ERKAN DÜNDAR MADEN MÜHENDİSİ İş Güvenliği Uzmanı(C)

9 TÜNELLERDE İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI!
Özet Güvenlik Kültürü Ne Demektir? İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? İSG ’nin Amacı Nedir? Rakamlarla İSG Kazaların Nedenleri Yükümlülüklerimiz Güvenlik Kültürünün Oluşabilmesi İçin Neler Yapılmalı? TÜNELLERDE İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI!

10 Güvenlik Kültürü Ne Demektir?
Tehlikeyi oluşmadan önce sezebilmek, Yaptığı/yapacağı işin içerdiği riskleri bilmek/öğrenmek, Tehlike kaynaklarından ve tehlikeli davranışlardan uzak durmak, Gereksiz risk almamak, Sadece iş zamanında değil hayatın her anında güvenliği en ön planda tutmak, Güvenli davranışı alışkanlık haline getirmek, Güvenli yaşamayı bir “yaşam biçimi” haline getirmektir

11 İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İnsanın, iş yerlerinde, işin yürütülmesi sırasında oluşan Veya oluşabilecek tehlikelerden ve sağlığına zarar Verebilecek unsurlardan korunmasını, aynı zamanda işyeri Ortamının iyileştirilmesini hedef alan sistemli ve bilimseL Çalışmaların tümüne İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ denir.

12 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı;
Çalışanları, sağlıklarını tehdit eden tehlikelerden korumak, Çalışanlara zarar verici etki ve olayları en alt düzeye indirmek, İnsanların yaşamlarında daha güvenli ve mutlu olmalarını sağlamak ve verimi arttırmak, Kaza ve hastalıklar sonucu oluşacak milli servet kaybını önlemektir.

13 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

14 İnsanın Yaşama Hakkı Kutsaldır!
Dünyada her yıl çalışan işle bağlantılı kazalar ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybetmektedir. Ne yazık ki Madencilik hep ilk sıralarda yer almaktadır.

15 İnsanın Yaşama Hakkı Kutsaldır!

16

17 Kazalar Neden Olur? Günlük Hayatta:
Genel Dalgınlık/Dikkatsizlik,(İLK SIRADA!!!!!!) Tehlikeli araba kullanma, Evde güvenliğe önem vermeme, Başkalarının hatalı davranışlarına göz yumma,(İKİNCİ SIRADA!!!!) İşyerinde Dikkatini işe vermeme,!!!!!!!!! Hatalı yöntemler ile çalışma,!!!!!!!!!!! Alet ve makineleri tehlikeli şekilde kullanma,!!!!!!!!! Yersiz şakalaşma, işyeri disiplinine uymama,!!!!!!!!!! Kişisel Koruyucu Tertibatı (KKD)kullanmama,!!!!!!!!! Olumsuz ortam koşulları.!!!!!!!!!

18 Çalışanlardan Kaynaklanan Nedenler
Çalışanın beden sağlığına bağlı sorunlar, Fiziksel ve kişisel yorgunluk, Moral bozukluğu,(ÇOK ÖNEMLİ) Algılama sorunları,(ÇOK ÖNEMLİ) Kişilikle ilgili sorunlar(ÇOK ÖNEMLİ)

19 YÜKÜMLÜLÜKLER İŞVERENLER;
Çalışanlarına sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamakla, Çalışanını yaptığı işin tehlikeleri konusunda bilgilendirmekle, Yapılan işe uygun Kişisel Koruyucu Donanımı (KKD) sağlamakla YÜKÜMLÜDÜR.

20 YÜKÜMLÜLÜKLER ÇALIŞANLAR;
iş sağlığı ve güvenliği konularındaki tüm talimat ve kurallara uymakla, İşverence kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı (KKD) devamlı olarak kullanmakla YÜKÜMLÜDÜRLER.

21 Kişisel Koruyucu Donanım

22 Madde 77- İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler. Madde 77- İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar.

23 Madde 77- İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ vermek zorundadırlar.

24 İSG Nihai Amaç: İnsanın yaşam kalitesini yükseltmektir...

25 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
TÜNELLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

26 TÜNEL YAPIM AŞAMALARI İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
DELME - (JUMBO OPR.) PATLATMA – (ŞARJ(DOLUM)-ATEŞLEME) HAVALANDIRMA - (FANTÜP) HAFRİYAT - (ŞOFÖR+YÜKLEYİCİ OPR.) KIRIM VE KAVLAK ALIMI - (KIRICI OPR.) SHOTCRET - (MEYKO OPR.) İKSA VE ÇELİK HASIR - (SEPET OPR.) BULON ÇAKMA DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSUSLAR

27 1.DELME (JUMBO OPR.) İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
BARET,KULAKLIK,REFLEKTÖRLÜ YELEK VE ÇELİK BURUN ÇİZME KULLANILACAK. KAVLAK KONTROLÜ HEM İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE HEMDE İŞ BİTTİKTEN SONRA YAPILACAK DELİCİ BOOM ALTINDAN KİMSE GEÇMEYECEK VE BULUNMAYACAK. GERİ İKAZ SİNYALİ VE LAMBALAR ÇALIŞIR DURUMDA OLACAK. DELİK DÜZENİ(ÇEKME VE TARAMA) DÜZGÜN OLACAK. OPARATÖR EHLİYETİ OLACAK YOKSA ALMASI SAĞLANACAK. DELİK DİPLERİNİ TEMİZLİYEN VE TIPA YAPAN ARKADAŞIM KAVLAK KONTROLÜ YAPACAK!

28 Meslek hastalıklarını engellemek için, yapılan işe uygun koruyucu gözlük, toz maskesi, kulak tıkacı gibi kişisel koruyucu donanımları kullanın.

29 DELİCİ BOOMUN ALTINDA DURMA VE ASLA GEÇME

30 2.PATLATMA (ŞARJ(DOLUM)-ATEŞLEME) İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
TÜNEL AYNASINDA İLK YAPILACAK İŞ,SİVRİC YADA LEVYE İLE KAVLAK ALIMI VE DE KONTROLÜDÜR.KAVLAK KONTROLÜ YAPILMADAN DOLUMA GEÇMEK YASAKTIR VE TEHLİKELİDİR. PATLATMA YAPILMADAN ÖNCE OHMETRE İLE ELEKTRİK DEVRE KONTROLÜ YAPILACAK. ANTİSTATİK SIKILAMA ÇUBUĞU VE ANTİSTATİK TABANLI AYAKKABI KULLANILACAK. BARET,YELEK VE ÇİZME KULLANILACAK. DOLUM YAPARKEN SEPET KULLANILACAK.KEPÇE KOVASI İLE DOLUM YAPMAK YASAKTIR VE TEHLİKELİDİR. DİNAMİT VE KAPSÜLLER AYRI KUTULARDA TAŞINACAK DOLUM YAPARKEN SİGARA KULLANMAK YADA ATEŞLEYİCİ MADDE KULLANMAK YASAKTIR. PATLATMA VE HAVALANDIRMA SONRASINDA TÜNEL AYNASI, ATEŞÇİ (YADA ÇAVUŞ YADA FORMEN) TARAFINDAN KONTROL EDİLECEK.PATLAMAYAN DİNAMİT VE KAPSÜLLER ATEŞÇİYE TESLİM EDİLECEK.AYNADA 1 YADA 2 PATLAMAYAN KAPSÜL OLURSA ATEŞÇİ TARAFINDAN KONTROLLÜ OLARAK PATLATILMASI SAĞLANACAK . ATEŞLEME YAPILMADAN ÖNCE YAKLAŞIM TÜNELİ VE TÜNEL AYNALARININ İÇİNDE KİMSE BULUNDURULMAYACAK VE DIŞARI ÇIKARILACAK.GEREKİRSE İKAZ SİRENLERİ KULLANACAK. ATEŞLEME TÜNEL İÇERİSİNDE DEĞİL,TÜNEL DIŞINDA YANİ YAKLAŞIM TÜNELİ GİRİŞİNDE YAPILACAK.

31 -Dinamit deposundan araç ile sevkiyatta araç içersinde ATEŞÇİ ve YARDIMCISI dışında insan bulundurmamaya dikkat edilmelidir.

32 Tüneldeki patlatmalardan sonra kavlak kontrolleri düzenli şekilde yapılmalıdır.

33

34 3.HAVALANDIRMA (FANTÜP) İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
HER PATLATMA SONRASI, HAFRİYAT YAPILIRKEN HER KIRIM VE KAVLAK ALIMI YAPILIRKEN, ŞAKTRİK,BULON VE İKSA ÇALIŞMALARI YAPILIRKEN HAVALANDIRMA YAPILIR! YIRTIK FANTÜPLER DİKİLMELİDİR. ÖZELLİKLE PATLATMA SONRASI YETERLİ HAVALANDIRMA YAPILMADAN TÜNEL AYNASINA GİDİLMEYECEK

35 -Patlatmadan sonra tamamen havalandırılmadan tünele içine girmeyiniz.

36 -Yıpranmış/yırtılmış fan tüp balonlarını anında yetkililere bildiriniz.

37

38 4.HAFRİYAT (ŞOFÖR+YÜKLEYİCİ OPR.) İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
YÜKLEYİCİ MAKİNE VE KAMYON GERİ İKAZ SİNYALLERİ OLMALI YOKSA TAKTIRILMALIDIR. YÜKLEYİCİ VE KAMYON FAR,STOP VE DİĞER İŞARET SİNYAL DÜZENEKLERİ ÇALIŞIR VAZİYETTE OLMALIDIR. YÜKLEYİCİ VE KAMYON ŞOFÖRLERİNİN REFLEKTÖRLÜ YELEKLERİ VE İŞ AYAKKABILARINI GİYMELERİ ZORUNLUDUR. YÜKLEYİCİ VE KAMYON ARAÇLARI İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE FREN SİSTEMİ,HİDROLİK SİSTEMİ VE GERİ İKAZ SİNYALİ KONTROL ETMEDEN İŞ BAŞI YAPILMAMALIDIR. KAMYONLARDA DAMPER BOOM KİLİTİ OLMALIDIR.DAMPER KALKIK VAZİYETTE İKEN BAKIM YAPILACAĞI ZAMAN EMNİYET İÇİN DAMPER İLE ARAÇ ARASINA TAKOZ VB. KONULACAKTIR. YÜKLEYİCİ VE KAMYON OPRATÖRLERİ EHLİYETLİ OLMALIDIR.

39 KAMYON İKAZ SİRENİ VE FARLARINA DİKKAT

40 -Tünel çıkışlarındaki servis yollarında buzlanmaya karşı mutlaka önlemler alınmalıdır.

41 5.KIRIM VE KAVLAK ALIMI (KIRICI OPR.) İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
KIRIMA BAŞLANMADAN ÖNCE VE KIRIM BİTTİKTEN SONRA KAVLAK KONTROLÜ YAPILMALIDIR. KIRIM VE KAVLAK ALIMI SIRSINDA YARDIMCI KİŞİ İLE SULAMA YAPILMALI.BU SAYEDE TOZ SOLUNUMU VE GÖRÜŞ MESAFESİNİN NETLEŞMESİNE SAĞLARIZ. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMI TAM OLMALIDIR. ÖZELLİKLE AYNA TAVAN VE ARIN KISMI ÇOK İYİ KAVLAK ALIMI YAPILMALI. TÜNEL AYNASI BOZUK,YUMAŞAK VE HOMOJEN OLMAYAN DURUMLARDA DİKKATLİ ÇALIŞILMALIDIR. OPARATÖR EHLİYETLİ OLMALIDIR.

42 KIRIMDA TOZ MASKESİ KULLAN VE SULAMA YAP
Toz, tarih boyunca insan sağlığını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. İnsanlar da uzun yıllardan beri bunun farkında bulunmakta ve toz ile mücadele etmektedirler. Bu arada Büyük Tıp Bilgini İbni Sina’nın EĞER TOZ OLMASAYDI İNSAN ÖMRÜNÜN 1000 SENE OLMAMASI İÇİN HİÇBİR SEBEP YOKTU sözünü hatırlamak yerinde olur.

43 TOZ MASKESİ KULLAN (TOZ CİĞERE YAPIŞIR VE ASLA ÇIKMAZ)

44 Çalışan iş makinalarına ve kaldırılan yüke yaklaşmayın.

45 6.SHOTCRET (MEYKO OPR.) İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
MAKİNE OPR. VE YARDIMCILARININ TÜMÜ MUTLAKA GÖZLÜK KULLANMALIDIR. TOZ MASKESİ MUTLAK KULLANILMALIDIR. TÜM KKD LER KULLANILMALIDIR. MAKİNEDE YANGIN TÜPÜ OLMALIDIR. İLK BETON ÇIKIŞI VE SONRASINDA EMNİYET MESAFESİ 4,00 METRE OLMALIDIR. ELEKTRİK AKSAMINA DOKUNULMAMALI,ELEKTRİKÇİYE HABER VERİLMELİDİR.ELEKTRİK KABLOLARINA DİKKAT ETMELİ KUSUR VARSA ELEKTRİKÇİYE BİLDİRİLMELİDİR. SHOTCRETE MAKİNESİ HER İŞ BİTİMİ YIKANMALIDIR. MAKİNE ÇALIŞMADAN ÖNCE HORTUMUNUN HAVALANDIRILMASI GEREKİR. OPARATÖR EHLİYETLİ OLMALIDIR. PİRİZ ALMIŞ BETON KULLANMAMALI VE GEREĞİNDEN FAZLA BETON ATMAMAYA VE KAVLAK OLUŞTURMAMAYA ÇALIŞIMALIDIR.

46

47

48 7.İKSA VE ÇELİK HASIR (SEPET OPR.) İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
ÇELİK HASIR VE PROFİL İKSA KURULUMU SEPETTE YAPILMALIDIR. ÇELİK HASIR TELLE İKSAYA SAĞLAM BİR ŞEKİLDE BAĞLANMALIDIR. TAHKİMATA BAŞLANMADAN ÖNCE KAVLAK KONTROLÜ VE ALIMI YAPILMALIDIR.BUNUN İÇİN SİVRİC VAYA LEVYE KULLANILMALIDIR. PROFİL İKSA KALDIRIRKEN VE KURULURKEN DİKKAT EDİLMELİ VE BİRLEŞİM YERLERİ CİVATALARI İYİ SIKMALIDIR.

49

50

51

52

53 8.BULON ÇAKMA İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
GÖZLÜK,ELDİVEN,ÇİZME VE BARET KULLANMAK ZORUNLUDUR. SEPET ÜZERİNDE BULONLAMA İŞLEMİ VE ÇALIŞMASI YAPILMALIDIR. BULON ÇAKILIRKEN TAHTA VE VB.ALET DESTEKLEMESİ YAPILMAMALIDIR. BULON ÇAKMA İŞLEMİ UYGUN ÇEKİÇ VEYA BALYOZLA YAPILMALIDIR.BALYOZ SAĞLAM VE EMNİYETLİ OLMALIDIR. 12 SAAT VE ÜZERİ BETONU PRİZ ALMIŞ BULONLAR CİVATALARI SIKILMALI VE İŞARETLENMELİDİR.

54

55

56 9.DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSUSLAR İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI
KAYNAK MASKESİ OLMADAN KAYNAK YAPILMAMALIDIR. MUHAFAZASIZ EL ALETLERİ KULLANMAK YASAKTIR. ELEKTRİK PANOLARINA ELEKTRİKÇİDEN BAŞKA KİMSENİN MÜDAHALE ETMESİ YASAKTIR. YANGIN TÜPLERİNİN YERİNİ BİLİN VE KULLANMAYI ÖĞRENİN SGK GİRİŞİ,SAĞLIK RAPORU VE İSG BİRİMİNDEN ORYANTASYON EĞİTİMİ ALMADAN İŞE BAŞI YAPILMAMALIDIR. PERİYODİK İSG EĞİTİMLERİNE KATILIM HUSUSUNDA EHEMMİYET GÖSTERİN.(BİLİYORUM DEME) PANOLARDA İLAN EDİLEN YAZILARI TAKİP EDELİM.

57 Spiral/taşlama/kaynak ile çalışırken koruyucu gözlük- kaynak maskesi kullanınız.

58 Muhafazasız elektrikli el aleti kullanmayın.

59 Kapağı açık / kapaksız / hasarlı elektrik panolarına yaklaşmayın, yetkili personele haber verin.Panolarda mutlaka kapalı ve kilitli bulunmalıdır.

60 Yangın riski sebebiyle şantiye ve tünel içersinde yangın söndürme tüpleri bulundurulmalıdır.

61 -Boşalan yangın söndürme türlerini hemen İSG birimine iletiniz

62 İŞE YENİ BAŞLAYAN PERSONEL ORYANTASYON EĞİTİMİ ALMADAN SAHAYA ÇIKMAMALIDIR..AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER RAPORU OLMAYAN PERSONEL MUTLAKA İŞ YERİ HEKİMİNE MUAYENE OLDUKTAN SONRA SAHAYA ÇIKMALIDIR.

63 PERİYODİK HER HAFTA YAPILACAK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNE KATILIN, NEDEN BİLİYORMUSUNUZ!
EĞİTİMLER GÖRME KÖRLÜĞÜNÜ ÖNLER, DİKKAT VE ALGI GÜCÜMÜZÜN ARTMASINA VE DE KENDİMİZİ GÖZDEN GEÇİRMEYE YARAR VE DEEEEEEEEEEEEEE

64 EĞİTİMİN YARARLARI VAR
1-İş kazası ve meslek hastalığı oranı azalır, 2-AYLIK İSG ELEMANI SEÇİLİR VE ÖDÜL VERİLİR. 3-Personelin morali yükselir, kendine güveni artar, 4-İsraf azalır, verim yükselir, 5-Devamsızlık ve personel hareketi azalır, 6-Öğrenme süresi kısalır, 7-İş uyuşmazlıkları azalır, 8-Kalite yükselir, 9-Personelin başka işleri yapabilme yeteneği gelişir.

65 Ofis ve yemekhane panolarındaki;
-Toplantı kararları, -Talimatlar, -Acil Durum Telefon Listesi gibi dökümanları okuyunuz, takip ediniz.

66

67

68 (0)SIFIR İŞ GÖREMEZLİK GÜN SAYISIDIR Başaracağımıza inancımız tamdır.
HEDEFİMİZ (0)SIFIR İŞ KAZASI (0)SIFIR İŞ GÜCÜ KAYBI (0)SIFIR İŞ GÖREMEZLİK GÜN SAYISIDIR Başaracağımıza inancımız tamdır.

69 HİTİT İNŞAAT TEŞEKKÜR EDERİZ GÜVENLİ ÇALIŞMALAR


"TÜNELLERDE Temel İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Güvenliği Uzmanı(C)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları