Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
Başarılı Bir Proje Nasıl Hazırlanır?

2 İÇİNDEKİLER 1. Bilimsel araştırma nedir?
2. Bilimsel araştırmanın adımları nelerdir? 3. Bilimsel araştırma teknikleri nelerdir? 4. Proje raporu nasıl yazılır? No

3 1. BİLİMSEL ARAŞTIRMA NEDİR?
Bilimsel araştırma, bilinmeyeni öğrenmek için bilgi toplama ve o bilgileri analiz etme, değerlendirme ve rapor etme sürecidir.

4 2. BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN ADIMLARI NELERDİR?
d. Rapor yazma c. Bilgiyi düzenleme b. Bilgi toplama a. Konu belirleme Kaynak göstermeyi unutma! No

5 a.Bilgi toplama teknikleri
Bilgiyi nerelerden toplarız? Bir konu hakkında bilgi toplarken ahtapot gibi birçok koldan yardım alırız.

6 Kapak sayfası Önsöz İçindekiler Metin Dipnotlar Kaynakça
3. BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ NELERDİR? b. Rapor yazma teknikleri İçerik ile ilgili kurallar Kurum (okul) adı Başlık, hazırlayan, tarih bilgileri Kapak sayfası Proje hakkında kısa bilgi Önsöz Tüm başlıklar ve alt başlıklar Tablo ve şekil dizinleri İçindekiler Amaç, yöntem ve hipotez Giriş, gelişme, sonuç ve öneriler Metin Alıntılama Dipnotlar Referans gösterme Kaynakça Raporda tüm sayfalar numaralandırılmalı, Tüm resim ve şekiller adlandırılmalı, Mutlaka en sona kaynakça eklenmeli.

7 3. BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ NELERDİR?
İyi yazılmış bir raporun özellikleri nelerdir? Sayfa düzeni eksiksiz oluşturulmuş olmalı, Konu anlaşılır bir dille yazılmış olmalı, İmla kurallarına uyulmuş olmalı, Bilimsel veriler kaynaklara dayandırılmalı, Alıntı yapılan kaynaklar için gönderme ve kaynakça belirtilmeli.

8 3. BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ NELERDİR?
b. Rapor yazma teknikleri Akademik kurallar: kaynak gösterme Dipnot verme : Metnin içinde başka birinin yazısından örnek gösterecekseniz, sayfanın altında o yazının künyesini belirtmelisiniz. Kaynakça oluşturma : Raporun en son bölümünde yararlandığınız kaynakların bir listesini oluşturmalısınız.

9 3. BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ NELERDİR?
Kaynakça ve dipnot künye örnekleri: Yapıtta gerçekçiliği bazıları daha çok yöntem bakımından benimsemiştir, bazıları ise konu bakımından* önemli olduğunu belirtmiştir. * (Moran, 1994, s. 36) (dipnot) Moran, B. (1995). Türk romanına eleştirel bir bakış. İstanbul: İletişim. (kaynakça) Yaptığımız çalışmalarda mutlaka alıntı yaptığımız kaynakların proje raporumuzun ‘kaynakça’ kısmında belirtilmesi gerekir. Kaynakçada neler var? Yazar soyadı, adının baş harfi. (Yayın yılı). Eser adı. Yayın yeri: Yayınevi. Alıntıda neler var? Yazar soyadı (Moran), Yayın yılı (1994), alıntı yapılan sayfa numarası (s.26)

10 Proje Takvimi Proje yönergelerinin verilişi: 22 – 24 Aralık 2014
Kontrol: 19 – 23 Ocak 2015 Kontrol: 16 – 20 Şubat 2015 Kontrol: 23 – 31 Mart 2015 Son Kontrol: 13 – 17 Nisan 2015 (İhtiyaç olduğunda) 5. Proje Sunumları: 20 – 30 Nisan 2015 Not: Proje tarihleri derslere ve ödevin içeriğine göre farklılık gösterebilir. Tarihleri proje yönergelerinden takip edebilirsiniz.

11 PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Proje yönergesini dikkatlice okuyunuz. Proje değerlendirme formunda hangi ölçütlere göre değerlendirileceğinizi dikkatlice inceleyiniz. Öğretmeninize anlamadığınız noktaları sorunuz. Sizden istenilenleri dikkatlice hazırlayınız. Araştırmanızı farklı kaynaklarla destekleyiniz. Araştırma notları dikkatlice alınız. İhtiyaç listenizi hazırlayınız. Kontrol tarihlerine eksiksiz hazırlanınız. Sizlere verilen kontrol listesini doldurmayı unutmayınız.

12 PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kontrol tarihlerinde öğretmenlerinizin verdikleri geri bildirimlere eksiksiz uyunuz. Çalışmanızı hazırlarken Türkçe yazım kurallarına dikkat ediniz. Sunumunuzu farklı materyallerle desteklemeyi unutmayınız. Sunumunuzda akıcı bir dil kullanmayı unutmayınız. Projenizin her aşamasında araştırma teknikleri ve rapor hazırlama kurallarına uymayı unutmayınız.

13 PROJE Altın Kurallar: •    Plan yap •    Plana uy •    Bu kadar basit •    Yapması ise bir o kadar zor. Scott Allen Hiç hata yapmayan kişi genellikle hiçbir şey yapmıyor demektir.  William Connor Magee


"BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları