Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“Ben çay içmek istiyorum.” Asking for things ● Offering things ● Plans

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“Ben çay içmek istiyorum.” Asking for things ● Offering things ● Plans"— Sunum transkripti:

1 “Ben çay içmek istiyorum.” Asking for things ● Offering things ● Plans
talebe U11

2 1 2 çay kahve ayran bira şarap rakı tost sandviç dürüm
Food & drink. Learn these words. Yiyecek ve içecek. Bu kelimeleri öğren 1 2 Click to see. Görmek için tıkla çay kahve ayran bira şarap rakı tost sandviç dürüm patates kızartması çerez salata çerez bira dürüm kahve patates kızartması şarap ayran çay tost

3 3 Introduction to present tense: The suffix used for present tense in Turkish is “- (ı / i / u / ü) yor”. istemek = to want “O çay istiyor. = She wants tea.” The negative suffix used for present time in Turkish is “- m -”. - mıyor / miyor / muyor / müyor “O çay istemiyor. = She doesn’t want tea.” Personal suffixes: Ben - yorum. Sen - yorsun. O - yor. Biz - yoruz. Siz - yorsunuz. Onlar - yor(lar).

4 4 5 To want. Write the answers on a piece of paper.
ben / istemek sen / istemek o / istemek biz / istemek siz / istemek onlar / istemek ben / istememek sen / istememek o / istememek biz / istememek siz / istememek onlar / istememek Ben istiyorum. Ben istemiyorum. Sen istiyorsun. Sen istemiyorsun. O istiyor. O istemiyor. Biz istiyoruz. Biz istemiyoruz. Siz istiyorsunuz. Siz istemiyorsunuz. Onlar istiyorlar. Onlar istemiyorlar. 5 Click to check your answers.

5 6 Say what you want and don’t want now. bir bardak bira
patates kızartması bir fincan kahve bir paket çikolata bir kaşarlı tost bir karışık tost bir karışık sandviç bir duble rakı bir kadeh şarap yarım ekmek döner bir porsiyon İskender bir tabak pilav Ben şu anda bir şişe bira istiyorum. Ben bira istemiyorum. Ben bir fincan kahve istiyorum.

6 7 Questions: “mı / mi / mu / mü” is the question word in Turkish. For present tense, it is used as “- yor mu?”. The question word is always “mu?” as the suffix is always “- yor”. O yapıyor. = She is making / makes. O yapıyor mu? = Is she making / Does she make? O çay istiyor. = She wants tea. O çay istiyor mu? = Does she want tea? Personal suffixes: Ben - yor muyum? Sen - yor musun? O - yor mu? Biz - yor muyuz? Siz - yor musunuz? Onlar - yorlar mı?

7 8 9 Questions. Write the answers on a piece of paper.
ben / istemek sen / istemek o / istemek biz / istemek siz / istemek onlar / istemek Ben istiyor muyum? Sen istiyor musun? O istiyor mu? Biz istiyor muyuz? Siz istiyor musunuz? Onlar istiyorlar mı? 9 Click to check your answers.

8 10 Study with a partner. Ask and answer. Çay istiyor musun?
Evet, istiyorum. Hayır, sağ ol.

9 11 Offers: To make an offer, the question is “… ister misin?”. If it is plural or formal, the question is “… ister misin(iz)?” (Sen) çay istiyor musun? = Do you want some tea? (Sen) çay ister misin? = Would you like some tea? (Siz) çay ister misiniz? = Would you like some tea? The answers to offers are “Evet, isterim.” and “Hayır, sağ ol / teşekkürler.”

10 12 Bir bardak çay ister misin? … Bir fincan kahve ister misin?
Read and answer. Bir bardak çay ister misin? Bir fincan kahve ister misin? Bir dilim kek ister misin? Peynirli sandviç ister misin? Buz gibi bir bira ister misin? İlginç bir kitap ister misin?

11 13 Study with a partner. Ask and answer. Çay ister misin(iz)?
Evet, isterim. Hayır, sağ ol.

12 14 Hoş geldiniz. Hoş bulduk. Buyurun. Ne istersiniz? Ay çöreği var mı?
At the cafe. Click to learn. Hoş geldiniz. Hoş bulduk. Buyurun. Ne istersiniz? Ay çöreği var mı? Evet, var. Kaç tane istersiniz? İki tane istiyorum. Başka bir şey var mı? Hayır, yok. Teşekkürler. İçecek bir şey ister misiniz? Evet, bir meyve suyu istiyorum. Buyurun. Teşekkürler.

13 15 Hoş geldiniz. … Buyurun. Ne istersiniz?
Read and answer. Hoş geldiniz. Buyurun. Ne istersiniz? Evet, var. Kaç tane istiyorsunuz? Başka bir şey var mı? İçecek bir şey ister misiniz? Buyurun.

14 16 What does Orhan want to do today? 17 Click to read the text. futbol oynamak duş almak yemek yemek dinlenmek kitap okumak İşte, hafta sonu geldi. Bugün Cumartesi. Yarın Pazar. Ben sabah futbol oynamak istiyorum. Sonra eve gidip duş almak istiyorum. Duştan sonra yemek yemek ve biraz dinlenmek istiyorum. Bugün kitap okumak istemiyorum. Televizyon izlemek istiyorum. Çünkü bugün televizyonda güzel bir maç var. Ders çalışmak? Hayır, ders çalışmak istemiyorum. Zaten her zaman ders çalışıyorum. Akşam dışarı çıkmak istiyorum. Sinemaya gitmek ve bir film izlemek istiyorum. Kısacası bugün çok iyi vakit geçirmek istiyorum. televizyon izlemek ders çalışmak dışarı çalışmak tiyatroya gitmek iyi vakit geçirmek 18 Click to check your answers.

15 16 What does Orhan want to do today? 17 Click to read the text. futbol oynamak duş almak yemek yemek dinlenmek kitap okumak İşte, hafta sonu geldi. Bugün Cumartesi. Yarın Pazar. Ben sabah futbol oynamak istiyorum. Sonra eve gidip duş almak istiyorum. Duştan sonra yemek yemek ve biraz dinlenmek istiyorum. Bugün kitap okumak istemiyorum. Televizyon izlemek istiyorum. Çünkü bugün televizyonda güzel bir maç var. Ders çalışmak? Hayır, ders çalışmak istemiyorum. Zaten her zaman ders çalışıyorum. Akşam dışarı çıkmak istiyorum. Sinemaya gitmek ve bir film izlemek istiyorum. Kısacası bugün çok iyi vakit geçirmek istiyorum. televizyon izlemek ders çalışmak dışarı çalışmak tiyatroya gitmek iyi vakit geçirmek 18 Click to check your answers.

16 19 20 Say what he wants to do or doesn’t want to do?
Say what you want to do or don’t want to do today. O bugün … yapmak istiyor. Ben bugün … yapmak istiyorum. O bugün … yapmak istemiyor. Ben bugün … yapmak istemiyorum.

17 21 22 23 24 Önce Daha sonra Sonra En sonunda Daha sonra Sonra Önce
Learn the words below. Click to read the text. Önce Daha sonra Ben bugün önce alışveriş yapmak istiyorum. Sonra dışarıda yemek yemek istiyorum. Daha sonra sinemaya gitmek istiyorum. En sonunda arkadaşlar ile buluşmak istiyorum. Sonra En sonunda 23 Read and put in order. Ben sinemaya gitmek istiyorum. Ben yemek yemek istiyorum. Ben alışveriş yapmak istiyorum. Ben arkadaşlar ile buluşmak istiyorum. Daha sonra Sonra Önce En sonunda 24 Click to check your answers.

18 25 bugün bu akşam bu Pazar yarın yarın akşam gelecek Pazar
Study with a partner. Ask and answer. bugün bu akşam bu Pazar yarın yarın akşam gelecek Pazar Bugün ne yapmak istiyorsun? Bugün önce … yapmak istiyorum. Sonra …

19 26 What does Lale want to do when she grows up? Read the text. Ben büyüyünce bir müzisyen olmak istiyorum. Çünkü ben müziği çok seviyorum. Bu yüzden, bir kursa gitmek istiyorum. Profesyonel bir müzisyen olmak ve konserler vermek istiyorum. Ben ayrıca zengin olmak istiyorum. Çok büyük bir evde oturmak istiyorum. Çok hızlı bir araba almak istiyorum. Önce Türkiye’de gezmek istiyorum. Sonra yabancı dil öğrenmek istiyorum. Çünkü dünya turu yapmak istiyorum. Ben bir müzik okulu açmak istiyorum. Orada müzik öğretmeni olmak istiyorum. Bu arada dünyada konserler vermek istiyorum. Ben otuz beş yaşımda evlenmek istiyorum. Bir kız, bir erkek, iki tane çocuk istiyorum. İnşallah!

20 27 28 Listen to the questions and repeat.
Lale büyüyünce ne olmak istiyor? Lale neden yabancı dil öğrenmek istiyor? Lale nasıl bir evde oturmak istiyor? Lale ne okulu açmak istiyor? Lale nasıl bir araba almak istiyor? Lale kaç yaşında evlenmek istiyor? 28 Answer the questions about her. U12

21 “Kim, nerede, ne yapıyor?” Personal information ● Present tense
talebe U12


"“Ben çay içmek istiyorum.” Asking for things ● Offering things ● Plans" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları