Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKLER."— Sunum transkripti:

1 EKLER

2 1. SORU “-da -de” eki aşağıdaki cümlelerin hangisnde yapım eki olarak kıllanılmıştır ? A)Sınıfın en gözde öğrencisiydi. B) Huzuru ancak evimde bulabiliyorum. C9 Son yüzyılda teknoloji çok gelişti. D) Topluma sevgi ve hoşgörüyü yerleştirmeliyiz.

3 CEVAP: A “-da / -de1 B, C ve D seçeneklerinde bulunma durumu eki olarak kullanıldığı için çekim ekidir. A seçeneğinde ise eklendiği sözcüğün anlamını değiştirdiği için yapım eki olarak kullanılmıştır.

4 2. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisine “-den / -dan / -tan / -ten” eki farklı bir anlam katmıştır ? A) Karanlıktan önümü göremiyordum. B) Hastalıktan iyice hâlsiz düşmüştü. C) Gürültüden seni duyamıyorum. D) Muayene için önceden randevu almalısınız.

5 CEVAP: D “-den / -dan” ayrılma durumu eki A, B ve C seçeneklerinde eklendiği sözcüklere “sebep” anlamı katmıştır. D seçeneğinde ise “zaman” anlamı katmıştır.

6 3. SORU Aşağıdakilerden hangisinde “-de / -da” bulunma ekini alan bir sözcük yoktur ? A) Onu dün okulda gördüm. B) Haberi gazetede okudum. C) Cevapları kağıda yazdım. D) Adada piknik yaptık.

7 CEVAP: C Nerede sorusuna cevap alamadığımız tek seçenek C şıkkıdır.

8 4. SORU Aşağıdakilerin hangisinde “-a / -e” hal eki “için” anlamında kullanılmıştır ? A) Sabaha orada oluruz. B) Arabayı 20 milyona satmış. C) Bu masayı da onlara ayırdık. D) Bu yaz tatil için güneye gidiyoruz.

9 CEVAP: C C seçeneğinde “onlara” kelimesindeki –a hal ekini atıp yerine için getirdiğimizde cevabın C seçeneği olduğu görülür.

10 5. SORU Ölüm korkusu tüm yolcuları bir ansa sarmıştı.
Yukarıdaki cümlede kaç tane yapım eki almış sözcük vardır ? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

11 CEVAP: B Ölmek-ölüm Korkmak-korku Yol-yolcu

12 6. SORU Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi iyelik eki almıştır ? A) O iyilikleri karşılıksız yapan bir öğrencidir. B) Bahçeleri bembeyaz zambaklar kaplamıştı. C) Kitapları masanın üzerine tek tek dizdi. D) Odası her zaman düzenlidir.

13 CEVAP: D İyelik eki sahiplik ekidir.D seçeneğinde “odası” derken gelen –sı “onun odası” anlamını katar.

14 7. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi hem yapım hem de çekim eki almıştır ? A) Elinde kıpkırmızı güllerle geldi. B) Bu olay bize iyi bir ders oldu. C) Komşunun çocuklarıyla annem ilgilendi. D) Köyde küçük toprak evler vardı.

15 CEVAP: C C seçeneğinin yüklemi ilgi-len-di şeklinde ayrılabilir.-len eki isimden fiil yapar.-di ise zamanı belirtir, yani çekim ekidir.

16 8. SORU “-mış” eki aşağıdaki eylemlerden hangisine “fark etme” anlamı katmıştır ? A) Konuyu kitaptan anlatmış. B) Kuraklık geçen yıl da yaşanmış. C) Evden erken çıkmış. D) Bu gömlek sana yakışmış.

17 CEVAP: D D seçeneğinde -mış eki fark etme anlamı katmıştır.

18 9. SORU “Annesi oğluna evin anahtarını vermiş.” cümlesinde altı çizili ekler sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir ? A) İyelik eki – hâl eki – tamlayan eki B) Hâl eki - hâl eki – tamlayan eki C) Tamlayan eki – hâl eki – iyelik eki D) İyelik eki – iyelik eki - hâl eki

19 CEVAP: A Onun annesi-annesi
Oğluna derken –a –e hal eki kullanılmıştır. Evin anahtarı derken gelen –in tamlayan ekidir.

20 10. SORU Soru eki “-mı / -mi” aşağıdaki cümlelerin hangisine rica anlamı katmıştır ? A) Hava güzel oldu mu çok keyiflenir. B) İnsan istedi mi her zorluk aşılır. C) Bu soruyu bir de sen çözer misin ? D) Eve vaktinde mi geleceksin ?

21 CEVAP: C C seçeneğinde –mı –mi rica/istek anlamı katmıştır.


"EKLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları