Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Orman Nedir? Orman;ağaçlarla birlikte diğer bitkiler,hayvanlar,mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak,hava,su,ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Orman Nedir? Orman;ağaçlarla birlikte diğer bitkiler,hayvanlar,mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak,hava,su,ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre."— Sunum transkripti:

1 Orman Nedir? Orman;ağaçlarla birlikte diğer bitkiler,hayvanlar,mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak,hava,su,ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin birlikte oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusunu simgeleyen bir ekosistemdir. Ormanın baskın elemanı ağaçlardır.

2

3 Doğal ve orman plantasyonu olarak dünya ormanlarının kapladıkları alan yerkürenin yaklaşık yüzde 31 i kadar tutan 4 milyar hektar olarak hesaplanmaktadır. Kişi başına yaklaşık 0.6 ha orman düşmektedir. Ormanlar yeryüzünde eşitsiz olarak dağılmışlardır: FAO ya göre (2010) önde gelen 5 ülke Rusya Federasyonu,Brezilya,Kanada, ABD ve Çin dünya ormanlarının yüzde 53 ünden fazlasına sahip bulunurken 2 milyardan fazla toplam nüfusa sahip 64 ülke de yüzölçümlerinin yüzde 10 undan az orman içermektedir.

4

5 FAO nun Dünya Ormanlarının durumu hakkında iki yılda bir yaptığı yayını arasında küresel ölçekte 180 milyon, arasında ise 94 milyon ve yılda ortalama 13 milyon hektarlık ormanın yitirildiğine işaret etmektedir arasında ise orman yitiminin oransal azalması ilk kez umutları arttırmıştır. Bu dönemde 57 ülkede orman alanında artış 83 ülkede de azalış gözlemlenmiştir.

6 YOK OLAN ORMANLARIN ZARARI KRİZDEN FAZLA Dünya üzerinde kaybolan ormanların küresel ekonomiye verdiği zararın içinde bulunduğumuz dönemde yaşanan bankacılık krizinden daha da büyük olduğu vurgulandı. LONDRA- Avrupa Birliğince yaptırılan bir araştırmaya göre, doğadaki ormanların yok olması yılda 2 trilyon ile 5 trilyon dolar arasında kayba yol açıyor.Bu sayıya ormanlar sayesinde elde edilen temiz su ve ormanların tükettiği karbondioksit gibi değerlerde hesap edilerek varıldı.

7

8 ORMANLARDAN YARARLANMA:
Yeryüzü karalarının halen yüzde 30 kadarını kapladığı sanılan ormanlar insanın yaşamında tarih boyunca önemli bir rol oynamıştır; hala da oynamaktadırlar. Ormanlar, yerleşmelere korunak hayvanların beslenmesine kaynak oluşturur; yaban yaşamının habitatsıdır yeryüzündeki tüm türlerin üçte ikisi ormanlardadır

9

10

11 Ormanlardan elde edilen kütük aynı amaçla geliştirilen sentetik malzemelere rağmen sonsuz sayıda kullanıma sahiptir. Yakıt olarak, inşaat malzemesi olarak, maden direği, elektrik direği olarak; mobilya, oyma eşya, kağıt ve paketleme malzemesi yapımında olduğu kadar selofan ve rayonun temel malzemesi olarak da kullanılmakta birçok kimyasal maddeye kaynak ve çok çeşitli maddelerin imalinde de hammadde olmaktadır.

12

13 Ormanlar aşırı yağışlarda su akışını ve selleri yavaşlatmalarıyla yeraltı su tablosunu arttırmada ve toprak toprak erozyonunu azaltmada rol oynarlar. Ormanların bunlardan hiç de daha az önemli olmayan bir başka fonksiyonu da birinci derecede önemli manzara ve rekreasyon alanları olmaları ve bu fonksiyonlarının gittikçe daha da yaygınlaşmasıdır. Görüldüğü gibi ormanlar gerçekten de çok amaçlı kullanılabilen kaynakların en önemlilerindendir.

14

15 ORMANLAŞTIRMA Dünyada orman tahribi bütün hızıyla sürerken birçok yerde de ormanlaştırma ya da ağaç tarımı faaliyetleri yoluyla genel olarak ormanla kaplı alan belirli bir düzeyde tutturulmaya ve ağaç talebi böylece karşılanmaya çalışılmaktadır. Ormanlaştırma çabaları, özellikle tarım alanları ve yakacak sağlamak yerleşme için yer açmak üzere geçmişte ormanları büyük ölçüde yok edilmiş olan Avrupa da başlamıştır

16 Gerek ormanların canlandırılması gerekse tarım ve başka kullanışlara uygun olmayan alanlarda orman oluşturulmasıyla sürdürülen bu faaliyet sonucunda birçok ülke yirminci yüzyılın başındakinden daha çok ormana sahiptir artık. Örneğin; İngiltere de yirminci yüzyıl başında ülke yüzölçümünde yüzde 5 olan orman alanı oranı 1966 da yüzde 7.5 olmuş 2010 da da yüzde 12 ye yükselmiştir.

17

18 ORMAN İŞLETMECİLİĞİ Ormanların sürdürülebilir işletmesi birçok mal ve hizmetin de buralara getirilmesini içerir. Tüm ormanlar doğaları gereği çok amaçlıysa da hepsinin birinci derecede ağır basan bir işletme amacı vardır bu amaç da ya üretim ( odun ve odun olmayan orman ürünleri) ya koruma (esas toprak ve su) ya da saklamadır (biyolojik farklılık kültürel miras alanı v.b gibi)

19 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her iki yılda bir yayınladığı DÜNYA ORMANLARININ DURUMU adlı yayınında 1960ların başlarında dünya ormanlarının yüzde 23 ü olan 975 milyon hektarlık orman alanı için işletme planları hazırlandığını tahmin ediyordu. Bu planlara göre bir çok alan ‘’ yoğun işletmeye tabi tutuluyordu. Günümüzde dünya ormanlarının yüzde 25 den azı gerçek anlamda işletilmekte ve bunların çoğu da Rusya da bulunmaktadır.

20

21

22 YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN YOKSUNDUR
YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN YOKSUNDUR.BURASINI ÖYLE BİR AĞAÇLANDIRIN Kİ KÖR BİR İNSAN DAHİ YEŞİLLİKLER ARASINDA OLDUĞUNU ANLASIN. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ORMANIMDA BİR DALI KESENİN BAŞINI KESERİM FATİH SULTAN MEHMET

23 Kaynakça: Tümertekin Erol, Özgüç Nazmiye Ekonomik coğrafya

24 TUĞBA BOĞAZ COĞRAFYA İ.Ö


"Orman Nedir? Orman;ağaçlarla birlikte diğer bitkiler,hayvanlar,mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak,hava,su,ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları