Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dün, akşam yemeğini yalnız yedim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dün, akşam yemeğini yalnız yedim."— Sunum transkripti:

1 Dün, akşam yemeğini yalnız yedim.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yalnız” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Dün, akşam yemeğini yalnız yedim. Bu tür bitkiler yalnız Ege de yetişir. Oraya yalnız gitmeyi tercih etmişti. Bütün gün dükkanda yalnız çalıştı.

2 CEVAP 1- B  

3 Vitrinde spor ayakkabıları ile çocuk giysileri vardı
Vitrinde spor ayakkabıları ile çocuk giysileri vardı. Aşağıdakilerin hangisinde “ile” (-le -la) bu cümledekiyle aynı görev ve anlamda kullanılmıştır? Okulumuz başarıyla adını duyurdu. İmzayı dolmakalemle atmamı istemişti. Öğrencilerin çoğu okula bisikletle gidiyor. Minibüslerle otobüslerin kalkış yeri değiştirilmiş.

4 CEVAP 2- D

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?
Neden böyle yabancı gibi duruyorsun? Söylenenlere göre çok inatçı biriymiş. Evrakları masadan al da buraya getir. Bu yaz sadece Antalya’ ya gidebildim.

6 CEVAP 3- D  

7 “göre” Sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine “doğrultusunda “ anlamı katmıştır?
Alınan kararlara göre yeni projeler geliştirmeliyiz. Elimizdeki belgelere göre yıllık kazancımız artmış. Meteoroloji yetkililerine göre sıcaklık daha da düşecek. Akdeniz’ in suyu Karadeniz’e göre daha tuzludur.

8 CEVAP 4- A  

9 I. Olayı duyduğum gibi eve koştum. II. Beni tanımıyormuş gibi davrandı
I. Olayı duyduğum gibi eve koştum. II. Beni tanımıyormuş gibi davrandı. III. Usta, evi tam istediğimiz gibi boyamış. IV. Taşı yerden aldığı gibi cama fırlattı. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde, ”gibi” ilgecinin cümleye kattığı anlam aynıdır? a) I. Ve II. b) I. Ve IV. c) II. Ve III. d) II.Ve IV.

10 CEVAP 5- B  

11 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “başka” sözcüğü edat görevindedir?
Bahçemizde başka meyve ağaçları da var. Şu sıralar yapacak başka işimiz yok. Deniz bu yamaçtan bir başka görünüyor. Cebimizde yol parasından başka para kalmamıştı.

12 CEVAP 6- D  

13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla edat vardır?
Çok ısrar etmemize rağmen bizimle gelmedi. Bunları sana değil bana almış. Senin kadar titiz birini hiç görmemiştim. Geçmiş olsun demek için evine gitmiştik. Şiiri, duygularımı dile getirdiğinden dolayı seviyorum.

14 CEVAP 7- A  

15 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ilgeç öbeği ötekilerden farklı bir görevdedir?
Pınarın buz gibi suyundan içtik. Beni saat beşe kadar bekle. Hırsız sabaha karşı yakalandı. Buraya eylüle doğru yine geliriz.

16 CEVAP 8- A  

17 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ama” bağlacıyla aynı anlama gelen bir sözcük kullanılmıştır?
Ona telefon et de gelip gelemeyeceğini öğren. Bolu’ya hem geçen ay hem de bu ay gittik. Yola erkenden çıkmış; ne var ki istediğimiz saatte köye varamamıştık. Dikkatli olsaydım o hatayı asla yapmazdım.

18 CEVAP 9- C  

19 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” bağlacının atılması almam değişikliğine yol açar?
Düşüncelerimi ona söyledim de kabul etmedi. Kendisine de bir takım elbise almış. Arkadaşı, hem çalışkan hem de titiz biriydi. İkinci şubemizi bu yıl değil de gelecek yıl açabiliriz.

20 CEVAP 10- B  

21 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ancak” sözcüğü bağlaç değildir?
Geziye gelecekti ancak biraz gecikti. Bu şehri çok sevdim ancak insanları cana yakın değil. Hepimize söz vermişti ancak sözünü tutmadı. Ne kadar üzüldüğümü ancak böyle bir olayla karşılaşanlar anlayabilir.

22 CEVAP 11- D  

23 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç yoktur?
Gazetedeki yazılarına kısa bir süre ara verdi. Liseyi de bu okulda okuduğunu söylüyor. İşlerini yarın bile bitiremeyecekmiş. O yıl kış o kadar uzun sürdü ki…

24 CEVAP 12- A  

25 Aşağıdakilerin hangisinde hem edat hem de bağlaç kullanılmıştır?
Bu yıl gönlüne göre bir tatil yapacaktı. Herkesle iyi geçindiği için çok seviliyordu. Sınava iki ya da üç gün kalmasına karşın öğrencilerde hiç heyecan yok. Bu kitabı sana veririm ancak iki hafta da okuyacaksın.

26 CEVAP 13- C 

27 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç sıfatları birbirine bağlamıştır?
Hem kullanılmış hem pahalı bir makineydi. Yeni yol Ankara ve İstanbul arasını kısalttı. Yavaş veya hızlı gidebiliriz yeter ki yetişelim. Daha erken gidebilirdim, ancak işim uzadı.

28 CEVAP 14- A  

29 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “amma” bağlacı pekiştirme göreviyle kullanılmıştır?
Bu adam güvenilir biri değil ama işi ona yaptırmak zorundayız. Bahçedeki çınar ağacı yaşlıydı ama heybetli görünüyordu. Tavsiye edilen kitapları okudum ama pek beğenmedim. Adamın çocuklarını çok ama çok özlediği her halinden belliydi.

30 CEVAP 15- D  

31 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” bağlacı “neden-sonuç” ilgisi kurmuştur?
Sana kızmış olmalı ki böyle konuşuyor. Bugün öyle yoruldum ki bilemezsin. Güneş doğmadan köye varabilir miyiz ki. Sen ki benim en iyi arkadaşımdın.

32 CEVAP 16- A  

33 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ile (-le , -la) bağlaç olarak kullanılmıştır.
Kapıyı kendi anahtarımla açtım. Bursa’ya otobüsle gitmişler. Konuşmalarıyla herkesi üzdü. Mektubu bu kalemle yazmasan iyi olur.

34 CEVAP 17- D  

35 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “ama” sözcüğü, pekiştirme görevinde kullanılmıştır?
Çok zorladım; ama yararı olmadı. Bir zamanlar eski ama sağlam bir ev vardı. Bir derdin var senin; ama bana söylemek istemiyorsun. Yine gelecekmiş; ama çok kalmayacakmış.

36 CEVAP 18- D  

37 Aşağıdakilerden hangisinde “de,da” bağlacı cümleye “eşitlik, gibilik” anlamı katmıştır?
O şiiri okumuşta anlayamamış. Bundan sonra özür dilese de affetmem. Gitti de bir mektup bile yazmadı. Sözünü ettiğim elbiseyi aldım da giymedim.

38 CEVAP 19- D  

39 Bugün radyo ve televizyonun yeri ve önemi yadsınamaz.
“Televizyon reklamları radyo ile yapılanlardan daha etkili oluyor. “ile” sözcüğü aşağıdaki kullanımlardan hangisinde bu cümleyle aynı görev ve anlamdadır? Bugün radyo ve televizyonun yeri ve önemi yadsınamaz. Ona göre ahlak, düşündüğü ile yaptığı arasında ki benzerliktir. Sinekli bakkal ile tatarcık, Halide Edip’in toplumsal konulu iki romanıdır. O, deyimleri ve tekerlemeleriyle İstanbul Türkçesinin güzelliğini yansıtmıştır.

40 CEVAP 20- D  

41 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” kelimesi “amacıyla, maksadıyla” anlamında kullanılmıştır?
Çocuklar için yapmadığı fedakarlık kalmadı diyorlar. Bu paket arkadaşı için hazırlanmıştı. O sırada Ankara da olmadığım için olayı bilemiyorum. İki haftalık harçlığını bu kitabı almak için biriktirmiş.

42 CEVAP 21- D  

43 Aşağıdaki dizelerin hangisinde “gibi” edatı diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
Rüya gibi bir yazdı, yaşattın hevesinle Duymaz bu anda taş gibi kalbinde bir sızı Geldiği gibi gece piyano çalar bu akşam Korkunç uçurumlar gibi ruhumda derinlik

44 CEVAP 22- C  

45 Aşağıdakilerin hangisinde “-la, -le” bağlaç olarak kullanılmıştır?
Çocukları büyük bir sevgiyle kucakladı. Bu tatlı için sütlü irmik gerekiyor. Bazı paketleri kargoyla göndermelisiniz. Gençlere anlayışla sevgiyle yaklaşmalısınız.

46 CEVAP 23- B  

47 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ yalnız” sözcüğü edat olarak kullanılmıştır.
Güzel açıkladınız yalnız ölümlerde ayrıntıyı kaçırdınız. Bu yaşıma kadar etrafında bir çok insan vardı, ama şimdi çok yalnız. Yalnız çalışmak bazı insanlar için daha verimli olabilir. Sınıfta yalnız ben sınava çalışmamışım.

48 CEVAP 24- A  

49 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” edatı cümleye diğerlerinden farklı bir anlam katmıştır?
Sonradan geldiğim için konuyu anlayamadım. Şimdi sağlıklı olduğum için mutluyum. Vize alabilmek için günlerdir bekliyorum. Bir şey anlamadığım için yorum yapmadım.

50 CEVAP 25- C  

51 Murat: Hemen gelmelisin yoksa olacaklardan sorumlu değilim
Murat: Hemen gelmelisin yoksa olacaklardan sorumlu değilim. Okan: Onu görmeye gitmiş hatta ona hediye götürmüş. Salih: Bir bahçe düşünün mesela içinde çeşit çeşit meyve ağaçları olsun. Büşra: Elbise güzel olmasına güzeldi ama fiyatı çok yüksekti. Yukarıdakilerden hangisi cümlesinde kurduğu yargıyı açıklayan bir bağlaç kullanmıştır? a) Murat b) Salih c) Okan d) Büşra

52 CEVAP 26- D  

53 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem edat hem de bağlaç kullanılmıştır?
Sinema da tiyatro da her zaman seyircisiyle ayakta kalır. Bana göre oyunun en iyi sahnesini sen canlandırdın. Çorbamız geldi ama biraz soğuk ve tuzsuzdu. Sabaha kadar çalıştığı için çok yorgun düşmüş.

54 CEVAP 27- D  

55 Okan: bu kitabı da zamanında bitiremedim
Okan: bu kitabı da zamanında bitiremedim. Sebahat: Bugün de kitabı bitiremeden uyudum. Rukiye: Bu kitabın özetini size de anlatamadım. Hüseyin: Bana önerdiğiniz kitabı da okuyamadım. Yukarıdaki kişilerin sözlerinde kullandıkları “de” bağlacı hangisinin sözüne başka kitapları okumadığı anlamı kazandırmıştır? a) Sebahat b) Okan c) Rukiye d)Hüseyin

56 CEVAP 28- D  

57 Uçak, piste ancak yarım saat sonra inebildi.
“Ancak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki yargıyı birbirine bağlama görevinde kullanılmıştır? Uçak, piste ancak yarım saat sonra inebildi. Köye ancak arazi arabalarıyla çıkabilirsiniz. Eve gittik ancak onunla konuşamadık. Ancak gelir biraz daha bekle.

58 CEVAP 29- C  

59 1. Anladım……. yolculuğumuz buraya kadarmış. 2. Doğru düşünmek……
1. Anladım……..yolculuğumuz buraya kadarmış. 2. Doğru düşünmek…….. düşündüğünü anlatabilmek çok zordur. 3. Hava serin…….. içerisi sıcacık. 4. Herkes uyarıldı…….. uyarıları dikkate almayanlar oldu. Yukarıdaki boş bırakılan yerlere aşağıdaki bağlaçlardan hangisi getirilemez? a) Fakat b) Ki c)De d) Ve

60 CEVAP 30- D  


"Dün, akşam yemeğini yalnız yedim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları