Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi"— Sunum transkripti:

1 Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
DEVRE TEOREMLERİ Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi

2 SÜPERPOZİSYON TEOREMİ
Birden fazla kaynak bulunan doğrusal ve çift yönlü bir elektrik devresinde herhangi bir koldan geçen akım veya kolun uçlarındaki gerilim bulunması için kullanılan yöntemlerden biridir.

3 Devreye nasıl Uygulanır?
Devredeki kaynaklardan biri seçilir, ve diğer kaynaklar devre dışı bırakılır. Akım kaynağı ise açık devre, gerilim kaynağı ise kısa devre yapılır. Normal devre gibi analiz yapılır. Sonraki akım yada gerilim kaynağı seçilir ve diğerleri devre dışı bırakılır. Yine analiz yapılır. Her bir kaynak için bulunan sonuçlar toplanır.

4 THEVENIN TEOREMİ Thevenin teoremi; bir yada daha fazla gerilim kaynağı ile beslenen lineer devre çözümlerini kolaylaştıran bir yöntemdir.

5 Teorem Nasıl Uygulanır?
Analizi yapılacak kol orijinal devreden çıkartılır. Çıkarılan bu noktaya bir isim verilir. (A,B veya 1,2 gibi) Devreden bütün kaynaklar çıkartılır. Çıkarılan gerilim kaynağı ise o uçlar kısa, akım kaynakları ise açık devre yapılır. Çıkarılan (analizi yapılacak) kol uçlarından bakılarak o uçların eşdeğer direnci bulunur. Bu bulunan eşdeğer direnç, çıkartılan kol uçlarının thevenin eşdeğer direnci(RTH)dir. Analizi yapılacak kolun uçlarının Thevenin eşdeğer devresi çizilir. Çıkartılan kol thevenin eşdeğer devresine (AB uçlarına) bağlanır. Kirşofun gerilimler kanunu uygulanarak kol akımı bulunur.

6 Thevenin Eşdeğer Devresi

7 NORTON TEOREMİ Norton teoremi, thevenin teoreminin değişik bir biçimi olup A ve B gibi iki ucu olan lineer aktif bir devrenin bir norton direnci ile paralel bir akım kaynağı biçimine sokulma olanağı verir.

8 Teorem Nasıl Uygulanır?
Analizi yapılacak kol devreden çıkartılır. Çıkartılan bu noktaya bir isim verilir. Devreden bütün kaynaklar çıkartılır. Çıkartılan gerilim kaynağı ise kısa devre,akım kaynağı ise açık devre yapılır. Çıkarılan(analizi yapılacak) kol uçlarından bakılarak o uçların eşdeğer direnci bulunur. Devreden çıkartılmış olan akım ve gerilim kaynakları devreye tekrar aynı yerlerine bağlanarak devreye bilinen konunlar veya teoremler uygulanarak analizi yapılacak kolun uçlarının kısa devre akımı bulunur. Bu bulunan kısa devre akımı aynı zamanda norton akımına eşittir. Analizi yapılacak kolun(1.maddede çıkarılan kol) norton eşdeğer devresi çizilir. Çıkartılan kol norton eşdeğer devresine (AB uçlarına) bağlanarak kirşofun akımlar kanunu uygulanır, kol akımı bulunur.

9 Norton Eşdeğer Devresi Thevenin Eşdeğer Devresi


"Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları