Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONUT STOKU ŞEHİR COĞRAFYASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONUT STOKU ŞEHİR COĞRAFYASI."— Sunum transkripti:

1 KONUT STOKU ŞEHİR COĞRAFYASI

2 KONUT STOKU NEDİR? ÜRETİLEN KONUT MİKTARININ TÜKETİLEN KONUT MİKTARINDAN FAZLA OLMASIYLA OLUŞAN DURUMDUR. KISACA KONUT STOKU ARZ TALEP İLİŞKİSİNİN DOĞURDUĞU BİR SONUÇTUR.

3 ÜLKEMİZDE KONUTTA ARZ VE TALEP
Ülkemizde, konut ihtiyacına ilişkin sağlıklı bilgi sahibi olabilmek ve bu bilgilerden hareket ile konut sektörü hakkında isabetli yorumlar yapabilmek için, öncelikle konutun Türk halkı bakımından öneminin ne olduğunun analizinin yapılması yerinde olacaktır. Böyle bir analiz yapmadan, konut konusunun ne ülkemizdeki geleceği, ne de gelişmiş ülkeler ile mukayesesi hakkında yorum yapmak doğru olamaz. Bu nedenle çalışmamızın bu bölümünde gayrimenkulün ülkemizdeki önemi ve yine ülkemizde konut ihtiyacı ve üretimi hakkında verilere yer verilecektir.

4 TÜRKİYE’DE GAYRİMENKÜLÜN ÖNEMİ
Gelişmiş ülkelerde konut, bu ülke halkı için sadece bir ihtiyacın giderilmesi bakımından önem arz etmektedir. Yani, gelişmiş ülkelerde konut konusu, ağırlıklı olarak doğrudan konut ihtiyacı ile ilgili bulunmaktadır. Oysa ülkemizde konut, ihtiyacın giderilmesinden öte; - Sosyal güvenlik sistemindeki yetersizlik nedeniyle, gelecekte yan ve hatta esasta bir gelir temin edilmesi yani kira geliri ihtiyacıyla, - Fiyatlarda seyreden yükseliş nedeniyle, konutun aynı zamanda bir yatırım aracı olarak rant sağlanması amaçları ile ilgili bulunmaktadır.

5 TÜRKİYE’DE KONUT İHTİYACI VE ÜRETİMİ
Türkiye’de mevcut toplam konutların %50’sini ruhsatsız/izinsiz konutlar teşkil etmekte olup, ev sahipliği oranı % 60’lar seviyesinde bulunmaktadır. Ev sahipliği oranı; ABD’de % 70, İngiltere’de % 67’ler seviyesindedir. Diğer ülkelerdeki konut sahipliği ile kıyaslama yapıldığı takdirde, ülkemizde konut sahipliği oranı düşük sayılmamakla birlikte; mevcut konutların % 50’sinin izinsiz/ruhsatsız oluşu, % 60’ının 20 yaşın üzerindeki konutlardan oluştuğu ve konutların % 40’ının tadilata ihtiyacı bulunduğu hesaba katıldığında, konut ihtiyacının gerçek boyutu ortaya çıkmaktadır.

6 Örnek vermek gerekirse, İstanbul’da 2000 yılında 2. 542
Örnek vermek gerekirse, İstanbul’da 2000 yılında olan konut ihtiyacı, 2010 yılında rakamına ulaşmış olup, arada oluşan farktan ulaşılan artış miktarının oluğu anlaşılmaktadır. Ankara’da ise, 2000 yılında olan konut ihtiyacının, yılında rakamına ulaştığı ve artış miktarının olduğu gözlemlenmektedir. Gelişmiş illerde durum böyle iken, Bartın’da yılında olan konut ihtiyacının, 2010 yılında olduğu ve artış miktarının 821 olduğu görülmektedir.

7 KONUT STOKU HABERLERİ Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren "Finansman krizi ve siyasi krizinin etkisi yavaş tecelli etmeye başladı. Finansman krizi, bankaların daha az ve daha zor kredi vermesine neden oluyor. Böyle olunca da yatırımcı, vatandaş konut alımını durdurdu. Bu, konut sektöründe ciddi bir duraklamaya ve paniğe neden olacak. Konut sektöründe yapıp satan meslektaşlarımız, satma trendinin aynı hızla devam edeceğini düşündüğü için tam gaz konut üretti. Ama konut alımının durduğu görüldü. Ellerinde çok fazla konut stoku birikti. Arz talep dengesinde negatif bir görüntü var. Konut sektörü biraz yara alacak bu durumdan."

8 Türkiye Stok Erime Hızı
Türkiye genelinde 22 Geliştirici firmanın aylık olarak sağladığı markalı projelerin stok bilgileri baz alınarak hesaplanan Yeni Konut Stoku Erime Hızı Göstergesi’ne göre satışlar %10 civarı tavan değerle %1 civarı taban değer arasında iniş çıkış gösteriyor. Ülke genelinde en yüksek erime hızının %11,54 ile Ağustos 2010’da gerçekleştiği görülürken, en düşük değer %1,01 olarak Haziran 2012’de kaydediliyor.

9 Ankara’da konut stoku 25 bini aştı
Büyük Konut projeleri ve ticaret merkezlerine yönelik satış, iş geliştirme, proje yönetimi, Kiralama alanlarında faaliyet gösteren AKG Statü şirketinin kurucu ortağı Alper Göker, Ankara'da Konut stoku artarken, satışlarda yaşanan daralmanın sektör açısından sorunlara yol açabileceğini, tüm şirketlerin Pazarlama ve finans stratejilerini yeniden masaya yatırmaları gerektiğini belirtti.

10 Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul ve Kocaeli’de 700 konut stoku yapılacak!
İstanbul'da 504, Kocaeli'nde 196 olmak üzere 700 stok konut üretileceğini anlatan Bayraktar, "Bulunduğu bölgenin dışında, başka yerde oturmak isteyenlere buraları teklif edeceğiz. Riskli evini yenilemek isteyenler, stok konutları da tercih edebilecek" dedi.

11 KAYNAKÇA : Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı
Hürriyet Gazetesi

12 HAZIRLAYANLAR 2012516034 MUHAMMET HALİL İBRAHİM KIRMIZI
ECEHAN MERTOĞLU


"KONUT STOKU ŞEHİR COĞRAFYASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları